Viktorija - život mlade kraljice

Mlada kraljica

Tek što je navršila 18. leta, princeza Victoria (Emily Blunt) kao legitimna naslednica (po krvnoj liniji), postaje kraljica moćne britanske imperije.A prošlo je samo mesec dana nakon smrti njenog voljenog ujaka, kralja Williama IV (Jim Broadbent).Došavši na presto, ova mlada žena našla se pred mnogobrojnim iskušenjima. Nezadovoljstvo u narodu, politička spletkarenja na britanskom dvoru, neslaganje s rođenom majkom, vojvotkinjom od Kenta (Miranda Richardson) i njenim ljubavnikom, običnim prevarantom,Johnom Conroyem (Mark Strong) su bile opasne prepreke sa kojima se devojka hrabro uhvatila u koštac, čvrsto rešena da povrati nekadašnji sjaj britanske krune.Na putu reformi čitavog britanskog društva, Victoria je morala da pronađe i supruga, kako bi produžila kraljevsku lozu i ispunila očekivanja cele nacije...Julian Fellowes ('Gosford Park') potpisuje scenario o životu kraljice Victorie, u periodu kada je bila tek devojčurak, još uvek nesvesna šta sve donosi tako prestižna titula.Režije se latio Jean-Marc Vallée, talentovani kanadski filmadžija. Proslavljeni Martin Scorsese jedan je od producenata, što naravno daje poseban kredibilitet ovoj kostimiranoj istorijskoj drami.Ono što najpre pada u oči jesu lepi kadrovi, bilo da se radi o eksterijeru (parkovi, plaže), bilo da je reč o enterijerima raskošnih dvorova.Naravno da su i kostimi, u kojima se pojavljuju brojna poznata glumačka imena, izuzetni, maštovito dizajnirani.Uz sve to vredi istaći jako dobre role, koje daju pre svih Emily Blunt i Paul Bettany, kao Lord Melbourne - čovek koji je odigrao važnu ulogu na početku jedne impresivne političke karijere.Generalno, gluma je definitivno adut ovog filma, jer radnja obiluje živahnim dijalozima, gde je bogato pozorišno iskustvo britanskih glumaca, došlo do punog izražaja.Ilan Eshkeri je autor prikladnih muzičkih numera, koje nenametljivo prate tok čitave radnje.Mane ovog filma jesu, možda bledo glumačko izdanje, mladog Ruperta Frienda (princ Albert) i pomalo nejasan prikaz aktuelnog društveno-političkog stanja britanske imperije, u momentu kada je Victoria preuzela tron.Pa ipak, film svakako zaslužuje punu pažnju, jer ima puno svojih 'svetlih trenutaka', a uz to podseća nas na period koji je doneo veliki prosperitet u Velikoj Britaniji, a kasnije i u većem delu Evrope.Preporučljivo u svakom slučaju.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Jedan od najgorih povijesnih filmova...

Moram priznat da sam se jako razočarao u ovom istinitom povijesnom filmu..ne vidim ništa posebno ovdje,ovo mi opet djeluje kao klišej na nešto stariji način,opet ist apriča,ona voli jednog čovjeka,a drugog joj nameću roditelji,pa zavlada kraljevstvom,pa rodi dijete,pa se desi neka tragedija(ovdje je ta riječ pregruba jer to za mene nije bila tragedija)itd sve isto i nečete ništa propustiti ako ga i ne pogledate..ni kostimi mi nisu ništa spektakularno kako su ih hvalili kao niti glazba koja je mogla bit kad je več povijesni film malo više povijesna i starinska ni gluma mi se ne sviđa ma ništa..isprazno,nimalo dirljivo,dosadno,naporno s puno klišeja,neambiciozno i jako loše..prpeoručam da ovaj film zaobiđete jer ćete bezveze potrošit sat i 40 min ovog filma...u usporedbi s filmom dvije sestre za kralja koji sam ocijenio s dvojkom kad gledam ovaj mu film nije ni do koljena tako da najgora moguća ocjena ide tebi Viktoria..:=)

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ništa posebno

Ništa posebno, ali može se pogledati. Dvorske spletke, ljubavna priča, i to je to, jednostavno, gledljivo ali ne pretjerano uzbudljivo.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Viktorija - about a woman, for women!

Odmah na pocetku mu dajem plus radi izrazito nenaporne duzine trajanja. Obicno ti povijesni biografski filmovi traju satima i na kraju te pocnu umarati, ovo je tocno odmjereno onako koliko treba. Film je sladak, jedna lijepa ljubavna prica uokvirena sa jos nekim drugim desavanjima u zivotu princeze/kraljice Victorie. I do pola filma sam vec bila nabrojala 10 haljina koje je promijenila, bas si je dao posla onaj ko je sivao sve te kostime za film. I zbilja je i trebalo dobit Oscara za najbolju kostimografiju. Kostimografija i interijeri ostavljaju bez rijeci. Naravno vjerujem da se ovo ne moze utrkivati skupa sa Kraljicom od Hellen Mirren, ali nije za odbacit. Zenskom dijelu publike, uglavnom. Muski dio ce zijevati vec nakon prvih 10 minuta.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju