Punisher: Ratna zona

U ime pravde

Kontroverzni Marvelov antiheroj Frank Castle, dočekao je i treću filmsku ekranizaciju-inkarnaciju. Režiserska palica sada je data mladoj Lexi Alexander (''Hooligans'', 2005.), inače nekadašnjoj svetskoj šampionki u borilačkim veštinama - karate i kikboks. Za scenario su angažovana trojica: Nick Santora, Art Marcum i Matt Holloway. Priča je potpuno nezavisna u odnosu na prethodni film (Thomas Jane kao Punisher). Nakon tragične pogibije supruge i dvoje dece, tokom mafijaškog obračuna, Frank (Ray Stevenson) dalji smisao života pronalazi u brutalnom kažnjavanju svakog kriminalca koji mu se nađe na putu. A putevi-ulice New Yorka su dugački i prostrani, mafijaških klanova na sve strane. Kada u jednoj od akcija ''čišćenja grada'', opaki kriminalac Billy Russoti (Dominic West), samo pravim čudom ostane živ, sa trajnim posledicama (unakaženo lice), pokrenuće se lanac osvete, gde više niko nije bezbedan i svako postaje meta. Ubistvo tajnog FBI-agenta na zadatku, navešće Franka da preispita svoje stavove oko surovih likvidacija raznih kriminalnih grupa. Međutim mučen grižnjom savesti, Frank će stati u zaštitu udovice Angele (Julie Benz) i njene male ćerkice Grace, svestan da je tako nešto najmanje što može da učini za kolegu-agenta koga je greškom ubio. Uz logističku podršku osobenjaka znanog kao Micro (Wayne Knight) i izvora informacija iz policije, agenta Soapa (Dash Mihok), Frank kreće u konačni obračun sa protivnicima kakve do sada nije susreo: Jigsaw ex Billy i njegov manijakalno ludi brat Loony Bin Jim (Doug Hutchison). Ne baš veliki budžet od $35,000,000 za ovakav film, se nije isplatio, jer je ostvarena mizerna zarada na kino-blagajnama, od nekih $8,000,000 (podaci s kraja 2008.). Lokacije za snimanje pronađene su širom Québeca, Canada. Akcione scene su napravljene onako s merom i deluju baš uverljivo. Upotreba specijalnih efekata (ima dosta pucnjave, eksplozija, otkinutih delova ljudskog tela...) je na mestu, pa brutalna smaknuća krimosa stvarno izgledaju realistično. No ono što kvari kompletan utisak, jeste naivni scenario. Radi ilustracije navešću samo dešavanja u kući Donatellijevih, kao i stupidni ''deal'' koji pravi FBI sa ozloglašenom braćom, kako bi uhvatili potencijalne teroriste. Izbor glumačke ekipe je veoma diskutabilan. U koži surovog osvetnika, Ray Stevenson se solidno snašao (verovatno je lepa karijera pred njim u Hollywoodu, kao akcionog heroja, jer podseća malo na kultnog Arnija), ali role negativaca su groteskne. Dominic West je čini se promašio lik, a Doug Hutchison u ulozi njegovog brata je posebna priča – više liči na pajaca nego na manijakalnog ubicu. Ozbiljnija karakterizacija likova koji su povezani s Frankom je izostala, ali hajde to može i da se prihvati, ako pođemo od činjenice da je ovo ipak samo jedan žestoki akcioni film. Dakle samo u granicama proseka, bez obzira što je tu možda bilo potencijala i za nešto više.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Neorginalno i nedorečeno

Drugi se dio ovog mračnog i depresivnog serijala razlikuje od svog prethodnika ponajviše po puno uvjerljivijoj izvedbi glavnog glumca. Thomas Jane je bio premlak te je izgledao kao da ne razumije u kakvoj se ulozi našao. Nasuprot njemu, Stevenson kao da je rođen za ulogu Punishera. Hladan, krut i promišljen, kao nekad dobri stari Arnie. Inače, film je teški prosjek. Sveukupna gluma je sirova, scenarij nedorečen, a radnja traljava i neorginalna. Specijalni su efekti solidni, iako u pojedinim trenucima izgledaju prilično jeftino. Glavni negativac je nemaštovit no njegov poremećeni brat iznimno je dobro razrađen lik pa bi bilo bolje za film da je on bio jedini negativac. Pogledati ako već nemate pametnijeg posla.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

kao u stripu

kad ides gledati ovaj film ocekujes akciju, pucanje 1 protiv 100 gdje se zna pobjednik. i to se dobije u ovom filmu odradjeno bas kako spada. punisher je brutalan, nemilosrdan gad koji nije mlakonja tipa supermena, betmena i ostalih stripovskih junaka koji nikad nikog ne ubiju i svih ih vole i kriju svoj identitet. za ljubitelje stipa i akcije savrsen film

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Efektan akcić

Film niti u jednom trenutku ne zeli da bude nesto vise od ciste akcijske ekstravagance koja s jedne strane nudi dosta brutalnosti i nasilja, a s druge strane prilicno solidnu stilizaciju koja se prvenstveno ogleda u solidnim efektima i zanimljivom osvjetljenju (koje istini za volju neko će posmatrati kao kič, ali meni lično se sviđa buduci da se tako nesto ne viđa cesto u ovom žanru). Ray Stevenson je odličan kao Punisher dok ostatak glumacke ekipe moze dobiti nisku ali ipak prolaznu ocjenu. Glavnog negativca, iako prilicno karikaturno prikazanog, je sasvim solidno utjelovio Dominic West koji tu i tamo ide 'over the top', ali je u svakom slucaju efektno kada se uzme u obzir film kao cjelina. Šta drugo reći, ako ste ljubitelji čiste akcije s dosta pucnjave i face2face nasilja te bez puno rastezanja i drame, onda je ovo film za vas. U suprotnom, držite se podalje il pak prije pogledajte Punisher iz 2003. koji je u pogledu akcije malo blaži, ali generalno ipak bolji film.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju