Na putu - Filmovi
Home      Filmovi      Na putu

Na putu

Na putu (2010.)

Živa produkcija, Deblokada, Coop99 Filmproduktion/Blitz

drama

Režija:           Jasmila Žbanić

Uloge: Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Nina Violić, Mirjana Karanović, Jasna Beri, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Marija Kohn, Jasna Žalica, Ermin Bravo

Scenario:        Jasmila Žbanić

Producent/i:   Damir Ibrahimović, Leon Lučev

Zemlja:          Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Aust

Linkovi:

službena stranica
imdb

Na putu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.79
14
0.00

Drama Jasmile Žbanić o Luni koja preispituje život s dečkom Amarom koji se preobratio u gorljivog muslimana. Film u konkurenciji Berlinalea!

Luna (Zrinka Cvitešić) je stjuardesa i živi u sretnoj vezi, punoj ljubavi, s Amarom (Leon Lučev) koji radi kao kontrolor leta na sarajevskom aerodromu. Oboje su izašli iz rata kao siročad, no pokušavaju ostaviti bolnu prošlost iza sebe. Željeli bi imati dijete, ali ga ne mogu začeti zbog Amarovog zdravstvenog problema. Pored toga, Amar ima problem i sa pićem. Na poslu ga zatiču kako pije – te zbog toga dobija suspenziju – što ga vodi u spiralu depresije i očaja. Luna, zajedno sa njihovim zajedničkim prijateljima, Šejlom (Nina Violić) i Dejom (Sebastian Cavazza), pokušava pomoći Amaru, ali on uporno odbacuje terapiju.

Amar jednog dana, sasvim slučajno, sreće Bahriju (Ermin Bravo), starog prijatelja s bojišnice koji je u međuvremenu postao pravi vjernik. Mada se u početku opire Bahrijinim duhovnim savjetima, Amar doživljava duboku promjenu nakon posjeta džamiji i slušanja vjerskog obreda. Iako su Luna i njihovi prijatelji u početku skeptični prema Amarovoj promjeni, ipak im je drago jer je prestao piti. Luna ga još uvijek veoma voli ali je puna sumnji i rezervi prema njegovom novom načinu života, pa i odustaje od tretmana umjetne oplodnje jer osjeća sve veću sumnju u njihovi zajednički obiteljski život. Međutim, na njeno ogromno čuđenje, saznaje da je već trudna...


'Na putu', trailer.

Ovaj film je već uvršten u natjecateljski program jubilarnog, 60. Berlinalea, pa će se natjecati za nagrade na tom uglednom filmskom festivalu. Redateljica Jasmila Žbanić već se proslavila na tom festivalu, njezin dugometražni prvijenac 'Grbavica' je 2006. godine osvojio Zlatnog medvjeda Berlinskog filmskog festivala. Naslovne uloge u filmu igraju hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev koji je inače na filmu radio i kao hrvatski koproducent filma.

Zrinka Cvitešić je baš za ovaj film odabrana za jednu od 10 najboljih mladih glumaca i glumica programa Shooting Stars 2010. te će tijekom Berlinalea biti predstavljena filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta. Njezinu ulogu u filmu žiri opisuje riječima kako nas 'glumački ona odvodi kroz osjećaje nade i očajanja te kroz tugu i radost na način koji niti u jednom trenutku nije očit niti predvidljiv'.

U filmu se pojavljuju i hrvatske glumice Nina Violić kao Lunina najbolja prijateljica i Marija Kohn u ulozi Lunine bake. Ostale uloge imaju Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Luna Zimić Mijović, Sebastian Cavazza, Jasna Žalica i Izudin Bajrović. Početak hrvatske distribucije filma očekuje se odmah nakon Berlinalea i to gala premijerom, 27. veljače u jednoj od najljepših zagrebačkih dvorana, Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Film je dobio odlične kritike, Jurica Pavičić hvali ga kao 'film koji iskušava liberalne stereotipe o vjeri onoliko koliko čini i obratno.' I strani kritičari hvale 'Na putu', Screen Daily ističe da je riječ o drami koja izbjegava senzacionalizam, a posebno se hvale glavni glumci. Hollywood Reporter ga je proglasio 'dobro napravljenim filmom koji nudi kompleksni pogled na islam u modernoj Bosni', a filmu je prognozirao i nagrade na Berlinaleu, što se, nažalost, nije ostvarilo.