Besplatni eksperimenti u Zagrebu - Specials
Home      Specials      Besplatne projekcije      Besplatni eksperimenti u Zagrebu

Besplatni eksperimenti u Zagrebu

Muzej suvremene umjetnosti predstavlja hrvatsku eksperimentalu, Kinoklub Zagreb Švankmajera i Rohmera, a knjižnica IGK klasik Wima Wendersa.

s.p. 10.05.2010 0 komentara

Besplatni eksperimenti u Zagrebu

PONEDJELJAK, 10.05.2010.

Močvara, Trnjanski nasip bb
FILMSKE VEČERI U MOČVARI
20.00 'BERLIN SUPER 80: MUSIC & FILM UNDERGROUND WEST BERLIN 1978-1984'
'Flashback kompilacija subkulturne berlinske scene ranih osamdesetih sadrži radove najjačih imena 'underground' filma koji, ponovno otkrivajući super osmicu, na prikladan način izražavaju svoje kreativne pustolovine. Uz snažnu muzičku pozadinu – od punka do ingenioznih diletanata, sadržavajući niz raznih stilova - ova kompilacija prije svega podsjeća na jedinstveni način života grada podijeljnog zidom.

'100 Jahre Adolf Hitler - Die letzte Stunde im Führerbunker', r: Christoph Schlingensief, Zapadna Njemačka, 1989., 60 min
u: Udo Kier, Alfred Edel

Snimljen unutar 16 sati, s minimalnim troškovima u nuklearnom bunkeru pored Mülheima, film 'rekonstruira' zadnje poduhvate Hitlera i njegove pratnje. Priča uključuje incest i intrige, droge, samoubojstvo i blasfemiju. Kultni redatelj njemačkih 80-ih, Christoph Schlingensief, na brutalan, nasilan i perverzan način prikazuje ono što je najvažnije u ovoj priči – kako se banalno zlo pretvara u događaj.

UTORAK, 11.05.2010.

Dvorana Gordogan, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
20.00 Cro/Film/Lab - filmski program eksperimentalnih filmova koji su 2009. realizirani uz potporu HAVC-a.

'Arheo 29', autor: Vladislav Knežević
Za polazište filma autor koristi fotografije sa stranica ilustriranih časopisa iz 1929. godine kako bi dočarao najprije melankoličnu atmosferu dokolice između dva svjetska rata, neposredno prije Velike krize, a zatim i prijetnju koja se već dala naslutiti. To je bilo doba velikih promjena i velikih otkrića, začetak svijeta kakvog danas poznajemo, a svaka je sličnost s našim vremenom, naravno, slučajna.

'Ovih pola sata', autor: Boris Greiner
Događaj-otvorenje izložbe u ateljeu autora u kojem je sudjelovalo 30 osoba, sve odreda pripadnika/ca suvremene hrvatske umjetničke scene sniman je s 12 kamera, a svi prisutni bili su ozvučeni. Tim složenim tehničkim postupkom kreirana je ironična verzija 'big brothera' u kojem se sve vidi i u kojem se sve čuje. Krajnji rezultat je kolaž fragmenata situacija, atmosfera i dijaloga u kojima su istodobno prisutne teme o suvremenoj umjetnosti, hrani, intimi, filozofiji, vršenju nužde – sve snimljeno u realnom vremenu.

'Putnik', autor: Željko Sarić
U projektu 'Putnik' sučeljava se medij kinegrafije i standardnog HDV video zapisa. Koristeći tehnologiju kao izražajno sredstvo, Željko Sarić govori o rubnim stanjima ljudske svijesti koja u određenim okolnostima percipira svakodnevicu na planu raznovrsnih mentalnih slika, kao svojevrsnu subjektivnu nadgradnju realnog svijeta.

'Trg 20. stoljeće', autor: Hrvoje Juvančić
Film istražuje režijske, scenarističke i dramaturške mogućnosti recikliranja fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala. Osnovni vizualni izvor su dva i pol sata dokumentarnih i arhivskih filmova o temi zagrebačkog Trga bana Jelačića, snimljenih u razdoblju između 1915. i 1981. godine. Iz tog materijala, serijom redukcija i derivacija provedenih uz pomoć 6 koscenarista, nastao je 27 minutni eksperimentalno-dokumentarni film te su na koncu iz tog materijala derivirane dvije minute esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića u 20. stoljeću.

Kinoklub Zagreb, Trg žrtava fašizma 14
Ciklus dugometražnih filmova Jana Švankmajera:
21.00 'Faust', r: Jan Švankmajer, 1994., 97'
u: Petr Cepek, Jan Kraus, Vladimír Kudla

Slobodna interpretacija ne samo Goetheovog 'Fausta' već i 'Doktora Faustusa' Christopherea Marlowea o čovjeku koji prodaje svoju dušu vragu. Nakon što glavnog junaka neobičnom ulaznicom privuku u mračno lutkarsko kazalište, on ulazi u Švankmjerov svijet živih likova i njihovih alternacija.

SRIJEDA, 12.05.2010.

Medijateka Talijanskog instituta za kulturu, Trg bana Jelačića 4
Srijedom u kino: prozor na današnju Italiju
18.00 'Un giorno perfetto'
, r: Ferzan Ozpetek, 105’, 2008.
u: Isabella Ferrari, Valerio Mastandrea, Valerio Binasco, Nicole Grimaudo, Federico Costantini, Monica Guerritore, Angela Finocchiaro, Stefania Sandrelli, Christian Serritiello, Fausto Maria Sciarappa

Drama o kućnom nasilju.

Dvorana Gordogan, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
20.00 Cro/Film/Lab - filmski program eksperimentalnih filmova koji su 2009. realizirani uz potporu HAVC-a.

'Clash', autor: Branko Pašić
Ideja filma temelji se na sukobu kolorističkog odnosa i njegova psihološkog učinka na promatrača, kao i na stalnim mijenama unutar čovjekova emocionalnog mehanizma. Od bijelog, bezbojnog ekrana i ravnodušnog izraza lica, stanje lika razvija se do potpune sreće u slučaju crvene boje ili pak potpune tuge u slučaju plave boje.

'Splitski akvarel', autor: Boris Poljak
Žnjan, jedna od splitskih plaža, nastala je tako što se obala zasipala pijeskom i morskim šljunkom. Smatra se gradskom plažom za ljude skromnijih mogućnosti, a koristi se i kao parking. Film se bavi ljudima u svakodnevnim situacijama tipičnim za život na plaži. Plivači, more, auti i brodovi snimani su jakim teleobjektivom i trepere od vreline ljetnog dana, kao pokretna punto secco slika. Njihov spori ritam pokazuje život kao puko postojanje.

'Sto lica samoće', autor: Vedran Mihletić
Koncept filma temelji se na svojevrsnom abecedariju ikonografije samoće. Kadrovi filma žele dokučiti univerzalne aspekte samoće, pretvarajući se u znakove, a takvo  nizanje čini svojevrsni audiovizualni glosarij univerzalno čitljive semiotike. Svaki kadar filma odgovara jednom znaku samoće, pri čemu se dramaturgija očituje u jasnom strukturiranju niza bez težnje za naracijom. Stoga je film Sto lica samoće rječnik/kadrovnik koji ne priča nego nabraja.

'Nevidljive galerije', autor: Željko Kipke
Kratka filmska šetnja zagrebačkim lokacijama na kojima se svojedobno – između sedamdesetih i devedesetih – radikalizirala umjetnička klima u Hrvatskoj. Od šest nekadašnjih galerija/institucija koje su prema mišljenju autora u većoj ili manjoj mjeri profilirale suvremenu umjetničku praksu u Hrvatskoj, samo će Muzej suvremene umjetnosti i Galerija proširenih medija, preselivši na nove adrese, nastaviti s radom. 

Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Ulica grada Vukovara 35
Lakomo oko XXI
20.00 'Nebo nad Berlinom'
('Der Himmel über Berlin'), r: Wim Wenders, 1987., 122'
u: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Peter Falk

Anđeo Damijel motri poslijeratni podijeljeni Berlin. Grad je prepun nevidljivih anđela koji ne interveniraju izravno u ljudske živote nego samo neopaženo ublažuju muke umirućih. Artistkinja na trapezu Astrii budi, međutim, u Damijelu želju za osjećajima i ljubavi. 'Posrnuli anđeo' kazuje mu kako može postati smrtnik i podijeliti njihovu sudbinu...

ČETVRTAK, 13.05.2010.

Kinoklub Zagreb, Trg žrtava fašizma 14
Ciklus Erica Rohmera
21.00 'Jesenska priča'
('Conte d'automne')/naslovna/, r: Eric Rohmer, 1998., 112'
u: Marie Riviere, Béatrice Romand, Alain Libolt, Didier Sandre, Alexia Portal

Magali (B. Romand) je vinogradarka u srednjim četrdesetima, koja se osjeća jako osamljeno u selu u kojem živi otkad su joj sin i kći otišli. Jedna od njezinih prijateljica, knjižničarka Isabelle (M. Rivière), tajno joj traži potencijalnog muža preko oglasa. S druge strane, Rosine (A. Portal), djevojka njezinog sina, želi je upoznati sa svojim nekadašnjim školskim profesorom, Etienneom (D. Sandre) s kojim je ona nekada bila u vezi. Njezine spomenute prijateljice je žele upoznati s 'odabranicima' prilikom vjenčanja Isabelline kćeri. Etienne se baš i ne sviđa Magali, ali zato ju odmah privuče Gérald (A. Libolt) kojega joj je namijenila Isabelle...

Komentari

Nema komentara.