Filharmonija svira 'Mališana' u Europi  - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filharmonija svira 'Mališana' u Europi

Filharmonija svira 'Mališana' u Europi

Program Fil(m)harmonija predstavlja Chaplinovog 'Mališana' uz glazbu Zagrebačke filharmonije u kinu Europa!

Siniša Paić 10.09.2017 1 komentara

Filharmonija svira 'Mališana' u Europi

Šestu sezonu zaredom Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija na platno zagrebačkog kina Europa donose klasike iz ere nijemoga filma! Kao svojevrsnu uvertiru u novu, šestu sezonu Fil(m)harmonije u nedjelju, 17. 9. u 17 sati publika će imati priliku još jednom pogledati Chaplinova 'Mališana' jednu od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, koja prati dogodovštine Skitnice, vjerojatno najpoznatijeg lika s celuloidnih vrpci svih vremena. Originalnu glazbu iz filma izvodi orkestar Zagrebačke filharmonije, uz ravnanje maestra Krešimira Batinića.

‘Mališan’ Charlieja Chaplina, prvi je dugometražni film u kojem ovaj kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju te naknadno skladanu glazbu (iz 1971.), a ujedno tumači i glavnu ulogu. Film prati priču o Skitnici (čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova), koji ovoga puta preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica sve više uvodi u tajne uličarenja, sve dok u dobi od 5 godina ne postane ravnopravan (i jednako uspješan u sitnim krađama i prevarama) Skitničin poslovni suradnik. U fascinantno uspješno izvedenoj ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je ova uloga prometnula u prvu pravu dječju filmsku zvijezdu. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere.

Nakon zagrijavanja s 'Mališanom' u studenom nas čeka novi naslov koji će biti izveden u sklopu šeste sezone Fil(m)harmonije: vrtoglava slapstick komedija 'Napokon spas!' ('Safety Last', 1923.) najameričkijeg komičara nijemog filma Harolda Lloyda. Lloydov nezaboravni komični lik 'optimistična mladića u konfekcijskom odijelu' predstavlja jedan od vrhunaca zlatnog doba američke nijeme komedije, a nadolazećim projekcijama njegove najpoznatije komedije 'Napokon spas!' obilježavamo 100. obljetnicu otkako je ovaj legendarni lik prvi put ugledao veliko platno.

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn. Za projekcije iz programa Fil(m)harmonije nema rezervacija niti popusta za djecu i za grupne dolaske.

Komentari
anonymous 28.11.2017

Ovo je nesto d