Zajednička nit - Kino/TV program
Home      Kino/TV program      Zajednička nit

Zajednička nit

Claire Moutiers bistra je 17-godišnjakinja iz Angoulêmea, koja uz pohađanje nastave povremeno radi kao blagajnica u trgovini. Claire je pronašla posao i odlučila se na samostalan život u malom stanu dijelom zbog neslaganja s roditeljima, a dijelom zbog toga što je nedavno otkrila da je u petom mjesecu trudnoće.

Zajednička nit

Kad joj kolege u trgovini počnu primjećivati promjene u težini, Claire kaže da ima rak te zatraži bolovanje. Tijekom boravka u domu svoje najbolje prijateljice Lucile, jedine osobe koja zna za njezinu trudnoću, Claire joj odbije otkriti identitet djetetova oca.

I Lucile ima osobnih problema, jer je njezin traumatizirani brat Guillaume nedavno sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je vozeći motocikl poginuo njegov najbolji prijatelj. Poginuli mladić je bio sin gospođe Mélikian, dekoraterke i vlasnice salona za dekoriranje kod koje se Claire uspije zaposliti kao pomoćnica. Kad shvati da se gospođa Mélikian vrlo teško nosi s gubitkom sina, Claire će s njom početi neobičan intiman odnos.

Izvrsna egzistencijalna melodrama debitantsko je ostvarenje suscenaristice i redateljice Éléonore Faucher, na festivalu u Cannesu nagrađeno na Tjednu kritike i nominirano za Europsku filmsku nagradu u kategoriji europskog otkrića godine, a godinu kasnije nominirano za francusku filmsku nagradu César u kategorijama najuspjelijeg filma i sporedne ženske uloge te najperspektivnije mlade glumice. Sve su nagrade sasvim zaslužene, jer je posrijedi izuzetno zrelo i promišljeno te zaokruženo djelo koje imponira suptilnim i slojevitim profiliranjem dvojbama i unutarnjom tjeskobom mučenih likova te njihovih kompleksnih odnosa.

Vrline feministički intoniranog filma su sigurna i vrlo nadahnuta režija, dojmljiva atmosferična fotografija Pierrea Coterreaua (Clara i ja), iznimno efektna glazba Michaela Galassoa (Spremni za ljubav) koja naglašava emotivna stanja i intimne drame likova, te sjajne glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa mlada i vrlo darovita L. Naymark (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, Zločinačka vojska), koja pred kamerama izuzetno uvjerljivo odrasta, sazrijeva i doživljava začudnu psihofizičku transformaciju, a njezine su partnerice A. Ascaride (Marius i Jeannette) i J. Berroyer (Kalvarija).

(BRODEUSES, 2004., FRANCUSKA) Redatelj:  Éléonore Faucher