Solomon Kane

Ugodna promjena

Izvrsna atmosfera, vrlo dobra glumačka postava bez nekih provikanih glumaca. Uglavnom, obavezno pogledati a posebno oni koji vole filmove s mračnom tematikom.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

nije za baciti

Ovo je valjda jedan od onih filmove za koje se sramiš reći da su ti dobri. Sazdan je od klišeja i patetike, ali iz nekog razloga mi je bio dobar. Ne mogu to objasniti.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Bez Vampira?

Malo je falilo da ne pogledam ovaj film, mislio sam još jedna vampirska patetika, ali, gle čuda, nema vampira. U svakom slućaju film od kojeg sam dobio puno više od očekivanog.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Porazi zlo da bi iskupio dušu

Zasnovan na priči koju je napisao maštoviti, predratni američki pisac Robert E. Howard (kreirao je npr. lik po kome je Schwarzi postao svetski poznat 'Conan the Barbarian').Michael J. Bassett ('Wilderness') je adaptirao priču u filmski scenario koji je potom režirao.Film pripoveda priču o plaćeniku kraljice Elizabete I, poznatom kao Solomon Kane (James Purefoy) koji nakon okršaja protiv Španaca, uspeva da preživi bliski susret sa đavoljim izaslanikom.Shvata da je jedini način da spasi svoju dušu ukoliko se odrekne nasilja i posveti mirnom životu, u duhu pravog smernog hrišćanina.No kada čarobnjak Malachi (Jason Flemyng) započne teror nad nedužnim seljanima, Solomon će biti prinuđen da se ponovo lati oružja...Zamišljena kao prva u trilogiji, ova epska avantura obrađuje teme koje smo ranije imali prilike da vidimo u mnogim filmovima u stilu 'Gospodara Prstenova' i sl.Sama radnja je prilično jednostavna, bez namere da uvlači publiku u neko suvišno filozofiranje, nekom kompleksnijom pričom.Ova koprodukcija Francuske, UK i Češke (snimano po Pragu i u čuvenim Barrandov Studios, a neki setovi i u Engleskoj) koja je koštala zavidnih $45,000,000 ipak se nije isplatila, valjda zato što je publika pomalo zasićena ovakvom vrstom filmova u zadnjih 5-6 godina.Glumačka postava, među kojima imamo i neka slavna imena, kao npr. Max von Sydow (rola oca glavnog junaka) je solidna, mada smo očekivali nešto više od glavnog baje Jamesa Purefoya (kao da mu fali preko potrebna harizma da potpuno 'uđe u takav lik').Muzička podloga je adekvatna za ovakav žanr, a fino postavljena scenografija (naročito za potrebe akcionih scena), kao i kostimografija koja nije loša (mada ništa spektakularno, kao recimo ono što može da pruži Hollywood) jesu veliki plusevi ovom filmu. Zabavno, tako da poklonici SF-akcije mogu ovo da pogledaju, dok ne stigne nastavak.

Ocjena recenzije: 4.83 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ugodan i gledljiv film...

...valjda sto volim tu mracnu atmosferu prozetu kisom i radnjom u vremenu na tragu Van Helsinga.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Jedan od,,,,

najboljih koje sam u zadnje vrijeme gledala... Predobro...Tematika, scene, glumci, sve pet... Konačno film u kojem nema pi***, nabrijanih auta i prejadnih scena! Yes!

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Kejn

James Purefoy tumči Solomona i ulogu odrađuje sasvim korektno!Nije toliko razvikan glumac, pomalo i podcijenjen al definitivno u Solomonu Kaneu dokazuje svoju kvalitetu i sposobnost da održi cijeli film. Na prvi pogled može podsjetiti na 'Van Helsinga', no Solomon je konvertirani puritanac sa zajebanom prošlošću, osuđuje svoju dušu na prokletsvo spašavajući mladu djevuMeredith.Po mojim saznanjima rađen s vrlo malim buđetom no vrlo kvalitetno.scene borebe vrlo atraktivne, atmosfera turobna, snijeg i kiša,njegovi osvetnički urlici, krv šprica i kraj koji je sasvim transparentan.Film za nenaprezanje oc

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju