Planina Brokeback

Odlično

Neki dan sam opet gledala film na tv-u i oduševio me više nego prvi put. Kakav je istančan umjetnik taj Ang Lee. Prikazao nam je tu priču s mjerom a opet strasveno. Neću ni govoriti o prekrasnoj prirodi ali još sam dugo poslije mislila kako je susret na kobnoj planini zauvijek promijenio život macho kauboju kojeg pokojni Ledger igra maestralno . Za tu je ulogu morao dobiti Oscara. Režija je savršena, kamera također. Ang Lee je stvarno majstor u suptilnom prikazivanju odnosa ( vidi: Požuda, oprez ).

Ocjena recenzije: 4.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Pederluk planina

Film nikada nisam pogledao i nikada neču zbog pederluka kojim planina brokeback obiluje. Želim reči samo da smatram pedere duševnim bolesnicima, a još su veći duševni bolesnici oni koji pederstvo promiču ovakvim filmovima.Toliko od mene

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

planina brokeback

pa i nije loš film.

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Maestralno!

Svaki komentar je suvišan...upravo sam ga sinoć/jutros pogledao na programu Nove TV koja ga je stavila u termin dostojan jednom hard core porniću. Kao prvo odličan scenarij,odlična atmosfera meni se osobno jako sviđaju filmovi koji više "govore" slikom neg' riječima i to je što ovaj film čini izvarednim...kamera,glumci od kojeg posebno izvdavajam pokojnog Heatha L. kao Ennisa,ODLIČNO! Koliko emocija u jednom liku! Ni manje nije zaslužio Jake G. kao Jack,ODLIČNO i svakako moja preporuka za pogledati predivnu ljubavnu priču. Ocjena +5

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

KLASIK

Moram priznati da sam jako dugo oklijevao pogledati ovaj film ali ne iz razloga što priča prati dugogodišnju vezu između dva gay kauboja već zato što nisam veliki fan ljubavnih drama koje mi često znaju i nakon 15-ak minuta dosaditi zbog sporijeg tempa i neizostavnih klišeja. Ali nakon ovog filma sam odlučio svakoj sličnoj drami pružiti priliku. `Planina Brokeback` je čudesan film i nikad nisam mogao niti naslutiti da će me film sa ovakvom tematikom fascinirati. Ovaj film međutim ne prikazuje homoseksualnost niti kao pozitivnu niti kao negativnu pojavu u društvu nego jednostavno kao neprihvaćenu u određenom vremenu i društvu. Lajt motiv je zapravo zabranjena ljubav i dok je u drugim ljubavnim pričama centralni problem jaz između bogatih i siromašnih ili pak između različitih kultura ili vjera, ovdje centralni problem upravo predstavlja jaz između općeprihvaćenog i neprihvaćenog. Ang Lee je to majstorski i nenametljivo prikazao na taj način što je u prvi plan stavio emotivno potresnu i tragičnu ljubavnu/prijateljsku vezu između glavnih protagonista tako da je zapravo fokus na njima i njihovim životima, a ne na njihovoj seksualnoj `poremećenosti`. Međutim, upravo zbog te `poremećenosti`, oni stvaraju svoj vlastiti univerzum koji je iznad vremena i društva u kojem žive pa i iznad njih samih i u tome leži ljepota ove ljubavne priče. Ang Lee je cijeli film obogatio svojim već prepoznatljivim stilom koji se ogleda u predivnoj kinematografiji, besprijekornoj karakterizaciji likova bez imalo uljepšavanja i usiljene patetike i emociji koja prožima cijelu priču, a koja je u ovom filmu dodatno naglašena snažnom i dirljivom muzikom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posljednja scena u kojoj Ennis odaje počast Jacku, zasigurno predstavlja jedan od onih filmskih momenata koji će ostaviti snažan i emotivno iscrpljujući trag na gledaoca i upravo je to ono što čini `Planinu Brokeback` klasikom za sva vremena.

Ocjena recenzije: 3.4 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Film koji sam gledao s predrasudom i nekoliko godina kasnije

134 minute filma može se secirati čisto filmski i ocijeniti po različitim kategorijama, no konačna ocjena 5, ne može biti dostatna za ovaj izuzetan film u kojem je emotivna veza između likova i gledatelja u potpunosti postignuta. Heath Ledger i Jack Gyllenhaal s malo teksta nose film i prenose priču gledatelju. Heath Ledger koji glumi Ennisa Del Mara u potpnosti je uspio odglumiti zahtjevnu ulogu šutljivog muškarca čvrste osobnosti zatvorenog prema emotivnim podražajima vanjskog svijeta nesposobnog da voli i primi ljubav i u potpunosti nesvjesnog teške i mučne borbe koje se odvijaju unutar njega samog. I kako je to samo uspješno preneseno gledatelju kroz Ledgerovu izvrsnu glumu i Leejevu režiju. Zahtjevno je za gledatelja koji se ako želi istinski razumijeti film nesmije nimalo opustiti. Snažna scena mučki ubijenog kauboja kojeg je Ennis vidio kao devetogodišnjak otkriva u potpunosti pozadinu Enissove emotivne zatvorenosti potpomognuto razdobljem odvijanja radnje ( od 1963.) i prostora, homofobićnog Wyominga. Nasuprot Ledgerovoj ulozi Gyllenhalov lik (Jack Twist) zna ispoljiti svoje misli i osječaje, koji s vremenom postaje svjestan svoje prave seksualnosti, no zbog osječaja (ljubavi) prema Enissu bira život koji vodi na granici emotivnog sloma i u konačninici tragićnom kraju. Oba su lika žrtve okoline, vremena i prostora i prije svega krivih životnih odluka koje nije lako shvatiti no ne mogu se osuditi, jer su jednostavno bile neizbježne a to je bit filma. Anne Hathaway koja glumi Jackovu ženu u sceni telefonskog razgovora s Ennisom ostvarila je u nekoliko filmskih minuta izuzetnu ulogu, prenoseći nam lik žene koja odbija prihvatiti činjenicu da joj je život prošao u braku bez ljubavi.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

na vrh brda,nesto mrda ;)

vrhunski kadrovi prirode,steta sto nije ostalo na tome.dva sentimentalna decka umjesto da pust sta je bilo,oni jos upropaste i zivote drugih.film treba svakako pogledati da to nikad nebi sami napravili ;)

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Planina Brokeback

Stvarno lose i nista vise, ali ne zbog homoseksualaca, nego zbog dosade koja traje, traje i traje ni manje ni vise nego 134 min. Emotivnost nula, glumci nula i dosada za pet. Kakav je to ozbiljan film u kojem glumi Randy Quaid? Jednostavno strasno.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ljubav u doba zadrtosti

Prekrasne ljubavne priče u kičastom omotu proizvode se gotovo svakodnevno. One tužne već rjeđe - jer tko želi gledati nesretnu ljubav kad je vjerojatno takvih imao sasvim dovoljno u vlastitom životu? Pa ipak, takva ljubavna priča ponekad može tako oboriti s nogu da niste svjesni ni njenih aktera, već samo osjećaja između i oko njih. Jednu takvu priču ispričala je E. Annie Proulx, inspirirana ubojstvom homoseksualca. U vizualni oblik prenio ju je Ang Lee, stručnjak za filmove nabijene emocijama - a kod njega mjesta za patetiku nema. Od priče u kojoj se dva kauboja, američka oličenja muževnosti, zaljube jedan u drugog, mogla je nastati pjenušavija sapunica od onih "made in Mexico". Međutim, ovaj genijalni Kinez odveo ju je u sasvim suprotnom smjeru i zasluženo odnio kući Oscara za najboljeg redatelja. U čemu je zapravo genijalnost? U tome da bi malo tko mogao tako suptilno skrenuti pozornost s činjenice da se ovdje, za drastičnu promjenu, radi o homoseksualcima (točnije: biseksualcima), i usmjeriti gledateljevu pozornost na to da se jednostavno radi o ljubavi. Spol ovdje postaje tek sporedna, usputna stavka. To su shvatili i mlađahni glumci, koji su imali sreću biti angažirani na "Planini Brokeback", i svoje su interpretacije tome prilagodili. Jake Gyllenhaal u ulozi jednog od dvojice zaljubljenih kauboja bio je ozbiljna konkurencija na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara. Heath Ledger, iako možda za nijansu slabiji, ulogom drugog kauboja potvrdio je da se filmska industrija na njega može osloniti. Michelle Williams se jako dobro izvlači iz "Dawsonove močvare", mnogo bolje od svoje kolegice Katie Holmes, a Anne Hathaway pokazuje da posjeduje određeni talent, pomoću kojeg se može spasiti od ukalupljivanja u glupave komedije. Odlične prilike su odlično iskorištene i posao je odlično odrađen. Ipak, ljepotu filma ponajviše možemo zahvaliti Angu Leeju. Njegova vizija tužne ljubavne priče postala je naša. Ljubav je lijepa i ljubav boli - i tu spol ne igra nikakvu ulogu.

Ocjena recenzije: 4.44 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Carverovski

Prva i možda jedina zamjerka otpada na početak filma: dva kauboja koja su do desete minute izgovorila možda dvije linije teksta najednom počnu strastveno voditi ljubav u šatoru...bezveze. Trebalo je to izvesti malo suptilnije. Ostatak filma je bez zamjerke. Najbolji su dijelovi filma oni nakon povratka iz divljine, o zasebnim "životima" likova, o sitnim tragedijama, očijukanju, besmislu i dosadi prigradskog života, koji su me toliko zapanjujuće podsjetili na Carverove kratke priče da sam zato ovoj recenziji odlučio dati takav naslov. I ostatak je filma dobar, no na mene je ostavio težak dojam, jer sam ga gledao na TV u nedjeljno prijepodne, kada se obično puštaju filmovi o teško bolesnoj umirućoj djeci, izgubljenim ili mučenim psima i slično, pa ga ne preporučam labilnijim osobama. Ipak, baš radi takvog učinka, na mene je ostavio snažan dojam pa ga svakako preporučam. Čvrst, snažan film.

Ocjena recenzije: 4.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Savršenstvo od filma

Nemam puno riječi kojima bi izrazila ono što sam osjetila kad sam ga gledala (pogotovo u zadnjem dijelu filma). Dirne te u srce ma kakvu odbojnost da osjećaš prema homoseksualcima. Fascinirana sam, svaka čast glumcima!!!!

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Brokeback mountain

Ang Lee je lik koji ima u mene kredita za cijeli život. Jer, čovjek koji je režirao "Ledenu oluju" tim je jednim potezom kamere ušao u sve moje adresare kultnih tipova, a kad se tome doda predivni borilačko-ljubavni ep "Tigar i zmaj", savršeno izbalansiran vestern "Zajahati s vragom", pa čak i "Razum i osjećaji" (zbog toga što mi se uspio svidjeti kostimirani ladanjski ljubić i zbog Helene Bonham Carter), na sve buduće greške ja tom čovjeku zatvaram oči. Zato sam "oprostio" blijedog "Hulka", a onda mi se učinilo da bi i "Brokeback Mountain" mogao biti samo jedan zgodan pokušaj da se bude kontroverzan. Srećom, ova je ljubavna drama daleko od toga. Ovo je Ang Lee opet u punom sjaju, a "planina pedera", kako je film nazivan u dobrom našem puku, najljepši ljubavni film još od "Tražeći Amy". Svakako, za prihvaćanje ovoga filma potrebna je tolerancija koja podrazumijeva da istospolna ljubav može imati isti intenzitet, vatru, bol i žrtvu kao i "normalna", heteroseksualna. Odnos likova koje famozno glume Jake Gyllenhaal i Heath Leadger, pun svega navedenog, sa svojim začetkom i završetkom, temelj je uistinu uvjerljive i dramatične ljubavne priče. "Brokeback Mountain" u tom je pogledu briljantno djelo.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Kompleksno i maestrano ostvarenje

Za ljude bez predrasuda. Za LJUDE u punom smislu te rijeci...

Ocjena recenzije: 3.8 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

....

Moja prva pomisao kad sam cula za ovaj film je bila "Savrseno dobra tema za losu glumu za los film i za dobro napuhivanje"... ali to je bila pomisao prije nego sta su me prisilili pogledat film ... i moran skruseno priznat da sam bila totalno u krivu... Mislin da je ovo jedan od rijetkih filmova koji je do kraja napuvan ali da nesto vridi... Naime Pocevsi od same tematike filma koja je u posljednje vrijeme jako popularna , preko glume koja je jednostavno savrsena, do muzike i prizora koji su genijalni. Nakon sto sam pogledala film ostala sam sokirana dobrom glumom pogotovo Hatha Ledgera ("Je li stvarno on tako dobar glumac")...dva totalno oprecna lika koji se jednostavno savrseno uklapaju u vremenu i prostoru. Par scena koe su genijalne (susret nakon 4 godine... prica s jackovim roditeljima) ... I na kraju sta me najvise fasciniralo ...mislila san da ce tematika biti obradena kao nesto sokantno kontraverzno, koliko god sam tolerantna milila sam da ce mi neke scene izazvat nesimpatije, ali to se uopce nije dogadalo tako da mislim da film zasluzuje svake pohvale jer je jedna pa mogli bi rec zahtjevna tema prikazana na izuzetno jednostavan nacin koji tece mirno. Svaka cast!!!!!

Ocjena recenzije: 4.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Čovjek je čovjek...

Uvijek ostanem zatečen kada se digne velika prasina oko nekog filma,kao sto je i slucaj sa ovim.Tolika prasina,a nista.Sasvim jednostavan film,koji nema toliku kontraverzu,koliku mozes cuti u medijima.Pomalo mi se cini da je film prenapuhan,i onda kad je dobar ja ostanem razocaran jer sam ocekivao nesto vise. Da se ne bi pogresno shvatio,film jeste dobar,i na jednostavan ali dubok nacin razradjuje odnose među ljudima,da se ponekad covjek zapita zasto nam je bitan pol,covjek je covjek i nikad se ne zna koga cemo zavoliti. Izvrsna glumacka postava,izvrsna gluma,pogotovu Michelle Williams,izvrsna scenografija,a jos bolja muzika. I na kraju,kad me neko pozove na pecanje,cesto zastanem i zamislim se... (scena sa kosuljom ulazi-usla je-u istoriju najboljih scena na filmu).

Ocjena recenzije: 4.8 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Planina Broeback

Neznam od kud da krenem...prvo moram reći da je tema filma zaista dobra ali da se digla prevelika prašina oko kauboja-homoseksualaca!Homoseksualnost je sad već normalna stvar u svijetu iako homići traže previše prava,no dobro,tema filma nije traženje prava homića pa da nastavim!Film s malo riječi a opet kaže sve što treba! Pejzaži odlični i muzika uistinu odgovara! Glavni glumci su odlično odradili svoj posao,posebno Heath Ledger koji je odlično odglumio šutljivog i realnog kauboja!Jake Gyllenhaal ima ulogu nešto više osjećajnijeg kauboja ali jako nerealnog,ne prihvaća činjenicu da ne mogu biti zajedno! Mislim da nam je čak i Ang Lee pokušao reći da homoseksualnost nije normalna ali da se nemože samo tako držati u sebi!Jako mi se sviđa gluma Michelle Williams i Anne Hathaway! Scene seksa su u granicama dobrog ukusa i moje mišljenje je da su tamo samo zbog toga da bi stvarno uvidjeli o čemu se radi tj.da stvarno uočimo tu njihovu ljubav! Izuzetno zanimljiva priča koju vrijedi pogledat ali zbog samog napuhavanja filma očekivala sam nešto kontroverznije ali jako dobro!

Ocjena recenzije: 2.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

POGLEDATI BEZ PREDRASUDA!

Kao prvo,ovo jest jedna ljubavna priča i to velika.Film je digao veliku prašinu ne samo zbog homoseksualizma nego i zbog smatranja da se dvojica muškaraca ne mogu voljeti,a pogotovo kauboji koji su oličenje muškosti. No,i ovi nisu manje muževniji,samo što moraju skrivati ljubav koja za one krajeve nije bila normalna. Svatko tko pogleda film uvjerit će se da u onu stari izreku da ljubav nema pravila i osjetiti izljev emocija kakv nisam vidio još od Ljubavne priče. Elegantna Leejeva režija s osjećajem za detalje,bez ili malo riječi uspio je pretočiti na ekran ljubav uz bezbroj drugih emoocija koje nisu uvijek lijepe i ugodne,ali svejedno očaravajuće. Izdvajam bajkovite slike pejzaža uz izvanrednu kameru i glazbu. Scenarij izvrstan s pravim osjećajem za vrijeme i jedan od boljih koji sam ikad doživio. Uloge su iznimne, Lee je iz njih izvukao maksimum,a Heath Ledger je ostvario ulogu života, izvrsno intrpetirajući marljivog,suzdržanog Ennisa koji je realist,ali ipak ne može zatomiti osjećaje prema čovjeku njegovog života. Što se tiče homofobičnih kretena kao što je moj brat radije nemojte gledati film jer onda ne moram čitati vaša klišejizirana sranja,a ti takozvani pinkyswear nemaš pojma što dobar film uopće znači te ga osudiš odmah unaprijed što s druge strane znači da je vrijeme da se skineš s ove stranice i nedaj Bože da se odlučiš u kritičarske vode.Citiram,s druge strane Zujinu rečenicu:"Gay isnt ok, ali Brokeback rules".Dokazuje da je i on homofob no i pravi ljubitelj filma i zna ga ocijeniti objektivno unatoč predrasudama. Ako ste i vi takvi pogledajte Brokeback, po meni svakako najbolji filom godine.Akademijini glasači su samo potvrdili kako je Oscar jedna beznačajna drugorazredna nagrada dajući titulu Crashu koji mu nije ni do koljena. Još jedna Ljubavna priča za sva vremena. Najupečatljivije scene: -Ponovni susret nakon četiri godine -Scena s košuljama na kraju gdje gleda razglednicu planine i emotivno izgovara:"I swear Jack..."

Ocjena recenzije: 4.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Nije zaslužio Oscara

Ang Lee mi baš i nije nešto od redatelja ali snimio je odličan film koji je ostati još u generacijama.Muzika je sjajna kao i fotografija.Najviše se divim mladim glumcima koji su odlično odglumili.Posebno Heath Ledger koji je trebao Oscara dobiti.Ali ipak film nije u potpunosti prema mome ukusu.Ja sam inače jako sretan što je ´´Crash´´ pokupio Oscara za najbolji film ali ipak je i Paul Haggis trebao dobiti Oscara za režiju a ne Ang Lee.

Ocjena recenzije: 1.75 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Film je iluzija

Film je iluzija. Tako kažu. No Planina Brokeback to nije. To je istina i stvarnost, kao da gledate dokumentarac. Nema tu nikakvih iluzija. Ni u jednom trenu ni u jednoj sceni. Glavni su likovi savršeno iznijansirani. Jack – emotivan, ekstrovertiran, pomalo slab i patološki tip koji u trenucima slabosti odlazi u Mexico po utjehu a krivicu i odgovornost sjajno prebacuje na Ennisa. Ennis pak, bolno introvertiran, stabilan čovjek koji živi bez snova, jednostavan i odgovoran, izuzetno emotivan u trenucima kad očekuje susret s Jackom… Svaki pojedini lik je ispunjena i beskrajna priča – vjerujte mi, svakoga od njih pronalazim u svojoj okolini. A Jackova majka – meni ipak najdraži ženski lik u filmu - žena koja stoji dok muškarci sjede za stolom, servilna, ušutkana, emotivno inteligentna, topla – koliko li ih samo takvih ima… Kažem vam, dokumentarni film… Dok sam u ’80-im i ’90-im gledala svaki ‘in’ i ‘out’ film; svaki ‘up’ i ‘down’ film; svaki ‘shitt’ i ‘sweet’ film dovelo me to do apsurda – u izboru filma koji ću pogledati vodili me svi vanjski utjecaji i od svakog se slijedećeg filma očekivalo da bude šokantniji (Seven), otkačeniji (Pulp Fiction) ili bilo kakav –iji od svih prethodnih… Apsurdno… Planinu Brokeback izabrala sam pogledati kao, nazvat ću se tako, mini-fan Heatha Ledgera pošto ga pamtim jedino po filmu A Knight’s Tale a pogledah ga i u Monster’s Ball-u. Usput sam načula raznih komentara koje sam ignorirala jer naj-ovakvih i naj-onakvih etiketacija pun mi kufer još iz prošlog milenija. A sladunjavih ljubavnih pričica dosta mi je još od Snjeguljice i Pepeljuge. Volim ja njih, no ipak je to slatka ružičasta pjenušava iluzija. All You Need Is Love ??? Ne, ipak nije dovoljna. Jack i Ennis znaju… Izdvajam: 1. zagrljaji koji su izmjena nježnosti i hrvanja, svaka čast, dečki! 2. susret nakon četiri godine, da, da! 3. Ennisova prigušena eksplozija bijesne ljubomore, opako! 4. dvije košulje, naravno! 5. SVE! Ocjena: 5 P.S. Danas 2.4. opet gledah. Očarana sam

Ocjena recenzije: 4.42 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

nis

Ne zanima me niti ču ga ići gledati, svijet nema drugih problema več gledati kauboje pedere. Ne samo meni nego i mnogim drugima je pun nos tolerancije i razumjevanja prema tzv. manjinama koji ti stalno govore da ustvari ja nisam normalan.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Najljepši film koji sam gledala

Odakle da uopće počnem.Brokeback Mountain je film koji sam čekala dobrih godinu i pol,od kada sam čula da ga Jake Gyllenhaal (iliti moj omiljeni DONNIE DARKO)snima. Nakon sveopćeg veselja što je moj omiljeni glumac prihvatio gay ulogu (što je po meni zapravo najveći dokaz muškosti-time je on pokazao kakva je divna i otvorena osoba bez predrasuda a ujedno i kako je jako siguran u svoju seksualnost kada mu nije bed glumiti nešto zbog čega bi ga društvo moglo...linčovati ajmo reć),pročitala sam kratku priču Annie Proulx i ostala zapanjena.Tako predivno napisano,tako šturo da ti dođe da se zdereš na nju jer toliko škrtari na riječima...no opet, u tome i jest čar.A sada na sam film.Iskreno,ni u najluđim snovima nisam očekivala da će film na mene ostaviti takav dojam.Očekivala sam da ću izaći iz kina sva sretna i poletna misleći"koji jebeno dobar film" a umjesto toga sam izašla iz njega s mučninom u želucu, osjećajući se tako prazno, jadno,izgubljeno i ubedirano.Taj me osjećao proganjao još dugo(gledala sam pretpremijeru).Film me u potpunosti zarobio i hipnotizirao.Toliko se malo toga riječima izreče,a zapravo se toliko toga kaže.Scena kada Jack odlazi u Mexico nakon razočaranja s Ennisom-Jakeu na licu vidiš sve-tugu, bol, mržnju-prema Ennisu no prvenstveno prema sebi.Scena razgovora Ennisa i Lureen- jedna od najboljih u filmu, fenomenalno napravljena. Scena Ennisa i Jackovih roditelja.Tako ogoljena, tako štura i jednostavna, no opet da kompleksnija ne može biti.Scena kad E.nađe košulje-uzdrmala me do kraja.Riječi su bile suvišne.Dovoljno je pogledati Heatha i jednostavno-znaš.Scena s Almom jr. kada pristane doći joj na vjenčanje, maestralno odglumljena,a sam kraj- da se covjek slomi.Ljubavne scene su mi također bile tako lijepe- toliko su se uklapala, it just felt right. Cijela ekipa je napravila genijalan posao, svaka čast i Heathu i Jakeu (koji me, iako sam bila puno očekivala in the first place,totalno iznenadio)i curama,Angu,scnearistima.Glazba je također predivna.

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

SAMA U KINU

DA, SAMA. NE, NIJE MI ŽAO! MOŽDA JE I BOLJE TAKO.ALI, ŠTO REĆI O NAŠEM DRUŠTVU, NA KRAJU MOM DRUŠTVU I OKRUŽENJU. PRIJATELJI, ISTOMIŠLJENICI, "OPEN MIND" LIKOVI... A NE, NE, RIJETKOST JE TO. TOLERANCIJA. GOTOVO IZUMRLA. ZAŠTO SE TOLIKO PRIČA O HOMOSEKSUALNOSTI????????NEPOTREBNO!!!!!! ZAŠTO SE TO SMATRA NENORMALNIM? PA ODUVIJEK JE TOGA BILO. FRANCUSKI, ENGLESKI BEČKI DVOROVI, A TEK RIMSKE BANJE!!! KAO DA SE HOMOSEKSUALNOST ODABIRE IZ HIRA. A FILM???? FILM JEDNOSTAVNO POGLEDATI PA MOŽDA ONIMA KOJI SE OSJEĆAJU KROZ GORE NAVEDENO PROZVANI BUDE JEDNOSTAVNIJE I LAKŠE PODNOSITI RAZLIČITOSTI NA OVOJ NAŠOJ BALOTI TOLIKO IZMUČENOJ UPRAVO ZBOG NETOLERANCIJE, NESNOŠLJIVOSTI PREMA DRUGAČIJEM. P.S. PISATI RECENZIJU NA POSLU-MALO NEZGODNO.

Ocjena recenzije: 2.86 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ticket to normal

najveća mana i najveća prednost bbm-a je što je izmjestio temu u okvir koji više de-facto ne postoji. time je omogućio većem broju ljudi da pogleda film bez nelagode. sa te strane, postupio je skoro pa aktivistički-lobistički. osobno, volio bih da se više pozabavio pitanjima ljubavi, seksualnosti, osobnosti a manje pričanju priče. u usporedbi s jednim drugim filmom "o ovcama" - padre padrone - bbm nije baš tako daleko dopreo u prostor koji mene osobno zanima/pogađa. usprkos svemu, bbm drži vodu i zaslužuje visoke ocjene.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Brokeback Mountain - Zujina recenzija

Prvo da kažem da je Brokeback stvarno veliki film i da je zaslužio da digne Oscara, ali dobro otkad je Oscar mjerilo ičega. Prvo što me privuklo filmu je predivna kinematografija, kamera, izvrsni kadrovi pejsaža, smirena i gotovo nevidljiva montaža. Iako Brokeback ostaje ipak minoran u tim kategorijama prema Mallickovom remek djelu "The New World", stvarno se nije teško zaljubiti u meditativne, emotivne pejsaže snimljene u filmu. Glumci su vrlo dobro odradili posao. Heath Ledger je fantastičan, cijela uloga je odglumljena tjelesno, pogrbljeno, zatvoreno i komorno. Za Jake Gyllenhaala - (Jack Twist) isto imam riječi hvale iako je njegova uloga napisana potpuno drugačije i manje je zahtjevna, zapravo to je klasična Oscar night emotivna ulogica. Jake odlično odrađuje par scena, u kojima verbalno iskazuje svoju ljubav i scenu svađe za obiteljskim stolom. Jedina zamjerka kod castinga je što Jake izgleda premlad i preljigav za tu ulogu. Ja bi vjerojatno uzeo nekog tko ima više karaktera u licu. Savršen casting za Brokeback bi bio Tommy Lee Jones i Woody Harrelson. E to bi bilo super. Michelle Williams je dosta dobra iako zamjeram scenaristima, Ang Leeu i njoj prekenjkavu izvedbu scene u kuhinji kad optuži Ennisa za gay aferu. Ali ipak koliko god bila peglumljena u filmu, iapk dobro izgovara tekst, dobar naglasak i osijećaj potištenosti koji s Ennisa u manjoj mjeri utječe i na nju i na cijelu obitelj. To je ang lee fino iznijansirao. Za iskrenosti kod izbora ljubavi je bitna scena kad već odrasla kći dolazi obznaniti starom oronulom ocu (Ennis/Heath Ledger) da se udaje. Scena je tako dobro odglumljena i odmjerenog tempa da stvarno osvaja. Moram spomenuti i druge glumce koji su odradili dobar posao poput Randy Quaida i teen iznenađenja Anne Hathaway. Za kraj film je izvrstan, glazba je izvrsna i ako se meni svidio film o homićima, onda će se vjerojatno svidjeti i drugim hetero ljudima koji su kao i ja imali predrasude prije filma. Ipak gay isn't ok, ali Brokeback rules

Ocjena recenzije: 3.75 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ljubav je ljubav

Svi koji na ovaj film gledaju kao snažnu provokaciju – u pravu su, ali i nisu. Jer, Ang Lee se dotakao zaista jedne kontroverzne teme – ljubavi dvojice kauboja. A svi znamo da su kauboji simbol muževnosti starog Hollywooda. I time je razbio mnoge tabue i mnogima stao na žulj. No, da će ovaj film biti puno više od obične provokacije, bilo je jasno čim se znao redatelj – a Ang Lee je definitivno potvrdio da spada u najbolje suvremene redatelje. Jer zaista još nije imao slabog filma – od sjajne Ledene oluje, revolucionarnog Tigra i zmaja, prekrasnih kostimiranih drama, zatim filmova o Građanskom ratu. A ovaj film spada u sam vrh njegovog redateljskog opusa. Ang Lee nije na ovaj film gledao kao na provokaciju klasičnom Hollywoodu – nego prvenstveno kao na snažnu ljubavnu priču. I tu je najjača strana ovog filma. Iako film sadrži scene seksa dvojice muškaraca i masu izljeva nježnosti glavnih protangonista, film ni u jednom trenutku ne prelazi granicu dobrog ukusa. Dapače, dobar ukus se prepoznaje u svim sferama filma – od zaista prekrasne glazbe, do još ljepše i očaravajuće kamere i scenografije. Gluma mladih glumaca zaista je impresivna, iako moram priznati da mi je Gyllenhall bolji od Ledgera, dok su sporedne glumice sjajno odradile svoj posao. No, najbolji dio je, uz Lee-jevu režiju, sjajan scenarij koji jednostavno ima prekrasan lagani ritam, te taman svaki trenutak fino tempira, bez suvišnih stvari i bez manjka objašnjenja. Zaista jedan od boljih scenarija u poslijednje vrijeme. Za kraj – film o ljubavi, kakva god ona bila, snažnih uloga. Snažnih emocija, koji potvrđuje Lee-jev ugled te definitivno jedan od filmova godine. I nezasluženo je izgubio Oscara od strane jednog sasvim prosječnog filma – ipak je ovo Akademiji prešokantno i pokazuje da je u Americi ipak više homofoba od rasista. Ocjena: 5

Ocjena recenzije: 3.4 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

pa da i ja nesto kazem

nisam namjeravala nista pisati, ali nakon sto sam procitala par recenzija na film nism mogla odoljeti. film mi se svidio, sve je to divno i krasno i rezija i montaza i sve to skupa, ali film jednostavno nije onoliko dobar koliko su ga napuhivali. i ljubavna prica nije bas onoliko ljubavna, nema onog neceg. s druge strane heath mi je bio naprosto odlican, on je trebao dobiti oscara (on ili joaquin)ali jake me nije odusevio. najvise me iznenadila willliams. film je bio napuhan jer su ljudi htjeli pokazat da su im homoseksulaci u redu i da nemaju nista proitiv, a po mom miljsljenju samo su pokazali koliko zapravo to jos nije svima normalno.

Ocjena recenzije: 2.57 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Brokeback Mountain

Moram priznati da sam od ovog filma ocekivala puno vise nego sto sam dobila. Mislim da je jedan Ang Lee mogao napraviti nesto puno vece, dublje i pametije. Jer, pored "Ledene oluje" i "Tigra i zmaja", "Brokeback Mountain" djeluje kao pateticna saga na razini "Titanica" koja neuspjesno pokusava biti originalna i provokativna prezentacijom nesvakidasnje ljubavne price i (nazalost, jos uvijek)najvece tabu-teme danasnjice. Lose, lose, lose. Biti ce stvarno tuzno ako veceras taj film osvoji vecinu zlatnih kipica. Iako, ipak moram priznati da je Heath Ledger vrhunski odigralo svoju rolu, te me doista ugodno iznenadio. No, utoliko me, s druge strane, Jake Gyllenhall u potpunosti razocarao svojom prilicno neuvjerljivom i neuspjelom izvedbom...

Ocjena recenzije: 2.2 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Brockeback Mountain-takav je život

Osobno film mi nije loš..mislim da je nekakva pouka da su i pederi ljudi i da im nije lako..nije loše to malo prikazati, ali malo mi i ide na živce to uzdizanje pedera i njihovih teškoća,pa teško je i svima drugima..Očito ih je uvijek bilo i bit će..sve u svemu nije loše za pogledati..

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Planina Brokeback

Heath Ledger je veoma dobar u svojoj ulozi dok mi Jake, u momentima, i nije baš uvjerljiv. Veoma lijepa fotografija, originalne muzike i nema baš puno. Ang Lee je uradio dobar posao, film izgleda uvjerljivo - pogotovo scena u šatoru je imala veliki potencijal da bude loše režirana, ali nije. Najbolja scena kada Enis razgovara sa suprogom Jacka Twista.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

gay is (not)ok?

sweet, no hepi end, realno, bez previse sex scena, odlicni glumci, dobra mjuza. Tipicna prica o gay ekipi samo smjestena u 60-e pa nadalje, u texasu. I dalje mi je monster najjaci gay film, iz kategorije oscara. Sumnjam da ce pokupiti sve oscare kako mnogi kazu, ali dobit ce minimalno dva, ziher. Sad me zanima kak ce ispasti ovaj film od Lee-ja s c.theron i kate moss o dusty.. Mogao bi biti slican ovome, al vidjet cemo..

Ocjena recenzije: 1.6 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ljubavna priča?

Solidna priča, odlični likovi i gluma, sjajna kamera, zaista krase ovaj vrlo dobar film. Svi uključeni u njegovo stvaranje odradili su dobro svoj posao i na tome im iskreno čestitam i dajem čvrstu četvorku. No smatram da se pretjeruje s njegovim veličanjem jer je ustvari njegova kontroverzna priča največim dijelom zaslužna za ogroman publicitet te je tako od filma stvoren mit. Drugi problem koji želim istaknuti su kritičarski hvalospjevi o veličanstvenoj ljubavnoj priči. Puno više od sirove homoseksualne strasti potrebno je za takve pretenciozne tvrdnje. Ipak smatram nedopustivim nasilno trpanje ljubavne note ovog filma gotovo u isti rang sa recimo onom iz ''Love story'' sa Ali MacGraw i Ryan O'Neal-om.

Ocjena recenzije: 2.8 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

usmjerenje za one kojima je to potrebno(neuke,ali s potencijalom)

eto,vratio se ja nakon dugo vremena na ovu zgodnu stranicu da malo prosvrljam i vidim kako raja dise i kakve filmove gleda.nemam namjeru recenzirati filmove(to ostavljam nadobudnima i zeljnima dokazivanja kak su jako pametni i senzibilni).imam par savjeta zato za neke od korisnika pa idemo redom...prvo par rijeci namijenjenih PINKYSWEAR-u(bas ti je slatki nadimak):kad razmisljas o filmu koji si pogledao nema smisla razmisljati u kategorijama dosadno/zabavno(osim ako je poanta da ti prodje vrijeme, no onda stvarno nema razloga na isti film pisati kritiku).probaj u analizi(ako je vec moras iznositi javno)zagrepsti dublje od povrsine jer inace nitko od te tvoje kritike nema bas nikakve koristi osim sto dodatno zagadjujes ionako necist pogled prosjecnog uzivaoca filmova.ja ne impliciram da si ti za tako nesto sposoban s obzirom na tvoju mladost,ali eto i razloga vise da sa kriticizmom pricekas neko vrijeme dok ti ne narastu dlake na mudima.takodjer bi trebao izbjegavati koristenje besmislenih slozenica kao TEHNICKO/IZVEDBENI ELEMENTI(ha,ha jebote)jer se time u startu tvoje karijere kao ljubitelja filma izjednacavas sa onim silnim suhoparnim kriticarima u lijepoj nasoj koji ne bi znali sto je dobar film ni da ih za dupe ugrize(no to je njihov problem i vjerojatno su prestari da ista mijenjaju dok si ti jos mlada biljcica koja ima sansu zadrzati nesto duha u procesu...ustraj,ne daj se floki).ionako o tim tehnicko izvedbenim elementima ne znas dovoljno da bi o tome mogao kompetentno razglabati(mada ne znam zasto bi uopce i htio).zadnje:nisam shvatio kaj si to mislio sa komentarom na kosulje u filmu...DIJETE DAJ SE USREDOTOCI NA ONO BITNO A NE NA BEDASTOCE,NO....usput ne mislim da je film tak dobar da bi ga trebalo previse braniti,al je zbog "kontroverznosti" zgodna prilika za obrazovanje juniora poput tebe od strane genijalca ko sto sam ja.nemoj nis zamjerit jer ti sve ovo govorim u dobroj namjeri.GO NOW AND SIN NO MORE

Ocjena recenzije: 2.71 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Očajni pederi

Pedersko sranje za očajne lezbače!!! Kako bi u south parku rekli " lets be all gay, yeaa!!

Ocjena recenzije: 1.39 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Očajnih 2

Prvo- film je ubitačno dosadan, što inače ne zamjeram toliko kada se nađe nešto drugo vrijedno što može držati film. Ovaj nema čak ni to. Drugo- svi tehničko\izvedbeni elementi prolaze (kamera osrednja, scenografija si je dala truda, gluma prosječna- na mahove totalno ne uvjerljiva, dijalozi nezanimljivi, a sitnice klasične). Izdvajam muziku kao najveći promašaj filma. Većina scena ima krivu prateću muziku, te je previše jednolična. Treće- apsolutno ništa za izdvojiti (pa čak ni te košulje koje su apsolutno vodnjikave). A izjave da je to pravi ljubavni film padaju u vodu kada se to ne vidi u glavnim glumcima. Kao da je homoseksualni Ewan McGregor skidao zvijezde s neba Nicole. Nema smisla i nije vrijedno nikakve pohvale. Zadnje- sve skupa- vrlo loše. Uspjeh filma me ne iznenađuje. Nagla potreba društva da spere svoje grijehe iz prošlosti i nagradi "hrabrost" koja se danas čini dosadnom. Pa ako je ljudima potrebno opravdati vlastitu glupavost, neka BM dobije sve svoje Oscare. Samo ne znam kome da se zahvali u svom pobjedničkom govoru. Bogu? Ili publici?

Ocjena recenzije: 2.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

prekrasno i tužno

ako ste htjeli otići pogledati neki pravi ljubavni film za Valentinovo, nadam se da ste izabrali ovaj. To je Ljubav sa velikim LJ. Priča je toliko obična i svakodnevna, a snimljena je na najposebniji mogući način: dvoje ljudi se zaljube, ali znaju da ne mogu biti zajedno, pokušaju voditi odvojene "normalne" živote, ali ne mogu, sve ih spaja skupa. Prekrasno. Režija je odlična, muzika prekrasna a glumci su izvrsni. Iskreno se nadam da će pokupiti sve Oscare. Obavezno gledati i plakati na kraju.

Ocjena recenzije: 2.71 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

prekrasno

muzika sjajna, fotografija sjajna, Ledger fenomenalan kao sutljivi kauboj, nekoliko scena za antologiju (košulja 1 i 2, susret nakon četiri godine...). sve u svemu ljubavna priča za pamćenje i cmizdrenje još danima nakon gledanja filma. jedva čekam dvd.

Ocjena recenzije: 2.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Brokeback Mountain

1. film je dobar, solidan, bez kenjaža 2. Lee i ekipa znaju posao; kadar, montaža, fotke, sve zaakon. 3. konačno dobre scene sexa u holivudskoj glavnoj žili 4. nakon prvih pet minuta ufuravanja, čovjek se navikne na Heatha i na Žoakicu, pa sve ispada dobro 5. KOŠULJE na vješalici ulaze u filmsku povijest

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju