The Clermont-Ferrand International Short Film Festival - Festivali
Home      Festivali      The Clermont-Ferrand International Short Film Festival

The Clermont-Ferrand International Short Film Festival

Sami za sebe vole kazati da su okrenuti profesionalcima, kratke forme nude u izobilju, imaju izuzetno razvijenu 'tržnicu' filmova.

filmski.net 30.01.2009 0 komentara

The Clermont-Ferrand International Short Film Festival

1979. godine grupa studenata je u Clermont-Ferrandu (industrijski grad oko 500 km južno od Pariza) pokrenula tjedan kratkog filma. Njihova inicijativa je prerasla u drugi najposjećeniji filmski festival u Francuskoj (teško da će ikad prestići Cannes).

Za mnoge značajne francuske redatelje javnost je po prvi put čula upravo ovdje. Među njima su Jean-Pierre Jeunet, Cedric Klapisch  i Francois Ozon. Festival je postao popularna destinacija za profesionalce iz filmske industrije i omiljeno svratište distributera prije odlaska u Berlin.

Filmovi se natječu u tri konkurencije: francuski, međunarodni i digitalni film. Osim toga na festivalu možete pogledati i retrospektive, kao i filmove studenata s nekih američkih sveučilišta (Columbia, New York, Oklahoma,…). Prikazuju se u 11 kino dvorana, a ceremonija dodjele nagrada se ponavlja tri puta (kako bi svih pet tisuća ljudi došlo na svoje). Ukupni fond nagrada je veći do 80 000$.

U okviru festivala funkcionira i tržište kratkog filma (Short Film Market), koje je u 18 godina postojanja postalo mjesto za kupnju filmova iz cijelog svijeta. SFM se održava na 1 200 kvadrata prostora - pa ako ste u ovom poslu, pokušajte rezervirati svojih 8 kvadrata.

www.clermont-filmfest.com

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...