FILMSKI.NET :: Filmski http://filmski.net/vijesti/filmski/rss hrvatski filmski portal. vijesti, informacije o filmovima, kino i tv program, biografije glumaca, nagradne igre hr http://filmski.net/img/logo.gif FILMSKI.NET :: Filmski http://filmski.net/vijesti/filmski/rss 6. Fil(m)harmonija: 'Napokon spas!' Harolda Lloyda http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14373/6-filmharmonija-napokon-spas-harolda-lloyda- 6. Fil(m)harmonija: 'Napokon spas!' Harolda Lloyda ]]> Na ukupno osam izvedbi, u srijedu, četvrtak i petak, 8. 9. i 10. studenog s početkom u 18.30 i 20.30 sati, zagrebački će filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi oni željni jedinstvenog audiovizualnog iskustva, uživati u najpoznatijoj komediji legendarnog Harolda Lloyda (1893. – 1971.) koji uz Charlieja Chaplina i Bustera Keatona, pripada probranom panteonu najvećih komičarskih zvijezda nijemog filma. Lloydov nezaboravni komični lik „optimistična mladića u konfekcijskom odijelu“ (the Glass Character) predstavlja jedan od vrhunaca zlatnog doba američke nijeme komedije, a nadolazećim projekcijama njegove najpoznatije komedije 'Napokon spas!' ('Safety Last!') obilježavamo 100. obljetnicu otkako je ovaj legendarni lik prvi put ugledao veliko platno. Glazbu iz filma koju je skladao veliki Carl Davis izvodi orkestar Zagrebačke filharmonije, uz ravnanje maestra Krešimira Batinića.


'Napokon spas!', trailer.

Simbol „ludih dvadesetih“, Lloyd je od 1919. do 1931. godine bio najpopularniji komičar u SAD-u, a od velikih komičara slapsticka najbezbolnije je prebrodio pojavu zvučnog filma. Unatoč prvotnom uspjehu lika Osamljenog Lukea (Lonesome Luke) kojeg je oblikovao kao antipoda Chaplinova lika Skitnice, Lloyd se brzo oslobađa Chaplinova utjecaja i stvara tzv. „the Glass Character“, lik prosječna, simpatična, poduzetna i čestita mladića s naočalama i šeširom široka oboda, u konfekcijskom odijelu, puna optimizma tipična za „lude dvadesete“ koji ,unatoč svim zaprekama, uspijeva i osvaja djevojku. 'Napokon spas!' ('Safety Last!') obiluje nizom urnebesnih i uzbudljivih scena koje ni danas nisu izgubile svoju napetost, a kamoli šarm. Prostodušni mladić (Harold Lloyd) seli iz provincije u veliki grad u nadi da će postati uspješan poslovni čovjek kako bi se mogao oženiti za svoju zaručnicu. Zaposli se kao prodavač u velikoj robnoj kući i počne joj slati skupe poklone kako bi je uvjerio da je uspio. Međutim kada ga ona nenadano posjeti, morat će se pretvarati da je upravitelj robne kuće i izvesti opasnu i senzacionalnu javnu točku (popeti se na 12-katnicu) kako bi spriječio da ga razotkriju. Film sadrži jednu od najpoznatijih filmskih scena iz ere nijemog filma –  u kojoj se Lloyd očajnički drži rukama za veliki sat dok visi s nebodera iznad znatiželjne gomile i gustog prometa. Scena je još impresivnija ako znamo kako ju je Lloyd izveo bez pomoći kaskadera, iako je nekoliko godina ranije ostao bez prsta u nesreći na filmskom setu.

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn. Za projekcije iz programa Fil(m)harmonije nema rezervacija niti popusta za djecu i za grupne dolaske.

]]>
Tue, 7 Nov 2017 03:54:59 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14373/6-filmharmonija-napokon-spas-harolda-lloyda-
15. ZFF u znaku krize demokracije http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14372/15-zff-u-znaku-krize-demokracije 15. ZFF u znaku krize demokracije ]]> Na konferenciji za medije održanoj 2. studenog u kinu Europa predstavljen je program 15. Zagreb Film Festivala koji će se održavati u Zagrebu od 11. do 19. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni te dvorani Müller kina Europa. Festivalski natjecateljski program i popratne programe na konferenciji su predstavili Boris T. Matić, direktor festivala, Hrvoje Laurenta, izvršni direktor, Selma Mehadžić, koordinatorica programa, Lana Matić, producentica te Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.

Boris T. Matić osvrnuo se na posebnosti ovogodišnje selekcije NATJECATELJSKOG PROGRAMA dugometražnog igranog filma: „Primjetan je nikad veći broj društveno angažiranih naslova, što pokazuje da je situacija u svijetu takva da se autori odlučuju za teme koje ukazuju na aktualno urušavanje različitih demokratskih prava koje često uzimamo zdravo za gotovo, ali i da smo se pri odabiru filmova vodili željom da zagrebačkoj publici prikažemo filmove čije su teme itekako relevantne i kod nas. Temom LGBT ljubavi bavi se uzbudljiva drama Božja zemlja, smještena u ruralnu Englesku koju su kritičari već proglasili jorkširskim Brokeback Mountainom. Redatelj  Frances Lee za ovaj film nagrađen je Posebnom nagradom žirija za režiju na Sundanceu. Debitant Ali Asgari kojeg već uspoređuju s velikim A. Farhadijem, u svom filmu Nestanak bavi se temom zabrane pobačaja. Izazovima života ilegalnih imigranata bavi se danski film Zavodnik redatelja Milada Alamia, dok film australskog redatelja Jeffreyja Walkera, Ali se ženi, na duhovit način progovara o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i srazu s islamskom tradicijom, a odnosom prema životinjama singapurski kandidat za Oscara Pop Aye. Ovaj neobični film ceste s čovjekom i slonom u glavnim ulogama nagrađen je Posebnom nagradom žirija za scenarij na Sundanceu.

15. izdanje ZFF-a službeno će otvoriti Božanski red, film koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti, činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine. U maniri lakonotne drame redateljica Petra Volpe pokazuje kako su mirne seoske kućanice postale sufražetkinje odlučne u svojoj borbi za pravo koje im je puno duže uskraćivano nego u ostatku Europe. Apsurdom kulture militarizma bavi se moćni (post)ratni film Fokstrot Samuela Maoza, nagrađen u Veneciji Velikom nagradom žirija. Njegov prvi vrlo zapaženi i nagrađivani film Libanon na 7. ZFF-u osvojio je posebno priznanje žirija. U glavnom programu prikazujemo i film Parižanka Léonor Serraille za koji je nagrađena Zlatnom kamerom u programu Izvjestan pogled u Cannesu čime je postala tek druga ženska dobitnica te prestižne nagrade.

Manjinskom temom u macho okruženju kroz lik tinejdžera Pia iz male romske  zajednice u Kalabriji bavi se talijanski kandidat za Oscara, film Ciambra redatelja Jonasa Carpignanoa. U Zagreb iz Francuske dolazi redatelj Xavier Legrand sa filmom Skrbnik nagrađenim Srebrnim lavom za režiju u Veneciji, napetom dramom o borbi za skrbništvom nad djecom. Još filmova u glavnom programu bavi se maskulinitetom koji često zna biti toksičan koliko prema samim muškarcima toliko i prema njihovoj okolini. To su Zimska braća, Islanđanina Hlynura Pálmasona o zajednici rudara na danskom sjeveru i argentinski film Sezona lova Natalie Garagiole. Drama o muškom nošenju s gubitkom premijerno je prikazana na Međunarodnom tjednu kritike Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojila Nagradu publike. Veteranima i posljedicama PTSP-a bave se dva bosansko-hercegovačka filma u glavnom programu: Muškarci ne plaču Alena Drljevića koji je već u Karlovim Varima nagrađen Posebnim priznanjem žirija i drama s elementima crne komedije, Žaba, debitantsko ostvarenje redatelja Elmira Jukića nagrađeno Nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu.

Osim dugometražnih, u utrci za Zlatna kolica nalaze se i kratkometražni filmovi. NATJECATELJSKI PROGRAM MEĐUNARODNOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA uključuje deset ostvarenja sa svih strana svijeta, od Bosne i Hercegovine i Mađarske do Brazila i Novog Zelanda, a natjecateljski program hrvatskog kratkometražnog filma, KOCKICE, broji 10 ostvarenja, između ostalih i nove filmove Antonete Alamat Kusijanović, Tina Žanića, Jurja Primorca i Judite Gamulin.

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: Peter Brosens, redatelj, Peter Rommel, producent i Lana Barić, glumica. O najboljim filmovima iz međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa Kockice odlučivat će žiri u sastavu: Saša Ban, redatelj i prošlogodišnji pobjednik Kockica, Alejo Franzetti, redatelj i Cătălin Cristuţiu, montažer.

Selma Mehadžić predstavila je ostale natjecateljske i popratne programe: „Velika novina ovogodišnjeg izdanja festivala je da će u suradnji s Art-kinom Croatia cijeli natjecateljski program PONOVNO S NAMA biti prikazan u Rijeci, a pobjedniku će uz nagradu Zlatni bicikl biti dodijeljena i Nagrada riječke publike. Nastavak je ovo uspješne suradnje koja se proširuje ususret 2020. godini u kojoj će Rijeka postati europski grad kulture. Iako je program PONOVNO S NAMA tek od prošle godine natjecateljskog karaktera, već ove godine u utrci za nagradu Zlatni bicikl imamo izrazito jaku konkurenciju novih filmova velikih redateljskih imena. Redatelj poznat po oštroj kritici suvremene Rusije, Andrej Zvjagincev koji je na ZFF-u čak dvaput dobio glavnu festivalsku nagradu, za filmove Povratak i Izgnanstvo, u programu je predstavljen trilerom Bez ljubavi, dobitnikom Nagrade žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu. Regionalnu premijeru ima novi film Sofie Coppole, Opčinjen, raskošna kostimirana drama s Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning i Colinom Farrellom koja je na Festivalu u Cannesu nagrađena za režiju. Nakon premijere na prestižnom festivalu u San Sebastiánu, svoj novi film Voli ne voli u Zagreb dolazi predstaviti poznati grčki redatelj Alexandros Avranas zajedno s glavnom glumicom Eleni Roussinou. Avranas je pažnju filmskog svijeta privukao moćnom dramom o obiteljskom zlostavljanju Miss Violence, prikazanom na 11. ZFF-u. Norveški redatelj Joachim Trier predstavljen je najnovijim ostvarenjem Thelma, kombinacijom horora i trilera. Njegov film Oslo, 31. kolovoza prikazan je u konkurenciji 9. ZFF-a, a u programu Ponovno s nama 2015. je prikazan i njegov hvaljeni film Glasnije od bombi. Talijanski redateljski dvojac Antonio Piazza i Fabio Grassadonia u programu su predstavljeni filmom Sicilijanska bajka, žanrovskim spojem trilera i gotičke bajke. Njihov film Rita proglašen je najboljim kratkim filmom na 8. ZFF-u, a 2014. prikazan je i njihov cjelovečernji film Salvo. Program ove godine uključuje ostvarenja čak dvojice autora iz Slovenije koji su već dobro poznati ZFF-ovoj publici. Film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča priča je o razdoru jedne prosječne obitelji uslijed optužbi oca za seksualno zlostavljanje maloljetnice, a film Ivan Janeza Burgera, koji prikazujemo izvan konkurencije, napeta je drama o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca.

Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Jedanaest učenika i učenica srednjih škola činilo je selekcijski žiri koji je odabrao 5 filmova koji će se prikazati u sklopu programa. Među njima su španjolski kandidat za Oscara, Ljeto 1993., Charlie, priča o transrodnom dječaku istog imena i humoristična drama Vincent o mladom 17-godišnjaku, suicidalnom ekologu i depresivnom zaštitniku prirode.

U skladu s okosnicom glavnog programa i ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, u ovogodišnjem posebnom programu pod nazivom FILM NEPOSLUHA evocirat ćemo provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti pod selekcijskom palicom filmske kritičarke Diane Nenadić. Ističu se bunkerirani filmovi jugoslavenskih novovalovaca Jovana Jovanovića (Mlad i zdrav kao ruža) i Vladimira Kristla (General i pravi čovjek), kao i film Nula iz vladanja, najpoznatijeg anarhista među redateljima, Jeana Vigoa.“


'Parižanka', trailer.

Hrvoje Laurenta predstavio je popularne popratne programe: „Čak dva popratna programa 15. ZFF-a odvest će gledatelje put Švedske: MOJ PRVI FILM u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantske filmove najznačajnijih švedskih redatelja: Rubena Östlunda, Lukasa Moodyssona, Josefa Faresa, Roya Anderssona i Ingmara Bergmana. Program BIBIJADA najmlađu ZFF-ovu publiku također vodi na filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape. VELIKIH 5, jedan od najpopularnijih popratnih programa ZFF-a, po običaju donosi presjek najboljih filmova iz 5 najvećih europskih kinematografija. Među njima se nalaze filmovi dobro poznatih imena poput britanske redateljice Sally Potter (Party), ali i trenutačno možda najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina (Skrivena ljubav). U sklopu programa DAN LUX FILMA bit će prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta s istovremenim prikazivanjem u 28 država Europske unije na 24 jezika.

Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj – odličan je povod za jedan od ovogodišnjih popratnih programa pod nazivom FOKUS: CRNA GORA. U susjednoj državi stvara se nova, vibrantna i zanimljiva scena, a ovim posebnim programom ZFF joj pruža toplu dobrodošlicu!“

Uspjehe ZFF-ovog edukativnog i networking programa INDUSTRIJA predstavila je Lana Matić: „Ponosni smo što ćemo prvi put u glavnom programu prikazati film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij održane u sklopu ovog industrijskog programa. Radi se o bosanskohercegovačkom filmu Žaba, debitantskom ostvarenju Elmira Jukića, nastalom i u hrvatskoj koprodukciji. Ova ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića bit će prikazana izvan konkurencije na svečanom zatvaranju festivala.

Tijekom osam dana programa Industrije dotaknut ćemo se mnogih važnih aspekata u ciklusu proizvodnje filma – od razvoja projekta, pisanja scenarija, financiranja i koprodukcijskih mogućnosti, pakiranja i prezentacije projekta, postprodukcije pa sve do distribucije filma. Kao i prethodnih godina, Industrija obuhvaća niz predavanja vrhunskih profesionalaca iz cijeloga svijeta, a ove jeseni u Zagreb stižu velike zvijezde. James Watkins, redatelj serije McMafia koja je ljetos snimana u Hrvatskoj i Spencer Hunt, jedan od ključnih američkih stručnjaka za razvoj VR igara. Masterclass je organiziran u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela SPID Story + Tech Platformom. U suradnji s HUB-om 385 bit će organizirana radionica Moja prva videoigra namijenjena mladima od 7 do 14 godina nakon koje će polaznici samostalno izraditi jednostavnu igricu. U sklopu programa INDUSTRIJA MLADOST! 12 studenata sa 6 akademija iz regije pohađat će pripremne radionice na kojima će razvijati svoje kratke igrane filmove. Veliki finale programa bit će pitching forum studentskih projekata na kojem će mladi scenaristi i redatelji imati priliku predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu sastavljenom od predstavnika postprodukcijskih studija koji će najboljem projektu dodijeliti i nagradu u obliku svoje usluge.“

Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan online na službenoj festivalskoj stranici (www.zff.hr), a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i internetom na zff.kupiulaznicu.hr.

]]>
Tue, 7 Nov 2017 02:58:11 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14372/15-zff-u-znaku-krize-demokracije
Filharmonija svira 'Mališana' u Europi http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14371/filharmonija-svira-malisana-u-europi- Filharmonija svira 'Mališana' u Europi ]]> Šestu sezonu zaredom Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija na platno zagrebačkog kina Europa donose klasike iz ere nijemoga filma! Kao svojevrsnu uvertiru u novu, šestu sezonu Fil(m)harmonije u nedjelju, 17. 9. u 17 sati publika će imati priliku još jednom pogledati Chaplinova 'Mališana' jednu od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, koja prati dogodovštine Skitnice, vjerojatno najpoznatijeg lika s celuloidnih vrpci svih vremena. Originalnu glazbu iz filma izvodi orkestar Zagrebačke filharmonije, uz ravnanje maestra Krešimira Batinića.

‘Mališan’ Charlieja Chaplina, prvi je dugometražni film u kojem ovaj kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju te naknadno skladanu glazbu (iz 1971.), a ujedno tumači i glavnu ulogu. Film prati priču o Skitnici (čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova), koji ovoga puta preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica sve više uvodi u tajne uličarenja, sve dok u dobi od 5 godina ne postane ravnopravan (i jednako uspješan u sitnim krađama i prevarama) Skitničin poslovni suradnik. U fascinantno uspješno izvedenoj ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je ova uloga prometnula u prvu pravu dječju filmsku zvijezdu. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere.

Nakon zagrijavanja s 'Mališanom' u studenom nas čeka novi naslov koji će biti izveden u sklopu šeste sezone Fil(m)harmonije: vrtoglava slapstick komedija 'Napokon spas!' ('Safety Last', 1923.) najameričkijeg komičara nijemog filma Harolda Lloyda. Lloydov nezaboravni komični lik 'optimistična mladića u konfekcijskom odijelu' predstavlja jedan od vrhunaca zlatnog doba američke nijeme komedije, a nadolazećim projekcijama njegove najpoznatije komedije 'Napokon spas!' obilježavamo 100. obljetnicu otkako je ovaj legendarni lik prvi put ugledao veliko platno.

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn. Za projekcije iz programa Fil(m)harmonije nema rezervacija niti popusta za djecu i za grupne dolaske.

]]>
Thu, 14 Sep 2017 21:56:45 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14371/filharmonija-svira-malisana-u-europi-
Najavljen 7. Fantastic Zagreb! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14370/najavljen-7-fantastic-zagreb Najavljen 7. Fantastic Zagreb! ]]> Konferencija 7. Fantastic Zagreb Film Festivala se održala u Pop-Up Summer Gardenu kojeg je na samom ulazu na Ljetnu pozornicu Tuškanac postavio kreativni tim Swanky Mint Hostela. Ovaj šareni i udoban lounge u hladovini šume Tuškanac privući će mnoge fantastičnim koktelima i odličnom glazbom, a radit će sve do sredine rujna. U njemu ćete se tijekom Fantastic Zagreba zabaviti uz sjajne DJ-e i live bendove kao što su Pill Jackson, Sinke Fresh, Egzotika, Jeff Jarunski, Rea i mnogi drugi, a imate ih priliku slušati svaki dan već od 18h.
   
Mia Pećina, partnerica i direktorica festivala, zahvalila se svim sponzorima i ponajviše gradu Zagrebu na svesrdnoj podršci te najavila: 'Vjerujemo da smo i ove godine našoj vjernoj publici uspjeli osigurati izvanredan program! Apsolutno se moramo zahvaliti svima koji su i ove godine pomogli da se Fantastic održi, prvenstveno Gradu Zagrebu i TZGZ, te svim sponzorima i partnerima te posebno stranim ambasadama u Hrvatskoj. Ove godine pozivaju se svi da definitivno posjete projekcije i glazbeni program na Medvedgradu, jer ovo je zadnja godina Fantastica na utvrdi dok se ne završi renovacija, u koju Park Prirode Medvednica kreće na jesen. Dakle puno prilika za fantastične ljetne večeri uz još fantastičnije filmske priče.'
   
Stjepan Hundić, partner i umjetnički direktor, najavio je ponajbolje žanrovske filmove na ovogodišnjem izdanju kao i holivudski hit, film otvorenja: 'Otvaramo festival s velikim holivudskim hitom Baby Driver/ Vozač, koji se paralelno s europskom premijerom u četvrtak otvara samo na Fantastic Zagrebu, u suradnji s Continental filmom, distributerom filma u Hrvatskoj. Od ostalih naslova svakako treba izvojiti francuski svjetski festivalski hit Sirovo; Projekt Lazarus; ruski Sila privlačnosti; dva dokumentarna filma David Lynch: Život kao umjetnost i hit sa Sundancea 78/52 čiji autor Alexandre Philippe dolazi u Zagreb predstaviti film. Iz programa Sretan rođendan izdvajamo; Conan Barbarin, Poltergeist, Suspiria i Robocop. Povodom nedavnog gubitka izvanrednog režisera Jonathana Demmea prikazujemo njegov najveći hit Kad jaganjci utihnu.'
   
Na kraju konferencije posebnu podršku festivalu dao je i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić koji je izjavio: 'Već sedmu godinu za redom Grad Zagreb svesrdno podupire ovaj najveći regionalni žanrovski filmski festival koji je, moram naglasiti, jedini filmski festival u Zagrebu pod vedrim nebom! Samim time Fantastic je uvelike obogatio kulturnu i ljetnu turističku ponudu Zagreba te na neki način obilježio početak ekspanzije turista u Zagrebu, za koje svake godine pripremamo sve više manifestacija u sklopu programa zagrebačko kulturno ljeto ili popularnog naziva ZgKul! Ovo ljeto će u Zagrebu nastupiti više od 2000 izvođača i održat će se preko 20 raznovrsnih festivala, a Fantastic Zagreb meni je osobno jedan od najdražih.'
   
I na kraju ono najvažnije: 7. Fantastic Zagreb održava se od 29. lipnja do 9. srpnja. U jedanaest festivalskih dana prikazat će se niz premijernih filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Exspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! i Nordijski fokus. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, suspens, kultni žanrovski klasici, filmovi strave, dokumentarci... i dodatna iznenađenja očekuju filmofile i zagrebačku publiku na predivnoj Ljetnoj pozornici Tuškanac. Očekuju nas i dvije fantastične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad, 7. i 8. srpnja s dva fantastična filma. U petak 7. srpnja, u suradnji s našim prijateljima s Motovun Film Festivala organizira se projekcija španjolskog hit mystery trilera Bar Alexa de la Iglesije, a u  subotu 8. srpnja kultni SF klasik Stvor slavnog Johna Carpentera nakon čega se tulumari do zore! Ovu jesen sljemenska ljepotica zatvara svoja vrata na nekoliko godina radi obnove i renovacije.

Za posebnu završnu večer Festivala 9. srpnja, na ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se legendarni SF klasik Metropolis Fritza Langa! Remek-djelo njemačkog eskpresionizma i jedan od temeljnih filmova SF žanra ove godine obilježava svoj 90. rođendan! Ulaznice su u prodaji na blagajni kina Europa (Varšavska 3), a vašu ulaznicu možete kupiti i prije početka projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac.

Cijene ulaznica:
Pojedinačna projekcija na Tuškancu: 27 kuna
Studentska festivalska akreditacija: 120 kuna (ne uključuje projekcije na Medvedgradu)
Festivalska akreditacija: 150 kuna (ne uključuje projekcije na Medvedgradu)
Posebne projekcije na Medvedgradu (prijevoz uključen): 55 kuna

]]>
Thu, 29 Jun 2017 21:37:34 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14370/najavljen-7-fantastic-zagreb
Počinje najavni vikend Fantastica! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14369/pocinje-najavni-vikend-fantastica Počinje najavni vikend Fantastica! ]]> Dijeli nas samo nekoliko dana od početka uzbudljivog najavnog vikenda ovogodišnjeg Fantastic Zagreb Film Festivala koji će 23. i 24. lipnja prikazati dva fantastična filma. Prvog dana, 23. lipnja, prikazat će se slavni ruski SF klasik 'Solaris', koji obilježava svoju 45. godišnjicu! Kultni 'Solaris' snimljen 1972. u režiji legendarnog Andreja Tarkovskog ('Stalker') spada među najznačajnije SF filmove u povijesti sedme umjetnosti, a ovo remek-djelo o ljubavi, iskupljenju i svemirskoj misiji koja krene naopako doživite u svoj njegovoj ljepoti na velikom platnu!

Drugog dana, 24. lipnja, na velikom platnu gledamo briljantni korejski fantasy triler suspens 'Goksung' ('Došljak')! Riječ je o jednom od najhvaljenijih recentnih hitova sjajne korejske žanrovske kinematografije i izuzetno napetom i atraktivnom filmu koji maestralno spaja elemente trilera, horora, drame i fantazije kroz priču o misterioznom strancu u provincijskom mjestu koji krije jezovitu tajnu! Redatelj Hong-jin Na proslavio se briljantnim trilerom 'Chaser'.

Uz filmski program ove godine vas na Ljetnoj pozornici Tuškanac očekuje i dodatna zabava: pop-up Summer Garden by Swanky Mint Hostel! Razigrani lounge na otvorenom radit će sve do kraja ljeta a u njemu ćete se tijekom Fantastic Zagreba prije i nakon projekcija moći zabaviti uz sjajne DJ-e, osvježiti ljetnim koktelima i hladnim pićima te se osladiti malim zalogajima!

Podsjećamo, 7. Fantastic Zagreb održava se od 29. lipnja do 9. srpnja. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, kultni žanrovski klasici, horori...i dodatna iznenađenja očekuju filmofile i zagrebačku publiku na predivnoj Ljetnoj pozornici Tuškanac. Očekuju nas i dvije fantastične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad, 7. i 8. srpnja, a za završnu večer Festivala 9. srpnja, na ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se kultni SF Metropolis u režiji Fritza Langa! Ovaj klasik svih klasika i jedan od temeljnih filmova SF žanra ove godine obilježava svoj 90. rođendan! U jedanaest festivalskih dana prikazat će se niz premijernih filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Express, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! i Nordijski fokus.

Ulaznice su u prodaji od jučer, 20. lipnja, na blagajni kina Europa (Varšavska 3), a ulaznice možete kupiti i prije početka projekcije na blagajni ljetne pozornice Tuškanac.

Cijene ulaznica:
Pojedinačna projekcija: 27 kuna
Festivalska akreditacija: 150 kuna (ne vrijedi za projekcije na Medvedgradu)
Studentska festivalska akreditacija: 120 kuna (ne vrijedi za projekcije na Medvedgradu)
Posebna projekcija na Medvedgradu (prijevoz uključen): 55 kuna

Sve novosti pratite na internet stranici www.fantastic-zagreb.com i na Facebook stranici www.facebook.com/FantasticZagreb.com.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 00:44:20 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14369/pocinje-najavni-vikend-fantastica
Fantastični filmovi Fantastica! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14366/fantasticni-filmovi-fantastica Fantastični filmovi Fantastica! ]]> Sedmo izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala je pred nama, a u punih jedanaest dana odabrali smo za Vas najbolje i najaktualnije naslove znanstvene fantastike, trilera i suspensa do filmova strave, dokumentaraca i kultnih klasika! Ove godine ne propustite i najavni vikend, dođite 23. i 24.06. na ljetnu pozornicu Tuškanac da zajedno najavimo 7. Fantastic Zagreb uz dva vrhunska filma: kultni ruski SF klasik Solaris legendarnog Andreja Tarkovskog i briljantan korejski fantasy triler Došljak (The Wailing) autora hit trilera Chaser!

Ljetna pozornica Tuškanac nudi savršen bijeg od užarenog gradskog asfalta, jer kada prođete Dežmanov prolaz temperatura pada za par stupnjeva, a uz sjajne filmove, kokice i hladno pivo u ruci užitak je potpun!

Kao i prethodnih godina Fantastic Zagreb vas vodi i na spektakularne projekcije i provod na sljemensku utvrdu Medvedgrad gdje će se 07. i 08. srpnja prikazati dva sjajna filma i organizirati tulum do zore. Prijevoz za Medvedgrad je organiziran iz Šestina, baš kao i najbolji pogled na Zagreb! A za sam kraj festivala, 09. 07. na Ljetnoj pozornici Tuškanac, prikazuje se legendarni crno-bijeli spektakl Metropolis Fritza Langa, europski i svjetski SF klasik koji ove godine obilježava 90. obljetnicu!

U nastavku predstavljamo neke od najatraktivnih ovogodišnjih naslova na Fantastic Zagrebu. Sve novosti pratite na internet stranici www.fantastic-zagreb.com i na Facebook stranici www. facebook.com/FantasticZagreb.com

NEKI OD FILMOVA FANTASTIC ZAGREBA 2017.:

VOZAČ (BABY DRIVER)
Adrenalinski hit Edgara Wrighta s fantastičnom glumačkom postavom (Jamie Foxx, Lilly James, Jon Hamm, Kevin Spacey, Flea iz Red Hot Chilly Peppersa) otvara ovogodišnji Fantastic Zagreb 29. 06. i gledamo ga prvi u Europi! Baby Driver je profesionalni vozač koji upada u probleme kad se zaposli kod misterioznog gangstera, a film je maestralan miks akcije, trilera, fantastičnih automobilističkih prizora, humora, briljatnih dijaloga i savršene glazbene podloge.

PROJEKT LAZARUS (REALIVE)
PROJEKT LAZARUS je futuristička SF drama koja se bavi smislom života, našem postojanju te moralnim i etičkim pitanjima vezanim uz napredak znanosti i tehnologije. U središtu ovog vizualno prelijepog filma je uspješan mladi umjetnik kojemu je ostalo još samo godinu dana života i koji se odlučuje zamrznuti u nadi da će se u budućnosti otkriti lijek za njegovu smrtonosnu bolest. 2084. budi se u svijetu nespreman na novu stvarnost i bez najbližih koji više nisu među živima.

78/52
Jedan od najhvaljenijih ovogodišnjih dokumentaraca u režiji Alexandre O. Philippea premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundanceu. Briljantna, zabavna i informativna analiza snimanja ikonografske scene tuširanja iz kultnog PSIHA Alfread Hitchcocka koji je zauvijek promijenio (ne samo) žanr horora o čemu u filmu govore mnogi slavni redatelji i filmaši. 78 predstavlja broj ponavljanja scene, a 52 broj izrezivanja scene.

SIROVO (RAW)
Briljantan prvijenac francuske redateljice Julie Ducouranu osvojio je niz prestižnih nagrada (najbolji žanrovski europski film, nagradu kritike na festivalu u Cannesu, najbolji film na SXSW u Austinu itd.) te hvalospjeve svjetske kritike. Radnja prati vegetarijanku koja nakon inicijacijskog rituala na veterinarskom fakultetu postane kanibal. Iako na trenutke brutalna i šokantna (na nekim projekcijama publika je padala u nesvijest) riječ je o poetskoj i emotivnoj horor drami o sazrijevanju.

DAVID LYNCH: THE ART LIFE
Dokumentarac koji govori o životu, karijeri, umu i intimnim razmišljanjima jednog od najvažnijih filmskih autora današnjice – Davidu Lynchu! U dokumentarcu upoznajemo i njegovu drugu umjetničku strast a to je slikarstvo, a film prati i njegovo djetinjstvo u Idahu te kasnije odrastanje u Philadelphiji. Obavezno štivo za sve ljubitelje genijalnog američkog autora koji nam je podario kultne naslove kao što su Plavi baršun, Čovjek slon, Dina, Mulholland Drive i tv serija Twin Peaks.

SILA PRIVLAČNOSTI (PRITYAZHENIE)
Od slavnog ruskog redatelja Fedora Bondarčuka dolazi nam SF blockbuster koji je etiketiran kao ruski Dan nezavisnosti! Film krase impresivni specijalni efekti dostojni svakog holivudskog spektala o invaziji vanzemaljaca, a kritika hvali inovativnu priču i dramske elemente koji se sjajno uklapaju u spektakularan akcijski okvir.  Ovoga puta vanzemaljci ne slijeću u New York već usred majke Rusije, ali SF spektakl je zajamčen!

]]>
Thu, 15 Jun 2017 00:26:28 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14366/fantasticni-filmovi-fantastica
7. Fantastic Zagreb - Conan i Robocop! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14365/7-fantastic-zagreb---conan-i-robocop 7. Fantastic Zagreb - Conan i Robocop! ]]> Jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u regiji, Fantastic Zagreb, na radost brojnih obožavatelja fantastike i srodnih žanrova ove godine počinje najavnim vikendom, 23. i 24. lipnja! Prvog dana 23. lipnja, na šumskoj ljetnoj pozornici Tuškanac, prikazat će se slavni ruski SF klasik Solaris, koji ove godine obilježava, 45. godišnjicu, dok će drugog dana 24. lipnja na velikom platnu zaigrati briljantna korejska fantasy triler drama – The Wailing (Došljak)!

Kultni Solaris snimljen 1972. u režiji legendarnog Andreja Tarkovskog (Stalke, Andrej Rubljov) spada među najznačanije SF filmove u povijesti sedme umjetnosti, a ovo remek-djelo o ljubavi, iskupljenju i svemirskoj misiji koja krene naopako doživite u svoj njegovoj ljepoti na velikom platnu! Došljak je jedan od najhvaljenijih novih naslova super popularne korejske žanrovske kinematografije koji zaslužuje sve superlative. Riječ je izuzetno napetom i atraktivnom filmu koji maestralno spaja elemente trilera, horora, drame i fantazije kroz priču o misterioznom strancu u provincijskom mjestu koji krije jezovitu tajnu! Redatelj Hong-jin na proslavio se briljatnim trilerom Chaser.

Fantastic Zagreb nastavlja s popularnim programom ‘Sretan rođendan!’ uz kultne žanrovske klasike koji slave velike jubileje. Conan Barbarin, Poltergeist, Robocop, Stvor, Metropolis i Suspiria nezaboravni su žanrovski klasici su zaslužili svoje mjesto u filmskoj povijesti! Conan Barbarin Johna Miliusa žanrovski je biser 80-tih godina. Američki fantasy pustolovni film o popularnom strip junaku proslavio je Arnolda Schwarzeneggera koji briljira u ulozi legendarnog ratnika u mističnom svijetu mačeva i čarobnjaštva. Poltergeist je prava poslastica paranormalnog horor trilera koji je bravurozno režirao Tobe Hooper prema sjajnom scenariju Stevena Spielberga. Savršen spoj obiteljskog filma i atraktivnog fantasy trilera kakav današnji Hollywood može samo sanjati!


'Conan Barbarin', trailer.


Robocop  je kultni američki futuristički SF o policajcu kiborgu u režiji genijalnog Paula Verhoevena (Total Recall, Starship Troopers) nabijen fantastičnim akcijskim prizorima i dramskim elementima koji je svojom (post)apokaliptičnom pričom danas aktualniji nego ikada ranije! Stvor spada među najznačajnija djela čuvenog Johna Carpentera u kojem je Kurt Russell ostvario svoju najpoznatiju ulogu.  Ovaj apsolutni SF horor triler klasik smješten u Antartičkoj znanstvenoj postaji upamćen je i po nezaboravnim creature feature efektima iz najgore noćne more koji i danas izgledaju zastrašujuće. Metropolis Fritza Langa i 90 godina nakon premijere smatra se jednim od temeljnih djela SF kinematografije i jednim od najvećih klasika europske kinematografije uopće. Rijetka prilika da se ovaj revolucionaran i spektakularan film nijemog doba pogleda na velikom platnu!

Suspiria je predivan talijanski horor iz 1977. remek-djelo talijanskog maestra horora Daria Argenta koji svojom krvavom poetikom i danas oduševljava filmofile i struku. Ne propustiti!    Krajem travnja ove godine napustio nas je slavni Jonathan Demme u čiju će čast na Fantasticu biti prikazano njegovo remek djelo Kad jaganjci utihnu. Briljantan triler s nezaboravnim Anthonyjem Hopkinsom kao zastrašujućim Dr. Hannibalom Lecterom i Jodie Foster kao FBi agenticom Clarice Starling jedan od rijetkih filmova koji je osvojio svih pet najvažnih Oscara uključujući i najbolji film.

Sedmo izdanje Fantastic Zagreba održava se od 29. lipnja do 9. srpnja. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, kultni žanrovski klasici, horori... i dodatna iznenađenja očekuju filmofile i zagrebačku publiku na predivnoj ljetnoj pozornici Tuškanac. Očekuju nas i dvije fantastične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad je postalo deset festivalskih dana prikazat će se niz premijernih filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Exspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! Nordijski fokus i dr. Kompletan program festivala bit će dostupan početkom lipnja.

]]>
Fri, 2 Jun 2017 23:23:08 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14365/7-fantastic-zagreb---conan-i-robocop
Animafest 2017: Program i događanja http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14362/animafest-2017-program-i-dogadjanja Animafest 2017: Program i događanja ]]> Od 5. do 10. lipnja, s brojnim uvodnim događanjima od kraja svibnja, 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb hrvatsku metropolu ponovno pretvara u svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama. Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.
 
Između više od 1600 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, 800 ih je konkuriralo za središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma. Kvalificiralo ih se 44, a u kontekstu nacionalnih kinematografija konkurencijom dominira Francuska, s 9 radova. Snažno su prisutne i Poljska, Njemačka, Kanada te SAD s po 3 filma, a zanimljivost godine predstavlja dobra zastupljenost idiosinkratičnih skandinavskih kinematografija. U konkurenciji je i 6 hrvatskih radova.
 
Među odabranima mnoštvo je onih koji uz pomoć kompjutorske animacije, estetike videoigara i njezinog miješanja s klasičnim tehnikama stvaraju jedinstvene vizuale (Amalimbo, Martin plače, Rugoba). I dok neki zaranjaju u još neistražene obzore digitalnog izričaja (Orogeneza, Promjena), drugi se vraćaju koje desetljeće unatrag kako bi nas podsjetili na chat kulturu i prva stvaranja naših cyber identiteta (Bujica ljubavi). Nasuprot digitalnim postupcima i temama, velik broj autora i autorica okreće se klasičnom crno-bijelom crtežu, književnim predlošcima i prošlosti animiranog medija. Za ljubitelje bajki tu je Među crnim valovima, poklonici tvrdokuhanog stila i noira voljet će Pivo Charlesa Bukowskog, a modernističkom književnošću nadahnuta je Praznina.

Kada je o crno-bijelom crtežu riječ teško će biti nadmašiti SF Crnilo, dok je drugi SF koji bi svakako vrijedilo vidjeti na velikom platnu Želim da Pluton opet bude planet. U Animafestovom Velikom natjecanju nikada nije nedostajalo ni pametnog humora: takvi su filmovi Glave na kup, Lov, Siva buka, Analysis Paralysis ili Šest Peterovih bogova abecede. U temu ovogodišnjeg Animafesta, vezu stripa i animiranog filma, sjajno se uklapa i Decorado vodećeg španjolskog animatora Alberta Vázqueza. I pored brojnih crno-bijelih filmova, ljubitelji raskošnih boja pronaći će u Velikom natjecanju svoje eye candyje, poput Usred ljeta i raskošnog akvarela Vila s borovima. Poštovatelji ženskog pisma uz spomenutu Prazninu neće propustiti ni Nemoguće figure i druge priče II. I poznavatelji stop animacije doći će na svoje s Cerulijom i Zaboravljenim razlogom, dok se puteni užici kriju u performativnom filmu XOXO – zagrljaji i puse. Naposljetku, Zdravo, stranče emocionalno je pobuđujuća, koketna minijatura u kojoj nas čovjekolika figurica podsjeća na radost življenja, ljubavi i senzualnosti.

Kada je o hrvatskim filmovima u Velikom natjecanju kratkometražnog filma riječ, nezaobilazna je Ježeva kuća, treći animirani film Eve Cvijanović – besmrtna poema Branka Ćopića adaptirana u prekrasnu stop animaciju filcanih lutaka u suradnji Bonobostudija i jedne od najcjenjenijih svjetskih animacijskih institucija National Film Board of Canada. Zvjezdani tim koji je radio Ježurku Ježića za nove i sve ostale generacije uključuje i ponajbolje hrvatske stop animatore Thomasa Johnsona i Ivanu Bošnjak, Darka Rundeka, glumca Kennetha Welsha (Twin Peaks, Aviator), Radu Šerbedžiju i Tima Allena (Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, Aladin).
 
Film na Animafest stiže ovjenčan s nagradom Berlinalea, a nakon Animafesta nastavlja festivalski put u Annecyju. Tu je i Aerodrom švicarsko-hrvatske animatorice Michaele Müller, majstorice crtanja i slikanja na staklu koja tom tehnikom opisuje tjeskobnu vrevu zrakoplovnih luka, suptilno pripovijeda bojama i pokazuje zašto je diljem Europe smatraju jednom od najboljih predstavnica ove zahtjevne animacijske metode. Na Animafest, gdje je njezin film 2014. nagrađen Nagradom publike, vraća se i jedna od najuspješnijih slovenskih animatorica Špela Čadež, čija se Noćna ptica odlikuje izvanrednim osvjetljenjem i dočaravanjem vožnje u alkoholiziranom stanju te oporim humorom pri praćenju lika s društvene margine.

U filmu Danijela Žeželja Crvenkapica Redux protagonistica poznate bajke zalutala je u postindustrijsku pustu zemlju, predstavljenu fascinantnim crno-bijelim crtežom najboljeg stripovskog zaleđa umjetnika svjetskog glasa. Estonsko-hrvatska autorica Chintis Lundgren predstavlja pak film Manivald (također u koprodukciji s NFB-om) – humorno-metaforičku modernu basnu o doživljajima povučenog gay lisca, izvedbeno sličnu njezinom iznimno uspješnom Životu s Hermanom H. Rottom. Majstor lutka filma Božidar Trkulja donosi Posljednji izazov – humorni fantasy s klasičnom žanrovskom lepezom likova i bogatstvom urnebesnih aluzija, ujedno i prvi film Studija za stop animaciju Zagreb filma koji baš na ovom Animafestu doživljava novi procvat svoje glasovite produkcije.

Možda i najzahtjevnija filmska forma uopće, dugometražni animirani film i ove je godine zastupljena na Animafestu s 9 raskošnih produkcija iz Kine, Japana, SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Švicarske, Belgije...
                              
Tu su dirljiva ljubavno-obiteljska fantazija robinzonske premise Crvena kornjača Michaëla Dudoka de Wita iz studija Ghibli, Moj život kao tikvica o gorko-slatkom životu u domu za nezbrinutu djecu, još jedan robinzonski film, ovoga puta u ambijentu primorskog gradića, Louise na obali Jean-Françoisa Laguioniea, fovistička adaptacija bajke braće Grimm Djevojka bez ruku, antiratni anime U ovom kutu svijeta, crnohumorni gangsterski neo-noir Ugodan dan!, obiteljski film o ozbiljnim temama Moji psi JinJin & Akida, novi film Billa Plymptona i Jima Lujana Osveta te Pod poplavom, priča o jednoj tvrdoglavoj obitelji iz gotovo postapokaliptičnog Missourija.
 
Natjecanje studentskog filma prozor je u sutrašnjicu animacije i prostor njezine potpune slobode. U njemu se kriju intenzivna, često radikalna djela mladih autora koje zanimaju teme seksualnosti i tijela (Summer's Puke is Winter's Delight, Klitoris, Mačkica, Odnos, Juliette, Strano tijelo), ženskih i transrodnih prava (Penelopa, Ljepotica), susreta s Drugim (Na različitim polovima), podsvijesti, opresije, nasljeđa, isključivanja, ironije (Ne baš ljudi, Koji je vaš smeđi broj?, Novi život) i humora (Gokurosama, Stol).
 
Predstavljeni stilovima i tehnikama nadrealizma, postimpresionizma, primitivizma te geg-crtića i 3D animacije, ovi su filmovi često vizualno spektakularni, no svoj zavodljivi crtež pritom koriste za ilustraciju i zahtjevne problematike (Kamuflaža, Vulkanski otok, Čili, Ocean, Eñvor, Unutarnje svjetlo, Savršeni grad, Čvrsta, Drugim riječima). Dominaciju i ovdje nastavlja Francuska s 5 filmova, koliko ih ima i Njemačka, dok jedan manje pristiže iz Belgije i uobičajeno snažno prisutnog Japana. Natječu se i 3 filma iz Hrvatske: metafilm Proces Lucije Bužančić, koji animacijom razgolićuje studij filma, "Stranac" u mojoj glavi Petre Balekić, inspiriran fabulom Camusova Stranca, ali i Munchom, Kurosawom i drugim genijalnim stvarateljima, te Kut Lucije Mrzljak, geometrijsko-minimalističko, ali i figurativno poigravanje s percepcijom poznatih obrisa i linija koje će neke možda malo podsjetiti i na legendarnu La Lineu.

Uz rekordnu prisutnost u Velikom natjecanju, još 3 hrvatska filma u Studentskom čine ovo jednom od najboljih godina hrvatske animacije u posljednje vrijeme. U kontinuitetu su prisutne najbolje svjetske škole: La Poudrière, EMCA, Gobelins, MoPA, Tokio University, Tama, CalArts, MOME, RCA, NFTS… Nagrada za najbolju školu animacije bit će dodijeljena praškoj FAMU, kojoj se priređuje i posebna retrospektiva u programu Škole animacije, dok je druga institucija kojoj će se iskazati ta počast The Animation Workshop (TAW) iz Danskog Viborga. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma besplatne su.
 
U Natjecanju hrvatskog filma može se, pored već navedenih domaćih filmova iz Velikog i Studentskog natjecanja, vidjeti i završetak znanstvenofantastične trilogije jednog od najvažnijih hrvatskih autora s presjecišta eksperimentalnog i animiranog filma Dalibora Barića Astronaut od perolaka te feministički film s estetikom videoigara Gamer Girl Irene Jukić Pranjić.
 
U duhovitom introspekcijskom metafilmu Šumska bajka Franka Dujmića frustrirani adolescentski zeko i pripiti medvjed hedonist s oduševljenjem iščekuju kraj svijeta kao svršetak svojih cirkularnih egzistencijalnih muka, dok u mitologijom poduprtom, groteskno-ironičnom hororu Haron Alena Vukovića „radnička klasa ide u pakao“. Naposljetku, u Mišo i Robin "Kampiranje" Denisa Alentija i Vjekoslava Živkovića svjedočimo vrhuncima suvremenog edukativnog dječjeg filma, u Naši problemi Ivana Radovića poticaju na vedru radost življenja i zanemarivanje sitnih problema, dok se autor ovogodišnje službene ilustracije i špice Animafesta, mladi splitski animator Goran Radošević, predstavlja filmom Treći zakon – istraživanjem interakcije i entropije u svijetu orvelovskih pretpostavki.
 
Na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) već od 23. svibnja prikazuju se trokanalni site-specific animirani radovi iz 11 zemalja u natjecateljskom programu Animation goes MSU!, a među izabranim autorima mnoštvo je "povratnika" koji su se tijekom višegodišnje suradnje Animafesta i MSU uspjeli najbolje prilagoditi specifičnim zahtjevima ovoga formata "animacije na otvorenom". 

Naposljetku, za stjecanje punog dojma o aktualnom stanju suvremene svjetske animirane produkcije tu je i Svjetska panorama s filmovima koji svojom promišljenošću, kreativnošću i ljepotom nimalo ne zaostaju za onima iz natjecanja.
 
Animacija i strip koriste slične likovne jezike – pričaju kombinacijom crteža i dijaloga. Pa premda između ovih medija postoje i važne razlike, značajan se broj strip-autora okušao u animaciji, po predlošku grafičkih romana napravljeni su globalno uspješni animirani filmovi, a nemali broj strip-serijala nastao je nakon filmskih uspješnica.

Ovogodišnji tematski program Animafesta predstavlja adaptacije stripova u animirani film: kultne dugometražne (Mačak Fritz, Divlje religije) i kratkometražne filmove u izboru priznatih stručnjaka (Amid Amidi, Jens Meinrenken, Daniel Šuljić), selekciju hrvatskih strip-autora koji su se okušali u mediju animacije (npr. Milan Trenc, Danijel Žeželj, Nedeljko Dragić, Joško Marušić...) te izložbu motion comicsa (galerija ULUPUH).
 
Na ovu središnju temu Animafesta 2017 nadovezuje se i retrospektivni program Majstori animacije u kojem se prikazuju opusi nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta te dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2017 Borivoja Dovnikovića – Borde, obojice istaknutih strip-autora i animatora. Tu su i hrvatski animirani filmovi iz 1969. godine.
 
Tradicionalni posebni i PRO programi uključuju animirane videospotove u izboru umjetničkog ravnatelja festivala Daniela Šuljića (Kino za uši), nominirane za nagradu Cartoon d'Or, Radionicu izrade računalnih videoigara te znanstveni skup Animafest Scanner IIII koji za cilj ima stvaranje sinergije teorijskog i praktičnog diskursa te susret i razmjenu ideja između autora animiranih filmova i znanstvenika. Skup se također bavi vezom stripa i animacije, ali i promjenama u svijetu festivala animacije, psihološkom tematikom i novim medijima. Ovogodišnja glavna predavačica je dobitnica Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2017. Maureen Furniss, američka autorica, povjesničarka i teoretičarka animiranog filma.
 
Kao i svake godine, Animafest Zagreb 2017 posebnu pažnju posvećuje svojim mladim i najmlađim posjetiteljima te njihovim roditeljima. Nudi im kvalitetne filmske sadržaje prilagođene njihovu uzrastu: zabavne i poučne radionice, Natjecanje filmova za djecu, bogat Obiteljski program te besplatne programe smještene u kulturne centre zagrebačkih četvrti (Animafest u Vašem kvartu).

Među najboljim i najnovijim, domaćim i stranim animiranim filmovima medijska psihologinja svrstala je radove u četiri dobne kategorije (4-7, 7-10, 10-14 i 14+) naznačene uz svaki film. Ovogodišnje Natjecanje filmova za djecu u središte postavlja djevojčice i dječake koji u sebi nenadano otkrivaju snagu za promjenu svijeta koji ih okružuje. Pun uzrastu primjerenog humora i akcije, program je obilježen nježnim pričama o prijateljstvu mladih junaka koji se s nedaćama nose uz pomoć sitnih trikova i velikog srca. Idealan za djecu u pratnji roditelja, Obiteljski program ove godine posebno poziva na izbor klasičnih ruskih bajki adaptiranih u animirane filmove, kratkometražne programe među kojima se svakako izdvaja popularni Grubzon, te prekrasni dugometražni film Put na sjever o istraživanju Sjevernog pola.
 
Obitelji, djecu, ali i sve animacijske sladokusce razveselit će posebno naglašen Animafestov program izvan kinodvorana. Prije svega, tu je čak 7 Open Air evenata (27. svibnja, 3. – 8. lipnja) u parkovima Zrinjevac, Ribnjak, Gradec i Art Park s projekcijama filmova poput Perzepolis, Avril i izmišljeni svijet, Čarobna planina, Kraj igre, Corto Maltese u Sibiru, Late Night Work Club: Strangers, Divlje religije. Najdraži obiteljski kino-piknik Animafestovih posjetitelja i ove godine iščekuje njihove dekice i košarice s kojima stvara sjajnu festivalsku atmosferu.
 
Tu je i crtano-rekreativna novost – animacikliranje gradskim ulicama koje kreće 20. svibnja u sumrak iz parka Tuškanac i završava na Zrinjevcu. Riječ je o neodoljivom spoju animacije i pedaliranja, pokretnih projekcija i audiovizualno-fizičkog događaja. Animacikl se sastoji od dvosatne vožnje gradom u koloni koju predvode četverocikli opremljeni projektorima koji na taj način cijeli grad pretvaraju u Animafestovo platno. Prikazuju se već klasični, višestruko nagrađivani filmovi tematski vezani uz bicikle: Susret u Bellevilleu, Moj Moulton i ja, Velodrool i Otac i kći.

]]>
Tue, 16 May 2017 23:26:29 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14362/animafest-2017-program-i-dogadjanja
Filmski program SFeraKona http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14360/filmski-program-sferakona Filmski program SFeraKona ]]> Novi SFeraKonov filmski program peteropotezna je šarada za sladokusce SF filma. Neobična i originalna ostvarenja SF filma nekadašnjeg Istočnog bloka: „Tiha zvijezda“ (1960.), nastala prema noveli Stanisława Lema, vodi vas u neizvjesnost svemirskih prostranstava; dok nam dvije nesvakidašnje istočnoeuropske animacije otkrivaju neke daleke planete – „Divlji planet“ (1973.) Renéa Lalouxa te „Tajna trećeg planeta“ (1981) Romana Kačanova. Na koncu, posvjedočite i sudbini megalomanskog Kapetana Pirka u urnebesnoj finskoj Star Trek/Babylon 5 travestiji – „Star Wreck“; te fantastičnoj avanturi kujice Laike i njezinog vlasnika u domaćem i nagrađivanom animiranom filmu „Čoban“.

 
Čoban
Matija Pisačić, Hrvatska, 2014., 19'

Kujica Laika oteta je i lansirana u svemir. Njezin vlasnik, Čoban započet će potragu i tako se naći u podzemnom gradu, gdje igrom slučaja otpočinje glazbenu karijeru. U međuvremenu, Laika završava na planeti koju nastanjuje misteriozna starica koja kroji sudbine i ima moć upravljanja vremenom i prostorom. Ona će pretvoriti Laiku u antropomorfno biće koje žudi za povratkom svome vlasniku. „Čoban“ je hrvatski animirani film autora Matije Pisačića, nastao u produkciji Zagreb filma, dok glazbu potpisuje Srđan Sacher. Film je dobitnik nekolicine nagrada, uključujući glavnu nagradu na Bosporskom filmskom festivalu te Nagradu žirija na Kraljevskom filmskom festivalu 2015. godine.


Divlji planet (La planète sauvage)
René Laloux, Francuska i Čehoslovačka, 1973., 72'

Animirani film Renéa Lalouxa, „Divlji planet“ podjednako je potresna politička alegorija i vizualno iznimno filmsko ostvarenje žanra znanstvene fantastike. Radnjom je smješten na daleki planet gdje se porobljeno čovječanstvo, u ulozi pukih igračaka za razonodu tehnokratskih giganata, sprema na očajničku pobunu. Film je nominiran za Nebulu i Zlatnu palmu te ujedno dobitnik Specijalne nagrade žirija na Cannesu 1973. godine.

 
Tajna trećeg planeta (Tayna tretey planety)
Roman A. Kačanov, Sovjetski Savez, 1981., 48'

„Tajna trećeg planeta“ kultni je ruski animirani film čija radnja prati nesvakidašnju ekspediciju tročlane posade svemirske letjelice Pegas u potrazi za rijetkim i neobičnim životinjama za moskovski zoološki vrt. No, putem oni bivaju upetljani u misterij interplanetarne zavjere, te nailaze na govoreću pticu Govoruna, koja možda predstavlja jedini ključ za rješavanje zagonetke.


Star Wreck: In the Pirkinning
Timo Vuorensola, Finska, 2005., 104'

Budućnost za Kapetana Pirka ne djeluje baš ružičasto. Porijeklom iz daleke budućnosti, on putuje unatrag kroz vrijeme kako bi spasio svijet, no biva nasukan u 21. stoljeću. Svijet prošlosti mjesto je prepuno opasnosti za Pirka. Pored toga, teško mu polazi za rukom uvjeriti dame da je on u stvari intergalaktički heroj iz budućnosti. Kako bi ispravio situaciju, Pirk donosi sumnjiv plan za spas čovječanstva… „Star Wreck“, niskobudžetna finska ZF parodija popularnih Star Trek i Babylon 5 franšiza, snimljena od strane grupice prijatelja u dvosobnome stanu, prvi je dugometražni film u potpunosti financiran putem internet kampanje i pušten u slobodnu online distribuciju.

 
Tiha zvijezda (Der schweigende Stern)
Kurt Maetzig, Njemačka Demokratska Republika, 1960., 90'

Na Zemlji je pronađen izvanzemaljski artefakt porijeklom, kako se to čini, s planeta Venere. Međunarodna posada otiskuje se u nepoznato kako bi rasvijetlila ovu zagonetku. Nastala prema noveli Stanisława Lema, „Tiha zvijezda“ predstavlja jedno od najranijih ostvarenja ZF filma Istočnog bloka u poslijeratnom periodu te ujedno prvi ZF film snimljen u DDR-u, te kao takav predstavlja istinski filmski kuriozitet.

 
O selektoru:
Luka Antonina je sociolog i magistar engleskog jezika i književnosti. Doktorand je književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu i povremeni filmski kritičar. Zanima se za sociologiju kulture, kulturalnu teoriju, vizualne studije i film.

]]>
Wed, 10 May 2017 15:34:18 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14360/filmski-program-sferakona
Svijet Harryja Pottera na SFeraKonu http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14358/svijet-harryja-pottera-na-sferakonu Svijet Harryja Pottera na SFeraKonu ]]> SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, ove se godine održava po 39. puta, od 12. do 14. svibnja na FER-u, a posebno iznenađenje sprema u svom izložbenom dijelu!

Ovogodišnji SFeraKon sprema potpunu senzaciju u svom izložbenom dijelu: veliku maketu čuvenog Hogwartsa, škole vještičarenja i čarobnjaštva iz serije romana i filmova o Harry Potteru i čak 30 originalnih replika čarobnih štapića koji su „dopali“ u ruke Josipu Demeteru iz udruge Ministarstvo magije i to direktno iz studija!

Maketu Hogwartsa izradio je naš Virovitičanin Sandro Požežanac pazeći na svaki i najmanji detalj, na čemu mu je osobno čestitao Gary Tomkins, scenograf koji je radio na Harry Potter filmovima. Izrada makete omjera 1:186 trajala je četiri mjeseca.

Svakako moramo spomenuti i SFeraKonsku zbirku. Zagrebačko Društvo za znanstvenu fantastiku SFera svake godine povodom Dana znanstvene fantastike – SFeraKona objavljuje zbirku SF i fantasy priča domaćih autora. Zbirku dobivaju na poklon svi posjetitelji SFeraKona, a cilj joj je proširiti svijest o domaćoj SF sceni i promovirati domaće autore.

Svake druge godine zbirka je posvećena nekom podžanru spekulativne fikcije, pa su do sada objavljene zbirke posvećene hororu (Zagrob), fantasyju (Zmajev zlatni svitak), steampunku i space operi (Parasvemir), apokalipsi (Smak!), paralelnim svemirima (Ukronije), te krimićima i špijunskim pričama (Futur crni). Ovogodišnja, 23. po redu zbirka spekulativne fikcije, znakovitog naslova SFumato, sadrži priče 15 autora od kojih su neki debitanti, a neki već dobro poznati čitateljima. Zbirku su uredile Ivana Delač i Tatjana Jambrišak, a autor naslovnice je Igor Kordej.

Gosti su kao i svake godine do sada zbilja spektakularni tako će Zagreb i SFeraKon posjetiti James Lovegrove - zvučno ime svjetske književnosti, britanski pisac i autor više od 50 romana za djecu, mladež i sve one koji se tako osjećaju. Zatim Dalibor Talajić, ozbiljna „faca“ iz svijeta stripa, Marvelov crtač koji je nedavno došao u centar svjetske i domaće javnosti nacrtavši strip Madaya Mom o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majke petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima ABC Newsa.

Također, u goste dolazi i Justyna Anna Barys, inženjerka life support sustava pri Europskoj svemirskoj agenciji. Ova mlada 26-godišnjakinja uvrštena je na Forbesovu listu “30 ispod 30” u kategoriji industrije kao jednu od najtalentiranijih mladih znanstvenika u svijetu!

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstaviti niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i radionici izrade nakita te brojni cosplay gosti. Sve navedeno samo je dio sjajnog programa koji vas očekuje krajem ovog tjedna. Za sve ostale informacije pratite nas na službenoj stranici.

]]>
Tue, 9 May 2017 15:23:55 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14358/svijet-harryja-pottera-na-sferakonu
Počinje 39. SFeraKon! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14357/pocinje-39-sferakon- Počinje 39. SFeraKon! ]]> SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, ove se godine održava po 39. puta, od 12. do 14. svibnja i dovodi brojne ugledne goste od kojih će sigurno veliku pozornost privući Dalibor Talajić, koji od 2009. godine crta stripove za Marvel!

SFeraKon, već tradicionalna proljetna konvencija koju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba, ima tradiciju koja datira s početka sedamdesetih godina, a prvi organizirani skupovi ljubitelja znanstvene fantastike u Zagrebu u obliku tzv. sajmova ZF-a u Galeriji Studentskog centra ubrzo su prerasli u veće manifestacije, na razini čitave bivše države, pod nazivom YUcon. Nakon dva YUcona u Galeriji SC-a, konvencija se zajedno sa SFerom preselila u prostore Kulturnog doma Peščenica u Ivanićgradskoj, gdje je 4. veljače 1983. godine održan prvi SFeraKon, na kojem je počasni gost bio britanski pisac James Gunn. Prvi Eurocon u Zagrebu bio je 1986. godine zajedno sa SFeraKonom i zvao se Ballcon, igra riječima na Balkan, ali kako su napisali s dva slova "l", što prevedeno znači lopta, interna je šala bila tko će doći s boljom loptom na konvenciju.

Danas, SFeraKon svake godine raste sve više i bilježi porast posjetitelja.Tako je lani tri dana konvencije, koja se održava na Fakultetu elektronike i računarstva, posjetilo više od tisuću ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova.

Uz već najavljenog gosta, poznatog britanskog pisca romana za djecu Jamesa Lovegrova, na ovogodišnji SFeraKon dolazi ozbiljna „faca“ iz svijeta stripa! Riječ je o Daliboru Talajiću koji je nedavno došao u centar svjetske i domaće javnosti nacrtavši strip Madaya Mom o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majke petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima ABC Newsa.

Također, u goste dolazi i Justyna Anna Barys, inženjerka life support sustava pri Europskoj svemirskoj agenciji. Ova mlada 26-godišnjakinja uvrštena je na Forbesovu listu “30 ispod 30” u kategoriji industrije kao jednu od najtalentiranijih mladih znanstvenika u svijetu!

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstaviti niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i radionici izrade nakita te brojni cosplay gosti. Sve navedeno samo je dio sjajnog programa koji vas očekuje u svibnju, a o kojem ćemo vas redovito izvještavati! Za sve ostale informacije pratite SFeraKon na službenoj stranici.

]]>
Mon, 8 May 2017 15:05:33 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14357/pocinje-39-sferakon-
Osjećajte se dobro uz Happy Dox! http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14352/osjecajte-se-dobro-uz-happy-dox Osjećajte se dobro uz Happy Dox! ]]> Iz programa 13. ZagrebDoxa, koji sveukupno broji 121 dokumentarac i obrađuje niz najraznovrsnijih tema koje (većinom) na realan i nerijetko surov način reflektiraju društvo, izdvaja se devet naslova - riječ je o programu Happy Dox, tj. filmovima koji na pozitivan i poticajan način dokumentiraju neuobičajene ličnosti ili pojave. Kratkometražni kanadski dokumentarac 'Slanina i Božji gnjev' (Bacon & God's Wrath) autora Sola Friedmana dokumentira prijelomni trenutak u životu Razie Brownstone, devedesetogodišnje Židovke koja se zbog krize vjere odlučuje po prvi put u životu kušati slaninu. Film je nagrađen nagradom žirija na Sundanceu za najbolji kratkometražni film, a osvojio je i nagradu Kanadske akademije za film i televiziju za najbolji kratkometražni dox.

'Pickle' je kratkometražni američki dokumentarac autorice Amy Nicholson u čijem je središtu par koji je tijekom dvadeset i pet godina braka spasio brojne životinje. Najbizarnije je što većina stvorenja koje udomljavaju pati od neobičnih bolesti: od ribice Pickle koja ne može plivati, pretile kokoši, mačke sa srčanom manom, guske koja ne može plutati na vodi sve do paraplegičnog oposuma koji za večeru najradije jede kajganu. Pickle je osvojio niz priznanja na festivalima diljem svijeta, uključujući veliku nagradu žirija na filmskom festivalu na Floridi i nagradu publike na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Full Frame.

Kratkometražni švedski dokumentarac 'Skakaonica' (Ten Meter Tower) autora Axela Danielsona i  Maximiliena Van Aertrycka zanimljiva je analiza ljudske reakcije na neuobičajene situacije. Naime, autori koji svoje projekte opisuju kao studije ljudske naravi pred 43 su sudionika postavili zadatak: popeti se na deset metara visoku skakaonicu i potom odlučiti hoće li skočiti.
Papa zvani Allo na čelu je velike obitelji Alaev, tandžikistanskog pandana obitelji Jackson, koja je 1990-ih godina iz matične zemlje emigrirala u Izrael. Autori Tal Barda i Noam Pinchas u dokumentarcu 'Prekrasno kraljevstvo Pape Alaeva' (The Wonderful Kingdom of Papa Alaev) prate tog nadarenog glazbenika koji upravlja svim segmentima života svoje glazbene obitelji. Patrijah Papa odlučuje o svemu i od obitelji ne prihvaća ništa osim potpune posvećenosti i poslušnosti. Jedini je "izdajnik" njegova jedinica Ada, koja je krenula u vlastiti život daleko od autoritarnog oca. Uz moćan soundtrack, svi zabavni razgovori u toj velikoj obitelji nabijeni su dramom i zvukom bubnjeva.


'Cooltura', trailer.

Glazba je središnja tema još jednog happy dokumentarca. 'Pjevajući s Ljutom pticom' (Singing with Angry Bird) prvi je dugometražni dokumentarac korejske autorice Hyewon Jee, redateljice nominirane za nagradu Emmy, u kojem prati temperamentnog opernog pjevača nadimka Ljuta ptica u višegodišnjem nastojanju održavanja zbora za djecu iz sirotinjskih četvrti u indijskom gradu Puneu. Njegova je namjera upoznati djecu s glazbom koja nadilazi okvire njihove svakodnevice. Sudjelovanje u zboru ima izrazito pozitivan učinak na život djece, iako dio roditelja nije svjestan toga, što Ljutu pticu nerijetko dovodi na rub očaja. U svakom slučaju, glazba povezuje i pokreće i roditelje i djecu u nekom novom i pozitivnom smjeru.

'Cooltura' (Cooltour) autora Mira Rema humorističan je, ironičan, ali istovremeno i ozbiljan film o značenju i statusu slovačke kulture tj. onoga što poimamo kulturom uz specifičan presjek društva dok nas australski dokumentarac 'Zima u
Westbethu' (Winter in Westbeth) Rohana Sponga vodi u njujoršku umjetničku zajednicu Westbeth Artists Housing, među kreativne umjetnike koji u poodmakloj dobi i dalje neumorno i strastveno stvaraju. Ta inspirativna priča o zajednici, starenju i potrebi za kreativnim radom osvojila je posebno priznanje velikog žirija na festivalu DOC NYC.

'Prvi Poljak na Marsu' (First Pole on Mars) mogao bi postati 68-godišnji Kazimierz, protagonist istoimenog dokumentarca autorice Agnieszke Elbanowske. Kazimierz je, naime, postavio uređaj za komunikaciju s kozmosom. Točno u isto vrijeme
počinje borba za sudjelovanjem u povijesnom projektu Mars One. Kazimierz ima priliku postati jedan od prvih kolonizatora Marsa, s time da prvo mora pobijediti ostalih tri tisuće kandidata.

Izraelski redatelj Ohad Milstein u filmu '23. tjedan' (Week 23) izlaže svoju intimu i bilježi osobnu priču o trudnoći vlastite partnerice. Rahel u 23. tjednu trudnoće saznaje da je jedan fetus jednojajčanih blizanaca preminuo te im liječnici savjetuju prekid trudnoće. Prolazeći dilemu, svjedočimo nevjerojatnoj snagi borbe para koji se sukobljava sa svojom okolinom o pitanju prava na život njihova fetusa te naziremo možebitan happy end zbog čega film i čini programa Happy Dox. 23. tjedan osvojio je nekoliko nagrada Društva redatelja dokumentarnih filmova iz Tel Aviva: za najbolji film, najbolju kameru i najbolji umjetnički izričaj.

]]>
Thu, 16 Feb 2017 12:31:56 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14352/osjecajte-se-dobro-uz-happy-dox
2. KinoKino Festival u znaku adaptacija http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14354/-2-kinokino-festival-u-znaku-adaptacija  2. KinoKino Festival u znaku adaptacija ]]> Drugo izdanje KinoKino Festivala u znaku je filmova snimljenih po literarnom predlošku, od koji su neki kultni domaći dječji romani poput 'Uzbune na Zelenom Vrhu' Ivana Kušana ili 'Anke', filma nastalog po romanu 'Anka' Brazilijanka Mate Lovraka. Nizozemski film 'Dan kada je moj otac postao grm', snimljen je prema romanu nagrađivanog autora Joke van Leeuwena i prenosi priču o ratu iz perspektive desetogodišnje djevojčice Tode. Sve se mijenja kad jednog dana izbije rat i njezin tata odlazi na bojište.

'Fannyno putovanje' treći je cjelovečernji film poznate francuske redateljice Lole Doillon, snimljen prema knjizi Fanny Ben-Ami. Ova iznimna priča o hrabrosti, snazi i izdržljivosti temeljena je na istinitim događajima iz 1943., u vrijeme višijevske Francuske.

'Moj život kao Tikvica' animirani je hit 2016. godine i dosad je osvojio brojne nagrade na festivalima diljem svijeta uključujući i nominaciju za ovogodišnju nagradu Oscar. Glavni junak ove animirane pustolovine je dječak Tikvica čiji je lik nastao prema romanu Gillesa Parisa. Tikvica nakon majčine smrti ostaje sam na svijetu. Završava u domu za nezbrinutu djecu gdje upoznaje drugu siročad sa sličnim tragičnim pričama. Isprva zastrašen neobičnim, i ponekad surovim mjestom, Tikvica se s vremenom nauči otvoriti i u domu pronalazi iskrenu ljubav i novu obitelj.

Temeljen na popularnim knjigama švedske književnice Moni Nilsson o avanturama dječaka Tsatsikia iz Stochkolma, 'Moje grčko ljetovanje' treći je film u serijalu, a prvi je film, snimljen 1999., osvojio Srebrnog medvjeda u Berlinu i postao kino hit. U ovom filmu dječak Tsatsiki ljetne praznike treba provesti u posjeti svom ocu u idiličnom otočnom mjestu na grčkoj Kreti gdje se puno toga promijenilo otkad je dječak zadnji put bio u posjeti.

Filmske adaptacije kultne dječje knjige Timm Thaler Jamesa Krüssa iz 1962. godine, prihvatio se poznati njemački redatelj Andreas Dresen. 'Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh' prvi je Dresenov film za djecu. Timm je siromašan je dječak koji se smije često i glasno. Njegov je osmijeh toliko zarazan da ga bogati i zločesti Baron želi samo za sebe pod svaku cijenu.

]]>
Wed, 15 Feb 2017 13:32:04 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14354/-2-kinokino-festival-u-znaku-adaptacija
Herman H. Rott i Mačka daruju ljubitelje animacije na Valentinovo http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14353/herman-h-rott-i-macka-daruju-ljubitelje-animacije-na-valentinovo Herman H. Rott i Mačka daruju ljubitelje animacije na Valentinovo ]]> Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio i studio Adriatic Animation ekskluzivno će za Dan zaljubljenih omogućiti svim zainteresiranima besplatno gledanje animirane ljubavne poslastice 'Život s Hermanom H. Rottom' putem servisa Vimeo.

Kratkometražni estonsko-hrvatski film 'Život s Hermanom H. Rottom' redateljice Chintis Lundgren prikazan je na više od trideset svjetskih festivala, uključujući i znameniti Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju te Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi, gdje je nagrađen posebnim priznanjem.

Animirane nezgode neurednog štakora-pankera i njegove drage, mačke-buržujke koja mu jednoga dana nepozvana useljava u stan, osvojile su na svojoj domaćoj i međunarodnoj festivalskoj turneji simpatije članova žirija i publike, pa je tako film među ostalim osvojio Oktavijana za najbolji animirani film, nagradu za najbolje ostvarenje u Natjecanju domaćeg filma na Animafestu, nagradu za najbolji kratkometražni film u Motovunu, nagradu publike Festivala Mediteranskog filma Split.

Zanimljivo je da su Herman i Mačka likovi animiranog serijala pod nazivom Manivald i Apsint zečevi koji se trenutno nalazi u fazi razvoja. Riječ je o crnohumornom serijalu za odrasle u režiji Chintis Lundgren, prema scenariju koji supotpisuju Chintis Lundgren i Draško Ivezić.

Film će biti dostupan svima za besplatno pregledavanje od Dana zaljubljenih, 14. veljače putem Vimeo stranice https://vimeo.com/203909195

]]>
Tue, 14 Feb 2017 13:14:10 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/animirani-film/14353/herman-h-rott-i-macka-daruju-ljubitelje-animacije-na-valentinovo
Sretni 13. ZagrebDox http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14351/sretni-13-zagrebdox Sretni 13. ZagrebDox ]]> ZagrebDox, najznačajniji regionalni festival posvećen dokumentarnom filmu, tradicionalno se održava u Zagrebu krajem veljače i početkom ožujka. Od nedjelje, 26. veljače do nedjelje, 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema prikazat će se više od 120 zanimljivih i uzbudljivih dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta. Bogat festivalski program trinaestog izdanja predstavili su na konferenciji za medije u četvrtak, 9. veljače direktor festivala Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać i Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.

"U međunarodnu konkurenciju 13. ZagrebDoxa uvršten je 21 dokumentarni film. Kao i svake godine nekoliko naslova u Zagreb stiže s prestižnim nominacijama ili nagradama. Uz filmove koji su bili u krugu prednominacija za Oscara, Nulti dani
(Zero Days) Alexa Gibneyja, Snimateljica (Cameraperson) Kirsten Johnson i Vrabac huligan (Hooligan Sparrow) redateljice Nanfu Wang, u krug finalista za prestižnu Akademijinu nagradu ušao je i Život kao crtić (Life, Animated) u režiji
Rogera Rossa Williamsa.

U utrci za Veliki pečat sudjeluje i izniman danski dokumentarac Ratni show (The War Show) u režiji Andreasa Dalsgaarda i Obaidah Zytoon, koji na ZagrebDox stiže s prestižnom nagradom žirija sekcije Dani autora Venecijanskog festivala.
Nastao u formi videodnevnika redateljice u kojem su zabilježena intimna druženja grupe prijatelja, mladih aktivista, uoči i tijekom Arapskog proljeća, film svjedoči o tragičnoj sudbini Sirije. Američki dokumentarac Gospodarica orlova (The Eagle Huntress) u režiji Otta Bella priča je o trinaestogodišnjoj djevojčici Aisholpan, koja će postati prva žena koja lovi s orlom u dvanaest generacija svoje obitelji nomada iz planinskih predjela Mongolije. Film je osvojio
značajan broj nagrada, uključujući Nagradu Cinema Eye i nagradu za najbolji dokumentarac festivala u Hamptonsu", istaknuo je Nenad Puhovski.

Uz SAD, koji prevladava po broju naslova (sedam), zanimljivo je da je u međunarodnu konkurenciju ove godine uvršteno čak šest dokumentaraca iz Poljske, zemlje s dugom i bogatom tradicijom dokumentarizma. Poljsku invaziju na ZagrebDox
predvodi 21 x New York, hipnotični filmski portret New Yorka i Njujorčana u režiji Piotra Stasika, a posebno zanimljivu i svježu poetiku donosi poljski hibrid dokumentarizma i fikcije Sve te neprospavane noći (All These Sleepless Nights), film o “mladosti u punom sjaju” s ulica Varšave poljskog autora Michała Marczaka, koji je nagrađen za režiju na Sundanceu.

Ukupno 21 dokumentarni film natjecat će se i za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji, u koju je ove godine uvršteno devet hrvatskih naslova. Riječ je o filmovima: Djevojka od nula dolara Damira Terešaka, Jedi, spavaj, jedi, spavaj Đure Gavrana, Maratonci Biljane Čakić, Bojnik Kristijana Milića, snimljen u koprodukciji Hrvatske i Austrije, Neuspješan skroz Ljiljane Šišmanović, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Možeš biti sve što hoćeš Roberta Tomića Zubera, Simpl Silvestra Kolbasa i Buffet Željezara Gorana Devića. Hrvatski filmovi i autori bit će zasebno predstavljeni na Dox druženju s domaćim autorima u tjednu uoči ZagrebDoxa.


'Dobri poštar', trailer.

Finsko-bugarski dokumentarac Dobri poštar (The Good Postman) u režiji Tonislava Hristova donosi priču o poštaru u malom selu na bugarsko-tuskoj granici koje zbog europske izbjegličke krize ponovno dobiva na strateškoj važnosti.Protagonist se kandidira za gradonačelnika u želji da prihvati izbjeglice i tako revitalizira izumiruće selo, no ubrzo otkriva da dobre namjere nisu garancija političkog probitka. Srpski dokumentarac Dubina dva (Depth Two) u režiji Ognjena Glavonića – nagrađen između ostalog za najbolji balkanski dokumentarac na Dokufestu u Prizrenu – eskperimentalni je dokutriler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, a iz Srbije nam stiže i film Voli vas vaša Sexymaja (Yours Truly, Sexymaja) u režiji Ivana Mandića o popularnom blogu mlade beogradske prostitutke.

Uz glavni program, ZagrebDox uključuje i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Zanimljivi su i posebni programi: Majke i kćeri donosi četiri filma na temu uvijek zanimljivih odnosa između dviju generacija žena u istoj obitelji, dok Serija 65+ donosi tri filma nastala u okviru serijala posvećenog svakodnevici osoba starije životne dobi. Riječ je o dokumentarcima Druga ljubav, Umjetnik nikada ne ide u penziju i Izbori u režiji Gorana Devića i u produkciji Petnaeste umjetnosti. Platforma ZagrebDoXXL i ove godine donosi niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A-a, a kao dio posebnih događanja za posjetitelje je organiziran i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR) u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Samsungom.

ZagrebDox donosi i dvije retrospektive. Jedna je posvećena austrijskom redatelju Nikolausu Geyrhalteru, a druga produkciji Factum. Jednog od najznačajnijih austrijskih redatelja upoznat ćemo u četiri dokumentarca, uključujući njegov rani rad Naplavljeni (1994) i njegov najnoviji film, posvetu destruktivnoj prirodi čovječanstva Homo sapiens (2016), dok će u programu 20 godina Factuma nezavisna zagrebačka produkcija biti predstavljena odabirom najboljih ostvarenja po
izboru Vetona Nurkolarija, direktora prizrenskog Dokufesta.

Program ZagrebDox Pro za profesionalce opet organizira pripremne radionice za odabrane autorske dokumentarne projekte u različitim fazama razvoja i produkcije, pitching forum, na kojem se projekti predstavljaju javnosti, potencijalnim financijerima i distributerima, te Dan međunarodne suradnje, koji će omogućiti poslovno umrežavanje stručnjacima iz svijeta dokumentaristike, projektnim timovima i drugim filmskim profesionalcima.

"13. izdanje ZagrebDoxa održat će se u kinu Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol. U svih pet dvorana prikazat ćemo više od 120 dokumentaraca iz 15 programa. Cijene ulaznica iznose 23 kune za dnevne projekcije i 28 kuna za večernje
projekcije. Za program Teen Dox, s kojim nastavljamo i ove godine, cijena ulaznice bit će 18 kuna. Već tradicionalno nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada najboljim filmovima po izboru žirija u programu The Best of Fest, koji se
održava u nedjelju, 5. ožujka, po cijeni paketa ulaznica od 40 kn posjetiteljima omogućujemo da pogledaju sve nagrađene filmove.

]]>
Fri, 10 Feb 2017 12:26:04 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14351/sretni-13-zagrebdox
Let's Dance on ZagrebDox http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14350/lets-dance-on-zagrebdox Let's Dance on ZagrebDox ]]> 13. ZagrebDox, koji će se održati od 26. veljače do 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, u programu Glazbeni globus već tradicionalno donosi niz dokumentarnih glazbenih priča. Ove godine posjetiteljima se pruža prilika iz nekog novog kuta zaviriti u život, javno djelovanje i opus velikih i slavnih umjetnika: upoznati provokativnu osobnost skladatelja i glazbenika Franka Zappe, otkriti album Nicka Cavea i The Bad Seedsa koji je nastao u trenucima najveće osobne drame slavnog glazbenika, doznati za prilike i okolnosti u kojima je nastajao jedan od najvećih hitova Davida Bowiea ili pak pokušati otvoriti prostor i pomaknuti granice uvriježenog poimanja klasične glazbe.

'Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima' (Eat that Question—Frank Zappa in His Own Words) intimni je susret s velikim glazbenikom u kojem kroz nepoznate arhivske materijale otkrivamo provokativnu osobnost glazbenog genija 20. stoljeća, čiji angažiran i drugačiji pogled na svijet odjekuje do danas. Renomirani njemački dokumentarist Thorsten Schütte godinama je prikupljao materijale o Zappi. U upečatljivim TV intervjuima i nizu izvedbi iz njegove bogate tridesetogodišnje karijere upoznajemo različite aspekte njegova komplesnog karaktera. Zappa je bio beskompromisni borac protiv glazbene cenzure, kao i kritičar aktualnih političkih prilika.

Idejno zamišljen kao videozapis nastanka posljednjeg, šesnaestog albuma Nicka Cavea i The Bad Seedsa, 'Još jednom, ali s osjećajem' (One More Time With Feeling) australskog redatelja Andrewa Dominika kroz kreativni je proces evoluirao u nešto puno upečatljivije i osobnije. Autor u filmu razotkriva proces stvaranja albuma Skeleton Tree neposredno nakon najteže osobne tragedije Nicka Cavea, gubitka sina. Film bilježi interpretacije pjesama s albuma, snimke razgovora s članovima benda, uz upečatljivo Caveovo pripovijedanje. Još jednom, ali s osjećajem autorova je krhka, sirova i iskrena počast umjetniku koji pokušava pronaći svoj put kroz tamu. Svi će posjetitelji ZagrebDoxa moći ekskluzivno uživati u 3D projekciji filma!


'Još jednom, ali s osjećajem', trailer.

Kratkometražni dokumentarac autorice Rubike Shah bit će nezaobilazan za sve obožavatelje Davida Bowiea. 'Let's Dance: Bowie u Australiji' (Let's Dance: Bowie Down Under) donosi priču o snimanju videospota jednog od najvećih hitova kultnog muzičara. Godine 1983. Bowie je snimio videospot za spomenuti hit u Australiji, uz jasnu viziju i snažan politički kontekst: htio je na afirmativan način portretirati Aboridžine i ukazati na njihovu obespravljenost u Australiji. Taj je spot generaciji MTV-jevih gledatelja diljem svijeta ukazao na probleme tamošnjeg stanovništa.

'Mr. Gaga' dokumentarac je redatelja Tomera Heymanna posvećen jednom od najznačajnijih suvremenih koreografa, Izraelcu Ohadu Naharinu. On je bio umjetnički direktor plesne skupine Batsheva Dance Company čije je ekscentrično viđenje suvremene koreografije snažno doprinijelo razvoju suvremenog plesnog izraza proteklih desetljeća. Naharin je pokretač inovativnog tjelesnog pokreta Gaga, koji uključuje fluidni način kretanja, a potječe iz vjerovanja u iscjeljenje, dinamiku i moć stalne promjene kroz pokret. Sniman tjekom osam godina, rezultat je moćni introspektivni film koji gledateljima predstavlja čovjeka iznimnog umjetničkog integriteta i vizije.

Nakon što su 2015. u sklopu programa za profesionalce ZagrebDox Pro osvojili nagradu za najbolji projekt, autorski dvojac Stephan i Pascal Regoli premijerno će prikazati svoj film 'Solenzar'a ove godine u Zagrebu na festivalu! Solenzara je pjesma, međunarodni hit s Korzike iz 1960-ih preveden na čak petnaest jezika. Dvadeset i pet godina nakon Goran Bregović iskoristio je melodiju Solenzare pri skladanju kompozicije In the Deathcar koja je, u izvedbi Iggyja Popa, bila dio soundtracka filma Arizona Dream Emira Kusturice. Autori u filmu dokumentiraju povijest skladbe, ali i priču o nostalgiji i ljubavi prema Solenzari koja je ujedinila kulture i umjetnike iz cijelog svijeta.

Preispitivanjem poimanja klasične glazbe bavi se dokumentarac 'Što bi Beethoven učinio?' (What Would Beethoven Do?) kanadskog autora Jonathana Keijsera. Prateći niz "izdajnika" koji su napustili zadani okvir klasične glazbe, upoznajemo skladatelje koji koketiraju s modernim medijima, mlade glazbenike posvećene mijenjanju priče i one koji povezuju nespojivo: klupske umjetnike koji vrte ploče i orkestre. Inovativni pojedinci tako ruše stereotipe, a sve kako bi donijeli klasičnu glazbu do nove publike. Uz sudjelovanje priznatih umjetnika poput Bobbyja McFerrina, Benjamina Zandera i Erica Whitacrea, ovo je strastven i uvjerljiv film o važnosti klasične glazbe danas.

]]>
Fri, 27 Jan 2017 12:11:42 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14350/lets-dance-on-zagrebdox
Sretni, 13. ZagrebDox u novom CineStaru! http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14348/sretni-13-zagrebdox-u-novom-cinestaru Sretni, 13. ZagrebDox u novom CineStaru! ]]> Ovogodišnje 13. izdanje ZagrebDoxa održat će se od 26. veljače do 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema by CineStar u Zagrebu, koji nakon temeljitog preuređenja otvara svoja vrata neposredno prije u veljači. Kao i dosad, ZagrebDox će u osam festivalskih dana gledateljima ponuditi pregled najzanimljivije recentne dokumentarne produkcije u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, službenim i posebnim programima te nekoliko retrospektiva koje će pratiti gostovanja nekih od najznačajnih dokumentarista današnjice.

Zanimljivo je da su u međunarodnu konkurenciju 13. ZagrebDoxa uvrštena četiri naslova s aktualnog popisa prednominacija za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma. Najzvučniji među njima je dokutriler Zero Days, najnoviji film slavnog oskarovca i jednog od naproduktivnijih dokumentarista današnjice, Alexa Gibneyja. Istražujući okolnosti nastanka i širenja Stuxneta, zloćudnog softvera koji su u tajnosti stvorili Amerikanci i Izralelci kako bi sabotirali rad iranskog nuklearnog programa, autori se u širem smislu bave novim oblikom ratovanja u svijetu, tzv. sajberratovima.

Hooligan Sparrow, dokumentarac debitantice Nanfu Wang, snimljen je u stilu gerilskog videa. U središtu filma su kineski aktivisti za prava žena predvođeni bivšom prostitutkom Ye Haiyan (Hooligan Sparrow). Potaknuti slučajem silovanja šest osnovnoškolki za koje je odgovoran ravnatelj škole, pokušavaju promijeniti zakone koji pogoduju silovateljima. Aktivisti i redateljica zbog svog rada postaju meta tajne policije, zbog čega je veći dio filma snimljen skrivenim kamerama.


'Life, Animated', trailer.

Na oskarovskom popisu je i Life, Animated, dirljiv dokumentarac o autizmu u režiji američkog oskarovca Roberta Rossa Williamsa (Music by Prudence), koji je za film osvojio nagradu za režiju na Sundanceu. Owenu Suskindu dijagnosticiran je autizam u trećoj godini života, a njegovi su roditelji preko noći morali otkriti kako komunicirati s dječakom koji se u potpunosti isključio iz svijeta. Ubrzo otkrivaju da im u tome mogu pomoći Mala sirena, Kralj lavova i mnogi drugi likovi iz Disneyjevih animiranih filmova.

Cameraperson je filmski kolaž sastavljen od dosad neviđenih snimaka poznate američke snimateljice i redateljice Kirsten Johnson (Citizenfour, Nevidljivi rat, Fahrenheit 9/11). Film obuhvaća građu nastalu tijekom četvrt stoljeća njezine snimateljske karijere, od snimaka iz poslijeratne Bosne i Hercegovine, dnevnih rutina nigerijske babice, intimnih obiteljskih trenutaka kod kuće i šetnji s filozofom Jacquesom Derridaom. Johnson u filmu propituje svoj rad, odnose s ljudima koji su se našli ispred kamere, uključujući i etičku te emocionalnu dimenziju snimateljskog posla.

ZagrebDox i ove godine u raznim festivalskim programima predstavlja više od dvadeset novih dokumentaraca hrvatskih autora, među ostalim Biljane Čakić, Gorana Devića, Đure Gavrana, Rajka Grlića, Silvestra Kolbasa, Kristijana Milića, Silvija Mirošničenka, Borisa Poljaka, Irene Škorić i Roberta Zubera.

Publici uvijek zanimljivi službeni programi ponovno uključuju Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari i Teen Dox, a ove godine ponovno predstavljamo ADU dox, program filmova nastalih na Akademiji dramske umjetnosti. Posebna zanimljvost je program Majke i kćeri, sastavljen od filmova koji tematiziraju složen i uvijek intrigantan odnos dviju generacija žena u istoj obitelji. U njemu se prikazuje novi film Sanje Šamanović Nasljeđe, novi film poljskog redatelja Pawela Lozinskog You Have No Idea How Much I Love You te dokumentarci Amazona Clare Weiskopf i Three Conversations of Life Julie Staniszewske.

]]>
Sat, 21 Jan 2017 15:26:22 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dokumentarni-film/14348/sretni-13-zagrebdox-u-novom-cinestaru
Sve najbolje uz 'Sve najbolje'! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14347/sve-najbolje-uz-sve-najbolje Sve najbolje uz 'Sve najbolje'! ]]> U hrvatska kina 8. prosinca stiže dugoočekivana božićna komedija Snježane Tribuson 'Sve najbolje' s Ksenijom Marinković, Ozrenom Grabarićem, Goranom Navojcem, Bogdanom Diklićem i poznatom mezzosopranisticom Renatom Pokupić u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u božićno vrijeme, kad svatko svakome želi sve najbolje, a u njemu se isprepliću sudbine usamljene slastičarke Verice (Ksenija Marinković) koja je davno odustala od traženja "onog pravog", Brankice (Renata Pokupić), svjetski uspješne operne pjevačice razočarane u ljubav i karizmatičnog baritona Martina (Ozren Grabarić) koji se oporavlja od bračnog brodoloma.

Uz navedene protagoniste, u niz komičnih ljubavnih (ne)zgoda upleteni su i slatkorječivi soboslikar Ljubo (Goran Navojec), dvije medicinske sestre (Ksenija Paić i Dora Fišter Toš)  koje pokušavaju razumjeti kako funkcionira muški mozak i Tomo (Bogdan Diklić), poljoprivrednik vrlo neobičnih talenata. Malo je vjerojatno da u ovom preplitanju veliku ulogu može imati grupica žohara, medenjaci i jedna operna arija, ali u ovoj priči je baš tako.

'Željela sam napraviti film o običnim dobrohotnim ljudima koje u božićno vrijeme muči problem usamljenosti. Budući da sam pišući scenarij zavoljela likove koji su se pojavili na papiru i počela s njima suosjećati, poželjela sam da im se u njihovim tužnim životima za Božić dogodi sve najbolje. Scenarist ima moć upravljanja događajima i likovima, a ja sam tu moć iskoristila u korist mojih likova i poklonila im sretan kraj. Istina, za sreću su se djelomično morali i sami izboriti – prebroditi prevare, razočaranja, bolesti, trovanja i bolnice te ponekad čak i zapjevati kad im nije bilo do pjesme, ali na kraju su uspjeli te zaslužili lijep i sretan Božić.' – izjavila je redateljica Snježana Tribuson.

U filmu se pojavljuju i Ksenija Paić, Dora Fišter Toš, Jernej Šugman, Krešimir Mikić, Goran Bogdan, Jasna Bilušić i Ivo Gregurević. Scenarij i režiju filma potpisuje Snježana Tribuson. Direktor fotografije je Goran Trbuljak, montažerka Marina Barac, a skladatelj Dinko Appelt. Dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović. Majstorica maske je Tina Jesenković, a snimatelj tona Mladen Pervan. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić.

Sve najbolje četvrti je cjelovečernji igrani film redateljice Snježane Tribuson, autorice poznatih hrvatskih filmova Prepoznavanje (1996.), Tri muškarca Melite Žganjer (1998.) i Ne dao Bog većeg zla (2002.) te popularne serije Odmori se, zaslužio si.

Film je dosad prikazan na četrnaest svjetskih festivala, a osvojio je nagrade na njih čak šest. Uz najrecentniju nagradu iz Zelenortske republike, tu su dvije talijanske nagrade, iz Leccea i Ferrare, koje su pripale Kseniji Marinković za najbolju žensku ulogu, zatim Nagrada za najboljeg glumca na SEE festivalu u Parizu, koja je pripala Goranu Navojecu te Nagrada za režiju na berlinskom izdanju istog festivala koja je pripala Snježani Tribuson. Sve najbolje proglašen je najboljim filmom i na festivalu Silveron u Kanadi.

Hrvatska premijera filma održana je ljetos na Pulskom filmskom festivalu, gdje je publika film toplo primila, a njegovu je kvalitetu prepoznao i žiri dodijelivši mu čak pet nagrada – Zlatne arene u kategorijama scenografije, kostimografije, vizualnih efekata i najbolje sporedne muške uloge (Goran Navojec) te nagradu Breza za najbolji filmski debi koju je za svoju prvu filmsku ulogu osvojila naša cijenjena mezzosporanistica Renata Pokupić. 'Sve najbolje' nastao je u produkciji Kinorame i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

]]>
Thu, 1 Dec 2016 16:40:07 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14347/sve-najbolje-uz-sve-najbolje
Sukob zavladao na 14. ZFF-u http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14346/sukob-zavladao-na-14-zff-u Sukob zavladao na 14. ZFF-u ]]> U subotu, 19. studenoga u 20 sati, uz proglašenje pobjednika, zatvoreno je ovogodišnje, četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Uz obrazloženje žirija kako se radi o zapanjujućoj i dojmljivoj priči te iznimno snažnom filmu koji slavi mogućnost suradnje različitih ljudi u velikim filmskim i emocionalnim trenucima, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 14. ZFF-a dodijeljena su egipatskom filmu Sukob redatelja Mohameda Diaba, dok su posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena hrvatskom filmu Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić i izraelsko-francuskom ostvarenju Dva svijeta u režiji Maysaloun Hamoud. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je britanski film Balkon Tobyja Fell-Holdena, dok je posebnim priznanjem nagrađen rumunjski film Ferdinand 13 Cecilije Ștefănescu. Najboljim naslovom u programu Kockice prograšen je Mliječni zub Saše Bana, a posebna priznanja primili su filmovi Med i mliko Marka Jukića i 13+ Nikice Zdunića.

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija kultnog filma Sudar kanadskog redatelja Davida Cronenberga. ''Postoje tri razloga za ovu projekciju: ona se, naime, nadovezuje na program Kinolektire koji smo nedavno
pokrenuli u kinu Europa prikazivanjem filma Taksist, a nedavno se tražila ulaznica i za film Dr. Strangelove. Drugi je razlog činjenica da se Kanada 1. siječnja 2017. pridružuje europskom fondu za financiranje filmova Eurimages, a treći
(i najvažniji) razlog jest to što je večeras u Zagrebu s nama dvoje ljudi koji su stvarali ovaj film: direktor fotografije Peter Suschitzky te jedna od glavnih glumica u filmu, Deborah Kara Unger'', istaknuo je direktor festivala Boris T. Matić.

Premda je festival svečanom subotnjom ceremonijom i projekcijom Sudara službeno zatvoren, posjetitelji će filmove moći gledati i u nedjelju, 20. studenoga. U kinu Europa u 16 sati moći će se pogledati film Dva svijeta, dobitnik posebnog priznanja žirija i HT nagrade publike, u 19 sati na programu će biti Najsretniji dan u životu Ollija Makija (film kojim je otvoren 14. ZFF), dok će u 21 sat uslijediti projekcija filma Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, dobitnika posebnog priznanja žirija. U kinu Tuškanac u 12 i u 14 sati reprizno će se prikazati kratkometražni filmovi iz međunarodne i domaće (program Kockice) konkurencije. U 16 sati ponovit će se projekcija filma Lov na divljake osebujnog Novozelanđanina Taike Waititija, a u 18 sati reprizirat će se film American Honey Andree Arnold. U 21:30 uslijedit će projekcija pobjedničkog filma 14. ZFF-a – Sukob.

I u Muzeju suvremene umjetnosti nedjelja će biti u znaku ZFF-a: u 18:30 ponovno će se prikazati Tschick Fatiha Akina, a u sklopu programa Velikih 5 s početkom u 21 sat moći će se pogledati Priče s asfalta Samuela Benchetrita, pomaknuto
ostvarenje u kojem jednu od glavnih uloga tumači Isabelle Huppert.

]]>
Mon, 21 Nov 2016 03:11:50 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14346/sukob-zavladao-na-14-zff-u
Predstavljen program 14. ZFF-a! http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14345/predstavljen-program-14-zff-a Predstavljen program 14. ZFF-a! ]]> Na konferenciji za medije održanoj 27. listopada u kinu Europa predstavljen je program 14. Zagreb Film Festivala koji će se održavati u Zagrebu od 12. do 20. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 - Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Institutu, dok će se zagrebačko otvaranje Festivala po prvi put moći virtualno pratiti i u Rijeci, i to putem live streaminga u Art-kinu Croatia, organiziranog u okviru programa ZFF Putuje. Bogat festivalski natjecateljski program i posebne programe na konferenciji su predstavili Boris T. Matić, direktor festivala, Selma Mehadžić, koordinatorica programa, Hrvoje Laurenta, izvršni direktor te Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.
 
Boris T. Matić osvrnuo se na 13 naslova iz NATJECATELJSKOG PROGRAMA dugometražnog igranog filma: „Ove godine imamo tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Uz Hanu Jušić (Ne gledaj mi u pijat) i Katarinu Zrinku Matijević (Trampolin), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti šarmantni izraelsko-francuski film Dva svijeta te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom Kuća drugih. Topla filmska priča kojom u subotu 12. studenog otvaramo festival stiže s hladnog sjevera, iz Finske. Riječ je o laureatu kanskog programa Izvjestan pogled, biografskom filmu Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhoa Kuosmanena, a pažnju ljubitelja feelgood filmova mogla bi privući i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato sa Slavkom Štimcem, jednom od nama najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države i gostom 14. ZFF-a.
 
Osim što u utrci za Zlatna kolica sudjeluje rekordan broj naslova s hrvatskim produkcijskim potpisom, ovogodišnje festivalsko izdanje u glavnom programu donosi rekordan broj trilera, njih čak četiri. Tako ćemo na 14. ZFF-u gledati Noćne životinje (Nocturnal Animals), novi film modnog kreatora sve uspješnijeg u svijetu filma, Toma Forda, koji je osvojio Nagradu žirija u Veneciji, a križanac vesterna i trilera Psi (Dogs), debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Bogdana Mirice na ZFF stiže s nagradom FIPIRESCI kanskog programa Izvjestan pogled. Belgiju u glavnom programu predstavlja Flamansko nebo (Flemish Heaven), film izvanrednog suspensa u režiji Petera Monsaerta, a u glavnom programu je i Miran čovjek (Old Stone), triler kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa. Također, sretni smo što ćemo na samom zatvaranju 14. ZFF-a, u subotu 19. studenog, obilježiti 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga Sudar (Crash), projekcijom spomenutog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger. Projekcija je dio novog programa Kinolektira koji je u kinu Europa započeo ove jeseni i koji predstavlja nezaobilazne filmske klasike.“
 
Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put na Zagreb Film Festivalu biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha. INKLUZIVNE PROJEKCIJE filmova Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato i Trampolin organizirane su u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a.
 
Selma Mehadžić predstavila je brojne programske novitete u drugim programima ovogodišnjeg ZFF-a: „Program PONOVNO S NAMA, kao i dosad, okupit će autore čije smo prethodne filmove gledali na ranijim festivalskim izdanjima, a glavna novost jest da program ove godine postaje natjecateljskog karaktera – pobjedničkom filmu pripast će nagrada Zlatni bicikl, što je rezultat naše težnje da sustavno pratimo rad 'starih' ZFF-ovih autora, ali i da na njihova nova ostvarenja stavimo nešto veći fokus nego ranijih godina. U Zagreb tako ove godine stiže jedan od velikana rumunjskog novog vala i pobjednik kratkometražnog ZFF-ovog programa 2004., Cristi Puiu, koji će predstaviti svoju crnohumornu obiteljsku dramu Sieranevada, snimljenu u koprodukciji s Hrvatskom. Nastavljamo i suradnju s Europskim parlamentom: u programu DAN LUX FILMA predstavit ćemo tri ovogodišnja finalista koji konkuriraju za Nagradu LUX.“
 
Iz programski i sadržajno najbogatijeg, petog izdanja programa INDUSTRIJA, namijenjenog profesionalcima i zainteresiranoj javnosti, izdvaja se događanje Ovako MI to radimo! koje povezuje obilježavanje 25 godina postojanja Potprograma MEDIA te skorašnji ulazak Kanade u Eurimages (17. studenog u Kući Europe). Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan online na službenoj festivalskoj stranici, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko internetske stranice zff.kupiulaznicu.hr.

]]>
Fri, 28 Oct 2016 03:33:52 +0100 http://filmski.net/vijesti/filmski/dugometrazni-film/14345/predstavljen-program-14-zff-a