Sarajevo Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Prvi Festival održan je u opkoljenom gradu pod granatama, a kroz deset godina razvio se u najvažniju smotru regionalne filmske scene.

filmski.net 23.07.2010 3 komentara

Sarajevo Film Festival

Najvažnija odrednica sarajevskog festivala je upravo Regionalni program u kojemu se premijerno prikazuju filmovi autora iz bližeg i daljeg susjedstva Bosne i Hercegovine. Njime se želi ukazati na kvalitetu i vitalnost regionalne produkcije, te unaprijediti promociju i distribuciju tih filmova na europskom tržištu.

Panorama je kategorija koja objedinjuje mainstream i avangardu u filmskoj industriji, a tu se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi. Njihova zajednička karakteristika je da su provokativni po sadržaju, a inventivni u formi. Novi tokovi žele odabirom filmova utjecati na filmske navike gledatelja i okupljaju radove autora koji krše norme krše norme filmskog medija i ispituju granicu gledljivosti.

Zanimljiv dio Festivala je i Dječji program u kojem se prikazuju animirani i igrani filmski hitovi. Osim što je jedinstven socijalni projekt u BiH koji se trudi zbližiti mališane iz dva postojeća etniteta, ovaj program je i po broju posjetitelja najveći dječji festival u svijetu.

Publika svojim glasovima odabire najbolji film, a međunarodni žiri dodijeljuje nagrade za najbolji debitantski film, najbolji europski kratki film iz Regionalnog i programa Novi tokovi. Nagrade su novčane, u iznosu od 10 do 15 tisuća eura.

Za razliku od velikih svjetskih festivala na kojima su u centru svih zbivanja filmske zvijezde, veliki blockbusteri i razvikane nagrade, Sarajevo je jedno od rijetkih mjesta gdje se najviše cijene sami filmovi. Taj duh se predano trude održati i organizatori, ali i brojna publika.

službeni site

Komentari
Lorrie 30.03.2024

17 Signs That You Work With Kayleigh Wanless
Pornstar kayleigh Wanless pornstar

Juliann 19.03.2024

The Top Reasons Why People Succeed In The Kayleigh Pornstar Industry Kayleigh Pornstar

A: caj 07.07.2012 Pogledaj profil

POZDRAV SFFU j matkovic