Schindlerova lista

Vrh vrhova

Film je savršen, nemam niti jednu zamjerku. Spielberg je kralj,a film remek djelo. Svaki Oscar je itekako zaslužen, ovaj film neću zaboraviti nikad.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Vrh

Moj TOP 5 filmova ikada.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Schindler's List

Jedan od najboljih filmova svih vremena dolazi nam sa mučnom i nasilnom tematikom o drugome svjetskom ratu.Film ima savršeni scenarij,izvrsnu glumu,a i genijalnoga Stevena Spilberga koji je pokazao da nije samo The Man za snimanje sf-a,nego i ovakih filmova.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

recenzija

ovo bas i nece biti prava recenzija. citajuci preostale, sjetih se kako je ovo DOBAR film...jedan od THE filmova...djevojcica u crvenom kaputicu, je nesto nevjerojatno i zauvijek cu to pamtiti. tko nije (ako takvih uopce ima), nek' pogleda!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

ovaj film je pod mojom kožom

za ovaj film uvijek imam suza...za onu malu djevojčicu u crvenoj haljinici...za sve njih...

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Spielbegovo remek-djelo!

Definitivno najbolji Spielbergov film kojim je svima dokazao da je jedan od najvećih. Potresnu i istinitu priču o stradanju Židova koje spasi njemački ratni profiter Spielberg je tako realno prenio na filmsko platno da film više izgleda kao dokumentarac (tome pridonosi i odlična crno-bijela fotografija). Ovaj film jednostavno nema loše strane. Neeson kao Schindler je odigrao najbolju ulogu karijere, Fiennes je stvorio jednog od najvećih filmskih monstruma u povijesti,a uloga Bena Kingsleya se može mjeriti s njegovom rolom u ''Gandhiju''. Ovo je film koji gledatelja neće ostaviti ravnodušnim nakon gledanja, već će još dugo razmišljati o užasu kroz koji je prošao jedan cijeli narod, a najviše od svega zastrašujuće je što se to dogodilo samo prije 60-ak godina. Mislim da je to upravo bila i osnovna Spielbergova namjera: sa realnim prikazima likvidiranja i maltretiranja Židova podsjetiti nas na mračno doba čovječanstva kako ne bi dozvolili da se tako nešto ponovi. Iako i njegov drugi film ''Spašavanje vojnika Ryan'' (po meni njegov drugi najbolji) govori o strahotama 2.svjetskog rata, ovaj je u potpunosti prikazao svu besmislenost ratovanja. Ovim filmom je Spielberg, ''zlatno dijete Hollywooda'', prikazao i svoju mračnu stranu.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

vidim ima...

...puno dobrih i detaljnih recenzija pa neću puno duljiti. u glavnom, film je više nego dobar. prikazuje jednu drugu stranu te grozote. jedna od najboljih scena mi je kad oskar plače i kaže 'mogao sam ih više spasiti'. odličan film!

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

fenomenalno

odmah uz Dnevnik Anne Frank, najbolji prikaz holokausta i scoijalne strane rata. Tuzan film, pogotovo zadnja scena, kada prezivjeli dolaze na Schindlerov grob a u pozadini ona mjuza...Ma super film!

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

bolno i predivno

Sjajan je ovo prikaz jednog od najbolnijih i najtežih razdoblja u povijesti čovječanstva...Spielberg nam pokazuje priču o Schindleru, kojeg sjajno tumači Liam Neeson, čovjeku koji je bio na strani nacista, ali koji je, unatoč svojoj želji za novcem i slavom, uspio pronaći onaj ljudski dio u sebi i priznati samome sebi da nitko nema pravo odlučivati o tome tko će živjeti, a tko ne! Shvatio je da je nacistički režim u samoj svojoj srži bolestan i odlučio je iskoristiti svoj položaj bogatog i moćnog industrijalca kako bi spasio barem neke židove. Kako je rekao njegov pomagač, a ja bih rekla i prijatelj u tišini, Stern, kojeg je briljantno odglumio Kingsley: "Ako spasiš jednog čovjeka, spasio si cijeli svijet." Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici, a pred kraj filma možemo primjetiti crvenu boju koja simbolizira svu onu krv koja je prolivena zbog ljudskih slabosti i čiste mržnje. Fotografije u filmu su bolno predivne, ima puno teških scena, ali ne postoji način da se ova tema prikaže na drukčiji način, jer smrt i mržnja jesu same po sebi bolne i teške... Ralph Fiennes je sjajno prikazao tipičnog njemačkog komandanta; koji je duboko iskompleksirana ličnost, psihički nestabilna i osoba prepuna mržnje... Ja osobno smatram da bi se ovaj film trebao prikazivati u srednjim školama u sklopu nastave, jer se normalna osoba na kraju filma zapita "Što nam je ovo trebalo?" i zar je zaista 6 milijuna ljudi moralo umrijeti zato da bi se zadovoljio hir nekolicine. To bi nam svima trebala biti velika pouka i nova šansa da počnemo živjeti u miru i ljubavi! Vjerujem da je malo tko ostao ravnodušan na ovaj film i da se svima barem jedna suza pojavila; što je i u redu, jer čini mi se da se svijet nije puno promijenio i da opet srljamo...Kada ćemo shvatiti da nam nisu potrebni veliki samozvani vođe koji su spremni zaluditi svojim bolesnim umovima čitave nacije...!? I moram reći da je sva ekipa koja je radila na izradi filma odlično napravila svoj posao, jer je film zaista savršen...

Ocjena recenzije: 4.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

tezak

tezak film!samo je to negativno u ovom snažnom filmu!film koji govori o ljudkoj patnji,dobroti i podmuklosti!fenomenalna rezija ,scenarij,gluma...jedan od naj filmova devedesetih!ostavit ce na vas snazan dojam i promijeniti sliku o nekim nacistima,koji iako su to bili,smatrali su da nije u redu to sto se u svijetu događa, te su pokusali dati svoj doprinos zrtvama rata!

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Pregled holokausta

Najdraža Spilbergova tema; 2. svj.rat, hookaust, ljutska patnja, odnosi među ljudima u doba rata...Film dugog trajanja,uvjerljive atmosfere i izraženih stajališta prema ratu.Meni je osobno već muka ovakvih sto puta prožvakanih tema,ali da Spilberg zna što radi još se jednom pokazalo istinitim.Film je na mahove dosadan ali kod filmova takvog trajanja i potresne teme postigao je zavidnu razinu zanimljivost i održavanja gledatelja budnim više od tri sata.Obvezno filmsko štivo. Ocjena:5

Ocjena recenzije: 1.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Briljantno djelo filmske umjetnosti!

"Schindler's List" je jedan od najboljih filmova u posljednjih 20 godina. Umjetnički vrhunac u karijeri Stevena Spielberga mnogi neopravdano napadaju zbog činjenice što je Spielberg za ovo djelo osvojio Oscara. Optuživali su ga da je podilazio Akademijinom "ukusu", ali oni koji su pogledali dokumentarni film "Schindler: The Documentary" (1982) koji obrađuje život Oskara Schindlera, tog zagonentnog njemačkog industrijalaca ili poslušali svjedočanstva preživjelih Schindlerovih Židova u dokumentarnom filmu "Voices from the List" (2004) mogli su uvidjeti koliko je Spielbergov film nevjerojatno autentičan prikaz jednog od najmračnijih razdoblja ljudske povijesti. Tome svakako pridonosi odličan scenarij Stevana Zailliana (prema knjizi Thomasa Keneallya "Schindler’s List"), odlična crno-bijela fotografija koja dodatno stvara osjećaj kao da gledamo neki dokumentarni zapis iz vremena 1940-ih, i savršena, vrlo emotivna glazba Johna Williamsa. U ulozi Schindlera najbolju ulogu karijere ostvario je Liam Neeson, dok je lik Amona Goetha u izvedbi Ralpha Fiennesa jedna od najboljih interpretacija negativca u povijesti filma. Općenito u filmu nema niti jedne slabe točke. Spielbergov film je vrlo "težak" za gledanje i izaziva niz emocija (osobito kraj u kojem se pojavljuju stvarni Schindlerovi Židovi). Istaknuo bi i činjenicu da je jedan od producenata Branko Lustig koji je preživio strahote Auschwitza. Na ljestvici 100 najvećih američkih filmova (u prvih 100 godina filma) Američkog Filmskog Instituta (AFI), "Schindler’s List" se nalazi na 9. mjestu. Film je međuostalim nagrađen sa 7 Oscara (film, režija, scenarij, kamera, scenografija, montaža, originalna glazba) i imao još 5 nominacija (glavni glumac Liam Neeson, sporedni glumac Ralph Fiennes, kostimografija, šminka, zvuk), također je osvojio 7 nagrada BAFTA (uključujući one za najbolji film i režiju) i gotovo jednoglasno sve najprestižnije kritičarske nagrade. Obvezno pogledati!

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju