Psi iz rezervoara

Pakleno dobar

Najteže je pisati o pravo dobrim filmovima, a puno je lakše pametovati šta nedostaje filmu, šta je trebalo biti drukčije itd. Odavno nisam ovako uživao u filmskim dijalozima, a posebno u onoj s prva filma. Čitava psotava je dobro odradila svoj posao. Da ne trošim džaba vrijeme i slova. Svaka čast za Quentina.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Puno bolje od paklenog šunda

a onda su tarantinovi filmovi postali još gori ali barem je snimio jedan film koji vrijedi pamtiti

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Reservior dogs

ja sam veliki fan Quentina Tarantina gledao sam gotovo sve njegove filmove,ali Reservior dogs sam odgledao poslednje.Nakon onoga sto sam odgledao odma mi je postao Tarantinov film br.2 nakon pulp fictiona.Reservoir dogs su jedan zaista ogromni klasik i vjerovatno najbolji nezavisni film svih vremena.Prvjenac jednog od najvecih zivucih reditelja je tipican Tarantinov film brutalan,zestok,krvav,sa mnogo dobrih dijaloga,elementima pop kulture sve ono sto volimo od Tarantina sadrzi ovaj film kao i pulp fiction gde je sve ovo zrelije ukomponovao i tako da je ispalo slasnije istina za nijansu ali ipak slasnije.No vratimo se filmu.Prvo scenario je odlican uzbudljiv i zanimljiv zaplet sa hrpom interesantnih likova,likovi jesu zaista interesantni i zabavni ali su nedovoljno dobro razradjene njihove osnovne karakteristike sto je jedna od manjih gresaka filma i to sto film pomalo slabo vizuelno izgleda no to cu zanemariti jer je budzet bio zaista mali ali Tarantino nam je pokazao i da sa tako malim budzetom se mogu praviti opako dobri filmovi.Tarantinova rezija je prvoklasna veoma zrelo reziran film za tada mladica citavo vrijeme nas je drzao u neizvjesnosti tako da smo mi kao i glavni likovi filma tragali za tim ko je upropastio pljacku odnosno ko ih je izadao odlicno je kreirao tu zaista kompleksu situaciju,zaista je uspio da nas drzi koncentrisane na film citavo vrijeme njegovim trikovima koji su kasnije mnogi koristili stilizovano nasilje,dobra muzika tokom citavog filma,ubacanje raznih segmenata pop kulture,nelinearna radnja i zanimljivi dijalozi.Gluma je odlicna svi glumci su odradili odlicno svoj posao,ali meni je najbolje odglumio Steve Buscemi odlicno nam je docarao MR PINKA kukavicu i plasljivca majstorski,u ostalom sdvi glumci su se iskazali Harvey Keitel kao hrabar i iskuskusan usvom poslu,Tim Roth kao izdajica i Michael Madsen kao psihopata prepoznatljiva scena kada policajcu sijece uvo uz muziku na radio ja ne znam za druge ali meni je ta scena bila genijalna citav Tarantinov stil se nalazi u toj sceni krvava je,nasilna,brutalna,elementi pop kulture -muzika na radio,crni humor prosto genijalna scena.Reservoir dogs su jedan nezaboravan film i jedan od najuticajnijih filmova proteklih 15 godina baravo majstore!!!

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Let me tell you what 'Like a Virgin' is about.

Samo za ovaj film treba postojati posebna kategorija Nobelove nagrade-za najbolji film svih vremena. Ovo je više od filma.Ovo je najveći produkt ljutskog roda. Quentin Tarantino je orginalan i revolucionaran.A ovaj film je njegovo najveće ostvarenje. slijedi- Ovaj je film revolucionaran i orginalan a uz to krvav,brutalan,nemilosrdan,... Nekoliko kriminalaca ukrade dijamante i sada se sakrivaju od policije.No, problem je što je jedan među njima policajac. Gospodin bijeli,ružičasti,narandžasti,plavi...ili neki drugi. Uz zvuke popa iz sedamdesetih luđak reže uho policajcu.HA. Ili vam je možda draže kada ga polijeva benzinom a ovaj ga moli da ga ne ubije, kako ima ženu djecu i ostalo,melem za uši gospodina ludoga. U filmu se vidi početnička želja za stvaranjem filmova Quentina. O ovom filmu se može pričati ali svatko tko ga nije pogledao MORA. I za kraj: Mr. Brown: Let me tell you what 'Like a Virgin' is about. It's all about a girl who digs a guy with a big dick. The entire song. It's a metaphor for big dicks. Mr. Blonde: No, no. It's about a girl who is very vulnerable. She's been fucked over a few times. Then she meets some guy who's really sensitive... Mr. Brown: 'Like a Virgin' is not about this sensitive girl who meets a nice fella. That's what "True Blue" is about, now, granted, no argument about that. Mr. Orange: Which one is 'True Blue'? Nice Guy Eddie: 'True Blue' was a big ass hit for Madonna. I don't even follow this Tops In Pops shit, and I've at least heard of "True Blue". Mr. Orange: Look, asshole, I didn't say I ain't heard of it. All I asked was how does it go? Excuse me for not being the world's biggest Madonna fan. Mr. Blonde: Personally, I can do without her. ...

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

BRILJANTNO,BRUTALNO I ORGINALNO

Film koji je tada mladom Quentinu Tarantinu poslužio kao ulaznica u Hollywood...Psi Iz Rezervoara je vjerovatno jedan od najorginalnijih filmova ikad snimljenih.Nemoguće je opisati koliko su Psi Iz Rezervoara i Pakleni Šund imali utjecaj na filmsku industriju,Tarantino je taj koji je ovim filmovima uveo pratnju različitih priča nekoliko međusobno povezanih likova i stalnog miješanja vremena vodeći gledatelje iz kraja filma do početka,sredine pa opet do kraja.Cijenjeni filmski uspjesi kao Privedite Osumnjičene,Lopovi,Ubojice I Dvije Nabijene Puške,Zdrpi I Briši samo su neki od filmova čija je inspiracija Tarantino. Psi Iz Rezervoara su brutalan,zanimljiv,orginalan i briljantan film sa odlično radnjom i fantastičnim glumačkih izvedba Harveya Keitela,Stevea Buscemija,Tima Rotha i Chris Penna koji su se ovim filmom uz Tarantina lansirali u zvijezde. Nasilne i okrutne scene,dugi dijalozi puni psovka i crnog humora samo su neki od aduta kojima Tarantino drži gledatelja prikovanim uz ekran.

Ocjena recenzije: 2.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Reservoir Dogs

Fantazija. Uz Pakleni šund najbolji Tarantinov film. Jako, jako DOBRO...!!!!

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Jako dobro

Klasični Tarantinovi preskoci u vremenu , odlična priča , gluma je dobra sve najbolje... čista petica

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Početak jednog divnog prijateljstva

Evo mene opet, dragi čitatelji! Za sve vas (cijelih dvoje možda) koji ste se pitali gdje sam ja to dovraga nestao: na faksu sam. Znate kako je, ispiti, čišćenje semestra, bolonja i sve te gluposti. Zbog toga moj filmski život je patio, ali ispiti se polako polažu, a filmovi se ponovo gledaju. Iako nisam ponovo pogledao ovaj film, uhvatila me inspiracija i odlučih napisati recenziju prvog Tarantinovog filma. Dakle, Imamo ekipu vrhunskih zločinaca okupljenih da izvedu savršenu pljačku. Međusobno se ne poznaju, nego se zovu po bojama. Tako imamo mistera Blondea, Whitea, Pinka, Orangea, Browna,... Njihov nadređeni je Joe Cabot, čovjek koji je sve to smislio. Radnja nas uvodi usred priče i vidimo da pljačka nije uspjela, kasnije saznajemo zašto, tko je koga ubio, tko kome majku... Tarantino je dao svoju posvetu gangsterskim filmovima u ovom vrhunskom filmu, koji, barem po mom mišljenju, je tek za nijansu lošiji od Paklenog šunda. Tarantinov stil režije, a posebno pisanja, je ovdje jasno vidljiv. Režija je dinamična. Nasilje opet stilizirano (kada gledate kako Mr Blonde reže policajcu uho uz laganu melodiju pjesme STuck In The Middle With You, ne može da vam srce ne zaigra), dijalozi su opet vrhunski, od prvoga dijaloga o značenju pjesme Like A Virgin, do rasprave o napojnicama, ko je kome smjestio, itd. Tarantino režiju drži napetom i gledatelju ne dopušta ni trenutak odmora. Svaka digresija od radnje nam služi da spoznamo pozadiu likova, koji, ajde budimo realni, i nisu baš najjasnije ocrtani, ali film ipak nije drama, pa dobro. Iako gledatelj zna tko je izdajica, kraj nikako ne može predvidjeti, a sam kraj je nedorečen i Tarantino ostavlja gledatelju da sam smisli kraj svog filma. Što se tiče režije samog kraja, što reći? Vrhunska, Leoneovska, ali doslovno. Glumački nastupi su također na razini, posebno bih pohvalio casting glavnih uloga, sve su odlično pogođene. Za kraj, samo ću reći da je Tarantino ovim filmom nagovjestio svoju slavu i započeo jedno prijateljstvo

Ocjena recenzije: 3.2 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju