Stranci

odličan

ja sam ga dva puta gledala,i oba puta me bilo strah..meni je film super s iznenađujučim krajem i opet se temelji na ajmo reći nekoj američkoj stvarnosti gdke se ubojstva događaju bez razloga potaknuti charles mansonom...super je,za pogledati..

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ogoljela srž terora

Sasvim očito na krilima Hanekeovog "Funny Games" dolazi nam i ovaj horror-triler za kog su prethodni recenzenti dobro istaknuli da (pre)više podsjeća na rumunjiski horrorac "Oni." Zapravo, bez obzira na radnju i različiti setting radi se o tri gotovo identična filma sa premisom prikaza bezumnog nasilja bez ikakave logike gdje najveći zastrašujući faktor leži u tome da nema odgovora na temeljno pitanje 'zašto?' Radnja filma je krajnje jednostavna – nesuđeni bračni par provodi noć u izoliranoj vikendici i bez ikakvog razloga postaju metom troje tajanstvenih psihopata. Slijedi igra mačke i miša, no naravno, već od početka gledatelji mogu naslutiti kako će sve završiti... Tmuran, nihilistički, razarajući... sve su to epititeti kojima možemo opisati "Strance" i premda svi odreda svrstavaju ovaj film u horrore, ja bih ga ipak proglasio prvenstveno trilerom s horror elementima, najprije zbog izvrsno dočarane napetosti tijekom filma. Nema tu pretjeranog vriskanja ili litara krvi i nepreglednih leševa, već jedna mučaljiva, tmurna atmosfera koja s vremenom prelazi u crescendo napetosti. Gluma je solidna, Liv Tyler i Scott Speedman izvlače maksimum iz dosta škrto skiciranih likova, no kako sam redatelj kaže, nije ovdje bitna pozadina i objašnjavanje zašto i kako, bitan je sam čin. Ako promatramo film kroz takav uski okvir, onda stvar funkcionira no čim se krene analizirati dublje stvar pada u vodu. Nažalost, daleko je to od "Funny Games" (koji je usput iznimno jezovit film) i brutalno preciznog seciranja bezumnog nasilja. Bryan Bertino ipak nije Michael Haneke, no s obzirom da mu je ovo prvi film koji je režirao, moglo je proći daleko gore. Bitna razlika je što Hanekeove psihopate imamo priliku upoznati – njihova maska nasmijanih mladića pada vrlo brzo tijekom filma i onda upoznajemo prave monstrume ispod kože što je daleko jezovitije od misterioznosti troje stranaca u Bertinovom filmu. Film nikako ne bih preporučio ljubiteljima happy-end filmova, jer će vas film prilično utući ako ne prilagodite očekivanja. Osim ako niste ljubitelj hardcore slashera, dajte ovom filmu šansu koji zaslužuje ako zbog ničega – onda zbog odlično dočarane napete atmosfere. Uostalom, 'The Strangers' su bolji od većine horror smeća koji se štancaju u zadnje vrijeme. Ne puno... ali jesu.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

ZASTRAŠUJUĆE I ODLIČNO!

Nakon dugo vremena,,jedan izvrsni i fakat zastrašujući horror..Kako film odmiče,stvara sve veću napetost ,a zvukovi tišine paraju uši i živce ;-)Dojam pojačava spoznaja da je priča utemeljena na istinitom dogadjaju,a neke scene su zaista brutalno okrutne i neshvatljive..Preporučam svakako svim ljubiteljima žanra..

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Dobro

Ovaj film ne donosi ništa novo, ali ne može se osporiti da postoji određena doza napetosti kroz cijeli film, a to je vrlo pohvalno. Ne možete, a da ga ne povežete s jednim drugim filmom sličnog sadržaja, Funny Games, i tu možda leži problem, jer su filmovi dosta slični, pa su se kritike podvojile oko oba filma. Da postoji samo jedan, možda bi kritike bile bolje, ali ovako Stranci ostaju solidan film, dovoljno gledljiv da mogu reći da ga vrijedi pogledati.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Zanimljivo a jezivo

Film u kome gotovo tokom čitave radnje imamo dijalog između posvađanih supružnika (drugi likovi skoro da ne progovore ni reč u toku filma), a drži vam stalno pažnju i osećaj nelagode, može se definitivno smatrati zanimljivim. Odlična atmosfera, sa zabačenom kućicom pored šume, tu je negde blizu naselja, ali je ipak dovoljno odsečena i udaljena da se u njoj odigraju jezive stvari. Kako radnja odmiče, shvatamo da su sitne supružničke svađe, minorne u odnosu na borbu za sopstveni život, sa totalnim strancima, koji ubijaju nasumično (po ugledu na Charlesa Mansona) i stiče se utisak da to rade iz čistog zezanja, da si podignu adrenalin valjda. Posle ovog filma, počinjem da verujem da će Liv Tyler, možda i uspeti da se vrati tamo gde je bila pre nego što je zasnovala porodicu (i time žrtvovala filmsku karijeru), a ni Scott Speedman nije loš (njegovi likovi u filmovima često stradaju). Šteta što nije bio veći budžet za ovaj film, utisak na fanove ovog žanra (u osnovi mešavine horora i trilera) bi svakako bio još povoljniji. Poseban kvalitet filma, jeste ta zlokobna tišina, prožeta mrakom i okolnom šumom. Dakle solidno i sasvim dovoljno za manje od 1,5 sata nespokoja.

Ocjena recenzije: 4.75 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Jako dobro !!!

Stvarno dobro, nekoliko preobrih scena, prilično strašno, odlična muzika... Preporuka: da! Ocjena: 4/5

Ocjena recenzije: 1.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

The Strangers

Iako film naravno ne nudi ništa novo i neodoljivo podsjeća na francusko-rumunjski 'Ils', ipak je to jedan horor koji se ističe od ostalih novijih američkih ostvarenja. Uvijek je strašnije ono što ne vidite, nego ono što vidite i na tome se bazira velika većina ovog prilično kratkog filma. Početnih sat vremena je vrlo dobro; starinska kuća na osami, dvoje mladih ljudi i nepoznata trojka koja ih iz neznanih razloga terorizira. Također je dobro oslikan odnos između dva glavna lika koji je narušen prosidbom a i film ima specifičnu atmosferičnost (ugođaj u kući je odličan); što je posebno pohvalno ako se zna da je ovo redatelju Bertinu prvi film. I Speedman i Tylerica izvlače maksimum iz svojih likova koji gotovo da i nemaju teksta; ustvari cijeli scenarij se i ne bazira na nekoj radnji. U početku saznajemo da kraj neće biti sretan i to je dobro no mene je ipak malo zasmetalo to što ništa nije objašnjeno u vezi te tajanstvene trojke. Očito je da su bolesni pshiopati, no mislim da neke stvari nisu namjerno razrađene zbog nastavka koji se očekuje sljedeće godine; a i redateljev osvrt je dobar u kojem kaže da za neke zločine nema objašnjenja...

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

kritički pogled

po meni jako dobar film,,horor koji nije ispunjen krvi,sakaćenju osoba,,već muzika,atmosfera čini ovaj film strašnim,,odlična radnja,glumci,,samo mala zamjerka kraju jer je malo zbunjujući,,po meni ovo je film dostojan žanra horora jer je uistinu strašan,,

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

stranci

Moglo je i bolje, ali u nedostatku boljih horrora svakako pogledati... no prije toga za osobe slabijih živaca preporuka- uzmite tabletu za smirenje, tj 2. Ocjena plus tri ili pak minus 4

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

because you were home

odlicna kombinacija filmova poput funny games, ils (oni) i vacancy. iako zaista nista novo nije vidjeno, to definitivno ne umanjuje stravu i paranoju koju prozivljavamo zajedno s odlicnim glumcima. atmosfera,odlicno ubacena glazba i jednostavnost realnosti cine ovaj film pravom zabavom za sve ljubitelje horrora.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

men se dopada

meni je film baš cool i nem aveze što je viđeno kak vi svi kažete al bar je zabavan meni se film jako dopao tako da će bit to jedna čista petica..bilo bi za 4 ali gemma je izvrsno odradila svoj posao bravo...i btw.meni je film oni katastrofa a ovja puno bolji a i kraj je cool

Ocjena recenzije: 3.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

nikako....

Ne, ne i ne....nikako ne trosit novce na ovaj film u kinu jer: Prije godinu dana sam pogledao identican film ovome,samo sto je to ostvarenje bilo rumunjsko, film se zvao "Oni" i film je donekle i bio ok, medutim ,zavrsetak je uzasno glup,i cijeli film ne odmice previse od te gluposti.....Ugl,osim ako amerikanci nisu isto to sranje napravili ne znam kako zanimljivije(u sto cisto sumnjam),ovaj film se definitivno treba izbjec.....Dakle,postoji vec jedan takav film,napravljen prema istinitim dogadajima,di jedan par dode u tu neku kucu usred niceg i odjednom ih neko pocne tako malo po malo terorizirat,bla bla......nisam pogledao strance, ali po traileru vidim da je to definitvno taj film....Izbjegavati!!

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

već viđeno

Slažem se s korisnikom ispod, ovaj film totalno podsjeća na rumunjski film Ils ili u prijeevodu Oni, koji je po istinitom događaju. Dakle, film The Strangers je vrlo sličan ali se ne radi o remakeu nego o još jednom američkom horor/trileru. Skupina nepoznatih i ekscentričnih likova terorizira par - to je cijeli sadržaj ovog filma u kojem jedino vuče pažnju Liv Tyler (više izgledom no glumom). Na kraju nema objašnjenja tko su bili maskirani likovi niti koji je motiv teroriziranja običnog puka, što je sadržaj brojnih sličnih filmova. Film u kojem se sve svodi na to hoče li glavna uloga preživjeti u bitci za opstanak, što je također zajednički nazivnik večine američkih horora zadnjih godina. Sam završetak filma ostavlja okus nedorečenosti i nedorađenosti i jedina vrlina ovog filma (osim Liv) je što te ostavlja da malo porazmisliš nakon filma, da bi opet nakon nekoliko minuta potpuno zaboravio film. Gledati ako baš volite filmove o zastrašivanju i teroriziranju nevinih ljudi, i naravno, ako ste imuni na klišeje i ne razbijate glavu o famoznom 'već viđenom'.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju