Sanjari

sloboda

jedan od filmova koji se ne zaboravljaju. svaka scena odlicna, svaka rijec s porukom, osuda drustva, neshvacenost i bunt u drzavi kao i u njovom stanu, glazba za koju je malo reci da se uklapa, paralele filmova sa zivotom... gomila rijeci i slika je spojena u jedan osjecaj nakon gledanja filma-sloboda, pa makar u snovima! pogledati!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Kao pjesma...

sanjare uopće ne bi stavio u kontekst filma, stavio bi ih u kontekkst pjesme. Zašto? Zato jer film pogledaš dva, tri, četri, pet puta,a pjesmu poslušaš 100 puta. E, pa Sanjari su ½pjesma½ koja pri stotom putu slušanja zvuči kao i da je prvi put slušaš, tajanstvena i erotična, kao voda između podnih ploča što ostane poslje kiše...

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

o, da - ponovo bertolucci! :)

film otvara sasvim obican kadar - redatelj nas uz pomoc potpuno klasicne perspektive kamere i vec toliko puta vidjene retrospektivne naracije uvodi u pricu americkog studenta i strastvenog filmomana matthew-a. iako tokom citavog filma matthew pripovijeda, ovo ipak nije iskljucivo njegova prica - ovo je prica o sanjarima. o mladim, pomalo dezorijentiranim stanovnicima planete zemlje potkraj 60-ih godina. iako je erotska crta ovog filma jako izrazena, ona nije presudna za ovo djelo, jer niposto nije bit filma. sasvim pristojni i nikad vulgarni (stavise, profinjeni) prizori seksa u bertoluccijevim "sanjarima" sluze tek jednoj velikoj ideji - ideji o filmu koji ce, ne vjerodostojno vec potpuno nadrealno, da docara slatki i kratkotrajni utopijski zivot samoprozvanih izopcenika, buducih intelektualaca. ne, ovdje nije rijec o weltschmerzu, al je nezadovoljstvo postojecim ondasnjim sistemom itekako primjetno, te se provlaci kroz citav film. paralelno sa pricom o tri sanjara i njihovim izrazito interesantnim intimnim druzenjem, pred ocima gledaoca sazrijeva ozbiljni antikapitalisticki pokret. u svemu tome su i bertoluccijevi sanjari, a ipak su potpuno nesvjesni velicine i znacaja revolucionarnog vremena i zbivanja u kojima se nalaze. no i to je svojevrsni izraz pobune, samo drugacje prozivljen i iskazan. potpuno uranjanje u jedan samoosmisljeni svijet cija unutarnja logika ne moze da trpi nista do li medjusobne interakcije triju predodredjenih osoba, culnosti, filma i rasprava o ondasnjim aktuelnim temama - no i to sve do tacke na kojoj se njihova misljenja podudaraju i upotpunjavaju. znalackom upotrebom svjetlosti, pazljivim odabirom invertara, zvukova, i naposljetku - starih filmskih kadrova, koji uveliko zaokruzuju cjelokupni dozivljaj, ovaj film cini veliku poslasticu za svakog ljubitelja dobrog filma i scenarija.valja jos spomenuti odlicnu filmsku muziku, koja sama po sebi nije izrazito revolucionarna, ali svakako dobro odarana.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

nadmašilo očekivanja

za sanjare mi je nekolicina ljudi rekla da je film katastrofalan, neuvjerljiv, isforsiran, dosadan... meni je film prilično dobar i nadmašio je moja očekivanja, mislim da ga se itekako isplati pogledati, iako na trenutke jest dosadnjikav, što je bilo i neizbježno, s obzirom da se 90% radnje odvija u jednom stanu. putem 3 mlada i naivna lika prikazan je utopizam 1968. u punom sjaju, film se radi isključivo o tome, ne vrluda, već jako dobro obrađuje konkretnu i bitnu temu. iako dijalozi i nisu najuvjerljiviji, oni su daleko od nemogućeg, jer ipak ovo nije film o svakodnevici, već o revolucionarnom razdoblju u kojem su studenti za ručkom pričali o kineskoj kulturnoj revoluciji, trockom, godardu i odnosu antagonističkih klasa. prikazati političku situaciju kroz ljubavni odnos nije nešto bog zna kako novo, ali ovdje je to učinjeno na kvalitetan način, mislim da film ostavlja jasnu poruku i da je priča sasvim solidno ispričana.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Sanjari

Ne mogu se sjetiti lošeg filma Bernarda Bertoluccija, ali, s druge, strane, malo mi njegovih filmova općenito pada na pamet, jer dosta toga nisam gledao. "Sanjari" su me ponajviše podsjetili na "Posljednji tango u Parizu", divno gorku egzistencijalističku dramu stalno prisutne tragike. Ne toliko zbog slobodnog pristupa erotici koliko zbog slične atmosfere, slične tragičnosti, doduše, nešto manje naglašene, ali u finalu filma gotovo upečatljivije. "Sanjari" su prvenstveno lijep film, građen scenu po scenu, pažljivo kao u onoj poslovici o kamenju i palači. S dragim, živim, životnim likovima. Pravljen s filmofilskom ljubavi prema pokretnim slikama kao ravnopravnim likom. Gotovo savršen (jer ništa nije savršeno) u svojoj ambicioznoj postavci da opiše nešto važno s dovoljne daljine (ili visine) da ostane cool. I, ruku na srce, najbitnije, više nego "sposoban" da me prikuje za fotelju za cijelog trajanja i usiše u svoj svijet, što je najviše što se od dobrog filma i može tražiti. Zbog svega toga volim "Sanjare", čak više nego ostale Bertoluccijeve dragulje. A i završna scena, koliko god gorka bila, koja kao da kazuje kako je idealima odzvonilo i kako će nas ubrzo sve progutati dosadno, uniformirano, kapitalističko sivilo, dojmljiv je epilog fino satkanoj priči o idealima i njihovim naličjima. Sanja, pogledaj ovo.

Ocjena recenzije: 3.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Za filmske geekove..

Mladić, amerikanac, zaluđen filmovima, u Parizu upoznaje brata i sestru jednako filmski potkovanih. Oni ga uključuju u svoj svijet filmskih kvizova i trivija, začinjen seksualnošću i "sanjkarskom" incestuoznom ljubavlju. Seksualno-psihološka igra u koju glavni lik biva uvučen, reinterpretiranje i projiciranje najboljih trenutaka filmske povijesti, dodatno naglašavaju izoliranost likova u tom nekom "sanjarskom" svijetu. Radnja smještena Pariz, u buntovno i revolucionarno doba kasnih šezedestih, idealno uokviruje i povezuje seksualna otkrivanja mladih protagonista sa društveno-političkim otkrivanjima tog doba. I na kraju, kada njihov "pomaknuti" svijet bude otkriven od strane roditelja, ulica i društvo "ulaze" u njihov komorni svijet (što je čak i prikazano razbijanjem prozora njihovog stana), prihvaćaju ih i učine ih svojim aktivnim sudionicima. Film za zahtjevnije gledatelje i filmske geekove (movie-buffs, kako ih nazivaju u filmu).

Ocjena recenzije: 2.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju