Full Metal Jacket

Realnost, okrutna realnost

Odkad znam za sebe gledam američke ratne filmove koji govore o organiziranosti, hrabrosti, junaštvo i žrtvi, i mogu reć da mi je toga bilo preko glave. Ovaj film je potpuno suprotan. Zbog neke barske tučnjave u pijanom stanju klinci za kaznu odlaze na obuku kako bi se od niih napravili neki veliki i nemilosrdni ratnici. Dolaze na obuku kod čovjeka koji je sve samo ne milosrdan i čovjekoljubiv i koji bi, razumije se, od njih napravio prave komandose. No, njegove metode ne pale i biva ubijen od strane svojeg najboljeg učenika kojeg je iz čiste sprdnje njega nazvao Pyle. U drugom dijelu stvari polaze nizbrdo jer šačica mladih i neiskusnih balavaca biva sama na Vijetnamskom tlu. Nekolicina njih biva ubijena od samo jedne snjpersitice koju na kraju nemaju snage ubiti. Ovo Kubrickovo remek djelo realan je prikaz tzv. borbe za slobodu i razna liberalna uvjerenja a zapravo, kako se vidi u filmu to sve pada u vodu. U gotovo svim scenama se osjeća KUbrickova genijalnost, kao i genijalnost svih glmaca u filmu. Film pokazuje nesnalaženje mladih i nadobudnih vojnika na tlu Vijetnama koji nakon samo jedne prave borbe sa snajperisticom pokazuju pravu nedoraslost zadatku. Film me opčinio načinom prikazivanja situacije u Vijetnamu i sjajnom režijom te vrlo dobrom pričom. Priča je odlična, ozbiljna i realna...pa što bi još trebalo ratnom filmu.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

remek djelo

Zašto je ovaj film remek djelo? Zato što je u njemu jednostavnom pričom rečeno sve što se o ratu može reći. A što je rat nego stanje u kojem dolazi do realizacije vrhunca ljudske patologije, odnosno muške patologije - potrebe da ubije ženu i ženske patologije - potrebe da bude ubijena od strane muškarca.

Ocjena recenzije: 4.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Precijenjeno

Ne znam kako netko može reći da je ovaj film genijalan ili fenomenalan ili još nešto u tim napuhanim frazama. Da odmah rećem, ovo mi je najgori i najodbojniji ratni film koji sam gledao. Možda je to zato jer sam puno očekivao od ovog glasovitog filma koji se ne može niti uspoređivat s Platoonom a kamoli 'Apokalipsom'. A sad da rećem zašto mi se nije svidio. Boja film mi odmah nije pasala kao i statični kadrovi koji nisu niti malo napeti. Odvratni vojnici 'početnici' koji mi se sa svojim glupim facama gade me izritiralo, Stanley je mogao angažirati pametnije likove. Prvih pola sata filma sam pomislio da gledam nekakvu komediju zbog prostih dijaloga, odnosno zbog narednikovih maltretiranja vojnika na obuci, koji usput nisu nimalo smiješni - osim par fraza. Mislim da vojni treninzi i nisu tako surovi i dramatični kao što je Kubrick htio prikazati. A onda drugi dio filma gdje jedva da ima i rata. A nema ni vizualno dojmljivih scena. Loše je i kada se vojnici ispovijedaju pred kamerama i kada opsjedaju nekakvu urušenu zgradu. Zgrada usred đungle??? Zadnja scena je vizualno dojmljiva ali mi je budalasto kako vojnici pjevaju nešto na foru Mickey Mousea. Ljudi, pa film govori o vijetnamu a ne o tvornici igračaka. Loše i jako precijenjeno ostvarenje.

Ocjena recenzije: 1.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

predobro

ja sam se na ovaj film stvarno dobro nasmijala ali sam istodobno nekim scenama bila potresena...kad se to nekome dogodi..onda znaš da je to izvrstan film.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Full Metal Jacket

Valjda se kad-tad Stanley Kubrick morao uhvatiti ukoštac i s žanrom ratnog filma, možda ideološko-politički najpipavijim žanrom. Naravno, nije bilo za očekivati da će filmaš (i intelektualac) Kubrickova kalibra stati uz bok onim rijetkim autorima koji su rat prikazivali kroz rodoljubno-entuzijastičku prizmu ili eksploatacijski dokumentaristički objektiv. "Full Metal Jacket" rasni je antiratni film, sirova drama senzibilitetom bliska veličinama poput sumorno surove, nedostižne "Apokalipse danas" ili poetske "Tanke crvene linije". Sadržajno podijeljen u dvije epizode, "Full Metal Jacket" nalik je drami u dva čina, od kojih ne znam koji je bolji. Možda prvi, u kampu za obuku, začinjen tragikomikom s tipično hladnim odmakom. Postupno mijenjanje glavnih likova iz prosječnih mladića u uvježbane strojeve za ubijanje dojmljivo je u najtragičnijem smislu riječi, ali ništa manje dojmljivo nije i vatreno krštenje, nakon kojeg se Kubrick povlači i ostavlja svoje likove u svojim besperspektivnim situacijama, bez dijelom očekivane varijante da u svom izlaganju prijeđe u epsku formu.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

NE VOLIM RATNE FILMOVE

Kao što sam naveo u naslovu recenzije, ne volim ratne filmove. Zar nije svima već dosta ratova? Proživjeli smo jedan i zašto moramo gledati ratne strahote i na filmu? Dobro, to je samo moje mišljenje i cijenim osobe koje vole ratne filmove, a uostalom, o ukusima se ne raspravlja. Ovaj sam film pogledao samo zbog toga što režiju potpisuje meni jako dragi Kubrick. Stanley je svoj posao odradio odlično, baš kao i glumci. Ali opet, problem je u meni jer zbilja ne podnosim ratne filmove. Stoga ako volite ratne filmove, pogledajte Full Metal Jacket, a ako ne volite, bježite od ovog naslova. Ocjena filma: 2

Ocjena recenzije: 1.14 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Filmčina

Odličan film. Prikazuje na pravi način instituciju američke vojske "Narednika". Osobu koja je "BOg i batina" američkim gušterima. Mislim da je ovo najbolji Kubrickov film, ali ja ne mogu biti objektivan jer volim ratne filmove i ovaj mi je po prikazu rata na diobi prvog mjesta sa Vojnikom Ryanom.

Ocjena recenzije: 3.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Stanley genije

Kubrick je definitivno redatelj po mom ukusu! DA se mene pita, najveći redatelj svih vremena. Šteta što u svojoj dugoj filmskoj karijeri nije snimio još filmova, no da ih nije snimao toliko dugo, ne bi ispali tako savršeni do svakog detalja... On se zaista prihvatio svih žanrova i u svakome stvarao vrhunce žanra - komedija:Dr. Strangelove, horor- isijavanje, povijesna drama - Barry Lyndon, SF - Odiseja, ratni film - gore navedeni, itd. Ali meni je možda i najbolji njegova pljuska suvremenom svijetu kroz ultraduhovitu i nasilnu Paklenu naranču gdje je prikazao kamo ovaj naš jadni svijet srlja. Nakon trideset godina vidmo da nije previše promašio. No, da se vratimo Full Metal Jacketu - film koji sniman briljantno! Pogledajte bilo koji kadar i vidjeti ćete što je redateljska vještina, gdje je sve postavljeno precizno do bola! Film se sastoji od dva dijela - brutalne obuke (boljji dio filma) i ratna zbivanja u Vijetnamu (sjajan iako lošiji od prvog djiela). Nemam više što reći, samo pogledajte i uživajte... Ocjena: Genijalac samo može dobiti peticu!

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Full Metal Jacket!

Ovaj film odlično prikazuje uništavanje ljudskosti(naziv je dobiven po streljivu jednog oružja).Usto,ovo je jedan od najboljih prikaza života u ratu poslije Spielbergovog "Spašavanja vojnika Ryana".Uz odličnu glumu i super snimljenu akciju i pucačinu,ovaj film morate pogledati.

Ocjena recenzije: 3.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

FULL METAL JACKET

Pretposljednji film velikog Stanleya Kubricka na prvi je pogled jedan u nizu filmova o ratu u Vijetnamu no-kao i u svim redateljevim djelima-prica ide malo dublje:Full Metal Jacket je prvenstveno ironicni antimilitaristicki pamflet blizi filozoficnom i apstraktnom uoblicavanju celuloidnih tema nego (pseudo)realisticnom pristupu iz Stoneovog Voda smrti. Viseznacenjska kubrickovska struktura prisutna je i ovdje ali ne pogadja sentimentalnu zicu prosjecnog gledatelja na nacin Lovca na jelene ili Apokalipse danas,ali ne sadrzi ni mrvu pretencioznosti Cimina i Coppole. Utoliko Full Metal Jacket nije najbolji Kubrickov film premda je urarski precizno reziranim kadrovima,britkom crnom humoru i izvrsnim glumackim interpretacijama nemoguce odoljeti.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju