Queer MoMenti: Vrijeme za obitelj - Specials
Home      Specials      Queer MoMenti      Queer MoMenti: Vrijeme za obitelj

Queer MoMenti: Vrijeme za obitelj

Dokumentarni film s univerzalnom pričom o djeci koja nastoje izgraditi vlastiti život nasuprot snova i nada svojih roditelja.

s.p. 11.03.2013 0 komentara

Queer MoMenti: Vrijeme za obitelj

Dokumentarni film 'Vrijeme za obitelj' prikazuje izraelsku obitelji koja putuje Grand Canyonom u maloj napučenoj prikolici. Priča se temelji na odnosu konzervativnog oca i njegova tri sina, od kojih najmlađi pati od PTSP-a, srednji je davno emigrirao iz Izraela a najstariji je gej. Među njima je majka koja nastoji održati obitelj na okupu, ujedinjenu i funkcionalnu.

Biografski element filma pojačan je video snimkama iz obiteljske arhive, te ujedno progovara i o jemenskom nasljeđu u izraelskoj kulturi, želji imigranata da njihova djeca uspiju u novoj zemlji, problemima rasizma, utjecaja rada u vojsci na obitelj kao i o pitanjima koja muče roditelje LGBT djece. Osim priča specifičnih za ovu obitelj, gledatelji dobijaju uvid i u opća obiteljska pitanja poput borbe između slobode i pripadanja, intimnosti i nametanja, kao i uvid u roditeljska očekivanja od djece koja su često razlog mnogih neslaganja.

Redatelj navodi da je film nastao kada je bio zapao u kreativnu krizu u kojoj se odlučio posvetiti obitelji. Na jednom od njihovih druženja, učinilo mu se tako logičnim uzeti kameru u ruke i zabilježiti sve što se dešava i poručiti svijetu: 'Ovo sam ja. Prihvatite me.'

Prihvaćanje tako postaje jednom od ključnih tema ovog filma te se ogleda u raspravama redateljeve obitelji o njegovoj seksualnosti kao i različitim razmišljanjima i načinima prihvaćanja njegovog seksualnog ideniteta uz uvijek prisutno nerazumijevanje od strane njegovog oca koje je oduvijek imalo veliki utjecaj na redateljevu percepciju o samome sebi.

Ovaj dokumentarni naslov dokazuje kako u svakoj obiteljskoj priči postoji određena doza heroizma koji se može očitovati na različite načine, ali onaj najbitniji jest – ne odustati.

Kino Europa, Varšavska 3, 13. ožujka u 19h i 15. ožujka u 21h
'Vrijeme za obitelj'/'Zeman Mishpacha'
Režija:Nitzan Gilady, Izrael, 2012.
Trajanje: 74 min.

Ulaznice po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti na blagajni kina.

Komentari

Nema komentara.