International Documentary Film Festival Amsterdam - Festivali
Home      Festivali      International Documentary Film Festival Amsterdam

International Documentary Film Festival Amsterdam

Krema dokumentarnog materijala svake se godine slije u Amsterdam na najveći i najrespektabilniji svjetski festival te vrste.

filmski.net 19.11.2009 0 komentara

International Documentary Film Festival Amsterdam

Jedan od najvećih festivala dokumentarne forme svake godine posjeti oko 100 000 gledatelja i 1 500 profesionalaca da bi pogledali neki od 200 ponuđenih dokumentaraca. Cijeli događaj velika je platforma za prikazivanje novih materijala, komentiranje, otkrivanje novih trendova i susrete filmaša, distributera, financijera i cijele lepeze zanimljivih likova koji su ili subjekti ili autori zanimljivih priča.

Festival je od 2002. godine s 8 dana trajanja proširen na 10, a od kada je osnovan, prije 15-ak godina, napredovao je u jednu od najutjecajnijih dokumentarnih institucija pa sada osim festa postoji i FORUM (platforma za subvencioniranje), tržnica dokumentaraca Docs for Sale i fondacija Jan Vrijman.

Filmovi pristigli na natječaj dijele se u 10 festivalskih programa od kojih su tri natjecateljskog karaktera. Filmovi se više ne dijele na film i video konkurenciju, već na kratke (manje od 60' trajanja) i duge (više od 60') dokumentarce.

Glavna nagrada, Joris Ivens Award, u iznosu od 12 500 eura dodjeljuje se najboljem dugom dokumentarcu, a Silver Wolf (Srebrni vuk) u vrijednosti 10 000 eura ide najboljem kratkom dokumentarcu. FIPRESCI žiri dodjeljuje 2 500 eura najboljem debitantu, a miljenik publike dobiva 4 500 eura.

Mimo natjecateljskog dijela održavaju se regularni godišnji programi poput Top 10 - kada neki priznati redatelj(ica) bira 10 najdražih filmova - i specijalni programi u sklopu kojih se prezentira određena država, osoba ili tema.

www.idfa.nl

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...