Alzheimerov projekt na HBO-u - Specials
Home      Specials      HBO      Alzheimerov projekt na HBO-u

Alzheimerov projekt na HBO-u

Vrhunska dokumentarna serija iz originalne produkcije HBO-a je dostupna na HBO On Demandu od 13.12.2010.

s.p. 14.12.2010 0 komentara

Alzheimerov projekt na HBO-u

'Alzheimerov projekt' pobliže ispituje revolucionarna otkrića vodećih znanstvenika SAD-a, kao i učinke te razorne i fatalne bolesti - kako na one koji pate od Alzheimera, tako i na njihove obitelji. Iako ne postoji lijek za ovu bolest, 'Alzheimerov projekt' pokazuje da je sada pravi trenutak za optimizam. 'Alzheimerov projekt' je podijeljen na četiri nastavka dokumentarne serije, iza koje stoji nagrađivani tim HBO-a.

Alzheimerov projekt 01: Snimke gubitka pamćenja

Iako ima nade za budućnost dok znanost napreduje, milijuni Amerikanaca danas su pogođeni bolnim i smrtonosnim posljedicama Alzheimerove bolesti. Ovaj dokumentarni film donosi nam profile sedmero ljudi koji žive s tom bolešću, u uznapredovalom stanju demencije, od najranijih promjena koje se mogu otkriti do smrti. 'Željeli smo uhvatiti osjećaj kako je to biti unutar te bolesti', objašnjava Shari Cookson. 'Naš je plan bio da pokažemo napredovanje bolesti kroz nekoliko priča.' No, kako Nick Doob ističe: 'Tu nema ništa jasno određeno. Tijek bolesti je različit od jedne osobe do druge.' Cookson dodaje: 'Kažu, ako si vidio jednu osobu koja boluje od Alzheimera...vidio si jednu osobu koja boluje od Alzheimera.'


Neke od emocionalno dirljivih priča: majka koja se grčevito drži svog jednostavnog stila života, no shvaća da joj gubici pamćenja to sve više onemogućavaju; druga majka koja se žali svojoj kćeri da je izgubila svoju samostalnost nakon što je pala na vozačkom ispitu; žena u staračkom domu koja misli da je njezin odraz u ogledalu njezina 'najbolja prijateljica' i koju progone zamišljene zmije koje gmižu preko njezine invalidske stolice; nekadašnji kompjutorski 'čarobnjak' koji piše blog da bi bilježio svoje aktivnosti dok još može; otac koji se više ne može sjetiti svoje obitelji, ali još može postati središtem pozornosti kad nastupa u javnosti s lokalnom vokalnom skupinom; kći koja mora sagraditi ogradu oko svoje farme da bi spriječila majku da odluta i nekadašnji voditelj dječje televizijske emisije, kojega supruga dovodi u dom nakon što njegovo tijelo konačno prestalo funkcionirati.

Alzheimerov projekt 02: Djede, znaš li tko sam?

Ovaj film donosi pet priča djece u dobi od 6 do 15 godina koja se nose s djedovima ili bakama koji pate od Alzheimerove bolesti. Maria Shriver komentira i daje djeci vrijedne 'lekcije', govoreći im da ne krive sebe za ono što njihovi djedovi ili bake rade ili kažu. 'Svi smo mi Alzheimerova djeca', kaže Shriver, time pojašnjavajući da 'ako je previše bolno otići u posjet, ne morate ići.' Marijin otac, narednik Shriver, pati od iste bolesti; teško je uspoređivati njegovu prijašnju vitalnost sa sadašnjim stanjem, no to je protuteža lijepim sjećanjima i neočekivanom 'daru': vezama među generacijama koje možda inače ne bi nastale. Nakraju, film pokazuje koliko je važno 'prepustiti se događajima', nudeći niz perspektiva na to kako se klinci mogu nositi s gubitkom sjećanja bake ili djeda kroz dobrotu, strpljivost i samilost.

Zamah znanosti. Usred patnje za oboljele od Alzheimera postoji nada. Treći i četvrti dio ovog dokumentarca gledatelje odvodi u unutrašnjost laboratorija i klinika 25 vodećih znanstvenika i doktora...

Alzheimerov projekt 03
Alzheimerov projekt 04

Usred patnji, za oboljele od Alzheimera postoji stvarni razlog za nadu. Ovaj dvosatni i dvodijelni dokumentarac gledatelje odvodi u unutrašnjost laboratorija i klinika 25 vodećih znanstvenika i doktora, u potrazi za otkrivanjem boljeg načina dijagnosticiranja i odgađanja početka gubitka pamćenja, utjecanja na promjene u mozgu povezanih s bolešću, s krajnjim ciljem potpunog sprečavanja Alzheimerove bolesti. Dokumentarac koji se radio dvije godine, putuje od obale do obale istražujući ovu složenu bolest za koju znanstvenici vjeruju da nije prouzročena samo jednim čimbenikom, negoo da se može razviti iz niza čimbenika koji godinama mogu djelovati zajedno. Znanstvenici se usredotočuju i na genetičke i na okolišne čimbenike koji mogu utjecati ili štititi od Alzheimera.

Serija razotkriva zanimljive veze sa srčanim bolestima i dijabetesom, kao i moguće koristi od vježbanja i pravilne prehrane. Inovativni napredak u skeniranju mozga daje znanstvenicima mogućnost uvida u živi mozak u najranijim fazama bolesti, a novi pristup u liječenju i prevenciji Alzheimera, poput cijepljenja, u finalnoj je fazi testiranja lijekova.

Filmski.net Promo

Komentari

Nema komentara.