Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac gromova

Hollywood + grčka mitologija= lol

Prosječni Amerikanac vjerojatno ni ne zna što je to Grčka, a još manje gdje se nalazi na karti. No, grčka mitologija je oduvijek bila popularna, iako se malo tko može pohvaliti apsolutnim znanjem o njoj. Hollywood voli knjige poput Riordanove pa je ekranizacija bila neizbježna, ali ostatku svijeta je ipak malo presmiješno ili prejadno to što su npr. biseri iz grčke mitologije skriveni između Atlantic Citya i Las Vegasa, ili to što je Had prikazan kao rock zvijezda koja živi u paklu, odmah ispod Los Angelesa. Dakle, 'Percy Jackson' je uspio spojiti "muziku" Lady GaGe i grčku mitologiju a budimo realni, to može samo današnje poremećeno društvo i hollywoodska produkcija koja ne poznaje granice. No, sam film ima puno mana izuzevši njegovu radnju; počevši od neizbježne usporedbe s 'Harry Potterom' (uvreda J.K.Rowling i filmskom serijalu), do tog općeg nedostatka magičnosti kojeg toliko ima u grčkoj mitologiji. Ništa u filmu vas neće ostaviti bez daha kao npr. imaginacija filmskog prikaza Hogwartsa ili igre metloboja. No, vrijeme brzo prolazi dok gledate 'Percy Jacksona' i za to je najzaslužniji redatelj Columbus (redatelj prva dva 'Harry Pottera'), koji uspijeva konstantno nadograđivati radnju dobrim i zanimljivim sporednim glumcima (Sean Bean, Pierce Brosnan, Uma Thurman, Joe Pantoliano...) koji uz simpatičnog glavnog junaka sprječavaju da prekinemo gledanje filma onoga trena kada naši glavni junaci ulaze u Las Vegas uz takte "Pokerfacea". Zarada je bila ogromna, nastavak je na vidiku, ali za mene film nažalost nije funkcionirao. Definitvno treba biti Amerikanac da bi potpuno uživao u ovakvom prikazu grčke mitologije!

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Maštovito... ali bez prave magije

U zadnje vrijeme svjedoci smo prave eksplozije filmskih adaptacija dječjih/teen književnih bestsellera, dovoljno je samo baciti oko na uspjeh Harry Pottera i Twilight serijala, pa je jasno gdje Hollywood pokušava pronaći zlatnu koku u nedostatku originalnih ideja. Što je sasvim u redu, jer ponekad filmske inačice kultnih književnih uspješnica ispadnu gotovo remekdjela poput Jacksonovog monumentalnog izdanja "Gospodara prstenova". "Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief" već i samim naslovom sugerira da se radi o ekranizaciji avanturističke dječje fantastike, i to iz pera pisca Ricka Riordana. Mitologija je nekako popularna tema s obzirom na nadolazeći hit "Clash of the Titans" pa imam osjećaj da je 20th Century Fox pokušao dodatno zaraditi na toj činjenici. Iako maštovit i većinom zabavan, film se doima nekako zbrzano i bez pravog truda uloženog u adaptaciju. Zanimljivo je da poznate glumačke zvijezde poput Pierce Brosnana, Ume Thurman i Rosario Dawson pojavljuju se tek kratko u sporednim ulogama, a glavnu riječ vode nepoznati teen glumci koji su svoj posao odradili dobro, no ništa impresivno. Uz pohvalu maštovitosti, prigovor upućujem neujednačenim specijalnim efektima koji na trenutke izgledaju odlično (prikaz Hadovog grada, odlično dočarana meduzina kosa), a na trenutke ispodprosječno (loš CGI prikaz hidre). Neke stvari su nelogične i nategnute (npr. ulaz u Olimp, hram bogova na vrhu Empire State Buildinga?) no to je vjerojatno i odraz samih Riordanovih knjiga. Kod Percy Jacksona jednostavno nedostaje one prave filmske magije da vas potpuno uvuče u taj svijet kao Harry Potter ili recimo, odlične "Kronike iz Narnije". Možda razlog tome leži u činjenici da je ovo daleko više film za djecu nego spomenuti naslovi, i zaista - preporuka stoji za jedan lagani, nenasilni obiteljski film gdje možete mirne duše odvesti klince da uživaju u maštovitim mjestima i stvorenjima. Za nas nešto starije... tek prolazna zabava dok čekamo novi nastavak Harry Pottera.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Percy

Hmmm pa kad uzmem sve zajedno, čista 2. Film me privukao jer se pričalo o američkom Harry Potter, a i ne sjećam se da sam gledala ikad teen film o grčkim bogovima i njihovim mitovima ali gluma, dijalozi koma. Cijeli film je predvidljiv do zadnjeg trena što me jako smetalo, al baš jako. Fore satira su mi preloše, živi očaj. Uma Thurman kao Meduza je prenemaganje koje sam tako rado htjela preskočiti. Neznam, ništa me nije dojmilo do same tematike i onda opet zez, Olimp u New Yorku... ma daj, zezate me?!?! Čemu to?!?! Iako, roker Had je dobra fora. I sam uvod u film mi je prebrz bio, nekako ofrlje obavljeno. No prošla je večer, moglo je i bolje al' ipak prolazno. Ali Harry Potteru nije ni do koljena.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

percy & co.

čist ok filmić za pogledati, ja nisam teenager ali mi je bio bas ok. mene nije toliko podsjetio na harry pottera kako pišu. a jako mi se svidja ta grčka mitologija, kako su to sve spojili u radnju.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

osrednje

Film nije loš za pogledati. Sasvim je ok ako želite ubiti malo vremena. Što se radnje tiče ima dosta već viđenih elemenata, ali koji film danas nema. Očigledno je teško naći neku 100% originalnu temu ako niste Quentin Tarantino ili Guy Ritchie...uglavnom..Priča je mene podsjetila na film "Sky High"..znači, škola u koju dolaze djeca sa super moćima i treniraju se da budu super heroji. Jako slična stvar ovdje samo nisu super heroji u pitanju nego Olimpijci i njihova "demigod" djeca. Naravno u priči imamo i jednog komedijaša koji uvijek baca neke fore koje smo svi do sad čuli, ali ajde nije loše..čovjek se trudi. I naravno, ljubavnu priču u pozadini svega. Gluma glavnog glumca mi je malo zapela za oko, budući da sam ga prvi put gledala, mali mi je bio sasvim OK i simpatičan je. Sve u svemu. Gledljivo.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju