Sundance Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Sundance Film Festival

Sundance Film Festival

Najpoznatiji festival nezavisnog filma promijenio je nekoliko imena, organizatore i mjesto održavanja. Usprkos tome postao je kultna institucija.

filmski.net 21.01.2010 0 komentara

Sundance Film Festival

Danas je Sundance u cijelom svijetu prepoznatljiv kao najbogatija izložba američke nezavisne filmske produckije. Filmovi nagrađivani na Sundanceu doslovno su kreirali povijest nezavisnog filmaštva. To su primjerice: "Sex Lies and Videotape", "Reservoir Dogs", "Hoop Dreams", "Memento", "The Full Monty", "Shine", "The Blair Witch Project", "In the Bedroom"...

Većina ljudi pretpostavlja da je Robert Redford utemeljio festival. Naposlijetku, on mu je dao ime po ulozi koju je igrao u klasiku "Butch Cassidy and the Sundance Kid" (1969) i donio mu međunarodnu prepoznatljivost, ali festival je postojao i prije nego što se Redford uključio u organizaciju. TheUtah/United States Film Festival prvo je izdanje doživio 1978. u Salt Lake Cityu kao proizvod kojim je Utah Film Commission htio privući filmaše i turiste u Utah.

Prvih godina festival se fokusirao na retrospektivne prezentacije i seminare. Festival se preselio u Park City 1981., a 1985. je Redfordov Sundance institute (osnovan četiri godine ranije) preuzeo sve djelatnosti. Tek je 1991. službeno nazvan Sundance Film Festival, a do tad je već imao reputaciju vodećeg svjetskog festivala nezavisnog filma. Danas Sundance Institut njeguje originalnu misiju potpore i promoviranja svježih filmskih ideja i obogaćuje je novim djelatnostima koje potiču nezavisnost umjetnika i njihovih projekata. To je neprofitna udruga s budžetom od 10.6 milijuna dolara koji se neprestalno uvećava prihodom od kamata i investicija. Cijelu instituciju vodi odbor od 25 članova kojem trenutno presjeda Walter Weisman.

Selekcijski odbor Sundancea svake godine pogleda oko 2 i po tisuće filmova koji pristižu iz svih krajeva svijeta kako bi svakog siječnja sastavili osebujan repertoar igranih i dokumentarnih filmova koji će konkurirati za nagrade. Prva nezavisna ostvarenja, radovi genijalnih umjetnika, animacije svake vrste, avangardni eksperimentalni filmovi, kultni filmovi i inovativni "Sundance Online Film Festival" čine ovaj festival posebnim.

Nekad nagrade nisu bile najvažniji događaj Sundancea. Prve tri godine, dok se još zvao United States Film Festival, imao je samo dvije: Veliku nagradu žirija (Grand Jury Prize) i Specijalnu nagradu žirija (Special Jury Award) za pobjednika i drugoplasiranog. No u 90-ima festival je utemeljio zaista svakojake nagrade, od one za najbolji scenarij do nagrade za slobodu izražavanja, pa čak i Filmmakers Trophy, koju natjecatelji dodjeljuju između sebe. Listu pobjednika sve od 1978. možete naći na: www.reel.com

www.sundance.org

www.sundancechannel.com

Komentari

Nema komentara.