'Lucky' otvorio 11. SFF - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Lucky' otvorio 11. SFF

'Lucky' otvorio 11. SFF

Predstavljanjem programa s više od 50 filmskih naslova te projekcijom filma 'Lucky' započeo je ovogodišnji Subversive Film Festival.

Siniša Paić 07.05.2018 0 komentara

'Lucky' otvorio 11. SFF

U nedjelju, 6. svibnja 2018. u kinu Europa, otvoreno je 11. izdanje Subversive Film Festivala filmom Lucky u kojem je legenda američkog nezavisnog filma 91-godišnji Harry Dean Stanton u velikom stilu ostvario svoj posljednji filmski nastup, a u kojem se pojavljuje i David Lynch.

Projekciji je prethodilo službeno otvaranje kada su program predstavili direktor Subversive Festivala, izvršni producent i koordinator svih programa Nikola Devčić, direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac, jedan od voditelja Konferencije – Dimitrije Birač, ravnatelj Francuskog instituta Guillaume Colin i Nikola Stojadinović iz Gradskog ureda za kulturu.
11. Subversive Film Festival, s više od 50 filmskih naslova i natjecateljskim programom dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer, održava se do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti.

Iz natjecateljskog programa izdvajamo marksistički mjuzikl Tvornica ničega (A Fábrica de Nada) Portugalca Pedra Pinhe koji je osvojio nagradu FIPRESCI na prošlogodišnjem Cannesu te jedan od rijetkih filmova iz Dominikanske Republike i pobjednika inovativnog programa Signs of Life prestižnog Locarno Film Festivala Cocote Nelsona Carla De Los Santosa Ariasa. Najznačajnije ime Novog argentinskog filma Lucrecia Martel nakon devetogodišnje pauze vratila se s kolonijalnom sagom Zama, a tu je i Lutajuća sapunica (La Telenovela Errante) čileanskog nadrealista Raúla Ruiza čije je snimke iz 1990. godine nanovo montirala njegova udovica i redateljica Valeria Sarmiento.

Niz aktivističkih dokumentaraca predvodi Kada dođu svinje Biljane Tutorov o naizgled običnoj ženi koja nas svojim primjerom uči kako društvene promjene proizlaze iz svakodnevnih gesta i odgovornosti za druge. Film je prikazan na prestižnim svjetskim festivalima poput Vision du Réel i Hot Docs, a osvojio je i nagradu Europske dokumentarne mreže (EDN). Prikazat će se i hvaljeni dugometražni dokumentarni debi švicarskog redatelja Nicolasa Wagnièresa Hotel Jugoslavija koji nas vodi u sablasno puste interijere nekoć najvećeg hotela na Balkanu, za čiju se premijeru na Berlinaleu tražila karta više.  Tu su i novi filmovi hvaljenih dokumentaristica Claire Simon i Narimane Mari, a društvo im pravi kultni Abel Ferrara s Piazza Vittorio posvetom migrantskoj raznolikosti koja otkriva njegovu trenutačnu rimsku adresu.

Osim natjecateljskog, i ove godine čeka nas bogat popratni program. Paralelno s radikalnim političkim promjenama koje su pomele Kubu 1960-ih godina, te u duhu nepokolebljivog suprotstavljanja holivudskoj filmskoj politici i estetici, rođena je nova kinematografija unutar koje je dokumentarni film bio ključan. Retrospektiva Kubanski revolucionarni film koju su organizatori priredili u suradnji s Cinemateca de Cuba u Havani i vrsnim poznavateljem latinoameričke kinematografije, profesorom Michaelom Chananom, donosi nam presjek kubanskog novog vala, uz filmove strastvenog dokumentarista i tvorca “nervozne montaže” Santiaga Álvareza, kao i Manuela Octavija Gomeza, Tomása Gutiérreza Alee i drugih. U ovogodišnjem Hommageu vidjet ćemo estetski i etički beskompromisne filmove Jean-Marie Strauba i njegove umjetničke i životne partnerice Danièle Huillet, kao i posljednji film iranskog filmskog maestra Abbasa Kiarostamija, eksperimentalnu elegiju 24 kadra.

Uz to Subversive Film Festival u suradnji s Francuskim institutom donosi izložbu Au coeur de mai 68 francuskog nezavisnog fotografa Philippea Grasa (1942. – 2007.), koji je surađivao s brojnim slavnim umjetnicima i glazbenicima, uključujući i Roberta Wilsona. Grasove crno-bijele fotografije vode nas u središte burnih događanja u svibnju 1968. kada su pariški studenti marširali ulicama i sudjelovali u prosvjedima koji su se širili diljem Francuske. 50. obljetnica svibnja 1968. obilježit će se i filmskim ciklusom Filmozofija koji će se zaključiti projekcijom esejističkog dokumentarnog filma No Intenso Agora brazilskog sineasta Joãoa Moreire Sallesa u suradnji s Multimedijalnim institutom.

Dodatan značaj festivalu pridaje ciklus Kinematografije otpora koji se pokreće u suradnji s Muzejom suvremene umjestnosti, a u čijem će se sklopu ugostiti filmske autorice i autori čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma. Ovogodišnja je gošća mlada francuska redateljica Maud Alpi, prošlogodišnja dobitnica nagrade Wild Dreamer za najbolji igrani film Grlo srce trbuh.

Cijena ulaznice za projekcije natjecateljskog programa u kinu Europa iznosi 20 kuna, a za ostale projekcije u kinu Europa i Muzeju suvremene umjetnosti ulaz je slobodan. Cijena ulaznice za projekcije u kinu Tuškanac iznosi 20 kuna.

Sve dodatne informacije nalaze se na službenim stranicama Festivala.

Komentari

Nema komentara.