Besplatni Nashville u Zagrebu - Specials
Home      Specials      Besplatne projekcije      Besplatni Nashville u Zagrebu

Besplatni Nashville u Zagrebu

Tuškanac predstavlja dokumentarce Factuma, knjižnica IGK klasik Altmana, a Kinoklub Zagreb odaje počast Rohmeru.

s.p. 19.04.2010 0 komentara

Besplatni Nashville u Zagrebu

UTORAK, 20.04.2010.
kino Tuškanac, Tuškanac 1
21.00 Kratki utorak predstavlja Factum
Program posvećen hrvatskom kratkom metru nastavlja se projekcijom dokumentarnih filmova producentske kuće Factum iz Zagreba, uz uvodnu riječ autora filmova Danka Volarića, Igora Bezinovića i Gorana Devića te producenta Nenada Puhovskog.

'Mimara Revisited', r: Danko Volarić, 2010., 29'
Zgrada austrougarske gimnazije na brzaka je preuređena u muzej u koji je smještena zbirka kontroverznog kolekcionara Ante Topića Mimare. Naziv zagrebački Louvre, kako su mu tepali, najbolje oslikava nade koje su polagane u taj pothvat. Zagrebački Louvre danas zjapi prazan, posjetitelje se može izbrojati na prste, ali su popratne komercijalne aktivnosti - modne revije, aukcije slika, promocije knjiga, susreti zavičajnih klubova - dobro posjećene. Klasična arhitektura austrougarske gimnazije danas je idealna scenografija za kič-manifestacije svakojake vrste. Pokojni donator ionako je smatrao da smo 'jako primitivan narod'.

'TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje', r: Igor Bezinović, 2010., 30'
Priča o privatizaciji Tvornice duhana Zagreb, preseljenju njene proizvodnje u Istru i okupaciji zagrebačkog pogona od strane radnika 2006. godine rijedak je primjer pokušaja direktne reakcije radništva na privatizaciju koja je u velikoj mjeri pauperizirala klasnu perjanicu nekadašnje države - radničku klasu. S vremenskim odmakom od četiri godine, ovim je filmom arhiviran fragment hrvatske tranzicije, za uspomenu i dugo sjećanje na sudbine četrdesetak osoba za koje je borba protiv nedodirljive ekonomsko-političke elite bila jedina prihvatljiva opcija.

'Tri', r: Goran Dević, 2008., 30'
Film 'Tri' bavi se sudbinom trojice veterana netom završenih ratova na području bivše Jugoslavije - Hrvatom, Srbinom i Bošnjakom. Njihove ispovijesti, ma koliko mogu biti različite priče onih koji su pucali jedni na druge, govore ponajviše o gorkoj istini svih ratova; jedino se oni koji su međusobno ratovali, mogu doista - razumjeti.

Ukupno trajanje programa je 89 minuta, a program se ponavlja 27. travnja u Art kinu Croatia, u Rijeci, s početkom u 17.00.

SRIJEDA, 21.04.2010.
Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Ulica grada Vukovara 35
Lakomo oko XXI
20.00 'Nashville'
, r: Robert Altman, 1975., 159'
u: Barbara Baxley, Ned Beatty, Keith Carradine, Shelley Duvall, Scott Glenn, Jeff GoldblumJ
Još jedno Altmanovo remek-djelo, puno briljantnih improvizacija velikih glumačkih imena.

ČETVRTAK, 22.04.2010.
Kinoklub Zagreb, Trg žrtava fašizma 14
Ciklus Erica Rohmera
21.00 'Proljetna priča'
('Conte de printemps'), r: Eric Rohmer, 1990., 108'
u: Anne Teyssedre, Hugues Quester, Florence Darel, Eloise Bennett, Sophie Robin
Dobro organiziran život Jeanne, profesorice filozofije u srednjoj školi, odjednom se pretvara u kaos kada je mlada strankinja koju upoznaje na zabavi uključi u svoj zli plan.

U sjećanje na Eric Rohmera, jednog od najvećih autora sedme umjetnosti, Kino klub Zagreb prikazuje njegov posljednji filmski ciklus 'Priče o četiri godišnja doba' ('Contes des quatre saisons') uz dodatnu projekciju autorova oproštajnog dugometražnog filma 'Ljubavi Astreje i Caledona'. Eric Rohmer snimio je u svojoj polustoljetnoj karijeri ukupno tri filmska ciklusa od kojih prikazujemo posljednji. U svom posljednjem i najzrelijem ciklusu autor je objedinio svoje interese prikazavši istovremeno zakonitosti ljudi i prirode.

Komentari

Nema komentara.