Tribeca Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival

'DeNirov festival' osnovan je kao odgovor na 11.09. New York je uvijek živio s filmovima, koji su mu i pomogli da se oporavi od traume.

filmski.net 22.04.2009 0 komentara

Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival (poznat i kao TriBeCa) osnovali su 2001. Robert De Niro, Craig Hatkoff i Jane Rosenthal. Festival je lansiran nakon samo 120 dana planiranja, uz pomoć više od 1300 volontera, a postigao je veliki uspjeh među kritikom i publikom. Cilj je bio oživljavanje gospodarstva u gradu koji je pretrpio veliku financijsku štetu, a posebno su bili pogođeni Manhattan i četvrt u Donjem Manhattnu - Tribeca. Riječ je o četvrti koja često služi kao filmska lokacija, a u njoj inače i žive poznati glumci kao što su: James Gandolfini, Sarah Michelle Gellar, Heather Graham, Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Harvey Keitel, Gwyneth Paltrow, Meryl Streep i Kate Winslet.

Jedna od misija festivala je da 'omogući međunarodnoj filmskoj javnosti da iskusi moć filma' kroz doživljaj filmskog festivala u gradu koji se diči da je 'glavno filmaško središte'. S preko 250 filmova prikazanih na preko 1000 projekcija 2006. i 2007., festival je postao jedan od najvažnijih festivala na svijetu. Festivalski program uključuje širok izbor nezavisnih filmova, što uključuje dokumentarce, kratke i animirane filmove, a na okruglim stolovima često gostuju ugledni umjetnici iz svijeta zabave.

U konkurenciji za nagrade natječu se igrani fimovi (najbolji film, filmaš, glumac, glumica) i dokumentarci (najbolji film i debitant), a Tribeca obiluje i dodatnim programima. Tako se u sklopu festivala održavaju koncerti i sportske aktivnosti, te projekcije na otvorenom. Posebnost festivala je i da ima raznovrsni 'obiteljski program', gdje se uz dječje i obiteljski orijentirane filmove održavaju i radionice i interaktivne igre. U raznovrsnim filmskim sekcijama predstavljaju se festivalski laureati i ugledni filmaši, restaurirani i nanovo otkriveni filmovi, manje poznati autori i kultna djela. 

http://www.tribecafilmfestival.org/

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...