Umro Dino De Laurentiis  - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umro Dino De Laurentiis

Umro Dino De Laurentiis

U 91. godini preminuo je poznati producent filmova poput 'Barbarelle', 'Conana', 'Plavog baršuna' i 'Dine'.

s.p. 12.11.2010 0 komentara

Umro Dino De Laurentiis

Slavni filmski producent Dino De Laurentiis umro je u Los Angelesu u 91. godini. Radišni Dino De Laurentiis producirao je stotine filmova, stekao veliki ugled i nekoliko važnih nagrada, uključujući i Oscara i Zlatnog lava za životno djelo. Rođen je 1919. kraj Napulja, studirao je na rimskoj filmskoj akademiji, a prve filmove producirao je s dvadesetak godina.

Nakon prvih uspjeha u Italiji udružio se s producentom Carlom Pontijem, te je producirao nekoliko filmova Federica Fellinija, što mu je donijelo Oscara za 'Ulicu' 1956. Zatim je raskinuo suradnju s Pontijem i osnovao vlastiti studio Dinocitta te počeo stvarati velike spektakle. Uskoro je propao, prodao studio i preselio u SAD.


'Plavi baršun', trailer.

Tamo je producirao hvaljene i uspješne filmove kao što su 'Serpico' i 'Tri Kondorova dana', ali su kasnije zbog megalomanskih ambicija njegovi filmovi često ispadali neisplativi. Ipak, fanovi 80-ih pamtit će njegove SF spektakle koji su propali u kinima, ali su kasnije postali kultni camp filmovi - 'Flash Gordon' i 'Dina - pješčani planet'

Osim njih, snimio je i nekoliko klasika kao što su 'Ragtime', 'Conan Barbarin', 'Bounty' i 'Plavi baršun', a s Mannovim 'Lovcem na ljude' započeo je serijal filmova o Hannibalu Lecteru. Filmofili će ga se sjećati po kičastim, ali ludo zabavnim filmovima poput 'Barbarelle', a i po tome da je dao priliku mnogim velikanima (John Millius, Michael Mann i David Lynch) da snime svoje najbolje filmove.

Komentari

Nema komentara.