Besplatni ženski festival - Specials
Home      Specials      Besplatne projekcije      Besplatni ženski festival

Besplatni ženski festival

Vox Feminae festival nudi bogati filmski program sa ženskim pričama iz samostana i sex shopova!

s.p. 16.09.2010 0 komentara

Besplatni ženski festival

AKC Medika, Pierottijeva 11
4. Vox Feminae festival

ČETVRTAK, 16.09.2010.

17.00 'Womenfolk', r. Gertraud Schwarz, Austrija, 2009., dokumentarni, 105', www.weiberleut.at

U tradicionalnom, obiteljski strukturiranom svijetu poljoprivrede u kojem uglavnom domiraju muškarci, ženama nije lako samostalno voditi i posjedovati farmu, što zbog neprihvaćanja društva, što zbog fizički vrlo zahtjevne prirode posla. Film potretira šest austrijskih farmerica koje se na različite načine nose sa izazovima koje im takav život donosi.

19.00 'The Time of Their Lives', r. Jocelyn Cammack, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2009., dokumentarni, 69', www.timeoftheirlives.com

Hetty, Rose i Alison zajedno imaju gotovo 300 godina i vole dijeliti svoja razmišnjanja o svemu; od terorizma, globalnog zatopljenja, seksa i smisla života. Rose (101) je najstarija novinarska kolumnistica na svijetu, Hetty (102) još maršira u antiratnim prosvjedima, a Alison (88) je bila članica komunističke partije, no sada je sama svoja institucija. Iznenađujući, strastven i u čestim momentima zabavan, film iskreno govori o kraju života i donosi nam rijetku perspektivu starih godina.

20.15 'Anne Perry Interiors', r. Dana Linkiewitz, Njemačka, 2009., dokumentarni, 70', www.anne-perry-interiors.com

Sa preko 50 napisanih knjiga i preko 25 milijuna prodanih primjeraka, Anne Perry jedna je od najuspješnijih autorica krimi-fikcije na svijetu. Prije preko 50 godina, Anne Perry bila je upletena u ubojstvo majke svoje najbolje prijateljice na Novom Zelandu, a zločin je kasnije postao tema filma 'Nebeska stvorenja' redatelja Petera Jacksona. Anne Perry Interiors prati spisateljicu i nudi jedinstven uvid u svijet jedne od najintrigantnijih spisateljica krimi žanra. Dokumentarac priča o teretu krivnje koji je još uvijek dio njezina života.

21.30 'Blessings: The Tsoknyi Nangchen Nuns of Tibet', r. Victress Hitchcock, SAD, 2008., dokumentarni, 90'

U jesen 2005., budistički učitelj Tsoknyi Rinpoche III vodio je grupu zapadnjačkih žena u Nangchen, udaljenu nomadsku regiju Istočnog Tibeta. Putovale su da se upoznaju sa redovnicama Tsoknyi Nangchena - sa 3000 žena koje prakticiraju drevnu tradiciju započetu 1800-ih godina kada je Tsoknyi Rinpoche predvidio vrijeme kada će ove žene postati najcjelovitiji duhovni praktikanti na svijetu.

Unatoč uništenju 40 redovničkih svetišta ovih žena u Kulturnoj revoluciji 1960-ih godina, šačica preživjelih nastavila je sa svojim prakticiranjem i ponovo ručno sagradila svoja svetišta, kamen po kamen. Danas tradicija mudrosti ovih redovnica raste i ponovno je vitalna.

23.00 Kratki filmovi vol.1 - 3 kratka filma, ukupno: 63 minute

'Humoresque', dokumentarni, 17', r. Diane Deleanu, Rumunjska, 2007.

94-godišnja Maria cijeli je život radila teške manualne poslove u komunističkoj diktaturi, da bi zaradila mirovinu od koje ne može pokriti troškove vlastitog pogreba, što je jedino što ju još brine. Kada sazna da Rumunjska daje novčani poticaj novovjenčanim parovima, odluči se udati za svog 15 godina mlađeg dugogodišnjeg partnera.

'Talk About Love', dokumentarni, 30', r. Else Bro Thuestad, Danska, 2009.

Slomljeno srce odvede Else u New York, gdje nasumice zaustavlja ljude i traži od njih da joj objasne što je ljubav.

'Ručak', eksperimentalni, 17', r. Ana Hušman, Hrvatska, 2008.

Film ironično propituje pravila bontona i običaje pri jelu i pilu, jer zajedničko objedovanje najbolje pokazuje koliko smo uglađeni i civilizirani.

PETAK, 17.09.2010.

16.30 Kratki eksperimentalni filmovi - 13 kratkih eksperimentalnih filmova, trajanje 56'

'I Kissed a girl', 3', r. Aurélie Lemanceau, Isabelle Lelièvre, Francuska, 2009.

'Fuck you Kiss me', 6', r. Eva Marie Rødbro, Danska, 2008.

'Inversion', 7', r. Johanna Erholtz, Finska, 2010.

'My Party', 3', Valerie Garlick, SAD, 2010.

'Beware of the Feminist', 5', r. Aylin Kuryel, Francuska, 2010.

'Some parts are missing', 7', Helena Astbury, UK, 2009.

'Ex Aequo', 2', Felip Prunyonosa, Španjolska, 2010.

'Occupied Territory', 3', Claudia Boisserie, Francuska, 2010.

'Joan', 4', Jessica MacCormack, Kanada, 2010.

'Forrbiden fruit', 6', Cinzia Sarto, Italija, 2010.

'Second skin', 1', Urszula Kluz - Knopek, Poljska, 2010.

'JA', 4', Ivana Jurić, Hrvatska, 2008.

'Pismo', 5', Ana Opalić, Hrvatska, 2008.

17.30 'Voices unveiled: Turkish Women Who Dare', r. Binnur Karaevli, SAD/Turska, 2009., dokumentarni, 76'

Film istražuje sraz Islama i Zapada kroz živote triju modernih turskih žena - plesačice, umjetnice i aktivistice koje se bore za svoje mjesto u tradicionalnoj Turskoj. Smještena između Europe i Azije, graničeći sa Irakom, Turska je jedina funkcionalna demokracija u regiji, ali je daleko od potpune emancipacije žena. Mogu li islamske vrijednosti koegzistirati sa rodnom ravnopravnošću? I da li bi mainstream turskog društva pozdravio te promjene?

19.00 Kratki filmovi vol.2 - 5 kratkih filmova, ukupno 48 minuta

'Not coming in', r. Carolina Giammetta, UK, 2008., igrani, 3'

'Tetrapak', r. Filip Peruzovića, Hrvatska, 2009., igrani, 15'

'I Love You', r. Katy O'Connor, SAD, 2010., animirani, 2'

'Dirty Martiny', r. Iban del Campo, Španjolska, 2009., dokumentarni, 24'

'Karaoke Show', r. Karl Tebbe, Njemačka, 2007., eksperimentalni, 4'

Sa 14 godina Karl Tebbe očajnički je želio plesati poput Michaela Jacksona. Sada, 22 godine kasnije, stop-animacija omogućila mu je ispunjenje njegova sna.

20.00 'The Heretics', r. Joan Braderman, SAD, 2009., dokumentarni, 95', www.heresiesfilmproject.org

The Heretics otkriva priču feminističkog umjetničkog kolektiva Heresies, koji je bio epicentar umjetničkog svijeta 70-ih godina na donjem Manhattanu. Redateljica Joan Braderman, koja se priključila grupi '71. nakon što se doselila u New York da bi postala filmašica, mapira po prvi puta priču ovog kolektiva u dugometražnom izdanju, otkrivajući njegovu ključnu ulogu unutar drugog vala feminizma.

Film kombinira intervjue sa članicama bivšeg kolektiva, arhivske snimke i dokumentaciju kolektiva, uključujući i magazin HERESIES: Publikaciju o umjetnosti i politici (izdavan od 1977. do 1992.) kako bi stavio Heresies u kontekst drugog vala feminizma, kojeg su tvorile tisuće malih grupa koje su se sastajala da bi diskutirale i lansirale programe i akcije koje su ženama bitne. Stotine Heresies članica, sada raštrkanih po svijetu, rade kao umjetnice, spisateljice, arhitektice, slikarice, redateljice, dizajnerice, urednice, kuratorice i učiteljice, sasvim osobno i politički dijele priču o izuzetnom vremenu koje su provele zajedno kada su pojmove roda i moći redefinirale za nadolazeće generacije.

21.30 'Maggots and Men' /naslovna/, r. Cary Cronenwett, SAD, 2009., eksperimentalni, 53'

Filmofili svijeta, ujedinite se! Gledajući film 'Maggots and Men', nemate što izgubiti, osim svoje predodžbe roda. Ova utopijska re-vizija sovjetske povijesne pobune u Kronstadtu 1921., prvi je film u povijesti u kojem sudjeluje preko 100 trans glumaca, oslikavajući idilični portret pro-sovjetskih mornara koji su se pobunili protiv nove boljševičke države. Diploma iz ruske povijesti i poznavanje rada sovjetskog majstora Sergeja Ejzenštajna svakako će pomoći shvaćanju ovog ambicioznog eksperimentalnog filma, ali ne trebate ni jedno ni drugo da biste cijenili zapanjujuću scenografiju Flo McGarella (koji je poginuo u potresu na Haitiju početkom godine), glazbu Jascha Ephraima ili fizičku ljepotu trans-maskulinih glumaca. Povlačeći paralelu između povijesne revolucije i slobodnog izričaja roda, 'Maggots and Men' ukazuje na duhove radikalnih faktora nadvijenih nad današnji svijet koji čekaju na svoju realizaciju. Ovaj pionirski film postavlja borbu za rodnu jednakost unutar šire borbe za mir i pravdu, spajajući trans i queer zajednice kao i publiku unutar političkog konteksta filma. Ahoy, Sailor! (Susan Stryker)

22.30 'Sex Toy Stories', r. Anne Deluz i Béatrice Guelpa, Švicarska, 2008., dokumentarni, 50'

Provokativni naslov točno objašnjava radnju filma; riječ je o inspirirajućem dokumentarcu o prodaji seks igračaka. Corinee je prodavala Tupperware, pa je odlučila preći na prodaju dildoa. Adrien zarađuje bogatstvo prodajom preko svoje webstranice, a Anita, vlasnica prvog seks shopa za žene u Švicarskoj, pokušava promijeniti seksualne živote žena pomažući im da bolje upoznaju svoje tijelo, kao i educirajući maloljetne delikvente o istome.

SUBOTA, 18.09.2010.

16.00 'Working On It', r. Karin Michalski i Sabina Baumann, Njemačka/Švicarska, 2008. , dokumentarni, 50', www.workingonit.de

'Nisam izašao/la iz ormara da bi živio/la u kutiji.'

17.00 Kratki animirani filmovi - 8 kratkih animiranih filmova, ukupno: 62 minute

'Viliam', 7', r. Veronica Obertova, Slovačka, 2009.

'Ink', 11', r. Justine Wallace, Australija, 2009.

'Memory Wall', 7', r. Verica Kordić, Češka, 2010.

'Amsterdam', 3', r. Michaela Chopikova, Slovačka/SAD, 2010.

'Anna Blume', 9', r. Vessela Dantcheva, Njemačka/Bugarska, 2009.

'The Year I Cut My Hair', 5', r. Ami Lindholm, Finska, 2008

'Ich habe angst', 15', r. Runa Rosina Menges, Njemačka, 2010.

'Hezurbeltzak', 5', r. Izibene Onederra, Španjolska, 2008.

18.00 Kratki dokumentarni filmovi - 3 kratka dokumentarna filma, ukupno: 61 minuta

'Albert's Winter', 30', r. Andreas Koefoed, Danska, 2009.

U Albertovom svijetu, razigranost i ozbiljnost idu ruku pod ruku. Ima 8 godina, majka mu boluje od rada, ali on ne želi o tome, niti o tuzi koja ta činjenica uzrokuje razgovarati.

'Gelb und Pink', 11', r. Alexandra Schröder, Njemačka, 2009.

13-godišnja Alina vidi sebe kroz svađe sa svojom starijom sestrom.

'Outer space girl', 20', r. Anumirjami Tukia, Finska, 2010.

Noora je mlada žena sa puno pozitivne energije. Revno je učila, te odlučila postati life coach, unatoč svom hendikepu.

19.00 'Margaret Mellis - A Life in Colour', r. Sue Giovanni, UK, 2008., dokumentarni, 65', www.margaretmellis.com

Margaret Mellis (1914-2009) bila je zadnja živuća članica St Ives umjetničke grupe, a njena karijera sadrži neka od glavnih kretanja britanske umjetnosti 20. stoljeća. S 15 godina zamijenila je glazbu sa slikarstvom i ostatak života fokusirano se bavila vizualnom umjetnošću. Kao i kod mnogih umjetnica u povijesti, dostignuća ove apstraktne slikarice i vrhunske koloristice tek trebaju biti priznata.

Film je u potpunosti ispričan riječima Margaret Mellis, koristeći njene dnevničke i arhivske audio zapise. Ova vizualna gozba teksture, boja i oblika potpomognuta zvukom, glazbom i glasom duboko inteligentne i kreativne Margaret Mellis dostojna je posveta doprinosu koji je Mellis ostavila i škotskoj i britanskoj umjetnosti.

20.00 'Writing and Silence', r. Carmen Tartarotti, Italija/Njemačka/Austrija, 2009., dokumentarni, 89'

'Mislim da ovo treba biti film o šutnji. O pisanju i održavanju tišine. Ali kako da napravimo nešto tako? Možda je drugim autorima moguće proizvesti nešto u umu dok govore, ali ja tako ne mogu proizvesti ništa. Ne volim govoriti. I to će biti baza filma. Tako ćemo napraviti!' Friederike Mayröcker

'Das Schreiben und das Schweigen' ('Writing and Silence') vodi gledatelje u blizinu Mayröckeričina 'života pisanja', koji se na početku čini jako stran. Jedno vidi Drugo i ne može se ne upitati kakav to život ta žena vodi, koje stvari su njoj važne? Ova tenzija izaziva suptilnu provokaciju koja se pretvara u duboko ljudsko iskustvo.

Okružena hrpom rukopisa, skica i artefakta, Friederike Mayröcker, jedna od najznačajnijih suvremenih austrijskih pjesnikinja, povukla se u svoj unutarnji svijet slika. Življenje i pisanje, promišljanje i čitanje postali su jedno.

21.30 Kratki filmovi vol3. - 6 kratkih filmova, ukupno: 53 minute

'I Was Crying out at Life. Or for it.', r. Vergine Keaton, Francuska, 2009., animacija, 9'

'Exodus', r. Almagul Menlibayeva, Kazahstan, 2009., eksperimentalni, 12'

'Thorns and Silk', r. Paulina Tervo, UK, 2009., dokumentarni 13'

'Idyll', r. Astrid Busch, Njemačka, 2009., eksperimentalni, 3'

'5 memories', r. Oriana Alcaine i Alejandra Márquez, Meksiko, 2009., igrani, 12'

'You and Me', r. Karsten Krause, Njemačka, 2009., eksperimentalni 4'

22.30 ArtFem.TV

ArtFem.TV besplatan je online program koji se bavi prezentacijom umjetnosti i feminizma. Ovom neprofitnom projeku započetom od strane Evelin Stermitz 2008. je cilj na jednom mjestu okupiti što više relevantnih radova umjetnica, predstaviti njihove projekte te stvoriti međunarodni online ekran kreativnosti, slika i glasova žena.

http://artfem.tv/

NEDJELJA, 19.09.2010.

18.00-20.00 Projekcije najboljih filmova po izboru publike

Komentari

Nema komentara.