Besplatni Rohmer u Zagrebu - Specials
Home      Specials      Besplatne projekcije      Besplatni Rohmer u Zagrebu

Besplatni Rohmer u Zagrebu

Pokojni Rohmer je jako popularan, ima jedan film u Močvari a i u Kinoklubu Zagrebu se nastavlja ciklus njegovih filmova - novovalnih romantičnih drama.

s.p. 26.04.2010 0 komentara

Besplatni Rohmer u Zagrebu

PONEDJELJAK, 26.04.2010.

Močvara, Trnjanski nasip bb
FILMSKE VEČERI U MOČVARI
20.00 'THEY LIVE BY NIGHT'
, r: Nicholas Ray, SAD, 1948., 95 min
u: Cathy O'Donnell, Farley Granger, Howard Da Silva

Prvi film Nicholasa Raya, 'They Live by Night', temelji se na istoj priči koju je Robert Altman kasnije adaptirao u filmu 'Thieves Like Us'. Radi se o romansi, već unaprijed osuđenoj na propast, između očajnog kriminalca i jednostavne, neiskusne seoske djevojke. Priča koja je konstanta u kriminalističkom žanru: loš čovjek koji želi biti bolji, koji vapi za 'normalnim' životom, i djevojka koja ga voli, unatoč saznanju da nikada neće imati život kakav žele.

'Claireino koljeno' ('Le Genou de Claire') /naslovna/, r: Eric Rohmer, Francuska, 1970., 105 min
u: Jean-Claude Brialy, Beatrice Romand (II), Fabrice Luchini, Aurora Cornu, Beatrice Romand

'Claireino koljeno' je izvanredna romerovska priča o seksualnoj opsesiji. Francuski diplomat Jerome provodi svoj zadnji odmor kao neženja, te susreće Auroru, talijansku književnicu i staru prijateljicu. Ona ga nagovara na flert sa tinejdžericom Laurom, ali on se, iako zaručen, zainteresira za Laurinu polusestru Claire, no zapravo se ne zaljubljuje u nju, nego u njeno koljeno, koje postaje predmet njegove požude.

SRIJEDA, 28.04.2010.

Medijateka Talijanskog instituta za kulturu, Trg bana Jelačića 4
Srijedom u kino: Preporod u filmovima velikih majstora
18.00 'I Vicerè'
, r: Roberto Faenza, 2007., 120', projekcije DVD-a u originalu s titlovima na talijanskom 
u: Lucia Bosè, Alessandro Preziosi, Cristiana Capotondi, Lando Buzzanca, Guido Caprino, Larissa Volpentesta, Franco Branciaroli, Assumpta Serna, Sebastiano Lo Monaco, Giselda Volodi, Paolo Calabresi, Maria Rita Fenzato

Priča o disfunkcionalnoj aristokratskoj obitelji u vremenu Garibaldijevog pokreta...

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Ulica grada Vukovara 35
Lakomo oko XXI
20.00
'Kako sam sistematski uništen od idiota', r: Slobodan Šijan, 1983., 98'
u: Danilo Stojković, Jelisaveta Sablić, Rade Marković, Svetozar Cvetković, Mihailo Janketić, Petar Kralj, Milutin Karadžić
 
Babi Papuška ne radi, nema nikakvih prihoda, hipohondar je i potuca se od mjesta do mjesta. Smrt argentinskog gerilca Che Guevare snažno ga je potresla i zaokupila. On je, kao beskućnik sa socijalne i kulturne margine, i dalje marksist i ortodoksni idealist, koji vjeruje u napredak i stvaranje jednog boljeg svijeta.

Tako Babi postaje Cheov dvojnik i slijedbenik, ali ne s oružjem u ruci, već kao propovjednik njegove riječi. Počinje propagirati svoje ideje gdje god mu se pruži prilika, ali samo nailazi na nerazumijevanje i ismijavanje okoline. U nadi da će naći povoljan teren za svoja naklapanja, putuje po Srbiji, no nigdje nije prihvaćen.

ČETVRTAK, 29.04.2010.

Kinoklub Zagreb, Trg žrtava fašizma 14
Ciklus Erica Rohmera
21.00 'Zimska priča'
('Conte d'hiver'), r: Eric Rohmer, 1992., 114'
u: Charlotte Véry, Frédéric van den Driessche, Michel Voletti, Hervé Furic, Ava Loraschi

Jednoga ljeta na plaži Felicie i Charles se upuštaju u burnu ljubavnu vezu. Na rastanku Felicie mu ostavlja svoju adresu, no zbog presudne, neobjašnjive greške, nemoguće mu je doći do nje. Pet godina kasnije Felicie je i dalje zaljubljena u Charlesa, iako se čini da ga je zauvijek izgubila. Zajedno sa svojom četverogodišnjom kćeri, nada se da će jednoga dana opet sresti svoga princa na bijelom konju.

Komentari

Nema komentara.