SFeraKon - Festivali
Home      Festivali      SFeraKon

SFeraKon

Najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvenciju u ovome dijelu Europe, obiluje i projekcijama SF filmova.

filmski.net 24.04.2009 0 komentara

SFeraKon

Najveću hrvatsku SF konvenciju organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera iz Zagreba. Uz predavanja, promocije knjiga i filmske projekcije, sudionici konvencije mogu uživati u igraonicama kompjuterskih i stolnih igara, tematskim radionicama, okruglim stolovima, kvizevima i ostalom popratnom zabavnom programu, kojeg SFera organizira samostalno i u suradnji s drugim hrvatskim žanrovskim udrugama. Organizira se i već tradicionalni sajam knjiga, a program se zatvara uvijek dobro posjećenom aukcijom knjiga.

Središnji događaj SFeraKona je svečana skupština koja se tradicionalno održava u subotu navečer. Na skupštini se uručuju nagrade pobjednicima SFerinog natječaja za najbolje literarne i likovne radove djece osnovnih i srednjih škola, te nagrade SFERA za najbolja žanrovska književna i likovna ostvarenja domaćih autora u protekloj godini. SFeraKon redovito posjećuju i ugledni stani SF autori koji održavaju predavanja o žanrovskim temama.

Prvi organizirani skupovi ljubitelja znanstvene fantastike u Zagrebu počeli su još ranih sedamdesetih u obliku tzv. Sajmova SF-a u Galeriji Studentskog centra, koji su ubrzo prerasli u veće manifestacije, na razini čitave bivše države, promijenivši naziv u YUcon. Nakon dva YUcona u Galeriji SC-a, konvencija se zajedno sa SFerom preselila u prostore Kulturnog doma Pešćenica u Ivanićgradskoj, gdje je 4. veljače 1983. godine održan prvi SFeraKon, na kojem je počasni gost bio britanski pisac James Gunn.

Ratne je godine SFeraKon preživio skromno, sve skučeniji prostori određivali su mnogo manji broj ljudi na konvenciji. SFeraKon ‘94 je po prvi puta zakoračio van Pešćenice, u Studentski centar u Savskoj i privukao pažnju studenata koji za SFeru i SFeraKon inače ne bi saznali. Te je godine mlađa generacija preuzela inicijativu i već od 1995. započinje suradnja organizatora s Elektrotehničkim fakultetom (danas Fakultet elektrotehnike i računarstva), koji u svojim prostorima ugošćuje sve naredne SFeraKone.

službena stranica

Komentari

Nema komentara.