Tajni život kućnih pomoćnica

Dobar

Sjajna drama. Obavezno gledati. Minny je definitivno lik koji ostaje u sjećanju.

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Iznenađujuće dobar!

NIti mene nije privukao sadržajem, slikom koja ga predstavlja, niti trailerom, ali sam ga odlučila pogledati jer su mi se sviđali glumci. Jako sam se iznenadila i film mi se jako dopao. Poseban je i specifičan na neki način jer ima i vrlo humorističnih dijelova, a i realističkih osobina drame. Emma Stone je jako dobro odglumila i uklapa mi se u scenarij. Sve u svemu film je odličan.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

SJAJNOOOOO

"NITKO ME NIKAD NIJE PITAO KAKAV JE OSJEĆAJ BITI JA. JEDNOM KAD SAM ISPRIČALA ISTINU O TOME...OSJEĆALA SAM SE SLOBODNO!" Jako dobar film! Najtužnija scena je kad Aibileen mora ostaviti dijete.............. Oscar je na vidiku!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

sve je jasno!!

S A V R Š E N.. jedan od najboljih filmova koji sam pogledala.. ne pretjerujem!!!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Rasna segregacija

'Promena počinje šapatom!', polazna je premisa drame o položaju afro-američke populacije u gradiću Jackson, u saveznoj državi Mississippi, tamo negde početkom 60-ih.Skeeter (Emma Stone) je mlada obrazovana žena, modernih shvatanjima, suviše naprednim za lokalnu sredinu u kojoj živi. Devojka želi da postane pisac, da putem pera izrazi svoje stavove, svoj način razmišljanja, a koji se bitno razlikuje od njenih konzervativnih prijateljica.Kada dobije posao u lokalnim novinama, najpre počinje da piše kolumnu 'Miss Myrna i njeni saveti za domaćinstvo', ali ubrzo joj se pruža prilika za nešto mnogo ozbiljnije. Podstaknuta visokim zahtevima, izdavača iz New Yorka, Elaine Stein (Mary Steenburgen), Skeeter uz pomoć dve 'obojene' služavke, počinje da beleži njihove priče, o iskustvima koje su proživele, tokom višegodišnjeg službovanja u domaćinstvima uglednih belačkih porodica...Film je nastao na osnovu dugogodišnjeg prijateljstva, režisera Tate Taylora i spisateljice Kathryn Stockett.Njen roman 'The Help' poslužio je kao književni predložak za filmsku ekranizaciju priče koja nam pripoveda o rasnoj segregaciji, o turbulentnim 60-im, o vremenu kada počinju da jačaju građanski pokreti za ostvarivanje većih prava i sloboda crnih ljudi u američkoj zajednici.Kroz spontano stvoreno prijateljstvo između tri žene, nastala je knjiga koja je snagom pisane reči, vremenom uspela da promeni konzervativnu svest i ponašanje običnih, belih Amerikanaca.Naravno, ovo jeste film koji ima političku konotaciju, ali je takođe i film koji nudi dovoljnu količinu emocija.Režiser je uspeo u svojoj nameri da sve to adekvatno pretoči na veliko filmsko platno, vodeći računa o likovima iz knjige, ali i o potrebi da priča bude dovoljno filmična. Odličan kasting je bitna karika u celom projektu.Zato su odabrane glumice takvog profila, koje su mogle da se prikažu kao prave 'južnjakinje', pa je svojevrsna regionalna autentičnost doprinela podizanju kvaliteta filma.Zato vredi pohvaliti Violu Davis za rolu služavke Aibeleen, kao i njenu prijateljicu, svojeglavu Minny, koju je izvrsno odglumila Octavia Spencer.Ali definitivno, najveći utisak na mene je ostavila mlada Emma Stone (1988. godište, dakle tek su joj 23 godine), koja je na tako ubedljiv, suptilan način predstavila lik Skeeter, devojke koja je zapravo glavni pokretač svih dešavanja.Dobra scenografija, kao i prikladni kostimi, s namerom da nam se verodostojno prikaže duh ranih 60-ih, u nekoj američkoj provinciji, samo je dodatni plus ovom filmu.Ako tome dodamo i odličan izbor soundtrackova, jasno je da se radi o veoma respektabilnom filmskom projektu. Zamerka ide na račun pomalo razvučene radnje i potenciranja nekih fora oko pripreme hrane u režiji 'obojenih' služavki.Generalna konstatacija je da se radi o filmu visokih dometa.Koliko tačno visokih, ostaje da se vidi, jer nesumnjivo je da će film ući u trku za prestižnog Oskara.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Film sa predivnom porukom

Prekrasna i dirljiva priča o skupini žena koje su na jugu SAD-a počele tihu, ali itekako primjetnu borbu protiv rasizma, sve u pozadini početka građanskih borbi za ljudska prava predvođenih Martin Luther Kingom. Sve glumice su dale sjajne izvedbe, posebno Octavia Spencer tumačeći lik Minny, a ne može se zanemariti ni snažna gluma Viole Davis! Poruka filma je da nema odustajanja i da se treba znati izboriti za sebe. Sve počinje jednim malim, ali odlučnim korakom. Gledati! Usput, pripremite i maramice, jer vjerujte mi, trebat će Vam.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju