Alpe - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Alpe

Alpe

Alpeis (2011.)

Zagreb film festival

93' drama, art, satira

Režija:           Yorgos Lanthimos

Uloge: Aggeliki Papoulia, Aris Servetalis, Ariane Labed, Johnny Vekris

Scenario:        Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou

Producent/i:   Athina Rachel Tsangari, Yorgos Lanthimos

Zemlja:          Grčka, Francuska

Linkovi:

Imdb

Alpe

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Neobična drama kultnog Yorgosa Lanthimosa, priča o organizaciji čiji članovi ulaze u obitelji preminulih osoba i preuzimaju ulogu pokojnika.

Alpe su organizacija koju su osnovali jedna medicinska sestra, bolničar, gimnastičarka i njen trener. Ako ste izgubili člana obitelji, prijatelja ili kolegu Alpe vam nude uslugu stupanja na mjesto pokojnika da vam olakša proces tugovanja.

Njihov vođa bolničar sebe naziva Mont Blanc i očekuje od svojih zaposlenika strogo poštivanje pravila, ali medicinska sestra se baš tih pravila i ne drži...

Grčki redatelj Yorgos Lanthimos se na Festivalu Mediteranskog Filma 2010. predstavio svojim filmom 'Očnjak' i odnio Udicu za najbolji dugometražni film, a film je postigao uspjeh širom svijeta. Ovaj film je osvojio nagradu Osella za najbolji scenarij na Venecijanskom filmskom festivalu.

Kritičari su izjavili da 'još niste vidjeli ništa takvo', da 'film ima neobjašnjivu moć da uvuče gledatelja u zatvorenu mrežu neljudskih odnosa', te da 'autor ima nešto originalno za reći na originalan način; a intrigantan je zbog onoga što odbija objasniti'. Ocjenjeno je i da redateljev humor 'mračan i mizantropan', a 'filmovi dokazuju (koliko to film može) da su obiteljski (odnosno društveni) odnosi daleko perverzniji od bilo kojeg seksualnog čina'.

s.p.