Novi filmaš - Vaclav Havel! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Novi filmaš - Vaclav Havel!

Novi filmaš - Vaclav Havel!

Slavni disident, dramatičar, intelektualac i političar postao je i filmski redatelj, te je adaptirao vlastitu satiru o - bivšem političaru!

s.p. 14.02.2011 0 komentara

Novi filmaš - Vaclav Havel!

Na Europskom filmskom sajmu Berlinalea predstavljen je film 'Odlazak' koji najavljuje - dolazak novog redatelja, Vaclava Havela! Havel je ugledni pisac i disident koji je nakon pada komunizma postao posljednji čehoslovački i prvi češki predsjednik, a nakon kraja svog političkog angažmana napisao je i 2007. objavio humornu dramu 'Odlazak' ('Odcházení').

Priča se bavi bivšim premijerom neimenovane zemlje, a referira se i na Čehovljev 'Višnjik' i na Shakespeareova 'Kralja Leara'. Glavni junak živi u službenoj vili s majkom, kćeri i ostalim članovima obitelji, a nakon napada tabloida prisiljen je pronaći drugi smještaj, s tim da u vilu useljava njegov politički neprijatelj s kojim se sukobljavao oko korupcije.

Ovaj komad bio je postavljen i u Hrvatskoj, te je 2009. igrao u zagrebačkom kazalištu Komedija, i to u režiji slavnog Jirija Menzela. Nedavno se Havel odlučio adaptirati 'Odlazak' za film, te ga je sam režirao i angažirao svoju (sada već bivšu) suprugu Dagmar Veskrnovu koja je ugledna češka glumica. Još čekamo prve filmske kritike ovog debija, a sigurni smo da bi film o propalom premijeru i korupciji mogao biti vrlo gledan i u Hrvatskoj!

Komentari

Nema komentara.