Festival igranog filma u Puli - Festivali
Home      Festivali      Festival igranog filma u Puli

Festival igranog filma u Puli

Najstariji filmski festival u Hrvatskoj održava se već više od pola stoljeća, a sve te godine njegov je zaštitni znak vječna pulska Arena.

filmski.net 17.07.2010 0 komentara

Festival igranog filma u Puli

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi, Festival igranog filma u Puli, prvi je put održan 1953. godine na inicijativu Marijana Rotara kao smotra međunarodne kinematografije, da bi od 1954. pa sve do raspada Jugoslavije bio njenom najvažnijom filmskom manifestacijom, koju su posjećivali nebrojeni novinari i filmski umjetnici iz zemlje i inozemstva, uključujući i velikane poput Orsona Wellesa, Miloša Formana, Sophije Loren, Sama Peckinpaha, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Yula Brynnera i drugih.

Od 1992. u Puli se održava festival hrvatskog filma, a od 2001. festival opet ima međunarodni karakter, s nagradama za najbolje strane filmove. Mnogi nagrađeni hrvatski filmovi s Pulskog festivala osvojili su velik broj nagrada na stranim festivalima. Tijekom posljednjih petnaest godina Festival su posjetile velike glumačke zvijezde kao što su John Malkovich, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Greta Scacchi i Christopher Lee, producent Branko Lustig, te redatelji Phillip Noyce i Jiri Menzel.

Natjecateljski dio programa uključuje filmove domaće produkcije koji se najčešće prikazuju premijerno, kao i međunarodni program. Prateći programi sastoje se od raznih izložbi, retrospektiva i projekcija animiranih, kratkih i dokumentarnih filmova. Ocjenjivački sud dodjeljuje glavnu festivalsku nagradu - Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala. Zlatna Arena dodjeljuje se i za najbolju režiju, scenarij, najboljeg glavnog glumca i glumicu, najbolje sporedne uloge, kameru, montažu, glazbu, scenografiju i kostimografiju. Službena nagrada na Festivalu je i Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a publika svojim glasovima odlučuje o dobitniku nagrade Zlatna vrata Pule.

Vespazijanova Arena, u kojoj se Festival održava od svog osnutka, čini ga jednim od tri najveća i najspektakularnija festivala na otvorenom u Europi, na čijim se projekcijama pod zvjezdanim nebom okupi do 5000 gledatelja.

službena stranica

Komentari

Nema komentara.