Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica - Festivali
Home      Festivali      Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica

Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica

Venecijanska 'Mostra' je najstariji filmski festival na svijetu koji se održao do današnjih dana, a sve te godine njegovao je umjetnički pristup filmovima.

filmski.net 02.09.2009 0 komentara

Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica

Venecijanski festival je kroz više od 60 festivalskih godina ugostio je crème de la crème filmske umjetnosti, a i danas se svrstava u najvažnija događanja u svijetu filma. Mostra je utemeljena još davne 1932. godine i to kao dio Bienala, velikog kulturnog događanja koje u Veneciji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta. Osim umjetničke dimenzije, festival njeguje i komercijalno značenje pa se tako njime obilježava i početak jesenske kino-sezone.

Mostra je festival igranog filma koji inzistira na premijernim prikazivanjima. Ne prihvaćaju se filmovi koji su već sudjelovali na nekom drugom međunarodnom festivalu. Postoje dvije kompetitivne kategorije, svaka sa svojim žirijem. U kategoriji 'Venezia' dodijeljuju se nagrade Zlatni i Srebrni lav, a u kategoriji 'Upstream' najbolji dobiju San Marco nagradu koja se sastoji od 50 tisuća eura. 'Venezia' ukuplja filmove popularnih žanrova, a 'Upstream' više pažnje posvećuje inovativnom i alternativnom filmaštvu.

Osim ove dvije službene kategorije postoji i mnoštvo drugih žirija na Mostri. Među njima ističe se prestižna nagrada 'Luigi De Laurentiis' od 10 tisuća eura koja se dodjeljuje za najbolje debitantsko ostvarenje na festivalu. Tu su i nagrade filmskih kritičara (FIPRESCI) i Katoličke Crkve. Tijekom festivala organiziraju se i razne eksperimentalne radionice kao i retrospektivne projekcije.

Svake se godine na festival se prijavi nekoliko stotina filmova, a akreditira se oko tri tisuće novinara i filmskih kritičara. Atraktivnost lokacija na kojima se održava Mostra glavni je mamac za brojne filmke zvijezde koje vole pozirati fotografima pored venecijanskih kanala i mostova.

službeni site

Komentari

Nema komentara.