Zagreb Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival

ZFF natjecateljskog je karaktera, predstavlja i nagrađuje nove autore dugih, kratkih i dokumentarnih filmova.

filmski.net 18.10.2009 0 komentara

Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival pokrenut je 2003. godine na inicijativu Željka Zorice i Borisa T. Matića, udrženih pod produkcijskom kućom Propeler film d.o.o. Festival u glavnom programu  predstavlja međunarodnu selekciju debitantskih, prvih i drugih naslova novih autora pa tako domaća publika može među prvima u Europi vidjeti filmove koji tek kasnije postaju kino-hitovi.

Tijekom sedam festivalskih dana prikazuje se više od 80 filmova iz cijelog svijeta na dvije lokacije – u kinu Europa i u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, gdje se u Teataru &TD, Galeriji SC i MM centru odvijaju koncerti, izložbe, predavanja, diskusije i radionice.

Osim glavnog programa, tu je i 'Klub 100' u sklopu kojeg se prikazuju uspješni europski filmovi koje je u njihovim zemljama porijekla vidjelo barem 100 tisuća gledatelja. Također tu su i programi 'Matineje' i 'Moj prvi film', a od ove godine kreću i dva nova programa - 'Vip Bibijada', za mlade filmaše i autore, te 'Izbori' – posvećeni nadolazećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom organizira se scenaristička radionica 'Palunko', nakon koje će se po najboljem scenariju snimiti kratki film. Nagrada festivala zove se Zlatna kolica, a pobjednici dobivaju i novčane iznose  -za najbolji dugometražni igrani film 5000 eura, a za najbolji dokumentarni i kratkometražni igrani film po 1500 eura. Također, najbolji film hrvatski film u programu Kockice dobija 2000 eura, a najbolji film po izboru publike 1000 eura.

Posebnost ZFF-a je činjenica da dobar dio filmova koji se na njemu prikazuju kasnije ne dolazi u redovnu filmsku ditribuciju tako da filmoljupci imaju jedinstvenu priliku pogledati pojednine naslove. Zbog toga festival godišnje posjeti oko 30 tisuća gledatelja.

www.zagrebfilmfestival.com

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...