Besplatni snovi u Zagrebu - Specials
Home      Specials      Besplatne projekcije      Besplatni snovi u Zagrebu

Besplatni snovi u Zagrebu

Samo u Močvari ima džabe, i to nadrealistički eksperiment Davida Lyncha s noćnom morom, te japanski anime o kontroli snova.

s.p. 14.06.2010 0 komentara

Besplatni snovi u Zagrebu

PONEDJELJAK, 14.06.2010.

Močvara, Trnjanski nasip bb
FILMSKE VEČERI U MOČVARI
20.00
'INLAND EMPIRE', r: David Lynch, SAD, 2006., 180 min
u: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton

Ako ste mislili da ste već vidjeli najotkačeniji Lynchev film, varate se. 'Inland Empire' je definitivno filmski maraton kojim je Lynch premašio samog sebe! Lajtmotiv: holivudska glumica (plavuša, naravno) priprema se za svoju najveću ulogu dosad, ali kada se zaljubi u svojeg kolegu sa seta, shvati kako se njezin život počeo stapati s onim fikcionalnim, kojeg upravo snimaju. Dodatak njezinoj zbunjenosti je otkriće da je film kojeg snimaju remake uklete poljske produkcije, filma 47 koji nikada nije bio dovršen zbog neizrecive tragedije.

'PAPRIKA', r: Satoshi Kon, Japan, 2006., 90 min.
u: Megumi Hayashibara, Toru Emori, Katsunosuke Hori, Toru Furuya, Akio Otsuka

Od legende Satoshija Kona ('Perfect Blue', 'Tokyo Godfathers') dolazi najnovija meditacija na temu konflikta između tehnologije i čovječanstva. Radnja je smještena u Tokiju: DC-MINI je sprava razvijena za psihoterapije koja omogućuje pogled u pacijentove snove. Tim doktora je razvio metodu intervencije i kontrole snova drugih. Naravno, ova revolucionarna spravica brzo je ukradena i omogućuje svijetu snova da se ispreplete sa svijetom budnih, uzrokujući sve vrste nevolja u gradu. Može li naša heroina, Paprika, zaustaviti 'psiho teroriste' prije nego što bude prekasno?

'Paprika' je očaravajući tour de force novih vizualnih formi, koji koristi animaciju kao otvorenu formu koja se ne podređuje niti jednom pravilu fotografije i kamere. Satoshi Kon prelijepo portretira nelogičnu realnost snova dok istovremeno ne gubi smisao naracije, uzima predmete koje nam se čine prijateljskim i pretvara ih u čistu noćnu moru...

Komentari

Nema komentara.