Tjedni pregled dokumentaraca - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Tjedni pregled dokumentaraca

Tjedni pregled dokumentaraca

U skladu sa svojim novim sloganom – Prvi s razlogom, po pitanju dokumentarne ponude, HRT nema konkurencije.

filmski.net 04.10.2004 0 komentara

Tjedni pregled dokumentaraca

Nekoliko zanimljivih filmova, serijali koje pratimo već neko vrijeme, Slobodna zona – kratki dokumentarci nekoliko puta dnevno, a sve to ovaj tjedan bez političkih tema. Ili se mi to samo tješimo?

NAPOMENA: Raspored prikazivanja svih filmova možete naći u rubrici danas gdje možete kreirati i podsjetnik koji će vas mailom upozoriti na odabrani film.

Ponedjeljak, HTV1, 21.40 - Leonardo: Čovjek koji je sve htio znati, dokumentarna serija (1. dio) o Leonardu da Vinciju, jednom od najvećih osoba renesanse, o kojem se ne zna gotovo ništa jer su mitovi prevladali nad zbiljom. Ovo je priča o Leonardu - umjetniku, znanstveniku i inženjeru, svestranom geniju koji je u svom životu okusio uspone i padove. Zahvaljujući suvremenoj kompjuterskoj tehnologiji, gledatelj prati Leonarda kroz prekrasne krajolike i povijesne gradove renesansne Italije - Firencu i Veneciju.

Utorak, HTV1, 10.10 – Iz života djevojčice Tippi, dokumentarni film. Tippi je šestogodišnja djevojčica, rođena u Namibiji, vrućoj i sušnoj zemlji na jugu Afrike. Danas je Tippi kraljica buša - namibijske pustinje. Slonovi, lavlji mladunci, leopardi, zmije i kameleoni njezini su prijatelji. U društvu svojih roditelja naučila je prepoznati i voljeti biljni i životinjski svijet čudesne divljine u kojoj je odrasla, a sprijateljila se i s nekoliko prastarih južnoafričkih plemena: Bušmanima i Himbama. repriza HRT1 02.35.
 
Srijeda, HTV1, 10.10 – Tajna crnog kajmana, dokumentarni film. Nepristupačna močvara Kaw u Francuskoj Gvajani ekološka je zagonetka. O njezinoj flori i fauni tisućama godina nije se znalo gotovo ništa. Proučavanjem močvare otkrivene su nove vrste, još neviđene mutacije, nove karike u evolucijskome lancu. Riječ je o jednoj od najvećih vlažnih zona na planetu čija površina prelazi 100.000 hektara, a proteže se gotovo 25 km u unutrašnjost zemlje. Močvara Kaw jedno je od posljednjih utočišta crnoga kajmana.

HTV1, 20.05- Maratonac, dokumentarni film. U Starome Gradu na otoku Hvaru svi plivaju ili igraju vaterpolo, osim Janeza Maroevića koji ima tridesetak godina i trči maraton. Njegova je dnevna norma 35 km. Zahvaljujući svojoj nepopustljivoj upornosti postigao je rezultate vrijedne divljenja. Scenarist i redatelj Petar Krelja. Repriza HRT1 02.45.

Janez Maroević, Maratonac

Četvrtak, HTV1, 10.10- Kuće snova, dokumentarni film. Vila Kérilos na jugu Francuske, vila Leihorra na baskijskoj obali, palača Ennajma Ezzahra u Tunisu i privatna kuća Antonija Gaudíja u Barceloni četiri su primjera savršene konstrukcije gdje su mašta i snovi vlasnika i arhitekata urodili neponovljivim građevinskim zdanjima. Dokumentarac nas vodi u te veličanstvene kuće i otkriva nam kako se kroz stoljeća i među kulturama nasljeđuju i unapređuju različiti stilovi. Repriza 02.25 HRT1.

HRT1, 11.00 Vrtlarenje, dokumentarna serija. Vrt se može urediti u stilu divljeg vrta, stepskog vrta, tropskog vrta ili vodenog vrta. Postoje načini na koje se možete igrati oblikom, građom i bojom kako biste dobili različit ugođaj. Tople pastelne boje ili snažni tonovi? Izbor je vaš.

HRT1, 11.30 Kupidova večera, dokumentarna serija. Jedan od najpoznatijih londonskih glavnih kuhara, Ed Baines, u ovoj epizodi pomaže šestorici gostiju u potrazi za ljubavlju kako bi našli idealnog partnera na večeri koja će biti sastanak na slijepo.

HTV1, 23.40 Ophodar pruge, dokumentarna emisija. Mato Jergović svakodnevno propješači po pruzi 10 kilometara otkrivajući kvarove na tračnicama, radeći kao ophodar pruge na relaciji Gospić-Perušić. Život na pruzi i ljubav prema konjima njegov su cijeli svijet. Redatelj Silvio Mirošničenko. Repriza 04.35.

Petak, HRT1, 10.10 Tajni svijet gejša, dokumentarni film. O njemu nećemo puno. Dovoljno je da smo vam ga preporučili.

HTV2, 18.45 Sve Šimine tambure, dokumentarna emisija. U narodu se vjeruje kako je Bog svakom od nas podario sklonost ili smisao za određenu vrstu djelatnosti. Čika Šima Seletković iz Donjih Andrijevaca, prepoznao je svoju sklonost i ljubav prema glazbi u najranijem djetinjstvu kada su mu kao petogodišnjem dječaku u ruke stavili tamburicu. Počinje mukotrpno učenje sviranja po svatovima i vašarima, pa sve do glazbenog usavršavanja u etabliranim osječkim i zagrebačkim školama. Scenarist i redatelj je Krunoslav Tomašević.

Subota, HTV2, 23.25, Korjeni countryja, dokumentarna emisija. Tim koji je stvorio 'Dancing in the Street' i 'Walk on By' kreirao je i dokumentarnu seriju od 4 nastavka o country glazbi u kojoj govore njezini najpoznatiji pjevači, producenti, svirači i skladatelji

Komentari

Nema komentara.