Tribeca Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival

'DeNirov festival' osnovan je kao odgovor na 11.09. New York je uvijek živio s filmovima, koji su mu i pomogli da se oporavi od traume.

filmski.net 22.04.2009 0 komentara

Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival (poznat i kao TriBeCa) osnovali su 2001. Robert De Niro, Craig Hatkoff i Jane Rosenthal. Festival je lansiran nakon samo 120 dana planiranja, uz pomoć više od 1300 volontera, a postigao je veliki uspjeh među kritikom i publikom. Cilj je bio oživljavanje gospodarstva u gradu koji je pretrpio veliku financijsku štetu, a posebno su bili pogođeni Manhattan i četvrt u Donjem Manhattnu - Tribeca. Riječ je o četvrti koja često služi kao filmska lokacija, a u njoj inače i žive poznati glumci kao što su: James Gandolfini, Sarah Michelle Gellar, Heather Graham, Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Harvey Keitel, Gwyneth Paltrow, Meryl Streep i Kate Winslet.

Jedna od misija festivala je da 'omogući međunarodnoj filmskoj javnosti da iskusi moć filma' kroz doživljaj filmskog festivala u gradu koji se diči da je 'glavno filmaško središte'. S preko 250 filmova prikazanih na preko 1000 projekcija 2006. i 2007., festival je postao jedan od najvažnijih festivala na svijetu. Festivalski program uključuje širok izbor nezavisnih filmova, što uključuje dokumentarce, kratke i animirane filmove, a na okruglim stolovima često gostuju ugledni umjetnici iz svijeta zabave.

U konkurenciji za nagrade natječu se igrani fimovi (najbolji film, filmaš, glumac, glumica) i dokumentarci (najbolji film i debitant), a Tribeca obiluje i dodatnim programima. Tako se u sklopu festivala održavaju koncerti i sportske aktivnosti, te projekcije na otvorenom. Posebnost festivala je i da ima raznovrsni 'obiteljski program', gdje se uz dječje i obiteljski orijentirane filmove održavaju i radionice i interaktivne igre. U raznovrsnim filmskim sekcijama predstavljaju se festivalski laureati i ugledni filmaši, restaurirani i nanovo otkriveni filmovi, manje poznati autori i kultna djela. 

http://www.tribecafilmfestival.org/

Komentari

Nema komentara.