Oliver Twist

Beg iz bede

Roman Polanski ("Pijanista"), odlučio je da napravi filmsku ekranizaciju klasičnog romana "Oliver Twist" (Charles Dickens) koji je za potrebe snimanja adaptirao u scenario Ronald Harwood. Pratimo avanture mršavog dečaka Olivera (Barney Clark, 11-godišnji školarac iz Londona) koji je po rođenju ostao bez roditelja, pa je osuđen na siromaštvo i mukotrpan život u sirotištu viktorijanske Engleske. Beg iz sirotišta dovodi ga u London, gde ubrzo upada u nove nevolje. Pada u ruke lukavog Fagina (Ben Kingsley), ''mozga'' male bande džeparoša koju čine tek nešto stariji dečaci od Olivera - Dodger i Charley. Sticajem povoljnih okolnosti uspeva da se izbavi iz Faginove jazbine i dospeva u kuću bogatog Mr. Brownlowa (Edward Hardwicke) koji postaje njegov dobrotvor, jer shvata da je dečak oličenje dobrote i poštenja. Ali njegova sreća je bila kratkog veka. Fagin je uplašen da dečko ne progovori o svojoj bliskoj prošlosti, tako da su mu ubrzo na tragu opaki krimos Bill Sykes (Jamie Foreman) i njegova devojka Nancy. Olivera odvode sa ulice kod Fagina i siroti dečko biva uvučen u okrutni svet kriminala, gde su nečiji životi ugroženi. Ubrzo je i njegov život doveden u opasnost, kada Biil odlučuje da ga ućutka. Tada Nancy shvata da je počinila grešku i čvrsto rešena odlučuje da mu pomogne, ma koliku cenu morala da plati...Ova uzbudljiva i dramatična priča, koja nam u suštini govori o vekovnoj borbi dobra i zla, odiše atmosferom sivila, magle, beznađa. Davno prohujala epoha velike UK , verno je dočarana na lokacijama širom Praga, kao i u čuvenim Barrandov Studios. Budžet od €50,000,000 svakako da je omogućio i adekvatan izbor glumačke postave. Odlična scenografija i kostimografija (maska Bena Kingsleya je zaista odlična), korektan posao kamere, uz zahvalno štivo (doduše već nekoliko puta ekranizovano) svakako da doprinose visokom kvalitetu filma. Biti siromašan ne znači da onda moraš ''po defaultu'' biti i lopov (i da kradeš od bogatih). Dobrota je blagoslov koja može biti svojstvena i ljudima na margini društva, kao što je slučaj sa Oliverom. Preporuka svima, iako ovo definitivno nije najbolje što nam je dao Polanski.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

hvala....

ej, ljudi, hvala vam svima.. uz pomoc vasih komentara sam uspio napisati zadacu iz bosanskog - imali smo napisati recenziju upravo na taj film......

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

lijepo

samo sve već viđeno,neznam zakaj se ne drže one stare,ako nije potrgano nemoj popravljati.Dobar režiser,dobri glumci ,mislim da je snimano u Pragu,ali kaj kad znaš kaj se bu dogodilo.To je bil i problem s Trojom i Pasijom i King Kongom.Taman zavoliš Pitta koji rastura sve oko sebe,a znaš da bude poginul i misliš pa možda nebude ,budu nekaj promijenili a onda dobi strelicu u guzicu.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

solidan film

Film je sasvim solidno napravljen, iako se od Polanskog vise ocekivalo. Osobno mi je najbolju ulogu ostvario Dugoprstić Fagin (Ben Kingsley).

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

slatko i već viđeno

Svi koji odete u kino na Olivera nemojte kao što san ja , očekivati nešto novo, neku nepoznatu čaroliju. polanski je krasno režirao film, glumci su bili uvjerljivi, dopadljivi i sve skupa daje dojam dobre, tople priče koja je na žalost već ispričana. Nekako se ne mogu oteti dojmu da nešto fali, ali je teško razlučit da li je to zbog sveprisutnog deja-vu u filmu ili je režiser ipak ostao bez kreativnog nadahnuću u nekim rješenjima, pa se samo ponavlja tekst davno ekraniziranog Dickensa. Svejedno dobro će doći za jedno hladno kišno popodne kada budetet zamotani u deke ispred svog dvd-ija.

Ocjena recenzije: 4.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju