The Clermont-Ferrand International Short Film Festival - Festivali
Home      Festivali      The Clermont-Ferrand International Short Film Festival

The Clermont-Ferrand International Short Film Festival

Sami za sebe vole kazati da su okrenuti profesionalcima, kratke forme nude u izobilju, imaju izuzetno razvijenu 'tržnicu' filmova.

filmski.net 30.01.2009 0 komentara

The Clermont-Ferrand International Short Film Festival

1979. godine grupa studenata je u Clermont-Ferrandu (industrijski grad oko 500 km južno od Pariza) pokrenula tjedan kratkog filma. Njihova inicijativa je prerasla u drugi najposjećeniji filmski festival u Francuskoj (teško da će ikad prestići Cannes).

Za mnoge značajne francuske redatelje javnost je po prvi put čula upravo ovdje. Među njima su Jean-Pierre Jeunet, Cedric Klapisch  i Francois Ozon. Festival je postao popularna destinacija za profesionalce iz filmske industrije i omiljeno svratište distributera prije odlaska u Berlin.

Filmovi se natječu u tri konkurencije: francuski, međunarodni i digitalni film. Osim toga na festivalu možete pogledati i retrospektive, kao i filmove studenata s nekih američkih sveučilišta (Columbia, New York, Oklahoma,…). Prikazuju se u 11 kino dvorana, a ceremonija dodjele nagrada se ponavlja tri puta (kako bi svih pet tisuća ljudi došlo na svoje). Ukupni fond nagrada je veći do 80 000$.

U okviru festivala funkcionira i tržište kratkog filma (Short Film Market), koje je u 18 godina postojanja postalo mjesto za kupnju filmova iz cijelog svijeta. SFM se održava na 1 200 kvadrata prostora - pa ako ste u ovom poslu, pokušajte rezervirati svojih 8 kvadrata.

www.clermont-filmfest.com

Komentari

Nema komentara.