Persona non grata - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Persona non grata

Persona non grata

Petodnevni posjet Olivera Stone Izraelu i Zapadnoj obali postao je dokumentarac 'Persona Non Grata', dojmljivi album u kojem dominiraju kontrasti situacija i kultura.

17.06.2004 0 komentara

Persona non grata

U ožujku 2002. godine, u vrijeme eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca, Oliver Stone je razgovarao s vođama na suprotstavljenim stranama konflikta. Posjetio je Jeruzalem, Tel Aviv i Ramallah zabilježivši svakodnevne prijetnje nasiljem. Dokumentarac tjera na razmišljanje nudeći pogled iz prve ruke na ovaj kompleksan konflikt, a da ga nijednog trenutka (ma koliko ona nerealna bila) ne napušta nada u mirno rješenje sukoba.

Dok je filmska ekipa pokušavala doći do palestinskog predsjednika Jasera Arafata (čemu je posvećen dobar dio filma), našli su se na poprištu krvavog nasilja: palestinski bombaš samoubojica je ubio 20 Izraelaca, a izraelska vojska je na to odgovorila zatvarenjem ulica Ramallaha i uništavanjem Arafatovog sjedišta. Toliko o mirnom rješenju.

Među ostalima, Stone je intervjuirao bivše izraelske premijere Shimona Pereza, Ehuda Baraka i Benjamina Netanjahua, europske diplomate Miguela Moratinosa i Christiana Jeureta, glasnogovornika političkog krila Hamasa, Hasana Yosefa, i grupu maskiranih boraca iz Brigada mučenika Al Aqse ('čiji poginuli pripadnici imaju status poput rock zvijezda', primjetio je Stone). Brojni intervjui osvjetljavaju kompleksnost situacije, te u središte pažnje postavljaju neke od ključnih figura, od kojih svaki nastupa s različitih stajališta i osjećaja.

Stone sa svojim sugovornicima

'Arapi počinju shvaćati da siromaštvo ne stvara teror, nego da teror stvara siromaštvo. Oni su žrtve vlastitih pogrešaka. Mislim da je trenutno veći problem u osjećajima, nego u teritoriju, više psihološki nego logički. Poput dva ljuta čovjeka koji ne žele slušati jedan drugoga. Bliski istok je pun jezika, ali nema ušiju,' rekao je Shimon Perez, bivši izraelski premijer (od 1984.-1986. i od 1995.-1996.)

S druge strane, Hasan Yosef iz Hamasa tvrdi: 'Oni su došli na našu zemlju, oni su je okupirali. Sada nas gađaju avionima i raketama, pa je naše pravo da se branimo. Što je Amerika učinila Afganistanu? Cijela se Europa oduprla Hitlerovoj nacističkoj okupaciji. Ako netko dođe i želi zaposjesti vašu kuću i ubiti vašu djecu, što biste učnili? Što biste učinili?'

Nema smisla da vam prenosimo izjave i ostalih intervjuiranih, shvatili ste poantu. Svaki svoga (trojanskog) konja brani i viče: 'Mi smo u pravu, oni su glupi.' I jesu. I jedni i drugi. I jedno, i drugo. Razlozi zbog kojih je borba počela potpuno su nevažni, bitno je da se ratuje, da se proizvodi oružje, da 'vama krepa krava, ako susjedu krepaju dvije'. Sjećate li se 'Dnevnika' u kojem se Bliski istok nije barem spomenut? A sve dok je tako, nema mira na Bliskom istoku.

I za kraj, jedna dobra vijest – barem za Splićane. Filmje u programu Festivala novog filma u Splitu, tako da ovaj dokumentarac neće doživjeti sudbinu većine ostalih o kojima pišemo.

Komentari

Nema komentara.