Posljednji akcijski junak - Kino/TV program
Home      Kino/TV program      Posljednji akcijski junak

Posljednji akcijski junak

Mladi Danny Madigan (A. O´Brien) osamljeni je jedanaestogodišnjak, sin samohrane majke Irene, koji obožava akcijske filmove i sve slobodno vrijeme provodi u starom kvartovskom kinu.

Posljednji akcijski junak

Njegov omiljeni junak je Jack Slater, neranjivi i supersposobni protagonist popularnog serijala čija tri prethodna nastavka Danny zna napamet, a osobito ga raduje skora premijera bombastičnog četvrtog dijela. Dok je Slater u prethodnom nastavku pobijedio Trbosjeka, psihopatskog ubojicu sa sjekirom, u novom su mu filmu protivnici stari mafijaš Tony Vivaldi i njegov pomoćnik Benedict.

U kinu kao operater radi dobrodušni stari Nick, koji Dannyju pokloni navodno čarobnu zlatnu ulaznicu zahvaljujući kojoj će se klinac tijekom posebne projekcije iznenada naći u Slaterovu filmu. Znajući da na filmu ne vrijede pravila iz stvarnog svijeta, Danny će se ubrzo zbližiti s Jackom i ljudima iz njegovog filmskog okruženja. A kad se Benedict domogne njegove zlatne ulaznice te s filma pobjegne u stvarni svijet, za njim će krenuti i Danny i u stvarnosti itekako ranjiv Slater...

Sjajna fantastična akcijska komedija "Posljednji akcijski junak" drugi je zajednički projekt Arnolda Schwarzeneggera, tijekom 80-ih i 90-ih možda i najveće, a uz Sylvestera Stallonea svakako najisplativije holivudske akcijske zvijezde, i izuzetno darovitog no danas pomalo zaboravljenog redatelja Johna McTiernana (Umri muški 1 i 3, Lov na Crveni oktobar). Nakon što su surađivali na remek-djelu "Predator", na kratkoj priči "Najopasnija igra" Richarda Connella temeljenom ostvarenju koje je McTiernana predstavilo kao majstora u kreiranju filmske akcije, on i Schwarzenegger su se prihvatili realizacije inteligentne i dinamične metafilmske i metafikcijske zafrkancije koja istodobno odlično funkcionira i kao akcijski film, i kao inteligentna i zabavna dekonstrukcija žanra, i kao Arniejevo duhovito ironiziranje vlastitog filmskog lika i djela.

McTiernan superiorno orkestrira furioznu akciju koju izuzetno spretno nadograđuje humorom, ironijom, metafilmskim žalcima te pomaknutom stripovskom i animiranofilmskom poetikom. Filmskim setom tako šeću likovi iz kultnih filmova "Tko je smjestio zecu Rogeru", "Sirove strasti" i "Terminator 2", baš kao i bivša Arniejeva supruga Maria Shriver, glumci Jean-Claude Van Damme i James Belushi te glazbenici Little Richard i MC Hammer, Schwarzenegger se šali na račun svog "konkurenta" Stallonea, a posebna je pozornost posvećena glasovitom "Hamletu" Laurencea Oliviera i antologijskom "Sedmom pečatu" Ingmara Bergmana, koji dobivaju vrlo duhovite parafraze. Vrijedi izdvojiti i dojmljivu fotografiju oskarovca Deana Semlera (Ples s vukovima, Apocalypto), kao i glazbu nagrađivanog Michaela Kamena (serijal Smrtonosno oružje, X-Men), te detalj da u soundtracku odzvanjaju hitovi australskog hard rock benda AC / DC.

(LAST ACTION HERO, 1993., SAD) Redatelj: John McTiernan