Parfem - povijest jednog ubojice

parfem

izvrstan film

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Destilirati se moze sve

Parfem je dopadljiva, stravicna i romanticna oda cudnovatoj ljudskoj prirodi. Eh... i jedna od rijetko dobrih ekranizacija knjige!

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

5

Savršeno bizarno, jedna od najbolji ekranizacija nakon dugo vremena, definitivno za pogledat

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

parfem

ovako odlicna rezija,odlicne uloge i glume,odlicna dekoracija

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

to se traži!

svaki put kad ga pogledam sve mi je bolji i sve bolje miriše....ovaj bi film svi trebali pogledati.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

4-5

Film je vrlo dobar i savršeno snimljen. Jedino što baca mrlju na ovaj fenomenalan uradak je onaj dio filma kad su ga trebali stavit na križ. A on stavi malo parfema na rubac i zamahne i puff svi seljani se zavole i počnu... ocjena: 4-5 ali te ocjene nema pa ću dati samo 5

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

odlična ekranizacija

odlična ekranizacija još bolje knjige. pročitati i pogledati.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Miriše na smrt ...

:) Jako zanimljiv film mračne radnje smještene u mračno doba ... Iako dugo traje znatiželja i zanimanje se kroz gledanje ne gubi, što se teško postiže. Poželite da barem na tren i vi možete imati tako jako osjetilo mirisa! Ovaj film ima tu moć da vas potpuno obuzme toliko da se gubite u njemu. Večina filmova rađena po knjizi je dobra, pa tako i ovaj. Jedino što zamjeram ovom filmu i ujedno ono što mi je pokvarilo dojam je - kraj. Film jest nerealan s tim nekim savršenim mirisom i savršenim osjetilom, al kraj je definitivno previše nerealan ... Svakako bih ga preporučila svima onima koje zanimaju malo drugačije tematike filmova.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Perfume

Brutalno,mračno i napeto.Parfem nije film za svakoga i definitivno ga ne bi preporučio osobama slabijega želuca. Genijalno,majstorki režirano remek djelo,Parfem je film samo za "odabrane" osobe.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

genije i mrak

nijedno razdoblje ljudske povijesti nije bilo toliko krvavo i ksenofobicno koliko srednji vijek i rana stoljeca novog vijeka ( u koja spada i 18., odnosno stoljece u koje je smjestena radnja ovog trilera). naturalisticki prikaz krajobraza i klime ondasnje europe (konkretno francuske), te izvitoperenih, konzervativnih i dogmama crkve zakrabuljenih karaktera (vecine) pucanstva i vlasti, glavni su aduti tog mracnog uratka. glavni glumac iznimno je uvjerljivo portretirao opsesivan, zaludjen karakter monstruoznog ubojice, kroz film mu vjesto pridodajuci one "svjetlije ljudske osobine" poput idealizma i ceznuca, te ih zatim u fino iznijansiranom prijelazu stapajuci s tamom destruktivnosti i opsesivne neuroze, ne bi li u bizarnoj kulminaciji radnje stvorio cudoviste, monstruma ciji se slojevit karakter moze podjeliti u tri "mirisne note": prvu, najocitiju, sazdanu od krvolocnosti i opsesije, drugu, skoro jednako snaznu sa supstancom genijalnosti te trecu, koju mogu naslutiti samo "najbolji nosevi", a koju bih mogla nazvati - ceznjom za boljim, savrsenijim. i naizad, da je ovakav lik prikazan u okruzju danasnjeg, liberalnijeg vremena, sve sto bi iz ovog filma moglo ispasti bio bi osrednji, mlakast trilercic s elementima fantastike, kakvog cesto mozemo vidjeti u kinima, a nikako snazno artisticko djelou kojemu se vjesto konfrontiraju paranoicno doba i nesputani genije. i medjusobno unistavaju, naglasila bih, u bizarnom nadrealnom finisu, prozdiruci jedno drugo.

Ocjena recenzije: 4.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Slijedi svoj nos!

Nevjerojatno, to je jedna riječ koja može opisati ovaj film. Jasno je da postoje ljudi sa intenzivnim osjetilom njuha, a naš Ben Whishaw je imao nevjerojatan dar! Daj si zamislite da možete njuhom točno odrediti što netko radi 300 metara udaljen od vas?! Ludilo! A kraj filma je totalno prikladan. Mnogi su naviknuli na happy end priče i upravo su to i dobili (!). Sve što je Jean-Baptiste Grenouille htio je pretočiti istinsku ljubav i ekstazu u miris. Htjeo je ljudima dati ljubav i biti voljen. Želio je to tako jako da je jednostavno shvatio kako je prava ljubav iluzija i dopustio je da ga ta iluzija doslovno pojede. Kako se rodio tako je i umro, na najsmrdljivijoj tržnici u Francuskoj. Majka ga je porodila i odbacila kao vreču krumpira, a seljaci su ga riješili ko' jadnici gladni krumpira. Sve to iz ljubavi!

Ocjena recenzije: 2.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Parfem - povijest jednog ubojice

Sviđa mi se film i jako je dobro zamisljen, ali kraj (kada Jean-Baptiste Grenouille pojedu) mi se čini prebrz i jako je nerealan za razliku od cijeog filma koji je realan i moguc.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Kvalitetna provokacija

Budući da nisam pročitao knjigu pristupio sam ovom filmu poptumo otvoreno bez velikih očekivanja, ali i bez unaprijed postavljenih zahtjeva. Na kraju dojma sam da se radi o veoma dobrom povijesnom trileru koji kao cjelina dobro funkcionira, iako sam kraj filma je poprilično neobičan i teatralan, te više sliči nekoj kazališnoj predstavi. Prva stvar koju bih izdvojio je da se odmah iz početnih scena (kao i iz cijelog filma) vidi da se radi o europskoj a ne američkoj produkciji, jer ovakav tip filma u SAD-u sigurno ne bi prošao (osim možda da ga je svojevremeno režirao veliki Kubrick koji je navodno bio za to zainteresiran). Druga stvar vrijedna isticanja je odlično prikazana atmosfera razdoblja koji se opisuje u filmu, a pogotovo siromašnih kvartova i ljudi. Uvodna scena kada se opisuje rođenje glavnog junaka mi je jedna od boljih u filmu, a sve je tako besprijekorno odvratno prikazano da gledatelj skoro može osjetiti smrad i prljavštinu koja je tada vladala. I treća stvar koja je vrijedna spominjanja je odlično odrađen glumački posao relativno nepoznatih glumaca, a pod tim mislim na mladog Ben Whishawa u naslovnoj ulozi koji je odlično poretretirao ubojicu i njegovu opsjednutost mirisima. Veterani poput Rickmana i Hoffmana su standardno kvalitetno odradili svoj posao, ali njihova uloga, mislim da je prvenstveno bila da se privuče što više američkih gledatelja. I na kraju istaknuo bih još famozne završne scene orgija i kanibalizma. Iako su me poprilično iznenadile, nisu me previše šokirale ako se u obzir uzme cijeli film i u ako se u tom kontekstu promatraju. Film zato ocjenjujem sa vrlo dobrim, jer se radi o solidnom, iako prilično neobičnom uratku.

Ocjena recenzije: 3.25 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Tykwer rastura!!!!

Teško je naći prave riječi da bi se opisao ovaj predivan film. Originalan je, istodobno poetičan i morbidan i sve to upakirano u odličnu Tomovu režiju i briljantne glavne glumce ( pogotovo Whishaw i Rickman). Rekonstrukcija vremena je nadrealna i neviđena na filmu. Super je i to što se film može tumačiti na razne načine. Čak mi je bilo i žal kad je film završil koliko je dobar. Jedino kaj me najviše smeta je izostanak ovog filma na ovogodišnjim nominacijama za oscara jer se radi o jednom od najboljih filmova 2006. Jedva čekam sljedeći Tykwerov film!!!!!!!

Ocjena recenzije: 4.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

extra

dobar film ,

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

parfem

vrlo opipljivo prikazuje ono vrijeme nehigijene, smrada i prljavosti. u tom kaosu se pojavi on koji živi zbog mirisa.ja ga shvaćam. samo kaj onda nije mogao reć curama: dajte se skinite i dajte mi da vas ogulim i dajte mi svoju kosu.jer bi efekt bio isti i da ih nije ubio. film je baš sočan. jednako sočan kao i film čokolada. skoro da možeš osjetiti mirise preko ekrana.

Ocjena recenzije: 2.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Miomirisno!

Jaaako dobar film, a o uvodnoj sceni samo jedna riječ: odvratnofenomenalna! Jedan od ponajboljih filmova ove godine. Jedina mala zamjerkica: na početku filma je premlaćen u zatvoru, na kraju je netaknut?! Ali, nemojmo sitničariti...

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Parfem bez mirisa

Prvo da jedno raščistimo, film je izvrstan.Odlično je odglumljen. Naši stari lavovi, kao što su Dustin Hoffman i Alan Rickman obavili su izvrstan posao. Treba istaknuti izvrstan glas naratora, poznatog glumca Johna Hurta. Taj glas prodire do gledatelja, te te još više zaintrigira. Naši stari lavovi su standardno odlični, no treba izdvojiti Bena Whishawa, odličnog mladog glumca koji je svoju tešku, vrlo zahtjevnu glumačku ulogu (glavnu ulogu) odigrao bez premaca. Stvarno me iznenadio. Jedan tako mladi režiser kao što je Tom Tykwer zaslužuje svaku pohvalu, te bi mogao biti primjer ostalim mladim režiserima. Ja se nadam da se svi sjećamo kada je bilo govora o tome kako će se za nekoliko godina moći osjetiti miris na filmu. To bi ovom filmu jako dobro došlo. Imali bi onaj osjećaj koji ima glavni lik, te bi se nekako još više uživjeli u film. Šteta što to još nije dostupno. Sve u svemu izvrstan film koji treba pogledati. OCJENA: 5

Ocjena recenzije: 3.75 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

hhmmm...*

sama ideja filma, o covjeku koji svijet i ljude dozivljava kroz mirise je_savrsena. isto tako mi se svida i odabir glumaca, ali mi film ima neke nejasne dijelove poput scene orgija, koja je meni u potpunosti nepotrebna, te samog kraja filma, jer mi nije jasno kako taj parfem moze jednom stvoriti osjecaj obozavanja prema glavnom liku, a nakon toga natjerati druge da ga rastrgaju i ubiju... sve u svemu, film je zanimljiv i ako nista drugo_drukciji, a i vjerujem da je manje-vise sve koji su ga pogledali natjerao na razmislanje.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Super

Film je stvarno super i iako ima nekih vrlo čudnih scena.... A must see...

Ocjena recenzije: 1.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

...

Film je odličan

Ocjena recenzije: 2.25 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Savršen uradak!

Gledajući trailer, nisam bio velikih očekivanja, činilo se kao još jedna u nizu prosječnih ekranizacija po knjiškome predlošku, Međutim, dojmovi su bili više nego dobri. Već dugo nisam s ovolikim zanimanjem gledao neki film; odlično dočarana atmosfera vremena, možda pomalo i prenaturalistička i bizarna, ali svakako ne možete ostati ravnodušni. Izbor Bena Whishawa za glavnog glumca bio je pun pogodak; savršeno ulaženje u lik fatalnog idealista, umjetnika i/ili luđaka (granice su, uostalom, vrlo krhke) koje nije samo plošno nego toliko dubinsko da ostavlja bez daha. Doduše, razrješenje je pomalo neočekivano, ali za mene je ovo ipak priča o genijalnom umu, koji je izvan svoga, i bilo kojeg (ljudskog) vremena.

Ocjena recenzije: 4.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Odvratno dobar

Toliko mi se svidio da nemam riječi. Zaista ima par odvratnih scena ,ali dobro odvratnih, koje ovaj film čine posebnim. Glavni glumac je meni fenomenalan, taj način na koji gleda ljude,kako njuši,kako se ponaša te njegova šutljivost i opsjednutost ga skroz odvaja od društva a to i samo društvo vidi. Za sve ljubitelje pomalo bizarnih filmova preporučam ovaj.

Ocjena recenzije: 3.71 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju