FILMSKI.NET :: Filmski http://filmski.net/vijesti/filmski/rss hrvatski filmski portal. vijesti, informacije o filmovima, kino i tv program, biografije glumaca, nagradne igre hr http://filmski.net/img/logo.gif FILMSKI.NET :: Filmski http://filmski.net/vijesti/filmski/rss Osjećajte se dobro uz Happy Dox! http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14352/osjecajte-se-dobro-uz-happy-dox Osjećajte se dobro uz Happy Dox! ]]> Iz programa 13. ZagrebDoxa, koji sveukupno broji 121 dokumentarac i obrađuje niz najraznovrsnijih tema koje (većinom) na realan i nerijetko surov način reflektiraju društvo, izdvaja se devet naslova - riječ je o programu Happy Dox, tj. filmovima koji na pozitivan i poticajan način dokumentiraju neuobičajene ličnosti ili pojave. Kratkometražni kanadski dokumentarac 'Slanina i Božji gnjev' (Bacon & God's Wrath) autora Sola Friedmana dokumentira prijelomni trenutak u životu Razie Brownstone, devedesetogodišnje Židovke koja se zbog krize vjere odlučuje po prvi put u životu kušati slaninu. Film je nagrađen nagradom žirija na Sundanceu za najbolji kratkometražni film, a osvojio je i nagradu Kanadske akademije za film i televiziju za najbolji kratkometražni dox.

'Pickle' je kratkometražni američki dokumentarac autorice Amy Nicholson u čijem je središtu par koji je tijekom dvadeset i pet godina braka spasio brojne životinje. Najbizarnije je što većina stvorenja koje udomljavaju pati od neobičnih bolesti: od ribice Pickle koja ne može plivati, pretile kokoši, mačke sa srčanom manom, guske koja ne može plutati na vodi sve do paraplegičnog oposuma koji za večeru najradije jede kajganu. Pickle je osvojio niz priznanja na festivalima diljem svijeta, uključujući veliku nagradu žirija na filmskom festivalu na Floridi i nagradu publike na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Full Frame.

Kratkometražni švedski dokumentarac 'Skakaonica' (Ten Meter Tower) autora Axela Danielsona i  Maximiliena Van Aertrycka zanimljiva je analiza ljudske reakcije na neuobičajene situacije. Naime, autori koji svoje projekte opisuju kao studije ljudske naravi pred 43 su sudionika postavili zadatak: popeti se na deset metara visoku skakaonicu i potom odlučiti hoće li skočiti.
Papa zvani Allo na čelu je velike obitelji Alaev, tandžikistanskog pandana obitelji Jackson, koja je 1990-ih godina iz matične zemlje emigrirala u Izrael. Autori Tal Barda i Noam Pinchas u dokumentarcu 'Prekrasno kraljevstvo Pape Alaeva' (The Wonderful Kingdom of Papa Alaev) prate tog nadarenog glazbenika koji upravlja svim segmentima života svoje glazbene obitelji. Patrijah Papa odlučuje o svemu i od obitelji ne prihvaća ništa osim potpune posvećenosti i poslušnosti. Jedini je "izdajnik" njegova jedinica Ada, koja je krenula u vlastiti život daleko od autoritarnog oca. Uz moćan soundtrack, svi zabavni razgovori u toj velikoj obitelji nabijeni su dramom i zvukom bubnjeva.


'Cooltura', trailer.

Glazba je središnja tema još jednog happy dokumentarca. 'Pjevajući s Ljutom pticom' (Singing with Angry Bird) prvi je dugometražni dokumentarac korejske autorice Hyewon Jee, redateljice nominirane za nagradu Emmy, u kojem prati temperamentnog opernog pjevača nadimka Ljuta ptica u višegodišnjem nastojanju održavanja zbora za djecu iz sirotinjskih četvrti u indijskom gradu Puneu. Njegova je namjera upoznati djecu s glazbom koja nadilazi okvire njihove svakodnevice. Sudjelovanje u zboru ima izrazito pozitivan učinak na život djece, iako dio roditelja nije svjestan toga, što Ljutu pticu nerijetko dovodi na rub očaja. U svakom slučaju, glazba povezuje i pokreće i roditelje i djecu u nekom novom i pozitivnom smjeru.

'Cooltura' (Cooltour) autora Mira Rema humorističan je, ironičan, ali istovremeno i ozbiljan film o značenju i statusu slovačke kulture tj. onoga što poimamo kulturom uz specifičan presjek društva dok nas australski dokumentarac 'Zima u
Westbethu' (Winter in Westbeth) Rohana Sponga vodi u njujoršku umjetničku zajednicu Westbeth Artists Housing, među kreativne umjetnike koji u poodmakloj dobi i dalje neumorno i strastveno stvaraju. Ta inspirativna priča o zajednici, starenju i potrebi za kreativnim radom osvojila je posebno priznanje velikog žirija na festivalu DOC NYC.

'Prvi Poljak na Marsu' (First Pole on Mars) mogao bi postati 68-godišnji Kazimierz, protagonist istoimenog dokumentarca autorice Agnieszke Elbanowske. Kazimierz je, naime, postavio uređaj za komunikaciju s kozmosom. Točno u isto vrijeme
počinje borba za sudjelovanjem u povijesnom projektu Mars One. Kazimierz ima priliku postati jedan od prvih kolonizatora Marsa, s time da prvo mora pobijediti ostalih tri tisuće kandidata.

Izraelski redatelj Ohad Milstein u filmu '23. tjedan' (Week 23) izlaže svoju intimu i bilježi osobnu priču o trudnoći vlastite partnerice. Rahel u 23. tjednu trudnoće saznaje da je jedan fetus jednojajčanih blizanaca preminuo te im liječnici savjetuju prekid trudnoće. Prolazeći dilemu, svjedočimo nevjerojatnoj snagi borbe para koji se sukobljava sa svojom okolinom o pitanju prava na život njihova fetusa te naziremo možebitan happy end zbog čega film i čini programa Happy Dox. 23. tjedan osvojio je nekoliko nagrada Društva redatelja dokumentarnih filmova iz Tel Aviva: za najbolji film, najbolju kameru i najbolji umjetnički izričaj.

]]>
Thu, 16 Feb 2017 12:31:56 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14352/osjecajte-se-dobro-uz-happy-dox
2. KinoKino Festival u znaku adaptacija http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14354/-2-kinokino-festival-u-znaku-adaptacija  2. KinoKino Festival u znaku adaptacija ]]> Drugo izdanje KinoKino Festivala u znaku je filmova snimljenih po literarnom predlošku, od koji su neki kultni domaći dječji romani poput 'Uzbune na Zelenom Vrhu' Ivana Kušana ili 'Anke', filma nastalog po romanu 'Anka' Brazilijanka Mate Lovraka. Nizozemski film 'Dan kada je moj otac postao grm', snimljen je prema romanu nagrađivanog autora Joke van Leeuwena i prenosi priču o ratu iz perspektive desetogodišnje djevojčice Tode. Sve se mijenja kad jednog dana izbije rat i njezin tata odlazi na bojište.

'Fannyno putovanje' treći je cjelovečernji film poznate francuske redateljice Lole Doillon, snimljen prema knjizi Fanny Ben-Ami. Ova iznimna priča o hrabrosti, snazi i izdržljivosti temeljena je na istinitim događajima iz 1943., u vrijeme višijevske Francuske.

'Moj život kao Tikvica' animirani je hit 2016. godine i dosad je osvojio brojne nagrade na festivalima diljem svijeta uključujući i nominaciju za ovogodišnju nagradu Oscar. Glavni junak ove animirane pustolovine je dječak Tikvica čiji je lik nastao prema romanu Gillesa Parisa. Tikvica nakon majčine smrti ostaje sam na svijetu. Završava u domu za nezbrinutu djecu gdje upoznaje drugu siročad sa sličnim tragičnim pričama. Isprva zastrašen neobičnim, i ponekad surovim mjestom, Tikvica se s vremenom nauči otvoriti i u domu pronalazi iskrenu ljubav i novu obitelj.

Temeljen na popularnim knjigama švedske književnice Moni Nilsson o avanturama dječaka Tsatsikia iz Stochkolma, 'Moje grčko ljetovanje' treći je film u serijalu, a prvi je film, snimljen 1999., osvojio Srebrnog medvjeda u Berlinu i postao kino hit. U ovom filmu dječak Tsatsiki ljetne praznike treba provesti u posjeti svom ocu u idiličnom otočnom mjestu na grčkoj Kreti gdje se puno toga promijenilo otkad je dječak zadnji put bio u posjeti.

Filmske adaptacije kultne dječje knjige Timm Thaler Jamesa Krüssa iz 1962. godine, prihvatio se poznati njemački redatelj Andreas Dresen. 'Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh' prvi je Dresenov film za djecu. Timm je siromašan je dječak koji se smije često i glasno. Njegov je osmijeh toliko zarazan da ga bogati i zločesti Baron želi samo za sebe pod svaku cijenu.

]]>
Wed, 15 Feb 2017 13:32:04 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14354/-2-kinokino-festival-u-znaku-adaptacija
Herman H. Rott i Mačka daruju ljubitelje animacije na Valentinovo http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14353/herman-h-rott-i-macka-daruju-ljubitelje-animacije-na-valentinovo Herman H. Rott i Mačka daruju ljubitelje animacije na Valentinovo ]]> Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio i studio Adriatic Animation ekskluzivno će za Dan zaljubljenih omogućiti svim zainteresiranima besplatno gledanje animirane ljubavne poslastice 'Život s Hermanom H. Rottom' putem servisa Vimeo.

Kratkometražni estonsko-hrvatski film 'Život s Hermanom H. Rottom' redateljice Chintis Lundgren prikazan je na više od trideset svjetskih festivala, uključujući i znameniti Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju te Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi, gdje je nagrađen posebnim priznanjem.

Animirane nezgode neurednog štakora-pankera i njegove drage, mačke-buržujke koja mu jednoga dana nepozvana useljava u stan, osvojile su na svojoj domaćoj i međunarodnoj festivalskoj turneji simpatije članova žirija i publike, pa je tako film među ostalim osvojio Oktavijana za najbolji animirani film, nagradu za najbolje ostvarenje u Natjecanju domaćeg filma na Animafestu, nagradu za najbolji kratkometražni film u Motovunu, nagradu publike Festivala Mediteranskog filma Split.

Zanimljivo je da su Herman i Mačka likovi animiranog serijala pod nazivom Manivald i Apsint zečevi koji se trenutno nalazi u fazi razvoja. Riječ je o crnohumornom serijalu za odrasle u režiji Chintis Lundgren, prema scenariju koji supotpisuju Chintis Lundgren i Draško Ivezić.

Film će biti dostupan svima za besplatno pregledavanje od Dana zaljubljenih, 14. veljače putem Vimeo stranice https://vimeo.com/203909195

]]>
Tue, 14 Feb 2017 13:14:10 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14353/herman-h-rott-i-macka-daruju-ljubitelje-animacije-na-valentinovo
Sretni 13. ZagrebDox http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14351/sretni-13-zagrebdox Sretni 13. ZagrebDox ]]> ZagrebDox, najznačajniji regionalni festival posvećen dokumentarnom filmu, tradicionalno se održava u Zagrebu krajem veljače i početkom ožujka. Od nedjelje, 26. veljače do nedjelje, 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema prikazat će se više od 120 zanimljivih i uzbudljivih dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta. Bogat festivalski program trinaestog izdanja predstavili su na konferenciji za medije u četvrtak, 9. veljače direktor festivala Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać i Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.

"U međunarodnu konkurenciju 13. ZagrebDoxa uvršten je 21 dokumentarni film. Kao i svake godine nekoliko naslova u Zagreb stiže s prestižnim nominacijama ili nagradama. Uz filmove koji su bili u krugu prednominacija za Oscara, Nulti dani
(Zero Days) Alexa Gibneyja, Snimateljica (Cameraperson) Kirsten Johnson i Vrabac huligan (Hooligan Sparrow) redateljice Nanfu Wang, u krug finalista za prestižnu Akademijinu nagradu ušao je i Život kao crtić (Life, Animated) u režiji
Rogera Rossa Williamsa.

U utrci za Veliki pečat sudjeluje i izniman danski dokumentarac Ratni show (The War Show) u režiji Andreasa Dalsgaarda i Obaidah Zytoon, koji na ZagrebDox stiže s prestižnom nagradom žirija sekcije Dani autora Venecijanskog festivala.
Nastao u formi videodnevnika redateljice u kojem su zabilježena intimna druženja grupe prijatelja, mladih aktivista, uoči i tijekom Arapskog proljeća, film svjedoči o tragičnoj sudbini Sirije. Američki dokumentarac Gospodarica orlova (The Eagle Huntress) u režiji Otta Bella priča je o trinaestogodišnjoj djevojčici Aisholpan, koja će postati prva žena koja lovi s orlom u dvanaest generacija svoje obitelji nomada iz planinskih predjela Mongolije. Film je osvojio
značajan broj nagrada, uključujući Nagradu Cinema Eye i nagradu za najbolji dokumentarac festivala u Hamptonsu", istaknuo je Nenad Puhovski.

Uz SAD, koji prevladava po broju naslova (sedam), zanimljivo je da je u međunarodnu konkurenciju ove godine uvršteno čak šest dokumentaraca iz Poljske, zemlje s dugom i bogatom tradicijom dokumentarizma. Poljsku invaziju na ZagrebDox
predvodi 21 x New York, hipnotični filmski portret New Yorka i Njujorčana u režiji Piotra Stasika, a posebno zanimljivu i svježu poetiku donosi poljski hibrid dokumentarizma i fikcije Sve te neprospavane noći (All These Sleepless Nights), film o “mladosti u punom sjaju” s ulica Varšave poljskog autora Michała Marczaka, koji je nagrađen za režiju na Sundanceu.

Ukupno 21 dokumentarni film natjecat će se i za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji, u koju je ove godine uvršteno devet hrvatskih naslova. Riječ je o filmovima: Djevojka od nula dolara Damira Terešaka, Jedi, spavaj, jedi, spavaj Đure Gavrana, Maratonci Biljane Čakić, Bojnik Kristijana Milića, snimljen u koprodukciji Hrvatske i Austrije, Neuspješan skroz Ljiljane Šišmanović, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Možeš biti sve što hoćeš Roberta Tomića Zubera, Simpl Silvestra Kolbasa i Buffet Željezara Gorana Devića. Hrvatski filmovi i autori bit će zasebno predstavljeni na Dox druženju s domaćim autorima u tjednu uoči ZagrebDoxa.


'Dobri poštar', trailer.

Finsko-bugarski dokumentarac Dobri poštar (The Good Postman) u režiji Tonislava Hristova donosi priču o poštaru u malom selu na bugarsko-tuskoj granici koje zbog europske izbjegličke krize ponovno dobiva na strateškoj važnosti.Protagonist se kandidira za gradonačelnika u želji da prihvati izbjeglice i tako revitalizira izumiruće selo, no ubrzo otkriva da dobre namjere nisu garancija političkog probitka. Srpski dokumentarac Dubina dva (Depth Two) u režiji Ognjena Glavonića – nagrađen između ostalog za najbolji balkanski dokumentarac na Dokufestu u Prizrenu – eskperimentalni je dokutriler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, a iz Srbije nam stiže i film Voli vas vaša Sexymaja (Yours Truly, Sexymaja) u režiji Ivana Mandića o popularnom blogu mlade beogradske prostitutke.

Uz glavni program, ZagrebDox uključuje i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Zanimljivi su i posebni programi: Majke i kćeri donosi četiri filma na temu uvijek zanimljivih odnosa između dviju generacija žena u istoj obitelji, dok Serija 65+ donosi tri filma nastala u okviru serijala posvećenog svakodnevici osoba starije životne dobi. Riječ je o dokumentarcima Druga ljubav, Umjetnik nikada ne ide u penziju i Izbori u režiji Gorana Devića i u produkciji Petnaeste umjetnosti. Platforma ZagrebDoXXL i ove godine donosi niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A-a, a kao dio posebnih događanja za posjetitelje je organiziran i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR) u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Samsungom.

ZagrebDox donosi i dvije retrospektive. Jedna je posvećena austrijskom redatelju Nikolausu Geyrhalteru, a druga produkciji Factum. Jednog od najznačajnijih austrijskih redatelja upoznat ćemo u četiri dokumentarca, uključujući njegov rani rad Naplavljeni (1994) i njegov najnoviji film, posvetu destruktivnoj prirodi čovječanstva Homo sapiens (2016), dok će u programu 20 godina Factuma nezavisna zagrebačka produkcija biti predstavljena odabirom najboljih ostvarenja po
izboru Vetona Nurkolarija, direktora prizrenskog Dokufesta.

Program ZagrebDox Pro za profesionalce opet organizira pripremne radionice za odabrane autorske dokumentarne projekte u različitim fazama razvoja i produkcije, pitching forum, na kojem se projekti predstavljaju javnosti, potencijalnim financijerima i distributerima, te Dan međunarodne suradnje, koji će omogućiti poslovno umrežavanje stručnjacima iz svijeta dokumentaristike, projektnim timovima i drugim filmskim profesionalcima.

"13. izdanje ZagrebDoxa održat će se u kinu Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol. U svih pet dvorana prikazat ćemo više od 120 dokumentaraca iz 15 programa. Cijene ulaznica iznose 23 kune za dnevne projekcije i 28 kuna za večernje
projekcije. Za program Teen Dox, s kojim nastavljamo i ove godine, cijena ulaznice bit će 18 kuna. Već tradicionalno nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada najboljim filmovima po izboru žirija u programu The Best of Fest, koji se
održava u nedjelju, 5. ožujka, po cijeni paketa ulaznica od 40 kn posjetiteljima omogućujemo da pogledaju sve nagrađene filmove.

]]>
Fri, 10 Feb 2017 12:26:04 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14351/sretni-13-zagrebdox
Let's Dance on ZagrebDox http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14350/lets-dance-on-zagrebdox Let's Dance on ZagrebDox ]]> 13. ZagrebDox, koji će se održati od 26. veljače do 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, u programu Glazbeni globus već tradicionalno donosi niz dokumentarnih glazbenih priča. Ove godine posjetiteljima se pruža prilika iz nekog novog kuta zaviriti u život, javno djelovanje i opus velikih i slavnih umjetnika: upoznati provokativnu osobnost skladatelja i glazbenika Franka Zappe, otkriti album Nicka Cavea i The Bad Seedsa koji je nastao u trenucima najveće osobne drame slavnog glazbenika, doznati za prilike i okolnosti u kojima je nastajao jedan od najvećih hitova Davida Bowiea ili pak pokušati otvoriti prostor i pomaknuti granice uvriježenog poimanja klasične glazbe.

'Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima' (Eat that Question—Frank Zappa in His Own Words) intimni je susret s velikim glazbenikom u kojem kroz nepoznate arhivske materijale otkrivamo provokativnu osobnost glazbenog genija 20. stoljeća, čiji angažiran i drugačiji pogled na svijet odjekuje do danas. Renomirani njemački dokumentarist Thorsten Schütte godinama je prikupljao materijale o Zappi. U upečatljivim TV intervjuima i nizu izvedbi iz njegove bogate tridesetogodišnje karijere upoznajemo različite aspekte njegova komplesnog karaktera. Zappa je bio beskompromisni borac protiv glazbene cenzure, kao i kritičar aktualnih političkih prilika.

Idejno zamišljen kao videozapis nastanka posljednjeg, šesnaestog albuma Nicka Cavea i The Bad Seedsa, 'Još jednom, ali s osjećajem' (One More Time With Feeling) australskog redatelja Andrewa Dominika kroz kreativni je proces evoluirao u nešto puno upečatljivije i osobnije. Autor u filmu razotkriva proces stvaranja albuma Skeleton Tree neposredno nakon najteže osobne tragedije Nicka Cavea, gubitka sina. Film bilježi interpretacije pjesama s albuma, snimke razgovora s članovima benda, uz upečatljivo Caveovo pripovijedanje. Još jednom, ali s osjećajem autorova je krhka, sirova i iskrena počast umjetniku koji pokušava pronaći svoj put kroz tamu. Svi će posjetitelji ZagrebDoxa moći ekskluzivno uživati u 3D projekciji filma!


'Još jednom, ali s osjećajem', trailer.

Kratkometražni dokumentarac autorice Rubike Shah bit će nezaobilazan za sve obožavatelje Davida Bowiea. 'Let's Dance: Bowie u Australiji' (Let's Dance: Bowie Down Under) donosi priču o snimanju videospota jednog od najvećih hitova kultnog muzičara. Godine 1983. Bowie je snimio videospot za spomenuti hit u Australiji, uz jasnu viziju i snažan politički kontekst: htio je na afirmativan način portretirati Aboridžine i ukazati na njihovu obespravljenost u Australiji. Taj je spot generaciji MTV-jevih gledatelja diljem svijeta ukazao na probleme tamošnjeg stanovništa.

'Mr. Gaga' dokumentarac je redatelja Tomera Heymanna posvećen jednom od najznačajnijih suvremenih koreografa, Izraelcu Ohadu Naharinu. On je bio umjetnički direktor plesne skupine Batsheva Dance Company čije je ekscentrično viđenje suvremene koreografije snažno doprinijelo razvoju suvremenog plesnog izraza proteklih desetljeća. Naharin je pokretač inovativnog tjelesnog pokreta Gaga, koji uključuje fluidni način kretanja, a potječe iz vjerovanja u iscjeljenje, dinamiku i moć stalne promjene kroz pokret. Sniman tjekom osam godina, rezultat je moćni introspektivni film koji gledateljima predstavlja čovjeka iznimnog umjetničkog integriteta i vizije.

Nakon što su 2015. u sklopu programa za profesionalce ZagrebDox Pro osvojili nagradu za najbolji projekt, autorski dvojac Stephan i Pascal Regoli premijerno će prikazati svoj film 'Solenzar'a ove godine u Zagrebu na festivalu! Solenzara je pjesma, međunarodni hit s Korzike iz 1960-ih preveden na čak petnaest jezika. Dvadeset i pet godina nakon Goran Bregović iskoristio je melodiju Solenzare pri skladanju kompozicije In the Deathcar koja je, u izvedbi Iggyja Popa, bila dio soundtracka filma Arizona Dream Emira Kusturice. Autori u filmu dokumentiraju povijest skladbe, ali i priču o nostalgiji i ljubavi prema Solenzari koja je ujedinila kulture i umjetnike iz cijelog svijeta.

Preispitivanjem poimanja klasične glazbe bavi se dokumentarac 'Što bi Beethoven učinio?' (What Would Beethoven Do?) kanadskog autora Jonathana Keijsera. Prateći niz "izdajnika" koji su napustili zadani okvir klasične glazbe, upoznajemo skladatelje koji koketiraju s modernim medijima, mlade glazbenike posvećene mijenjanju priče i one koji povezuju nespojivo: klupske umjetnike koji vrte ploče i orkestre. Inovativni pojedinci tako ruše stereotipe, a sve kako bi donijeli klasičnu glazbu do nove publike. Uz sudjelovanje priznatih umjetnika poput Bobbyja McFerrina, Benjamina Zandera i Erica Whitacrea, ovo je strastven i uvjerljiv film o važnosti klasične glazbe danas.

]]>
Fri, 27 Jan 2017 12:11:42 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14350/lets-dance-on-zagrebdox
Sretni, 13. ZagrebDox u novom CineStaru! http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14348/sretni-13-zagrebdox-u-novom-cinestaru Sretni, 13. ZagrebDox u novom CineStaru! ]]> Ovogodišnje 13. izdanje ZagrebDoxa održat će se od 26. veljače do 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema by CineStar u Zagrebu, koji nakon temeljitog preuređenja otvara svoja vrata neposredno prije u veljači. Kao i dosad, ZagrebDox će u osam festivalskih dana gledateljima ponuditi pregled najzanimljivije recentne dokumentarne produkcije u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, službenim i posebnim programima te nekoliko retrospektiva koje će pratiti gostovanja nekih od najznačajnih dokumentarista današnjice.

Zanimljivo je da su u međunarodnu konkurenciju 13. ZagrebDoxa uvrštena četiri naslova s aktualnog popisa prednominacija za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma. Najzvučniji među njima je dokutriler Zero Days, najnoviji film slavnog oskarovca i jednog od naproduktivnijih dokumentarista današnjice, Alexa Gibneyja. Istražujući okolnosti nastanka i širenja Stuxneta, zloćudnog softvera koji su u tajnosti stvorili Amerikanci i Izralelci kako bi sabotirali rad iranskog nuklearnog programa, autori se u širem smislu bave novim oblikom ratovanja u svijetu, tzv. sajberratovima.

Hooligan Sparrow, dokumentarac debitantice Nanfu Wang, snimljen je u stilu gerilskog videa. U središtu filma su kineski aktivisti za prava žena predvođeni bivšom prostitutkom Ye Haiyan (Hooligan Sparrow). Potaknuti slučajem silovanja šest osnovnoškolki za koje je odgovoran ravnatelj škole, pokušavaju promijeniti zakone koji pogoduju silovateljima. Aktivisti i redateljica zbog svog rada postaju meta tajne policije, zbog čega je veći dio filma snimljen skrivenim kamerama.


'Life, Animated', trailer.

Na oskarovskom popisu je i Life, Animated, dirljiv dokumentarac o autizmu u režiji američkog oskarovca Roberta Rossa Williamsa (Music by Prudence), koji je za film osvojio nagradu za režiju na Sundanceu. Owenu Suskindu dijagnosticiran je autizam u trećoj godini života, a njegovi su roditelji preko noći morali otkriti kako komunicirati s dječakom koji se u potpunosti isključio iz svijeta. Ubrzo otkrivaju da im u tome mogu pomoći Mala sirena, Kralj lavova i mnogi drugi likovi iz Disneyjevih animiranih filmova.

Cameraperson je filmski kolaž sastavljen od dosad neviđenih snimaka poznate američke snimateljice i redateljice Kirsten Johnson (Citizenfour, Nevidljivi rat, Fahrenheit 9/11). Film obuhvaća građu nastalu tijekom četvrt stoljeća njezine snimateljske karijere, od snimaka iz poslijeratne Bosne i Hercegovine, dnevnih rutina nigerijske babice, intimnih obiteljskih trenutaka kod kuće i šetnji s filozofom Jacquesom Derridaom. Johnson u filmu propituje svoj rad, odnose s ljudima koji su se našli ispred kamere, uključujući i etičku te emocionalnu dimenziju snimateljskog posla.

ZagrebDox i ove godine u raznim festivalskim programima predstavlja više od dvadeset novih dokumentaraca hrvatskih autora, među ostalim Biljane Čakić, Gorana Devića, Đure Gavrana, Rajka Grlića, Silvestra Kolbasa, Kristijana Milića, Silvija Mirošničenka, Borisa Poljaka, Irene Škorić i Roberta Zubera.

Publici uvijek zanimljivi službeni programi ponovno uključuju Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari i Teen Dox, a ove godine ponovno predstavljamo ADU dox, program filmova nastalih na Akademiji dramske umjetnosti. Posebna zanimljvost je program Majke i kćeri, sastavljen od filmova koji tematiziraju složen i uvijek intrigantan odnos dviju generacija žena u istoj obitelji. U njemu se prikazuje novi film Sanje Šamanović Nasljeđe, novi film poljskog redatelja Pawela Lozinskog You Have No Idea How Much I Love You te dokumentarci Amazona Clare Weiskopf i Three Conversations of Life Julie Staniszewske.

]]>
Sat, 21 Jan 2017 15:26:22 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14348/sretni-13-zagrebdox-u-novom-cinestaru
Sve najbolje uz 'Sve najbolje'! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14347/sve-najbolje-uz-sve-najbolje Sve najbolje uz 'Sve najbolje'! ]]> U hrvatska kina 8. prosinca stiže dugoočekivana božićna komedija Snježane Tribuson 'Sve najbolje' s Ksenijom Marinković, Ozrenom Grabarićem, Goranom Navojcem, Bogdanom Diklićem i poznatom mezzosopranisticom Renatom Pokupić u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u božićno vrijeme, kad svatko svakome želi sve najbolje, a u njemu se isprepliću sudbine usamljene slastičarke Verice (Ksenija Marinković) koja je davno odustala od traženja "onog pravog", Brankice (Renata Pokupić), svjetski uspješne operne pjevačice razočarane u ljubav i karizmatičnog baritona Martina (Ozren Grabarić) koji se oporavlja od bračnog brodoloma.

Uz navedene protagoniste, u niz komičnih ljubavnih (ne)zgoda upleteni su i slatkorječivi soboslikar Ljubo (Goran Navojec), dvije medicinske sestre (Ksenija Paić i Dora Fišter Toš)  koje pokušavaju razumjeti kako funkcionira muški mozak i Tomo (Bogdan Diklić), poljoprivrednik vrlo neobičnih talenata. Malo je vjerojatno da u ovom preplitanju veliku ulogu može imati grupica žohara, medenjaci i jedna operna arija, ali u ovoj priči je baš tako.

'Željela sam napraviti film o običnim dobrohotnim ljudima koje u božićno vrijeme muči problem usamljenosti. Budući da sam pišući scenarij zavoljela likove koji su se pojavili na papiru i počela s njima suosjećati, poželjela sam da im se u njihovim tužnim životima za Božić dogodi sve najbolje. Scenarist ima moć upravljanja događajima i likovima, a ja sam tu moć iskoristila u korist mojih likova i poklonila im sretan kraj. Istina, za sreću su se djelomično morali i sami izboriti – prebroditi prevare, razočaranja, bolesti, trovanja i bolnice te ponekad čak i zapjevati kad im nije bilo do pjesme, ali na kraju su uspjeli te zaslužili lijep i sretan Božić.' – izjavila je redateljica Snježana Tribuson.

U filmu se pojavljuju i Ksenija Paić, Dora Fišter Toš, Jernej Šugman, Krešimir Mikić, Goran Bogdan, Jasna Bilušić i Ivo Gregurević. Scenarij i režiju filma potpisuje Snježana Tribuson. Direktor fotografije je Goran Trbuljak, montažerka Marina Barac, a skladatelj Dinko Appelt. Dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović. Majstorica maske je Tina Jesenković, a snimatelj tona Mladen Pervan. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić.

Sve najbolje četvrti je cjelovečernji igrani film redateljice Snježane Tribuson, autorice poznatih hrvatskih filmova Prepoznavanje (1996.), Tri muškarca Melite Žganjer (1998.) i Ne dao Bog većeg zla (2002.) te popularne serije Odmori se, zaslužio si.

Film je dosad prikazan na četrnaest svjetskih festivala, a osvojio je nagrade na njih čak šest. Uz najrecentniju nagradu iz Zelenortske republike, tu su dvije talijanske nagrade, iz Leccea i Ferrare, koje su pripale Kseniji Marinković za najbolju žensku ulogu, zatim Nagrada za najboljeg glumca na SEE festivalu u Parizu, koja je pripala Goranu Navojecu te Nagrada za režiju na berlinskom izdanju istog festivala koja je pripala Snježani Tribuson. Sve najbolje proglašen je najboljim filmom i na festivalu Silveron u Kanadi.

Hrvatska premijera filma održana je ljetos na Pulskom filmskom festivalu, gdje je publika film toplo primila, a njegovu je kvalitetu prepoznao i žiri dodijelivši mu čak pet nagrada – Zlatne arene u kategorijama scenografije, kostimografije, vizualnih efekata i najbolje sporedne muške uloge (Goran Navojec) te nagradu Breza za najbolji filmski debi koju je za svoju prvu filmsku ulogu osvojila naša cijenjena mezzosporanistica Renata Pokupić. 'Sve najbolje' nastao je u produkciji Kinorame i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

]]>
Thu, 1 Dec 2016 16:40:07 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14347/sve-najbolje-uz-sve-najbolje
Sukob zavladao na 14. ZFF-u http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14346/sukob-zavladao-na-14-zff-u Sukob zavladao na 14. ZFF-u ]]> U subotu, 19. studenoga u 20 sati, uz proglašenje pobjednika, zatvoreno je ovogodišnje, četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Uz obrazloženje žirija kako se radi o zapanjujućoj i dojmljivoj priči te iznimno snažnom filmu koji slavi mogućnost suradnje različitih ljudi u velikim filmskim i emocionalnim trenucima, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 14. ZFF-a dodijeljena su egipatskom filmu Sukob redatelja Mohameda Diaba, dok su posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena hrvatskom filmu Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić i izraelsko-francuskom ostvarenju Dva svijeta u režiji Maysaloun Hamoud. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je britanski film Balkon Tobyja Fell-Holdena, dok je posebnim priznanjem nagrađen rumunjski film Ferdinand 13 Cecilije Ștefănescu. Najboljim naslovom u programu Kockice prograšen je Mliječni zub Saše Bana, a posebna priznanja primili su filmovi Med i mliko Marka Jukića i 13+ Nikice Zdunića.

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija kultnog filma Sudar kanadskog redatelja Davida Cronenberga. ''Postoje tri razloga za ovu projekciju: ona se, naime, nadovezuje na program Kinolektire koji smo nedavno
pokrenuli u kinu Europa prikazivanjem filma Taksist, a nedavno se tražila ulaznica i za film Dr. Strangelove. Drugi je razlog činjenica da se Kanada 1. siječnja 2017. pridružuje europskom fondu za financiranje filmova Eurimages, a treći
(i najvažniji) razlog jest to što je večeras u Zagrebu s nama dvoje ljudi koji su stvarali ovaj film: direktor fotografije Peter Suschitzky te jedna od glavnih glumica u filmu, Deborah Kara Unger'', istaknuo je direktor festivala Boris T. Matić.

Premda je festival svečanom subotnjom ceremonijom i projekcijom Sudara službeno zatvoren, posjetitelji će filmove moći gledati i u nedjelju, 20. studenoga. U kinu Europa u 16 sati moći će se pogledati film Dva svijeta, dobitnik posebnog priznanja žirija i HT nagrade publike, u 19 sati na programu će biti Najsretniji dan u životu Ollija Makija (film kojim je otvoren 14. ZFF), dok će u 21 sat uslijediti projekcija filma Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, dobitnika posebnog priznanja žirija. U kinu Tuškanac u 12 i u 14 sati reprizno će se prikazati kratkometražni filmovi iz međunarodne i domaće (program Kockice) konkurencije. U 16 sati ponovit će se projekcija filma Lov na divljake osebujnog Novozelanđanina Taike Waititija, a u 18 sati reprizirat će se film American Honey Andree Arnold. U 21:30 uslijedit će projekcija pobjedničkog filma 14. ZFF-a – Sukob.

I u Muzeju suvremene umjetnosti nedjelja će biti u znaku ZFF-a: u 18:30 ponovno će se prikazati Tschick Fatiha Akina, a u sklopu programa Velikih 5 s početkom u 21 sat moći će se pogledati Priče s asfalta Samuela Benchetrita, pomaknuto
ostvarenje u kojem jednu od glavnih uloga tumači Isabelle Huppert.

]]>
Mon, 21 Nov 2016 03:11:50 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14346/sukob-zavladao-na-14-zff-u
Predstavljen program 14. ZFF-a! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14345/predstavljen-program-14-zff-a Predstavljen program 14. ZFF-a! ]]> Na konferenciji za medije održanoj 27. listopada u kinu Europa predstavljen je program 14. Zagreb Film Festivala koji će se održavati u Zagrebu od 12. do 20. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 - Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Institutu, dok će se zagrebačko otvaranje Festivala po prvi put moći virtualno pratiti i u Rijeci, i to putem live streaminga u Art-kinu Croatia, organiziranog u okviru programa ZFF Putuje. Bogat festivalski natjecateljski program i posebne programe na konferenciji su predstavili Boris T. Matić, direktor festivala, Selma Mehadžić, koordinatorica programa, Hrvoje Laurenta, izvršni direktor te Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.
 
Boris T. Matić osvrnuo se na 13 naslova iz NATJECATELJSKOG PROGRAMA dugometražnog igranog filma: „Ove godine imamo tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Uz Hanu Jušić (Ne gledaj mi u pijat) i Katarinu Zrinku Matijević (Trampolin), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti šarmantni izraelsko-francuski film Dva svijeta te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom Kuća drugih. Topla filmska priča kojom u subotu 12. studenog otvaramo festival stiže s hladnog sjevera, iz Finske. Riječ je o laureatu kanskog programa Izvjestan pogled, biografskom filmu Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhoa Kuosmanena, a pažnju ljubitelja feelgood filmova mogla bi privući i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato sa Slavkom Štimcem, jednom od nama najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države i gostom 14. ZFF-a.
 
Osim što u utrci za Zlatna kolica sudjeluje rekordan broj naslova s hrvatskim produkcijskim potpisom, ovogodišnje festivalsko izdanje u glavnom programu donosi rekordan broj trilera, njih čak četiri. Tako ćemo na 14. ZFF-u gledati Noćne životinje (Nocturnal Animals), novi film modnog kreatora sve uspješnijeg u svijetu filma, Toma Forda, koji je osvojio Nagradu žirija u Veneciji, a križanac vesterna i trilera Psi (Dogs), debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Bogdana Mirice na ZFF stiže s nagradom FIPIRESCI kanskog programa Izvjestan pogled. Belgiju u glavnom programu predstavlja Flamansko nebo (Flemish Heaven), film izvanrednog suspensa u režiji Petera Monsaerta, a u glavnom programu je i Miran čovjek (Old Stone), triler kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa. Također, sretni smo što ćemo na samom zatvaranju 14. ZFF-a, u subotu 19. studenog, obilježiti 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga Sudar (Crash), projekcijom spomenutog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger. Projekcija je dio novog programa Kinolektira koji je u kinu Europa započeo ove jeseni i koji predstavlja nezaobilazne filmske klasike.“
 
Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put na Zagreb Film Festivalu biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha. INKLUZIVNE PROJEKCIJE filmova Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato i Trampolin organizirane su u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a.
 
Selma Mehadžić predstavila je brojne programske novitete u drugim programima ovogodišnjeg ZFF-a: „Program PONOVNO S NAMA, kao i dosad, okupit će autore čije smo prethodne filmove gledali na ranijim festivalskim izdanjima, a glavna novost jest da program ove godine postaje natjecateljskog karaktera – pobjedničkom filmu pripast će nagrada Zlatni bicikl, što je rezultat naše težnje da sustavno pratimo rad 'starih' ZFF-ovih autora, ali i da na njihova nova ostvarenja stavimo nešto veći fokus nego ranijih godina. U Zagreb tako ove godine stiže jedan od velikana rumunjskog novog vala i pobjednik kratkometražnog ZFF-ovog programa 2004., Cristi Puiu, koji će predstaviti svoju crnohumornu obiteljsku dramu Sieranevada, snimljenu u koprodukciji s Hrvatskom. Nastavljamo i suradnju s Europskim parlamentom: u programu DAN LUX FILMA predstavit ćemo tri ovogodišnja finalista koji konkuriraju za Nagradu LUX.“
 
Iz programski i sadržajno najbogatijeg, petog izdanja programa INDUSTRIJA, namijenjenog profesionalcima i zainteresiranoj javnosti, izdvaja se događanje Ovako MI to radimo! koje povezuje obilježavanje 25 godina postojanja Potprograma MEDIA te skorašnji ulazak Kanade u Eurimages (17. studenog u Kući Europe). Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan online na službenoj festivalskoj stranici, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko internetske stranice zff.kupiulaznicu.hr.

]]>
Fri, 28 Oct 2016 03:33:52 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14345/predstavljen-program-14-zff-a
Hrvati idu u Irsku, Irci dolaze u Zagreb (Film Festival) http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14338/hrvati-idu-u-irsku-irci-dolaze-u-zagreb-film-festival Hrvati idu u Irsku, Irci dolaze u Zagreb (Film Festival) ]]> U fokusu programa Moj prvi film svake je godine jedna europska država i prvijenci danas etabliranih redatelja. Filmski kritičar Nenad Polimac za 14. izdanje ZFF-a odabrao je nezaobilazna ostvarenja male, ali moćne irske kinematografije, a programom Moj prvi film: Irska ZFF se priključuje nizu manifestacija koje u 2016. obilježavaju stotu obljetnicu irske borbe za nezavisnost.

'Ove godine je u konkurenciji za Oscara za najbolji film irska kinematografija bila zastupljena čak s dva naslova, 'Brooklynom' Johna Crowleyja i 'Sobom' Lennyja Abrahamsona. Svakako impresivno, reklo bi se, jaka filmska sredina, no sve nije baš tako jednostavno: irski redatelji i glumci imaju bolje uvjete za rad u Londonu i u Hollywoodu negoli u Dublinu, pa to zdušno i koriste. Osim toga, neke od najpoznatijih filmova na irske teme snimili su Englezi, Škoti i Amerikanci ('Sestre Magdalenke', 'Ryanova kći', 'Miran čovjek'), pa je nacionalna obojenost tim problematičnija. Usprkos tome, skupili smo impresivan odabir pravih irskih filmskih debija, koji uz Crowleyjevu 'Stanku' i Abrahamsonovog 'Adama & Paula', uključuje i film 'Angel' najveće irske redateljske zvijezde Neila Jordana, 'Moje lijevo stopalo' Jima Sheridana nagrađen s dva glumačka Oscara (Daniel Day-Lewis i Brenda Fricker) te modernističku krimi-komediju 'Čuvar zakona' Johna Michaela McDonagha, brata poznatog dramatičara i filmskog redatelja Martina McDonagha. To je filmska revija koju ne biste smjeli propustiti.', izjavio je selektor Nenad Polimac povodom najave programa.

Program Moj prvi film: Irska ostvaren je u suradnji s Veleposlanstvom Irske i Irskim filmskim institutom.

]]>
Fri, 7 Oct 2016 01:48:59 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14338/hrvati-idu-u-irsku-irci-dolaze-u-zagreb-film-festival
'Ne gledaj mi u pijat' na 14. ZFF-u! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14334/ne-gledaj-mi-u-pijat-na-14-zff-u 'Ne gledaj mi u pijat' na 14. ZFF-u! ]]> Zagreb Film Festival će se četrnaestu godinu zaredom održati od 12. do 20. studenog 2016. na nekoliko gradskih lokacija, a većinu filmskog programa ugostit će, kao i dosad, kina Europa i Tuškanac. U studenom će još jednom Zagreb na devet dana postati filmskom mekom, donoseći domaćoj publici selekciju najatraktivnijih i najzanimljivijih igranih filmova dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta.

Debitantski autori u fokusu su ZFF-a od samoga početka, pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok nacionalni natjecateljski program (Kockice) iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni. Jedna od autorica čija su kratkometražna ostvarenja nekoliko puta prikazivana u ovom programu ove će godine svoj debitantski dugometražni film, 'Ne gledaj mi u pijat', predstaviti u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu. Spomenuti film mlade redateljice Hane Jušić na ZFF stiže s osvojenom nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film na netom održanom 73. Venecijanskom filmskom festivalu.

Osim na domaće autore, čije putanje ZFF sustavno prati, posljednjih godina poseban naglasak stavljen je i na domaće filmske koprodukcije s drugim europskim i svjetskim državama, pa će tako ove godine u natjecateljskom dijelu programa sudjelovati i uspješan zajednički filmski pothvat Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, 'Kuća drugih' ('House of Others') gruzijske redateljice Russudan Glurjidze, nagrađen Grand Prixom na Filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Popratni program Ponovno s nama od ove godine postaje natjecateljskog karaktera, a uključit će, između ostalih naslova, jednu uspješnu hrvatsku koprodukciju: smrtno-ozbiljnu komediju ‘Sieranevada’ rumunjskog redatelja Cristija Puiua te ‘Hunt for the Wilderpeople’ Taike Waititija. Komedije i smijeha neće nedostajati niti u ostalim popratnim programima pa će tako u programu istočnoeuropskih komedija biti prikazani najbolji predstavnici ovog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, dok će dokumentarci i ove godine biti prisutni na festivalu, i to u programu tzv. mockumentaraca koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.

]]>
Mon, 12 Sep 2016 14:15:53 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14334/ne-gledaj-mi-u-pijat-na-14-zff-u
Hana Jušić ide na Mostru! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14329/hana-jusic-ide-na-mostru Hana Jušić ide na Mostru! ]]> Debitantski dugometražni igrani film 'Ne gledaj mi u pijat' redateljice Hane Jušić uvršten je u Dane autora (Giornate degli autori), paralelni program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna. Pokrenut 2004. godine po uzoru na kanski 15 dana autora (Quinzaine des réalisateurs), program prikazuje 11 pomno odabranih naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću.
 
'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna mama (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.
 
Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, autorica nekoliko zapaženih kratkometražnih igranih filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima (Zimica, Terarij, Da je kuća dobra i vuk bi je imao...). Ne gledaj mi u pijat snimljen je u jesen 2015. godine u Šibeniku. U fazi projekta razvijan je na radionicama Torino Film Laba, Script & Pitch i Framework, a potom je u fazi postprodukcije predstavljen i u programu Work in progress cijenjenog koprodukcijskog foruma Les Arcs Coproduction Village.


Ne gledaj mi u pijat, trailer.

Glavnu ulogu nosi Mia Petričević, diplomirana arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, dok je poznatoj kazališnoj glumici i spisateljici Arijani Čulini ovo debitantska uloga na filmu. 'Ovaj film planirala sam snimiti otkad sam se odlučila baviti režijom, i u njega su utrpane sve ideje koje su godinama nastajale. Uvijek sam htjela napraviti film o junakinji koja bi bila pomalo androgina i koja na prvi pogled djeluje slabo, ali zapravo u sebi nosi neku snagu, i tako je nastala Marijana, glavni lik. Njezina obitelj je pak nastala iz mog imaginarija pomaknutih, pomalo karikaturalno-grotesknih likova, a kao pozadina tu je Šibenik sa svojim specifičnim mentalitetom. Film je iskren i drago mi je da ga je netko prepoznao kao takvog', kaže o filmu redateljica Hana Jušić.

Producentica Ankica Jurić Tilić ističe zadovoljstvo što će film svjetsku premijeru imati u Veneciji: 'Smatram da je osim Hanine izuzetne autorske vještine i svježeg pristupa razlog pozivu u Veneciju i nevjerojatno snažan glumački postav. Naši glumci su ostvarili zaista izvrsne uloge i jedva čekam da hrvatska publika dobije priliku vidjeti koliko su fantastično utjelovili likove koje je Hana napisala. Sada imamo pozive na nekoliko zanimljivih festivala, ali mi je izuzetno drago što će svjetska premijera biti na Veneciji, čemu je sigurno pripomoglo i to što su nas u protekle dvije godine tamo sjajno predstavili Dubravka Turić i Ognjen Sviličić'.
 
Filmsku ekipu čine i direktorica fotografije Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuća Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija, razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages.
 
13. izdanje programa Dani autora (Giornate degli autori/Venice Days) prikazuje 11 dugometražnih naslova, a režiju sedam od njih potpisuju žene. U programu su ranijih godina, među ostalima, prikazani filmovi Fatiha Akina, Denisa Villeneuvea, Adriana Sitarua, Laurenta Canteta, Kima Ki-duka, Gorana Paskaljevića, Danisa Tanovića i Jafara Panahija. Dani autora dodjeljuju više nagrada (Venice Days Award –  nagrada žirija, BNL People's Choice Award –  nagrada publike, Label Europa Cinemas), dok svi debitantski filmovi koji se prikazuju u bilo kojem programu Mostre konkuriraju za nagradu Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future.

]]>
Wed, 27 Jul 2016 22:20:27 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14329/hana-jusic-ide-na-mostru
Odsvirana 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14328/odsvirana-uzbuna-na-zelenom-vrhu Odsvirana 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' ]]> Nakon tridesetak uzbudljivih dana snimanja, u petak, 22. srpnja pala je zadnja klapa dječjeg detektivskog filma 'Uzbuna na Zelenom Vrhu', koji prati uzbudljive događaje u životu Ratka Milića - Koka prije njegova preseljenja u Zagreb. Pod budnim okom redateljice Čejen Černić i filmske ekipe okupljene pod produkcijskom kapom tvrtke Kinorama, mali detektivi marljivo su radili na rješavanju slučaja teških razbojstava koja su narušila ljetnu prazničku idilu na Zelenom Vrhu.

A jesu li Koko i družina i ovoga puta uspjeli stati na kraj opasnim razbojnicima, bit će poznato kada film 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' stigne na velika platna.
Serijal filmova nastalih prema popularnim romanima Ivana Kušana prvi je dječji filmski serijal u Hrvatskoj, a filmove o Koku u domaćim kinima dosad je pogledalo više od 200.000 gledatelja. Režiju novog nastavka serijala potpisuje filmska i TV redateljica Čejen Černić koja je ujedno i koscenaristica, a scenarij je napisala Hana Jušić. Umjetnički supervizor projekta je Daniel Kušan, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer Slaven Zečević, skladatelj Dinko Appelt, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Emina Kušan, a majstorica maske Martina Novaković. Producenti su Ankica Jurić Tilić i Hrvoje Pervan.

Film proizvodi Kinorama, a distribuirat će ga 2i Film. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Program Kreativna Europa - potprogram MEDIA, dok je proizvodnju filma podržao Hrvatski audiovizualni centar. Sve o novim avanturama Koka i njegovih prijatelja pratite na službenoj Facebook stranici filma: www.facebook.com/uzbunanazelenomvrhu

]]>
Fri, 22 Jul 2016 00:28:27 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14328/odsvirana-uzbuna-na-zelenom-vrhu
Omnibus 'Transmania' u programu Sarajevo Film Festivala http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14327/omnibus-transmania-u-programu-sarajevo-film-festivala Omnibus 'Transmania' u programu Sarajevo Film Festivala ]]> Dugometražni igrani omnibus 'Transmania' uvršten je u Natjecateljski program - igrani film 22. Sarajevo Film Festivala (12. – 20. kolovoza 2016.). Film
će biti prikazan izvan konkurencije, 16. kolovoza u Narodnom pozorištu.

Film je nastao u režiji 15 poznatih domaćih redatelja. Svaki redatelj je snimao petominutni nastavak priče tek nakon pogledane samo zadnje minute prethodnog. Na taj način stvoren je niz nepredvidivih situacija koje drže gledatelje u potpunoj neizvjesnosti i konstantnom isčekivanju novog obrata sve do samog kraja.

Osnovni kocept filma polazi od inspiracije nadrealističkom narativnom metodom Cadavre Exquis / Exquisite Corpse, razvijene 20-tih godina 20. stoljeća. Spomenuta metoda istražuje nepoznatost, mističnost i slučajnosti u procesu nastajanja igranog filma.

Autor koncepta i producent filma je David Lušičić, a režiju i scenarije sekvenci potpisuju Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Sara Hribar, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina i Ivan Sikavica.

U glavnim ulogama pojavljuju se Frano Mašković, Lana Barić, Goran Bogdan, Jadranka Đokić, Milivoj Beader, Nikša Marinović, Ivana Krizmanić i Žarko Radić. Snimanje filma započelo je 2012. godine. Svaki je redatelj za razradu svoje petominutne igrane sekvence imao mjesec radnih dana, dok se samo snimanje izvodilo u jednom danu, odnosno u jednom terminu. Svaki od redatelja surađivao je sa svojim direktorom fotografije, no korištena je ista oprema, dok je glavna montaža povjerena Jeleni Drobnjak.

Transmania je nastala u produkciji zagrebačke tvrtke Zebra Creative Production. Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Grad Rijeka, a u njega je također uložen ogroman entuzijazam i pozitivna energija velikog broja kreativaca iz svijeta filma i umjetnosti.

]]>
Wed, 20 Jul 2016 00:16:50 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14327/omnibus-transmania-u-programu-sarajevo-film-festivala
'Muškarci i kokoši ' otvaraju 6. Fantastic Zagreb http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14326/muskarci-i-kokosi--otvaraju-6-fantastic-zagreb 'Muškarci i kokoši ' otvaraju 6. Fantastic Zagreb ]]> Film koji otvara 6. Fantastic Zagreb ludo je zabavan hit i crna komedija s elementima fantastike - ‘Muškarci i kokoši’! Danska super zvijezda MADS MIKKELSEN - koja se proslavila ulogama u filmovima Pusher, Casino Royale i seriji Hannibal i koju ćemo gledati u novom nastavku Zvjezdanih ratova - predvodi briljantnu glumačku ekipu dok režiju potpisuje oskarovac Anders Tomas Jensen. Urnebesni komični prizori smjenjuju se s elementima misterije i fantastičnih otkrića, a radnja prati dva brata koja nakon očeve smrti završavaju na otoku gdje otkrivaju misterioznu obiteljsku tajnu. Ne propustite otvaranje 6. FZFF na ljetnoj pozornici Tuškanac 30. lipnja u 21:30, a nakon filma ostanite i na tulumu otvorenja uz Yammat radio i Swanky Crew!

Funky terasa Swanky Mint hostela u Ilici 50 ugostiti će 6. i 7. srpnja, s početkom u 21,15 sati, čak 17 kratkih filmova u trajanju od 140 minuta programa dnevno! U programu se nalaze i dva hrvatska kratka filma – Zvjerka, hrvatsko-finska koprodukcija u trajanju od 20 minuta, zabavna horor komedija koja na urnebesan način prikazuje odnos stogodišnje majke i 75-godišnje kćeri. Drugi hrvatski kratki film je Indonezija, psihološki triler u trajanju od 25 minuta koja će vas ostaviti bez teksta. Ulaz na kratki program je besplatan, stoga ne propustite uživanciju na ljetnoj terasi Swanky Mint hostela!

Jedan od noviteta ovogodišnjeg FZFF-a je dječji program koji će se 02. i 03. srpnja održati u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici 10. Generalni pokrovitelji Dječjeg vikenda, Raiffeisen Bank Austria d.d. (RBA) i Austrijski kulturni forum vode vas u svijet mašte uz dva fantastična dječja filma: Mali vitez Trenk i Dječja magija. Nakon filmske zabave za klince i klinceze slijede zabavne znanstvene radionice te kratka predstava ‘Jedan dan u laboratoriju ludog znanstvenika!’ Zahvaljujući generalnom pokrovitelju Dječjeg vikenda, RBA, ulaz na filmove i radionice je besplatan za sve posjetitelje.

Kako smo već najavili, ove godine Fantastic Zagreb slavi 75. rođendan velikana svjetske animacije Hayaa Miyazakija. Njegov vanserijski talent slavimo uz tri fantastična naslova: PRINCEZA MONONOKE, AVANTURE MALE CHIHIRO I MOJ SUSJED TOTORO. Miyazakijeve filmove karakteriziraju prelijepa animacija, fantastični svjetovi, voljeni likovi, snoliki prizori kao i autorova svijest o očuvanju prirode, pravdi, etici, moralu i humanom pogledu na život i svijet.

Na ovogodišnjem FZFF ne propustite i filmove: Brzi Konvoj, Francuski road movie na steroidima, zatim jednu od najefektnijih i najboljih europskih žanrovskih drama u proteklih godinu dana Demon. Prikazat ćemo vam i švedski film koji je uspio poharati sve bitne žanrovske svjetske festivale Sensoria - efektan mystery suspens koji priziva ranog DePalmu i Polanskog, ali sa “skandinavskom” notom. Film Procjep je atraktivan znanstveno – fantastični film nastao u srpsko-slovensko-južnokorejskoj koprodukciji i na engleskom jeziku rijedak je primjer kako se i na ovim prostorima može napraviti punokrvni SF odličnih efekata! Vještica je maestralna horor bajka koja je nakon premijere na Sundance festivalu postala svjetski hit! Horor romansa koja oduševljava publiku gdje god se prikazuje Ponos i predrasude i zombiji njeguje kostimirano romantičan balans kroz borbu dvoje ljubavnika s neumrlim bićima. Dječak i zvijer novi japanski znanstveno – fantastični anime tek izašao iz tvornice čuvenog Mamoru Hosode poznatog po hitu Summer Wars za kojeg je osvojio brojne nagrade. Hosoda je već stekao atribut nasljednika velikog Hayaa Miyazakija pa je ovo film koji ne smijete propustiti!

I na kraju podsjećamo; Šesto izdanje Fantastic Zagreba održava se od 30. lipnja do 9. srpnja! U deset festivalskih dana vidjet ćemo premijere najvećih ovogodišnjih žanrovskih hitova - od SF-a, trilera i fantasy naslova do horora, animacije i kultnih žanrovskih klasika kao i kratkih filmovi te brojna iznenađenja na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac te u Zagrebčkom plesnom centru (Ilica 10). Naravno očekuju nas i dvije nezaboravne noći za sam kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad!

Za više informacija o festivalu, rasporedu projekcija i proteklim izdanjima posjetite www.fantastic-zagreb.com.

]]>
Sun, 19 Jun 2016 13:11:31 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14326/muskarci-i-kokosi--otvaraju-6-fantastic-zagreb
Fantastični kultni klasici! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14325/fantasticni-kultni-klasici Fantastični kultni klasici! ]]> 6. Fantastic Zagreb prikazat će na velikom platnu šest žanrovskih filmskih evergreena koji su s razlogom stekli kultni status tj. filmova koji i nakon nekoliko desetljeća bude isto zanimanje i potvrđuju vizionarsku kvalitetu njihovih autora. A tek je uživanje u ovim žanrovskim remek-djelima na velikim platnima u prirodnom okruženju utvrde na Medvegradu i ljetnom kinu na Tuškancu potpuni doživljaj! Program u sklopu kojeg se prikazuju klasike naziva se Sretan rođendan!, a kome ćemo ove godine čestitati - pročitajte u nastavku.

BLUE VELVET / PLAVI BARŠUN
Prošlo je 30 godina otkad je čuveni David Lynch snimio, po mišljenjima mnogih, jedan od najboljih filmova 80-tih! Plavi baršun – nadrealistički neo noir s fenomenalnom glumačkom ekipom u kojoj se izdvaja Dennis Hopper čiji je Frank Booth jedan od najuvjerljivijih negativaca u filmskoj povijesti. Ovaj kultni klasik višestruko je nagrađivan, a sam David Lynch bio je nominiran za Oscara za najbolju režiju.

THE FLY / MUHA
Kultni redatelj David Cronenberg prije točno 30 godina režirao je The Fly. Kritika je slavila redatelja i fantastičnu glumačku izvedbu Jeffa Goldbluma koji je nominiran za Oscara za najboljeg glumca, a film je osvojio Oscara za najbolju masku. Mnogi su film prepoznali kao metaforu za AIDS, iako je Cronenberg ciljao na tjelesne promjene kroz koje svi prolazimo: starenje, bolesti i konačno – smrt. Muha je bio i ostaje jedan od najupečatljivijih filmova osamdesetih godina i film ispred svog vremena!

ALIENS DIRECTORS' CUT
Aliens je rijetko viđen sequel koji je jednako uspješan kao i original! James Cameron je preuzeo Ridley Scottovo jezovito i klaustrofobično remek-djelo i pretvorio ga u SF horor triler adrenalinske akcije. Sigourney Weaver kao legendarna Ripley ovom je ulogom utvrdila svoj status najveće holivudske heroine, a Cameron udario temelje akcijskom blockbusteru 80-ih i 90-ih. Aliens je svojim pristupom i režijom izgleda kao da je snimljen danas a ne prije 30 godina!

ESCAPE FROM NEW YORK / NEW YORK 1997
Kultni akcijski futuristički triler velikog majstora žanra Johna Carpentera slavi svoj 35-ti rođendan! Kurt Russell kao Snake Plissken nikada prije ni kasnije nije bio toliko cool u ulozi koja je u današnjem Hollywoodu potpuno nezamisliva! Mastermind Carpenter kreirao je nezaboravnu ikonografiju, a Manhattan budućnosti pretvorio u Pakao na Zemlji.  U kontekstu terorističkih napada na New York 2001. godine priča i set up filma dobivaju dodatnu zastrašujuću dimenziju koja postaje realnost: u filmu teroristi 1997. otimaju predsjednički zrakoplov Air Force i zabijaju se u njujorški neboder, a jedna od glavnih pozornica su tornjevi Svjetskog trgovačkog centra!

A CLOCKWORK ORANGE / PAKLENA NARANČA
Nezaboravni distopijski klasik Stanleya Kubricka! Njegov prvi film nakon 2001: Odiseja u svemiru  i radikalan odmak od dotadašnjeg rada. Vizija svijeta bliske budućnosti u kojem vladaju bande mladih studija je društvenih odnosa, totalitarizma, ljudske prirode i nepokolebljivog ljudskog duha. Uznemirujuće i mračno remek-djelo u kojem Kubrick spaja scene “ultra-nasilja” uz veseli soundtrack “Singing in the Rain”. Malcolm McDowell utjelovio je Alexa, jednog od najkarizmatičnijih i najprepoznatljivijih anti-heroja u povijesti kinematografije: ljubitelja nasilja, mlijeka i Bethoveena. Kontroverzni roman Anthonyja Burgessa poslužio je Kubricku da s iznimnom vizualnom intenzivnošću i bez zadrške prikaže scene nasilja, seksa i raspamećenog ponašanja zbog čega je natjerao cenzorske udruge diljem svijeta da se dobro preznoje!

FORBIDDEN PLANET / ZABRANJENI PLANET
Film kojim zatvara 6. FZFF na medvedgradskoj utvrdi!
Slavimo punih 60 godina ovog briljatnog žanrovskog klasika i jednog od najutjecajnijih SF filmova svih vremena. Daleki predak modernog SF filma Zabranjeni planet je prvi film koji je uveo AI kao jedan od likova, prvi elektronski soundtrack i prvi film koji je junake odveo u drugi kraj galaksije. Filmska egzotika bez koje SF kakvog poznajemo ne bi bilo! Film je inspiriran Shakespearovom dramom Oluja, a prati ekspediciju koja sa Zemlje kreće na udaljeni planet Altair 4 kako bi otkrili što se dogodilo sa kolonijom naseljenika koja je nestala bez traga. Zabranjeni planet nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji specijalni efekti. Na Medvedgradu Vas nakon prikazivanja filma očekuje i tulum zatvaranja uz Yammat radio i Swanky Crew!

Uz brojne klasike, ove godine Fantastic Zagreb slavi i 75. rođendan velikana svjetske animacije Hayaa Miyazakija. Njegov vanserijski talent slavimo uz tri fantastična naslova: PRINCEZA MONONOKE, AVANTURE MALE CHIHIRO I MOJ SUSJED TOTORO. Miyazakijeve filmove karakteriziraju prelijepa animacija, fantastični svjetovi, voljeni likovi, snoliki prizori kao i autorova svijest o očuvanju prirode, pravdi, etici, moralu i humanom pogledu na život i svijet.

I na kraju podsjećamo; Šesto izdanje Fantastic Zagreba održava se od 30. lipnja do 9. srpnja! U deset festivalskih dana vidjet ćemo premijere najvećih ovogodišnjih žanrovskih hitova - od SF-a, trilera i fantasy naslova do horora, animacije i kultnih žanrovskih klasika kao i kratkih filmovi te brojna iznenađenja na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac, u Plesnom centru (Ilica 10) i na Medvedgradu. Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka, 20. lipnja, na blagajni kina Europa (Varšavska 3).

Cijene ulaznica:
Pojedinačna projekcija: 27 kuna
Tjedna akreditacija: 150 kuna
Studentska tjedna akreditacija: 120 kuna
Posebna projekcija na Medvedgradu (prijevoz uključen): 45 kuna
Kratki program u Swanky Mint Hostelu (Ilica 50): besplatno!
Dječji program u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10): besplatno!
Besplatan ulaz na ljetno kino Tuškanac svim posjetiteljima koji dođu sa svojim psima!

Za više informacija o festivalu, rasporedu projekcija i proteklim izdanjima posjetite www.fantastic-zagreb.com.

]]>
Sat, 18 Jun 2016 12:58:23 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14325/fantasticni-kultni-klasici
Uzbuna! Stiže novi Koko! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14324/uzbuna-stize-novi-koko Uzbuna! Stiže novi Koko! ]]> Ovoga tjedna u okolici Zagreba počelo je snimanje novog filma iz popularnog dječjeg serijala o Koku, 'Uzbuna na Zelenom Vrhu'. 'Uzbuna na Zelenom Vrh' svojevrsni je prednastavak ranije snimljenih filmova ('Koko i duhovi', 'Zagonetni dječak' i 'Ljubav ili smrt') koji prati uzbudljive događaje u životu Ratka Milića - Koka prije njegova preseljenja u Zagreb. Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike igrajući se na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh. Tu prazničku idilu iznenada narušava niz misterioznih pljački i razbojstava počinjenih pod okriljem noći. Kao i uvijek, Koko i prijatelji odlučuju "malo uskočiti" odraslima i uzimaju stvari u svoje ruke.

Novi nastavak Koka u serijal unosi i neka osvježenja – nova lica glavnih junaka, redom odabranih među zagrebačkim osnovnoškolcima. Prvi put na filmu u ulozi Ratka Milića - Koka pojavljuje se Marko Tocilj, a nova Marica je Sara Čolaković. U ulozi Tome pojavljuje se Alex Rakoš, u ulozi Bože Tin Gregorić, a u ulozi Žohara Jan Pentek. Na snimanju će im se pridružiti i Jakov Piljek (Crni), Lucija Philips (Emica), Toma Serdarević (Ivo) te Dora Bilić (Nina). Uloge Kokovih roditelja tumače Dijana Vidušin i Ozren Grabarić. Male glumce, ali i odrasle, na filmskom setu očekuju brojna nova iskustva poput noćnog snimanja, penjanja po oluku, preskakanja ograda, špijuniranja s trešnjinog stabla, praćenja, skrivanja i skokova u jezero uz nadzor ronilaca. Uz male i velike glumce, u filmu ćemo gledati i tri psa i jednu mačku. Završetak snimanja planira se krajem srpnja.

Serijal filmova nastalih prema popularnim romanima Ivana Kušana prvi je dječji filmski serijal u Hrvatskoj, a filmove o Koku u domaćim kinima dosad je pogledalo više od 200.000 gledatelja. Režiju novog nastavka serijala potpisuje filmska i TV redateljica Čejen Černić koja je ujedno i koscenaristica, a scenarij je napisala Hana Jušić. Umjetnički supervizor projekta je Daniel Kušan, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer Slaven Zečević, skladatelj Dinko Appelt, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Emina Kušan, a majstorica maske Martina Novaković. Producenti su Ankica Jurić Tilić i Hrvoje Pervan.

Film proizvodi Kinorama, a distribuirat će ga 2i Film. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Program Kreativna Europa - potprogram MEDIA, dok je proizvodnju filma podržao Hrvatski audiovizualni centar. Sve o novim avanturama Koka i njegovih prijatelja pratite na službenoj Facebook stranici 'Uzbune na Zelenom Vrhu.

]]>
Fri, 17 Jun 2016 09:18:00 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14324/uzbuna-stize-novi-koko
Dječji vikend na 6. Fantastic Zagrebu http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14323/djecji-vikend-na-6-fantastic-zagrebu Dječji vikend na 6. Fantastic Zagrebu ]]> Fantastic Zagreb film festival već šestu godinu za redom iznenađuje dodatnim programima. I pri tom ne mislimo samo na odabir najnovijih žanrovskih filmova, već na nove ideje iz radionice  fantastičnog tima koji je ove godine pripremio filmove i radionice za djecu (i sve one koji se tako osjećaju).

Na putovanje u svijet mašte odvest će nas dva fantastična dječja filma, koja su izabrana uz podršku Austrijskog kulturnog foruma: 'Mali vitez Trenk' i 'Dječja magija'.

'Mali vitez Trenk'/'Der kleine ritter Trenk' je željno očekivani animirani film izašao iz tvornice koja je plasirala poznatu dječju TV seriju 'Lili mala vještica'. Priča prati hrabrog dječaka koji se od poniznog seljaka uzdiže u sjajnog viteza, ali ne kroz nasilje već kroz razmišljanje i snalažljivost ili kako bi naši roditelji rekli 'mora misliti svojom glavom'. Radnja je smještena u srednjem vijeku tako da film obiluje viteškim turnirima, dvorcima, srednjovjekovnim kostimima i 'gospodom' tog doba. Ništa u ovom filmu nije predvidljivo već prepuno iznenađujućih prevrata koji će zabavljati publiku do posljednjeg trenutka!

'Dječja Magija'/'Kinderzauber' se razvijao u suradnji s djecom i njihovim vizijama svijeta - autentično, poetski i u isto vrijeme, realno. To je ljeto 'Cirkus Dimitri' stigao u posjet djeci. No, djeca su nestala i Dimitri ih odluči potražiti. Tajanstveni događaji obilježiti će taj dan, ali i noć koja je pred njim! Kako je u mašti sve moguće, tako će i djeca razviti svoje posebne moći i njihovi snovi će postati stvarnost.

Posjetite FZFF na lokaciji zagrebačkog Plesnog centra (Ilica 10), 2. i 3. srpnja 2016. godine gdje projekcije filmova počinju oba dana u 11h. Nakon zabave uz filmske junake FZFF je pripremio niz zanimljivih znanstvenih radionica te kratku predstavu ‘Jedan dan u laboratoriju ludog znanstvenika!’ Povedite svoje mališane na ludi Dječji vikend na Fantastic Zagreb, jer sigurni smo da će i mame i tate ponešto naučiti i zabaviti se. Ulaz na filmove i radionice je besplatan za sve posjetitelje, a sretnike očekuju i pokloni.

A evo i nova tri filma u regularnom program 6. FZFF-a:

BRZI KONVOJ
Francuski road movie na steroidima. 'Brzi konvoj' je oktanska jurnjava između dilera droge i policije od Costa Brave do francuske granice. Fascinanto režirani prizori automobilske potjere, adrenalinska akcija i trilerski naboj iz perspektive vozača ostavljaju bez daha. Film koji bi Luc Besson rado imao u svojoj filmografiji!

DEMON
Priča o opsjednutosti, smještena na živopisnom poljskom vjenčanju, atmosferski suspens prožet crnim humorom i slavenska strava bazirana na staroj židovskoj legendi o dibbuku koja spada među najefektnije i najbolje europske žanrovske drame proteklih godinu dana. Film na žalost ima i svoj tužan nastavak: mladi poljski redatelj Marcin Wrona par dana nakon svjetske premijere filma u Torontu izvršio je samoubojstvo vješanjem.

SENSORIA
Efektan mystery suspens priziva ranog DePalmu i Polanskog, ali sa “skandinavskom” notom. Švedski film uspio je poharati sve bitne žanrovske svjetske festivale. U središtu zbivanja je žena koja nakon bračnog brodoloma seli u zgradu koju nastanjuju pomalo čudni stanari i u stan s vrlo mračnom prošlošću. Ne gledati kod kuće, samo u kinu!

Podsjećamo, šesto izdanje Fantastic Zagreba održava se od 30. lipnja do 9. srpnja! U deset festivalskih dana prikazat će se filmovi znanstvene fantastike, trileri, fantasy, animirani, kultni žanrovski klasici, horori, kratki filmovi kao i brojna dodatna iznenađenja na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac. Naravno, očekuju nas i dvije nezaboravne noći za sam kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad!

]]>
Thu, 9 Jun 2016 01:21:39 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14323/djecji-vikend-na-6-fantastic-zagrebu
Tradicija i/ili revolucija-Animafest 2016! http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14321/tradicija-iili-revolucija-animafest-2016 Tradicija i/ili revolucija-Animafest 2016! ]]> Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, jedini hrvatski A–festival, čiji se dobitnici Grand Prixa u kratkometražnoj konkurenciji izravno kvalificiraju za nagradu Oscar, ponovno će Zagreb učiniti centrom svjetske animacije. Od 6. do 11. lipnja u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru te na open-air projekciji već ovog vikenda na Ribnjaku bit će prikazano više od 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova. Sintagma 'tradicija i/ili revolucija' najbolje predstavlja ovogodišnje tematske cjeline – nagradu Oscar i Animanarhiju – sirovu animaciju. Naime, Animafest će publici predstaviti animaciju u njezinu „punk“ izdanju, ali i niz klasičnih Oscarom nagrađenih filmova, hrvatskih kandidata za Oscar te filmova nagrađenih Akademijinim kipićem koji pomiču granice očekivanja.

Najavili su to na druženju s novinarima u srijedu u Swanky Monkey Gardenu, jednoj od ovogodišnjih novih lokacija popratnih programa, umjetnički ravnatelj Animafesta Zagreb, Daniel Šuljić, te producentice festivala, Matea Milić i Paola Orlić. Festival će u ponedjeljak 6. lipnja u kinu Europa u 19.30 sati otvoriti osam kratkometražnih filmova iz Velikog natjecanja, čiji je izbor odlična najava raznolikosti ovogodišnjih tema i tehnika. Na otvorenju festivala Vijeće Animafesta Zagreb dodijelit će i Nagradu za životno djelo belgijskom velikanu animacije, Raoulu Servaisu, jednom od najvažnijih inovatora i predstavnika egzistencijalističkog animiranog filma. Servaisovim filmovima posvećena je i retrospektiva, u utorak 7. 6. u kinu Europa, nakon koje slijedi razgovor s publikom.

Servais je jedan od 200-tinjak gostiju 26. Animafesta, među kojima renomeom prednjače članovi žirija. U žiriju kratkometražnog filma ove je godine Peter Lord (Pirati! Banda nepoželjnih, Pobuna u kokošinjcu), britanski animator, producent i redatelj te osnivač studija Aardman Animations, o čijih će 40 godina Lord govoriti 11. 6. u ZPC-u. Uz njega su u žiriju i kanadski skladatelj Oscarom nagrađivanih filmova Normand Roger, potom nagrađivani nezavisni njemački autor Raimund Krumme, zatim kolumbijska profesorica i promotorica latinskoameričke animacije Cecilia Traslaviña, te nezavisna producentica i menadžerica u kulturi Vjera Matković. O najboljem dugometražnom filmu odlučivat će Justine Bannister, nezavisna savjetnica za dječje medije s iskustvom rada u kompanijama kao što su 20th Century Fox ili Disney Channel France, zatim Marcy Page, koja je kao producentica kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) sudjelovala na brojnim nagrađivanim filmskim projektima, te Boško Picula, politolog i filmski kritičar, među ostalim i voditelj HRT-ova Animatika. Najbolji će studentski i hrvatski film birati selektor Međunarodnog festivala animiranog filma u Bucheonu Eugene Kim, zatim američka animatorica poznata po animaciji pijeskom na staklu (o čemu je napisala i knjigu, koju će predstaviti na festivalu) Corrie Francis Parks te hrvatski animator i ilustrator Darko Vidačković.

Filmovi u okviru programske cjeline Animanarhija – sirova animacija, koja spada pod nazivnik revolucije, predstavit će namjernu antiizvrsnost u animaciji, izbjegavanje virtuoznosti u korist žestine poruke, a čiji je glazbeni pandan – punk-glazba. Pravac je to koji korijene ima u 1950-ima i u 1960-ima, kad animatori počinju iskušavati nove pristupe, a upravo se Zagrebačka škola crtanog filma u tom periodu ističe po novim, progresivnim idejama. Ovaj će tematski blok predstaviti filmove kao što su Uradi-sam set za crtić Boba Godfreyja, satiričan pogled na stvaranje crtanog filma koji je i dalje relevantan u industriji animacije, zatim Čovjek i njegov pas izašli su na zrak Roberta Breera, ključno djelo eksperimentalne animacije iz 1957, ili Vrijeme za priču Terryja Gilliama, kratki animirani film iz vremena prije Montyja Pythona.S druge pak strane, tehnološku revoluciju u animaciji Animafest ove godine predstavlja interaktivnom VR (virtual reality) instalacijom PIEdeck, koju su autori osmislili isključivo za Animafest. Koristeći se tehnologijom čuvenog Ars Electronica Futurelaba, kreirali su sustav koji kretanje u stvarnom prostoru uz pomoć lasera pretvara u animaciju u onom virtualnom.
 
Tehnologija je i u fokusu dviju radionica: one projekcijskog mapiranja, koja će se tijekom festivala održavati u ZPC-u, a čiji će rezultati biti prikazani posljednjeg dana festivala, te sad već tradicionalne radionice izrade videoigara u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva i Akademijom likovnih umjetnosti. Mentor ovogodišnje radionice je Andrej Kovačević, osnivač studija Exordium Games.U sklopu festivala odvija se, po treći put, i znanstveni simpozij Scanner, koji će na pet panela okupiti stručnjake iz cijelog svijeta. Ovogodišnji je glavni predavač Marcin Giżycki, dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije. Od brojnih popratnih događanja najavljena je izložba radova studenata Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu (KHM), koja će od 6. do 11. lipnja biti postavljena u Galeriji Schira, a od 7. do 11. lipnja u Galeriji ULUPUH. Atraktivan će biti i desetosatni animacijski performans Pentagon, 10. lipnja u predvorju kina Europa, kada će petero animatora okupljenih oko istog stola uživo stvarati stop-animaciju.

Tradicionalno, Animafest donosi i pregled filmova koji su konkurirali za nagradu Cartoon d’Or 2015, strukovnu nagradu za najbolji europski kratki animirani film godine, za koju se dobitnik Animafestova Grand Prixa direktno kandidira. Festival će prikazati i najzanimljivije animirane glazbene spotove (program Kino za uši). Hrvatski majstor animacije kojeg ove godine upoznajemo bit će Vatroslav Mimica, a posebnu pažnju festival će posvetiti i hrvatskim animiranim filmovima iz 1968. godine koje je odabrao Borivoj Dovniković Bordo. Ulaznice za festival mogu se kupiti u pretprodaji putem sustava Entrio (online i na prodajnim mjestima) i na Animafestovu info-punktu na Cvjetnom trgu, a tijekom festivala i na festivalskim blagajnama. U prodaji su i festivalske iskaznice: Animate, koja omogućuje ulaz na sve festivalske projekcije, te Obiteljske za sve projekcije primjerene djeci. Ulaz je besplatan na sve projekcije u Zagrebačkom plesnom centru, na Animafest Pro i popratna događanja.

]]>
Wed, 1 Jun 2016 17:03:41 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14321/tradicija-iili-revolucija-animafest-2016
Vještice i zombiji na Fantastic Zagrebu! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14322/vjestice-i-zombiji-na-fantastic-zagrebu Vještice i zombiji na Fantastic Zagrebu! ]]> Šesti put zaredom održava se Fantastic Zagreb film festival, i to punih deset dana trajanja (30.06.–09.07.2016)! Nudi najbolje i najaktualnije žanrovske filmove znanstvene fantastike, trilere, suspens, kultne klasike, animirane i kratke filmove! Održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a za kraj Festivala nudi se sada već tradicionalna lokacija, sljemenska utvrda Medvedgrad, na kojoj će se 8. i 9. srpnja prikazati dva filma i organizirati tulum do zore. Sve novosti pratite na internet stranici http://www.fantastic-zagreb.com i na Facebook stranici www.facebook.com/FantasticZagreb.com

Najava filmova:

THE RIFT/PROCJEP
Atraktivan znanstveno–fantastični film nastao u srpsko-slovensko-južnokorejskoj koprodukciji i na engleskom jeziku rijedak je primjer kako se i na ovim prostorima može napraviti punokrvni SF odličnih efekata, intrigantne priče i s međunarodnom glumačkom ekipom. Misteriozne priče i s apokaliptičnom pozadinom, film nas vodi u paralelni svemir koji krije tajnu koja može izmijeniti budućnost čovječanstva. U glavnoj ulozi je Katarina Čas, slovenska zvijezda koja se proslavila i u Hollywoodu.

THE WITCH/VJEŠTICA
The Witch je djelo je američkog scenarista i redatelja Roberta Eggersa koji je postao svjetski hit odmah nakon premijere na Sundance festivalu gdje ga je kritika ocijenila maestralnom horor bajkom! Radnja prati sedmeročlanu obitelj s početka 17. stoljeća u Novoj Engleskoj koja živi u kućici na rubu šume, ali običan farmerski život prekida niz jezivih događaja, pojava crne magije, opsjednutosti i šumske vještice.
   
PRIDE + PREJUDICE + ZOMBIES/PONOS I PREDRASUDE I ZOMBIJI /naslovna/
Komična horor romansa koja je oduševila publiku! Ovaj iznimno zabavan film 'iskače' iz mase vampirskih, vukodlačkih i zombi filmova koji se prikazuju nekoliko posljednjih godina i  nimalo se ne izruguje čuvenom romanu Jane Austen. Dapače, film kroz borbu dvoje ljubavnika s neumrlim bićima.

Mænd & høns / MEN & CHICKEN / LJUDI I KOKOŠI
Danska zvijezda Mads Mikkelsen, poznat po ulogama u filmovima Pusher, Casino Royale i seriji Hannibal dio je glumačke ekipe filma Men & Chicken, dok je redatelj Danac Anders Tomas Jensen osvojio Oskara za komediju Election Night u kategoriji kratkih igranih filmova. Filmska ekipa koja garantira ludu zabavu! Ludo otkačena i zabavna crna komedija s elementima misterije i trilera koja prati dva brata koji nakon očeve smrti završavaju na otoku nazvanom Ork gdje otkrivaju užasnu istinu o sebi i  svojim rođacima.

BAKEMONO NO KO / THE BOY AND THE BEAST / DJEČAK I ZVIJER
Novi japanski znanstveno – fantastični anime tek izašao iz tvornice čuvenog Mamoru Hosode poznatog po hitu Summer Wars za kojeg je osvojio brojne nagrade. The Boy and the Beast je vizualno impresivna mješavina ručno nacrtane i CGI animacije u kojoj se isprepliću akcija i avantura a govori o prijateljstvu dječaka i “čudovišta”. Hosoda je već stekao atribut nasljednika velikog Hayaoa Miyazakija pa je ovo film koji ne smijete propustiti!

]]>
Mon, 30 May 2016 01:08:36 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14322/vjestice-i-zombiji-na-fantastic-zagrebu