Zajednička nit - Kino/TV program
Home      Kino/TV program      Zajednička nit

Zajednička nit

Claire Moutiers bistra je 17-godišnjakinja iz Angoulêmea, koja uz pohađanje nastave povremeno radi kao blagajnica u trgovini. Claire je pronašla posao i odlučila se na samostalan život u malom stanu dijelom zbog neslaganja s roditeljima, a dijelom zbog toga što je nedavno otkrila da je u petom mjesecu trudnoće.

Zajednička nit

Kad joj kolege u trgovini počnu primjećivati promjene u težini, Claire kaže da ima rak te zatraži bolovanje. Tijekom boravka u domu svoje najbolje prijateljice Lucile, jedine osobe koja zna za njezinu trudnoću, Claire joj odbije otkriti identitet djetetova oca.

I Lucile ima osobnih problema, jer je njezin traumatizirani brat Guillaume nedavno sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je vozeći motocikl poginuo njegov najbolji prijatelj. Poginuli mladić je bio sin gospođe Mélikian, dekoraterke i vlasnice salona za dekoriranje kod koje se Claire uspije zaposliti kao pomoćnica. Kad shvati da se gospođa Mélikian vrlo teško nosi s gubitkom sina, Claire će s njom početi neobičan intiman odnos.

Izvrsna egzistencijalna melodrama debitantsko je ostvarenje suscenaristice i redateljice Éléonore Faucher, na festivalu u Cannesu nagrađeno na Tjednu kritike i nominirano za Europsku filmsku nagradu u kategoriji europskog otkrića godine, a godinu kasnije nominirano za francusku filmsku nagradu César u kategorijama najuspjelijeg filma i sporedne ženske uloge te najperspektivnije mlade glumice. Sve su nagrade sasvim zaslužene, jer je posrijedi izuzetno zrelo i promišljeno te zaokruženo djelo koje imponira suptilnim i slojevitim profiliranjem dvojbama i unutarnjom tjeskobom mučenih likova te njihovih kompleksnih odnosa.

Vrline feministički intoniranog filma su sigurna i vrlo nadahnuta režija, dojmljiva atmosferična fotografija Pierrea Coterreaua (Clara i ja), iznimno efektna glazba Michaela Galassoa (Spremni za ljubav) koja naglašava emotivna stanja i intimne drame likova, te sjajne glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa mlada i vrlo darovita L. Naymark (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, Zločinačka vojska), koja pred kamerama izuzetno uvjerljivo odrasta, sazrijeva i doživljava začudnu psihofizičku transformaciju, a njezine su partnerice A. Ascaride (Marius i Jeannette) i J. Berroyer (Kalvarija).

(BRODEUSES, 2004., FRANCUSKA) Redatelj:  Éléonore Faucher

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...