Sarajevo Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Prvi Festival održan je u opkoljenom gradu pod granatama, a kroz deset godina razvio se u najvažniju smotru regionalne filmske scene.

filmski.net 23.07.2010 1 komentara

Sarajevo Film Festival

Najvažnija odrednica sarajevskog festivala je upravo Regionalni program u kojemu se premijerno prikazuju filmovi autora iz bližeg i daljeg susjedstva Bosne i Hercegovine. Njime se želi ukazati na kvalitetu i vitalnost regionalne produkcije, te unaprijediti promociju i distribuciju tih filmova na europskom tržištu.

Panorama je kategorija koja objedinjuje mainstream i avangardu u filmskoj industriji, a tu se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi. Njihova zajednička karakteristika je da su provokativni po sadržaju, a inventivni u formi. Novi tokovi žele odabirom filmova utjecati na filmske navike gledatelja i okupljaju radove autora koji krše norme krše norme filmskog medija i ispituju granicu gledljivosti.

Zanimljiv dio Festivala je i Dječji program u kojem se prikazuju animirani i igrani filmski hitovi. Osim što je jedinstven socijalni projekt u BiH koji se trudi zbližiti mališane iz dva postojeća etniteta, ovaj program je i po broju posjetitelja najveći dječji festival u svijetu.

Publika svojim glasovima odabire najbolji film, a međunarodni žiri dodijeljuje nagrade za najbolji debitantski film, najbolji europski kratki film iz Regionalnog i programa Novi tokovi. Nagrade su novčane, u iznosu od 10 do 15 tisuća eura.

Za razliku od velikih svjetskih festivala na kojima su u centru svih zbivanja filmske zvijezde, veliki blockbusteri i razvikane nagrade, Sarajevo je jedno od rijetkih mjesta gdje se najviše cijene sami filmovi. Taj duh se predano trude održati i organizatori, ali i brojna publika.

službeni site

Komentari
A: caj 07.07.2012 Pogledaj profil

POZDRAV SFFU j matkovic