Queer MoMenti: Iza zidova - Specials
Home      Specials      Queer MoMenti      Queer MoMenti: Iza zidova

Queer MoMenti: Iza zidova

Kanadsko-francusko-belgijska gej ljubavna drama iz 2012. u Cannesu je pohvaljena i proglašena nasljednikom hita 'Vikend' Andrewa Haigha.

s.p. 07.01.2013 0 komentara

Queer MoMenti: Iza zidova

Film kojeg je nekoliko kritičara usporedilo s uspješnicom Andrewa Haigha 'Vikend' započinje u sličnom okruženju: u gej baru, u situaciji koja se razvija u jasnom pravcu – dečko sramežljivo pogledava prema barmenu i pritom se sve više opija. Sljedeće što mu se događa, jest da ga barmen prebačenog preko ramena nosi u svoj stan

Uz očitu kemiju, njihov se odnos pomalo zakuhava, iako je jasno da je mlađi Paulo pun nedoumica oko vlastitog identiteta i onoga što u biti želi. Nakon što ga sumnjičava djevojka izbaci iz stana, Paulo (Matila Malliarakis) će se pojaviti na Ilirovim vratima sa svom svojom imovinom, i tu kreće njihova zajednička avantura. Dok je Paulo pun obožavanja i grčevito se drži Ilira poput šteneta, stariji Ilir (Guillaume Gouix) isprva preuzima zaštitničku ulogu – no uskoro će se ipak pokazati kao onaj slabiji i potrebitiji od njih dvojice.

Kako je napisao David Rooney za Hollywood Reporter povodom prikazivanja ovog filma u Cannesu – redateljski debi belgijskog scenarista Davida Lamberta, ‘Iza zidova’, nastavlja stopama nedavnih izrazito zapaženih drama, uvlačeći se pod kožu još jedne intenzivne gej ljubavne veze. Sladunjavost se filmu ne može pripisati, naročito s obzirom na vješt postupak razbijanja tijeka priče (u posve neočekivanom trenutku za gledatelja) ne bi li se ubačenim epizodama prvo objasnili razlozi promjene Ilirovog ponašanja, a zatim i korjenite izmjene Paula koji prigrljuje vlastito odrastanje. Uz na taj način argumentiranu motivaciju likova, David Lambert na svježi način pristupa vječnom pitanju može li ljubav pobijediti sve zapreke.


'Iza zidova', trailer.

Kino Europa, Varšavska 3, 8. i 9. siječnja u 19h, 10. siječnja u 21h
'Iza zidova'/'Beyond The Walls'
Režija: David Lambert, Belgija/Kanada/Francuska, 2012.
Scenarist: David Lambert
Uloge: Matila Malliarakis, Guillaume Gouix, Melissa Desormeaux-Poulin, David Salles
Trajanje: 98 min.

Ulaznice po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti na blagajni kina.

Komentari

Nema komentara.