Internationale Filmfestspiele Berlin - Festivali
Home      Festivali      Internationale Filmfestspiele Berlin

Internationale Filmfestspiele Berlin

Od milja zvani Berlinale već je više od 50 godina središnji filmski događaj u Njemačkoj i vodeći europski festival uz Cannes i Veneciju.

filmski.net 11.02.2010 0 komentara

Internationale Filmfestspiele Berlin

Međunarodni filmski festival u Berlinu utemeljen je 1951. na inicijativu saveznika koji su u poslijeratnom okruženju htjeli od Berlina stvoriti "prozor u slobodan svijet". Od prvog izdanja njegov je zaštitni znak Zlatni medvjed, koji se kao nagrada dodjeljuje najboljem.

Početnih godina Medvjed se dodjeljivao ne temelju glasova publike, a od 1956. međunarodni žiri odlučuje tko će dobiti Zlatnog, a tko Srebrnog. Među nagrađenima su bili Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Ingmar Bergman, Roman Polanski, Ang Lee, Zhang Yimou, Robert Altmann i mnogi drugi.

Zlatnog Medvjeda dobiva najbolji film, a nagrada ide producentu. Srebrne Medvjede dobivaju najbolji u kategorijama Grand Prix žirija, najbolji redatelj, najbolja glumica, najbolji glumac, umjetnički doprinos i najbolja filmska glazba. U čast Marlene Dietrich dodjeljuje se nagrada Blue Angel za najbolji europski film, a u čast osnivača festivala, Alfreda Bauera, nagrada za posebne inovacije.

Od 50. obljetnice 2000. godine Berlinale se održava na Potsdamer Platzu, u samom srcu grada, što doprinosi njegovoj atraktivnosti za posjetitelje i sudionike. Svake godine festival broji oko 15 tisuća akreditiranih učesnika, među kojima je 3.5 tisuća novinara iz 70ak država, zbog čega je Berlinale jedan od najvećih i najposjećenijih događaja u filmskoj umjetnosti i industriji.

www.berlinale.de

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...