Predsjednik HDFK reagira... - Specials
Home      Specials      Hrvatski filmski kritičari      Predsjednik HDFK reagira...

Predsjednik HDFK reagira...

Hrvatsko društvo filmskih kritičara napreduje svakoga dana u svakom pogledu, tvrdi predsjednik u polemici s članstvom - a sve na našim stranicama.

filmski.net 22.01.2007 0 komentara

Predsjednik HDFK reagira...

Kao predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara, osjećam potrebu reagirati na temat "Predstavljanje HR filmskih kritičara" u kojem su uz uglavnom pozitivne i korektne osvrte na moj rad kao predsjednika Hrvatskog društva filmskih kritičara izrečene neke netočne i prilično zlonamjerne tvrdnje.

1. Nevjerojatna je tvrdnja o "problemu sudjelovanja jednih te istih ljudi u žirijima festivala". Od osnutka HDFK 1992. do mog izbora u lipnju 2003. godine u žirijima FIPRESCI sudjelovala je uglavnom jedna članica društva, Branka Sömen. Od mog izbora na ovu dužnost, u žirijima su sudjelovali: Vladimir Sever, Irena Paulus, Dragan Rubeša, Bruno Kragić, Tomislav Kurelec, Diana Nenadić, Jurica Pavičić, Branka Sömen, Tonči Valentić, Zlatko Vidačković, Hrvoje Pukšec, Goran Ivanišević, Damir Radić i Daniel Rafaelić. Dakle, istina je upravo suprotna.
Članovi žirija FIPRESCI od HDFK ne dobivaju dnevnice za putovanja, već su gosti Festivala koji ih pozivaju.
Nakon jačanja ugleda HDFK u FIPRESCI, a u cilju demokratizacije HDFK, od početka 2006. godine kao predsjednik HDFK više ne odabirem naše kandidate za članove žirija FIPRESCI. Svaki je član HDFK dobio je poziv za učlanjenje u hrvatsku sekciju FIPRESCI, a uvjeti su bili poznavanje stranih jezika i mogućnost odvajanja vremena za sudjelovanje u žirijima. Svi koji su se prijavili postali su njezini članovi, te se od tada sami prijavljuju za sudjelovanje u žirijima festivala. Kao predsjednik samo koordiniram prijave ako postoji više kandidata za isto mjesto, što je rijetkost.
 
2. O tvrdnji o "sumanutom prihvaćanju novih članova iz moje redakcije" rekao bih da je u članstvo HDFK odlukom Skupštine nakon moga dolaska na čelo HDFK primljeno 18 članova, od kojih većina nisu bili članovi redakcije "Vijenca", već suradnici "Nacionala", "Slobodne Dalmacije", "Večernjeg lista", "Zareza", "Libre libere", "TV Story","15 dana", "Hrvatskog filmskog ljetopisa", "Glasa istre", "Hollywooda", Trećeg programa Hrvatskog radija, TV-kalendara HRT-a i Hrvatske kinoteke.

3. O tvrdnji o "složnoj glasačkoj mašini koja ne dopušta nikakav glas koji bi govorio drugačije" rekao bih da HDFK ima 92 člana, od kojih su svega nekolicina vanjski suradnici redakcije "Vijenca" (koji pišu za simboličan honorar). Svi članovi HDFK pozvani su da sudjeluju u izborima, a na posljednjoj skupštini u tajnom sam glasovanju kao jedan od dvojice kandidata dobio 75 posto glasova.
 
4. O tvrdnji da dosta članova Društva bojkotira sastanke, rekao bi da je tijekom nekoliko godina prije mog izbora na skupštine dolazilo desetak članova, a sada ih redovito dolazi oko 30. Prije je članarinu plaćalo desetak članova, a za 2006. članarinu je platilo 66 od 92 člana.

5. Što se izbora knjiga u izdanju HDFK tiče, o njima odlučuje Nakladničko vijeće HDFK, tj. dobitnici Nagrada Vladimir Vuković za životno djelo dr. Ante Peterlić i mr. Ivo Škrabalo. Prije triju knjiga koje sam uredio ("Brainstorming" Irene Paulus, "Filmska kronika" Tomislava Kurelca i "Govor tijela" Dragana Rubeše), HDFK nažalost nije izdao nijednu knjigu.

6. O tvrdnji da je Društvo "podijeljeno koliko i najmanje zagorsko selo može biti" i da "su svi posvađani sa svima" rekao bih da su vrijeme mog preuzimanja dužnosti postojala dva hrvatska kritičarska društva učlanjena u FIPRESCI (jedno na čelu s Arsenom Oremovićem, drugo na čelu s Tomislavom Kurelcem), no oba tijekom mog prvog mandata objedinjena u jedno. 

Na kraju, želim reći da je u trenutku kada sam na prijedlog dr. Hrvoja Turkovića prihvatio prvu kandidaturu za predsjednika HDFK, Društvo bilo po općem mišljenju u vrlo lošem stanju, a nije čak bila dodijeljena ni tradicionalna nagrade kritike "Oktavijan" na Filmskom festivalu u Puli. U međuvremenu se razgranala međunarodna suradnja i izdavaštvo, HDFK je dobio status umjetničke udruge sa svim poreznim olakšicama, prvi naši članovi stekli su status slobodnih umjetnika s pravom na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, usvojene su odredbe o sprječavanju sukoba interesa i pokrenut je niz akcija na korist samih članova, ali i filmske kulture uopće. Vjerujem da su to članstvo HDFK i hrvatska javnost prepoznali.

Zlatko Vidačković

Predsjednik
Hrvatskog društva filmskih kritičara

Komentari

Nema komentara.