Sumrak saga: Praskozorje - 1. dio

Medeni mesec

Bella i Edward su završili sa školom i spremni su da otpočnu novu fazu zajedničkog života. Venčanje ispod krošnji šumskog drveća, uz prisustvo brojnih zvanica, bilo je nezaboravno za mladence. Odlazak na medeni mesec na egzotičnom ostrvu blizu Rio de Janeira, neočekivano će novopečeni bračni par staviti na ozbiljno iskušenje. Neočekivana trudnoća uznemiriće klanove i ponovo oživeti stara neprijateljstva...Bill Condon ('Dreamgirls', 2006.) dobio je šansu da režira prvi deo filmske ekranizacije četvrte knjige iz popularnog serijala 'Breaking Dawn', koji je proslavio Stephenie Meyer (dodao bih i dobrano napunio džepove, tako da ova dama ne mora da brine za materijalnu egzistenciju poduže vreme).Kao i u prethodnim delovima i ovde je Melissa Rosenberg adaptirala literarni predložak u uzbudljivu filmsku priču. Pozamašan budžet za produkciju od oko $110,000,000 iskorišćen je na dobro poznate specijalne efekte, digitalne animacije, maske, tonu šminke. Odabrane su i neke nove lokacije za setove, kao recimo živopisni Rio ili Magen's Bay na rajskim US Virgin Islands.O glumačkim honorarima potpuno je deplasirano govoriti.Sam narativ prožimaju novine, u smislu da su glavni akteri ove tinejdžerske sage postali zreliji i da u novonastalim, za njih dramatičnim okolnostima moraju da prihvate rizik i preuzmu ogromnu odgovornost na sebe.Vreme nežnosti i patetične romantike, ostalo je iza njih, kao neka sentimentalna uspomena.Pa dobro polazna ideja i nije bila loša.Problematična je realizacija, jer imajući u vidu istorijat celokupne sage, ovaj četvrti nastavak nije nimalo konzistentan.Ne uklapa se baš u ono na šta smo navikli, te stoga na momente deluje baš banalno, klinački naivno.Ako se osvrnemo na nivo prikazane glume, realno teško je pronaći argumente za prelaznu ocenu.Oni manje zahtevni, pre svega tu mislim na mlađu, tinejdž-populaciju, verovatno će uživati u novoj avanturi uvrnutog ljubavnog trougla, ali za ostale čisto sumnjam. Sekvence koje bi mogle da podignu nivo adrenalina su tek otaljane, pa je ono malo fajtova ispalo neuverljivo, bez žara.Nema ni vampirske brutalnosti, niti vukodlačke sirove agresije.Sladunjavi muzički aranžmani služe kao podsetnik da je reč o romantičnom ljubiću spakovanom u vampirsko-vukodlačke konflikte obavijene velom nekakve kvazi-misterije.Posle svega izrečenog, nekako se nameće zaključak da je saga stekla dovoljno kredibiliteta, da baš i ne mora da vodi računa šta će da ponudi armiji fanova.Najvažniji je komercijalni aspekt čitavog projekta, pa je valjalo samo ispoštovati onu poznatu poslovicu: 'gvožđe se kuje dok je vruće'.A rezultati (čitaj: zarada) su više nego zadovoljavajući, što je potvrda kako je marketing dobro odrađen. Odluka da se snime dva filma umesto jednog pokazala se kao više nego dobar poslovni potez.Kvalitet filma ? Ma ko još brine o tome, jer je najvažnija ukusno dizajnirana ambalaža ispod koje se krije felerična roba.Do sledećeg, poslednjeg poglavlja.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

- Najgori film ikad napravljen -_-

- Ovo nit' je film o vampirima nit koji đavo -_- ja neznam da sam ružnije glumise od Kristen vidjela u životu film bi bio dobar da ga ona i Robert/Edward nisu zajebali neznam da sam ružnijih glumaca u životu vidjela wtf? pa Vampirski Dnevnici su boji od ovog sranja !!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

SUMRAK SAGA

Pogledala sam sve dijelove i pročitala sve knjige! Oduševljena sam! Obožavam film i knjige. Vi koji ne volite film zašto ste uopće komentirali! O.o I fanovi Justina Biebera nisu 'sekta'! Boež baci ciglu na hejtere i budi precizan!HVALA. PROUD BELIEBER I TWILIGHTER

Ocjena recenzije: 3.4 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Inače..

Inače nisam fan nekih zaluđenih svijetskih ''sekti'' tipa Justin Biber, ali gledala sam sve dosadašnje dijelove Sage i nemam niti jednu lošu riječ o ovome filmu. Svako onaj koji veli da je film za tinejđere sere. I jedva čekam 2.dio! Bitch, pliz!

Ocjena recenzije: 3.4 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Šta reći...

Stvarno...treba staviti i ocjenu 0... Zbog cinjenice da je ovaj "film" toliko popularan se nadam smaku svijeta. Doduše...ovaj film je u rangu Dzastina Bibera...tako da...Boze, smakni nas sve!

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

bezveze

Pljuc

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

ajme

ovo ne zaslužuje ni jednu zvijezdicu. Film je katastrofalan, najgori u nizu loših "saga" filmova. Vampiri svjetlucaju, ona je anoreksična i trudna, a tek scene u kojima rađa i polome joj se kosti... horror. Prokomentirala bih da jedva čekam sprdačinu na ovaj film al film je sam po sebi komedija. Nisu ni knjige daleko. Žalosno na kaj se ljudi pale.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Sumrak saga

Mislim da je već nakon prvog dijela Sumrak Sage muška publika trebala shvatiti da ovo nije serijal za njih. Sigurna sam i da se većina ženske publike koja obožava ovaj serijal pita u čemu je kvaka? Koja je to magična formula koja je prikovala za knjige i filmove sredovječne žene i tinejđerice? Nemam odgovor na to pitanje, a mislim da nema nitko, ali sigurna sam da je pogođen neki ženski dio mozga vezan za ljubav, romantiku i osjećaje. Ja sam uživala u četvrtom dijelu jednako kao i u dosadašnjim. Ispunio je moja očekivanja kao što je pretpostavljam ispunio i svima koji obožavaju ove knjige. Kritike su loše, ali zarada je ogromna. Vi koji volite Sumrak-Sagu dobit će te u ovom dijelu točno ono što želite, ostali, preskočite ovaj film i ne pokušavajte razumjeti zašto ga drugi vole.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Sumrak-1.dio

Ja sam se operisao neki dan. Isao sam kod doktora i uklonio mi je sa mozga sve sto se tice Sumraka. Hvala Bogu. Tako da sam ovaj film izgledao mirno, kao da gledam ugasen TV. Tako se i osjecam u vezi ovog filma. Vampir pravi djecu!..pobogu brate!

Ocjena recenzije: 3.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju