Dante 01

Saint-Georges

Pošto je ispekao zanat radeći na zajedničkim projektima sa Jean-Pierre Jeunetom ('La cité des enfants perdus'), francuski sineasta Marc Caro rešio je da se osamostali. Posledica toga je francuski SF-film iza kojeg stoji Caro kao kompletan autor.Duboko u svemiru stacionirana je svemirska stanica Dante 01, u kojoj su zatočeni kriminalci najgore vrste.Kada u strogo čuvani zatvor stigne ambiciozna naučnica Elisa (Linh Dan Pham), zadužena da pokrene nove eksperimente na bazi nano-tehnologije, dolazi do opšte konfuzije.Onaj ko će izazvati pometnju na svemirskoj stanici je novopridošli zatvorenik, Saint-Georges (Lambert Wilson), čovek koji ne progovara niti jednu reč, totalna nepoznanica za sve u okruženju.U napetoj atmosferi zatvorenici instinktivno pokušavaju da savladaju strah od nepoznatog, što dovodi do nemilih događaja, eskalacije nasilja i destrukcije koja preti da uništi čitavu stanicu...Pretenciozna priča, jer ovde se sukobljavaju nauka i religija, eksponiranjem nekoliko bitnih likova, pre svega tu mislim na Saint-Georgesa i Elisu.Bez obzira što je uvodni deo korektno odrađen, po standardima misterioznih naučno-fantastičnih ostvarenja koja nam dolaze s druge strane Atlantika, priča je od središnjeg dela ostala zaglavljena u nekoliko klišeiziranih dijaloga i dosadnih po mom mišljenju nepotrebno razvučenih, sekvenci.Ritam radnje je neujednačen, pa je stvorena tenzija s početka volšebno isčezla i do kraja ide sve manje-više u poznatom pravcu.Stiče se utisak da su reference na religijsku mitologiju (obratite pažnju na imena likova) odvele priču u ćorsokak, jer puno toga je ostalo nedorečeno i neobjašnjivo, naročito kada se radi o svojevrsnom svemirskom Mesiji. Vizuelni stil je vidno naglašen, ali realno celokupna postavljena scenografija i nije nešto atraktivna, pa unutrašnjost broda deluje skromno, daleko ispod poznatih hollywoodskih standarda. Takođe, korišćena šminka i jeftine maske, nisu dali neki veći efekat.Naravno uzrok tome je mali budžet, jer je samo €8,000,000 uloženo u produkciju, prava sića u odnosu na američke filmove slične žanrovske tematike. Nivo prikazane glume je na granici podnošljivosti. Lambert Wilson je izneo naslovnu rolu, koristeći pretežno facijalnu ekspresiju, ali to nije dovoljno da ostavi neki jači utisak. Pozitivno je što film traje kraće od sat i po, tako da naprosto nema vremena da se tu nešto posebno dosađujemo.Rezime:film sumnjivog kvaliteta, pa je bolje da ga preskočite i vaše slobodno vreme iskoristite na neki drugi, pametniji način.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Izbjegavati ako ikako možete

Dante 01 jednostavno je loš film. Ništa od samog početka pa do kraja ne štima. Sama radnja filma još nekako i drži vodu do sredine filma, a tada nastupa strmoglavi pad u zbunjujući besmisao i nevjerojatnu količinu gluposti. Efekti su dobri ali korišteni u potpuno nepotrebne svrhe tako da će vas glava zaboljeti od dugotrajnog i zamornog CGI - a u trenucima kada očekujete, a i sama radnja nalaže, nešto posve drugo. Od poznatih se glumaca pojavljuje tek Dominique Pinon ( Alien 4, Humains...)ali se utapa u svekolikoj prosječnosti i učmalosti ostalih glumčkih izvedaba. Jedino što vrijedi u ovom sveopćem đumbusu je odjavna špica i vjerujte, biti ćete sretni kada je ugledate. Francuska nas je kinematografija u zadnjih nekoliko godina toliko razmazila da je očito postalo bitno naštancati što više filmova zvučih imena i intrigantnih tema te ih prodati kao muda pod bubrega. Nadam se da to neće postati praksa jer francuzi znaju puno bolje od Vertige ( hrvatski gorštaci ubijaju ), već spomenutog Humainsa (katastrofa većih razmjera ) te dotičnog Dantea, uz još nekoliko gluposti snimljenih u zadnje vrijeme.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Dante01

Filmove ovog zanra volim,al ovaj film je tako nepovezan,tako glup,nema pricu.Jednostavno ne preporucujem da se odgleda.Ako naletite na njega u dvd klubu ,zaobidjite ga.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju