Što vidi Hubble - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Što vidi Hubble

Što vidi Hubble

...možete vidjeti i vi, i to u 3D-u i IMAX-u! Pogledajte kako nastaju zvijezde i kako se popravljaju svemirski teleskopi!

Siniša Paić 07.04.2010 0 komentara

Što vidi Hubble

Od prošlog mjeseca u američkim kinima igra 'Hubble 3D', 40-minutni film o popravku slavnog svemirskog teleskopa Hubble. Film u režiji Tonija Myersa i u naraciji Leonarda DiCaprija može se vidjeti u IMAX i 3D kinima i nudi jedinstveno iskustvo za publiku. Gledatelji mogu vidjeti zvijezde ravno ispred svojih očiju, a mogu gledati i pravu zvjezdanu prašinu oko novonastale zvijezde.


'Hubble 3D', trailer.

Dio scena je nastao konverzijom snimljenog materijala u 3D snimku, no 8 minuta ključnih scena snimljeno je posebnom IMAX 3D kamerom koja je odmah snimala u 3D tehnici. Glavni junak ovog filma je astronaut Michael J. Massimino koji je pred kamerama obavljao ključne aktivnosti popravka Hubblea, a zatim je za film obavljao i intervjue s članovima posade. To mu nije teško palo jer se baš zbog drugarstva među astronautima i priključio svemirskom programu.

Kultni film iz 1983., 'The Right Stuff', inspirirao ga je da i sam postane astronaut, a proslavio se ovim svemirskim programom u sklopu kojeg je i postao prva osoba koja je iz svemira slala - Twitter poruke! Ovo je Massiminu vjerojatno bila posljednja prilika da putuje u svemir, a u svojoj završnoj misiji uspio je na Hubble instalirati novu kameru koja je snimila slike najudaljenijih ikad viđenih galaksija, iz razdoblja 500 milijuna godina nakon Velikog praska! Zbog takvih snimaka je čovječanstvo izumilo kameru - a ne za snimanje 'Farme'!

Komentari

Nema komentara.