Umro Claude Chabrol - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umro Claude Chabrol

Umro Claude Chabrol

Zauvijek nas je napustio jedan od osnivača Novog vala, majstor psiholoških krimića i trilera koji je obilježio kinematografiju i filmsku kritiku.

s.p. 13.09.2010 0 komentara

Umro Claude Chabrol

Slavni francuski filmski redatelj Claude Chabrol preminuo je u nedjelju ujutro u dobi od 80 godina. Chabrol je rođen u Parizu, 24. lipnja 1930. U mladosti je studirao farmakologiju na sveučilištu u Parizu, a pohađao je i Školu političkih znanosti (Ecole Libre des Sciences Politiques). Kratko vrijeme radio je u odjelu za marketing u francuskom sjedištu tvrtke 20th Century Fox. Pedesetih godina 20. stoljeća zajedno s Ericom Rohmerom, Jean-Luc Godardom i Jacques Rivetteom počinje pisati za legendarni časopis Cahiers du cinéma, te razvija teoriju o autorstvu na filmu koja je utjecajna i danas. Bio je obožavatelj filmova Fritza Langa i Alfreda Hitchcocka o kojem s Ericom Rohmerom 1957. godine objavljuje knjigu. 

Igranofilmski debi imao je 1958. godine kao redatelj, scenarist i producent filma 'Lijepi Serge' ('Le beau Serge', 1958). Idući film 'Rođaci' ('Les cousins', 1959) osvojio je Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 1959. godine, a iste godine snimio je i prvi film u boji 'A double tour'. Uslijedili su 'Naivne djevojke' ('Les bonnes femmes', 1960) i 'L' oeil du malin', 1962) koji s prethodnim radovima čine početnu, 'najosobniju' fazu redateljeva opusa, koju kritika pohvaljuje. Filmom 'Le tigre aime la chair fraiche' (1964), na nezadovoljstvo kritike, okrenuo se komercijalnoj strani stvaralaštva.

Kritiku je opet pridobio psihološkom dramom 'Košute' ('Les biches', 1968), koja je označila početak Chabrolove zrelije faze: 'Nevjerna žena' ('La femme infidele', 1969), 'Que la bęte meure' (1969), 'Mesar' ('Le boucher', 1970), 'Raskid' ('La rupture', 1970), 'Juste avant la nuit' (1970). Potkraj sedamdesetih počinje režirati TV filmove i međunarodne koprodukcije poput drame 'Les innocents aux mains sales' (1975) i trilera 'Les liens de sang' (1978). Film 'Violette Noziere' (1978) u kojem se pojavljuje Isabelle Hupert jedan je od njegovih najpoznatijih filmova sedamdesetih. Njegovi radovi iz osamdesetih i devedesetih smatraju se slabijima u odnosu na Chabrolov raniji rad, no za pojedine filmove i dalje dobiva priznanja: 'Ženski posli' ('Une affaire de femmes', 1988), 'Madame Bovary' (1991), 'Svečanost' ('La cérémonie', 1995), 'Hvala za čokoladu' ('Merci pour le chocolat', 2000). 

Chabrol je od 1958. snimao prosječno jedan film godišnje, a 2009. na Berlinaleu mu je dodijeljena nagrada za životno djelo. U prvom braku dobio je sina Matthieua koji je od 1980-ih skladao većinu njegovih filmova, a u braku s glumicom Stephanie Audran dobio je sina Thomasa Chabrola koji je također postao glumac. Chabrolova treća i posljednja supruga bila je tajnica režije Aurore Paquiss.

Izvor: Filmski programi
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


'Prvi građanin male varoši', isječak.

Otišao je i jedan od filmskih velikana iz ovih prostora. Srbijansko ministarstvo kulture objavilo je kako je u 89. godini u bolnici u Zaboku umro legendarni srpski glumac Rade Marković. Rade Marković bio je na odmoru u Klanjcu kada mu je pozlilo, a nedugo nakon hospitalizacije je i preminuo. Rođen je 14. listopada 1921. godine u Beogradu, a kao filmski glumac debitirao je 1948. godine u filmu 'Besmrtna mladost'. Glumom se bavila i njegova supruga Olivera, a sin Goran poznati je filmski redatelj.

Među brojnim glumačkim ostvarenjima dugogodišnje karijere Rade Markovića su i filmovi 'Tito i ja', 'Diverzanti', 'Hasanaginica', 'Klopka za generala', 'Otpisani', 'Nacionalna klasa'. Za sporednu ulogu u filmu 'Šolaja' dobio je Zlatnu arenu u Puli 1955. godine, a u Hrvatskoj je glumio u klasicima kao što su 'Kiklop' i 'Nepokoreni grad'. Režirao je i dva dokumentarna filma te predavao glumu na Akademiji kazališne umjetnosti u Novom Sadu. Posljednju filmsku ulogu ostvario je 2005. godine u filmu 'Mi nismo anđeli 2', a posljednji intervju dao je prije nekoliko dana zabočkom Zagorskom listu.
Komentari

Nema komentara.