Svjedoci

ala...

Nakon remekdjela rat na mom otoku, solidnog maršala sljedeči film iz Brešanove radionice su svjedoci koji su blago rečeno SRANJE. Jebem ti Hrvatsku kinematografiju, pa jel Brešan nije mogao snimit jebeni film o srpskim zločinima. Daleko od toga da su Hrvatski branitelji nevinašca ali su Srpski zločini nad Hrvatima daleko gori i veći. Ko će se više sjetit snimit pravi ratni film u kojim su šugavi srbi zločinci (Bogorodica je slidan film ali nije ono što ja tražim) stvarno je sramotno da do sada nitko nije ni pokušao snimiti jedan takav film, ali nema problema oko snimanja filma u kojem su Hrvati zločinci a srbi nedužni i nevini.A TKO JE ZAPOČEO JEBENI RAT U HRVATSKOJ? SAMO JOŠ TREBA DA SVI POČNU GOVORIT DA SU GA ZAPOČELI HRVATI. Svjedoci su sramota Hrvatske kinematografije.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

remek- svjedoci

iskreno, ne mogu shvatiti nikoga tko može reći da je ovaj film išta manje od odličnog. po mojem mišljenju on je i više od toga, ali to nije razlog zašto pišem ove retke. ovakva režija, uz izvrstan scenarij, i jako dobre glumce, zasjenjuje sve ostalo što se može ( sa strane mnogih drugih, ali ne i moje) eventualno zamjeriti. redateljski, je ovo, fantastično napravljen posao, sama priča je nevjerojatno intelignetno, ispričana na mozaični način. svaka čast Brešanu, kao prvo zato što je dokazao da može raditi i druge žanrove osim komedije ( u kojima je apsolutni kralj ovih prostora, pa i šire)a kao drugo, zato što je OVAKVO nešto je bilo potrebno hrvatskom filmu koji još nije spreman za neke kvazi filmove dokle god nema onih pravih. a ovaj film je najviše od svih svojih obilježja, upravo to- pravi.

Ocjena recenzije: 1.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

rat po Brešanu

Nakon simpatičnog nizanja vojničkih fora iz zadnje SFRJ sezone Boljeg života (Kako je počeo rat...) i očajnog Maršala, Brešan se poduhvatio velikog zadatka - snimanja filma o zločinima hrvatskih vojnika u prošlom ratu. Tipično kalkulantski, taj zločin nisu ni premlaćivanja civila do smrti u Lori niti noćne likvidacije nepoćudnih u Gospiću, već slučajno smaknuće švercera – kolaboracionista. Kad se krene u obračun s ovakvom temom, onda je uzmak ili ublažavanje pravog stanja stvari slaba opcija. Osim ovog pogodbenjaštva Brešan je još jednu stvar loše odradio – rat naprosto nije bio vozanje autima gore-dolje uz pokoje kreševo na obližnjoj fronti. Ovo spominjem iz čisto faktografskih razloga jer sam svoj rani pubertet proživio uz zvuk srpskih granata koje su padale po gradu u kojem je ovaj film sniman. Ako je htio prikazati autentičnu stvar, a ovo je definitivno film s takvom pretenzijom, redatelj se ipak trebao malo više potruditi. No, apstrahirajmo taj okvir vremena i prostora i pogledajmo što preostaje u Brešanovom filmu? Ostaje dobro pogođena ratom uvjetovana transformacija gradskih dečkiju u bešćutne zombije te besmislenost rata uopće (Leon Lučev ostaje bez noge jer mu je brat blento a ne zbog čeda). Gluma je korektna (malo odskače Pređo portretirajući rat-je-ubija-se-i-kaj-sad-nemoj-me-puno-o-tome-pitat birtaša), nelinerano pripovijedanje baš i nije najsretnije provedeno. Bilo je jasno da će ovaj film pomaziti na ponekom festivalu ali ostaje dojam kako se iz vrela kakav je prošli rat ( a pogotovo onaj naš, hrvatski dio grijeha u tome ratu) moglo izvući puno, puno više. Tako još uvijek nitko nije napravio niti pravu ratnu/ratničku niti pravu ljudsku priču o tome dijelu naše nedavne prošlosti. A da se ipak ugledamo na Bosance? Možda Pavičić i Brešan mogu nešto naučiti od ,recimo, Jergovića i Žalice. Bez uvrede. Ocjena:6/10

Ocjena recenzije: 1.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Posvjedočimo napokon i sve boljem RH filmu

Mučno, čudno, tmurno, izrazito emotivno, s naglašeno dijametralno drugačijim krajem od cijelog ostatka filma, svakako (da doživim da ću i ovo reći/napisati) napokon dobar film na tematiku Domovinskog rata, bez pretvaranja i idealiziranja u stilu starih partizanskih...

Ocjena recenzije: 1.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

svjedoci

Rađen po romanu "Ovce od gipsa" Jurice Pavičića, priča govori o zločinu hrvatskih vojnika počinjenom nad srpskom obitelji, a inspiriranoj istinitim događajima iz 1991. Radnju pratimo u tri priče od koje svaka počinje u trenutku istrage ubojstva, i malo po malo, svaka nam donosi dijeliće ukupne slike o svim akterima priče. Nakon dvije manje-više uspješne komedije kojima je, well, barem "Ratom na otoku", vratio publiku u kina s domaćim filmom, neupitno talentirani Brešan se odlučio za veliki korak napred. Ne samo da je odabrao dramu i to ratnu, već i onu u kojoj hrvatski branitelj može počiniti zločin. Vrlo dobre priče i još bolje, za naš trenutni film vrlo inventivne režije, uz domoć dojmljive fotografije Živka Zalara, film uspješno stvara mračnu atmosferu i prikazuje sve strane ove kompleksne priče, ne ostavljajući mogućnost iole otvorenom za diskusije gledatelju da na sve gleda samo crno-bijelo. Jer uostalom, strahote rata to nikada ni nisu.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

iznenadjujuće dobro!

Po mojoj ocjeni,jedan od boljih ostvarenja u proteklih deset godina:zanimljiva priča,realni likovi.Zamjeram što Brešan nije skinuo do kraja likove,ali i ovo je dovoljno.Nisam jedino pogledao i druge prošlogodišnje domaće filmove ratne tematike,pa ne mogu dati potpunu ocjenu.Ipak-pohvalno!

Ocjena recenzije: 1.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Uh...

Koje sranje od filma!

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju