Džafar Panahi osuđen na 6 godina zatvora! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Džafar Panahi osuđen na 6 godina zatvora!

Džafar Panahi osuđen na 6 godina zatvora!

Slavni redatelj osuđen je na dugogodišnju robiju, a iranske vlasti zabranile su mu snimati filmove u sljedećih 20 godina!

s.p. 21.12.2010 0 komentara

Džafar Panahi osuđen na 6 godina zatvora!

Odvjetnik redatelja Džafara Panahija objavio je javnosti strašnu presudu iranskog suda kojom se praktički uništava karijera nagrađivanog redatelja! 49-godišnji Panahi osuđen je na šest godina zatvora, a u razdoblju od 20 godina zabranjeno mu je pisati scenarije, režirati i producirati filmove, s tim da mu je zabranjeno i putovati u inozemstvo, te davati intervjue domaćim i stranim novinarima. Panahi je službeno osuđen zbog 'zavjereničkog okupljanja' i 'antirežimske propagande', a šestogodišnju kaznu dobio je još jedan redatelj, Muhamed Rasoulof.

Džafar Panahi je inače osvajač kanske debitantske nagrade Camera d'Or, te dobitnik venecijanskog Zlatnog lava i berlinskog Srebrnog medvjeda. Uhapšen je 2009. zbog snimanja filmova bez dozvole i sudjelovanja u opozicijskim protestima, a ubrzo je pušten, no samo privremeno. Iranske vlasti odbile su mu dati dozvolu da otputuje u inozemstvo, pa nije mogao otići u Cannes u kojem je trebao biti član žirija. U veljači 2010. uhapšen je zajedno s obitelji i odveden u zloglasni zatvor Evin, nakon čega je počeo štrajk glađu. Nakon velike kampanje, Panahi je opet pušten, ali pokazalo se - samo do donošenja ove presude.

Sada odvjetnik ima tri tjedna za žalbu, a filmaši će sigurno pokrenuti novu kampanju za Panahijevo oslobađanje. Ravnatelj Berlinskog filmskog festivala Dieter Kosslick već je prije pozvao Panahija da se priključi žiriju tog uglednog festivala koji se održava u veljači 2011., pa će to biti još jedna prilika da filmaši dignu svoj glas za slobodu govora.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.