Tko će spasiti škole? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Tko će spasiti škole?

Tko će spasiti škole?

Superman? Obama? Sindikati? Nema sigurnog rješenja, sve je u rukama herojskih profesora.

s.p. 25.01.2010 0 komentara

Tko će spasiti škole?

Osim javnog zdravstva, Amerika ima još jedan veliki društveni problem - javno školstvo. Na ovogodišnjem Sundanceu ovaj petak je prikazan dokumentarac 'Waiting for Superman' koji se bavi baš tom temom, a redatelj je Davis Guggenheim koji je već iskusan u obradi velikih tema - za Ala Gorea režirao je angažiranu 'Neugodnu istinu'. 2001. snimio je 'The First Day' koji je proučavao najzahtjevnije škole Los Angelesa, a sada je odlučio napraviti nacionalnu analizu propasti državnog školstva.


'Waiting for Superman', trailer.

Jedna od najbogatijih i najrazvijenih zemalja svijeta ima slabe rezultate u obrazovanju mladih, a političari stalno obećavaju velike reforme, ali ništa ne mijenjaju. Ovaj film pokazuje i da se kao zapreka uspješnoj reformi pojavljuju sindikati učitelja, pa se čuju kritike kako će ovaj film poslužiti republikancima za njihovu kampanju protiv sindikata povezanih s Demokratskom strankom Obame.

Slabo plaćeni profesori marljivo i s puno entuzijazma pokušavaju učiniti najbolje što mogu, no nemaju sredstava i stalno nailaze na birokratske zidove. Usprkos pesimističnom tonu, film nudi razne junake koji su svoj život posvetili edukaciji i oni jedini pružaju nadu da će se u budućnosti nešto promijeniti.

Komentari

Nema komentara.